Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dawac membrane kubełkowa?

Lee

Recommended Posts

Witam

Mam problem i prosiłbym o pomoc.

Ociepliłem sciany piwnic styropianem,zwłykły tylko twardszy Fs20,potem siatka i klej,jeszcze raz klej,a na to 3 warstwy dysperbitu.Chce jeszcze dac folie kubełkowa,wiem ze prawidłowo powina byc załozona wypustkami do sciany(izolacji) tylko zastanawiam sie czy po opsypaniu scian te wypustki nie powchodza do styropianu i cała izolacje szlak trafi? Moze mi ktos poradzi co z tym zrobic. Dodam ze folie juz mam :( Czy mozna załozyc odwrotnie wrazie czego/

prosze doradzcie cos ,albo napiszcie jak wy macie

Jak chcesz mieć sitko z izolacji, to możesz dać kubełkami do ściany:

http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Kubelki.JPG

To widok izolacji (papa termozgrezwalna) na ścianie betonowej, "lekko" dociśniętej przez kubełki. Mogę sobie wyobrazić, jakby to wyglądało, gdyby pod spodem był styropian, a nie beton.

Folia kubełkowa po to ma te wypustki by dawać je do ściany i żeby powstała w tym miejscu szczelina powietrzna.Stosowanie jej odwrotnie nie ma sensu z punktu widzenia technologii i ekonomi.Jeśli ktoś chce dawać tą folię odwrotnie to niech kupi płaską, ale grubą, wyjdzie taniej.Danie kubełkowej odwrotnie kończy się jej osuwaniem wraz z osiadaniem ziemi(jeśli ta nie była dokładnie zagęszczona).Te wciśnięcia kubków na zdjęciu to prawdopodobnie efekt naporu zamarźniętego gruntu.Dlatego trzeba pamiętać, żeby folię obsypywać piaskiem lub żwirem, który jest przepuszczalny dla wody i nie napiera na folię tak jak ziemia.

Jak chcesz mieć sitko z izolacji, to możesz dać kubełkami do ściany:

To widok izolacji (papa termozgrezwalna) na ścianie betonowej, "lekko" dociśniętej przez kubełki. Mogę sobie wyobrazić, jakby to wyglądało, gdyby pod spodem był styropian, a nie beton.

Myślę, że Twój przypadek nie jest dowodem na to, że folia kubełkowa to nieporozumienie.

KonAn,

to nie od zmarzniętego gruntu, bo piwnica była zasypywana w czerwcu, a odkopywana w sierpniu. W strefie klimatycznej, gdzie stoi ten dom w tych miesiącach mrozów nie ma :D

Wzdłuż foli był żwir, tak jak piszesz.

Kubełkami do ściany to można kłaść jak jest ściana twarda i izolacja przeciwwilogociowa też jest twarda (np. izolacje dwuskładnikowe na bazie cementu, np Mapelastik firmy Mapei, czy Aquafin 2K firmy Schomburg, czy Flexil firmy STO, itp.).

Kładzenie kubełkami w kierunku "miękkej" ściany nie wróży nic dobrego.

podobno można połozyć najpierw najtańszą folie budowlaną , a na nią kubełkową co w pewnym stopniu eliminuje wciskanie się "kubełków" i ściąganie izolacji term.. Ja połozyłem folie kubełkową bezpośrednio na styropian + siatka+klej (za namową majstra). Pewnie się powgniata, ale odkopywac juz nie bedę . Tragedii chyba wielkiej nie ma , a izolacja przeciwilg. jes ok.

Juz folie załozyłem i dokładnie tak jak sie ja powinno,czyli kubełkami na sciane i zwisa mi to czy mi powchodza do izolacji czy tez nie.

sa wazniejsze problemy niz te o ktorych tu piszecie.

:evil: Na siłe chcecie zmienic technologie ktore przez wiele lat sie sprawdzały a teraz nagle sa do banii (według was)a zapewne wiekszosc z was niema pojecia o tym co piszecie. :lol: Cos ktos usłyszał,przekrecił przekazał znajomemu ten swoje dodał i tak sie plotki roznosi :evil:

Zapewne sa tu osoby znajace sie na zeczy,mozna to zaowazyc czytajac niektore wypowiedzi,ktore sa napisane przes fachowca,a wy i tak swoje piszecie,negujecie cos co jest jasne i oczywiste(napisane przes osobe znajaca sie na tym)

Mysle ze szkoda czasu na takie fora,lepiej sobie kupic ksiazke Technologie Budownictwa od A do Z a nie tracic czasu na wasze bezsensowne wypowieczi(podkreslam ze nie wszystkie)chociaz dla was i te madre sa do dupy!

To chyba wszystko co chciałem napisac na ten temat

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

...i zwisa mi to czy mi powchodza do izolacji czy tez nie.

Za parę lat okaże się jak długo Ci zwisło :wink:

sa wazniejsze problemy niz te o ktorych tu piszecie.:

WOW, jakie ?

... nie tracic czasu na wasze bezsensowne wypowieczi(podkreslam ze nie wszystkie)chociaz dla was i te madre sa do dupy!

pokaż chociaż z trzy takie :o

To chyba wszystko co chciałem napisac na ten temat

a może i dobrze :D

No cóż, być może przydaloby się posypać trochę popiołu na te nasze forumowe główki.Fakt, że często dyskusje zamiast rozjaśnić temat, to jeszcze bardziej nam mącą w głowie.Oczywiście trzeba kierować się przede wszystkim tzw. chłopskim rozumem i zdrowym rozsądkiem, a nie ślepo wierzyć niektórym wypowiedziom.Inna sprawą jest to, że często czytamy i akceptujemy tylko te wypowiedzi, które potwierdzją naszą rację i poglądy.Post o folii kubełkowej założony przez Lee wygląda mi na prowokację, która miała na celu pokazanie tego zjawiska lub też "dokopanie" konkretnej osobie.