Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk mineralny i farba silikonowa

Gość

Recommended Posts

Czy ktoś tak ma? Ociepleniowcy powiedzieli nam, że tynk mineralny nie bardzo nadaje się pod farbę silikonową, bo po pierwsze strasznie się pyli a po drugie długo schnie i farbą można go pomalować najwcześniej po roku. Proszę, wypowiedzcie się na ów temat.

Aniu bardzo dobrze kombinujesz.

Tynk akrylowy jest twardszy ale prawie 3-krotnie droższy, ale za to szybciej się brudzi, za to ma dużą gamę kolorów.

Tynk mineralny jest mniej twardy, ale dużo tańszy i ma bardziej ubogą gamę kolorów. Po pomalowaniu farbą silikonową nie ma problemu z kurzeniem się elewacji i utrzymaniem jej w czystości.

Poza tym kolorów farb masz nieskończoną ilość i możesz dobrać kilka próbek na swojej elewacji, a jak z tynkiem się pomylisz to - dupa.

Co do czasu kiedy można malować to chyba 2 tygodnie a nie jakieś tam lata.

Ja niestety "odpuściłem" sobie wełnę i będzie styropian, na to biały tynk mineralny i potem farba silikonowa - Lotusan chyba firmy STO.

Pozdrawiam

Pod amhisilan w caparolu powiedzieli mi ,żeby czekać cztery doby.Robiłam półtorówkę i na boniach gładź szpachlową.Z kolorem był problem,bo mieli złą recepturę w komputerze a koloru takiego jeszcze nikt w naszej okolicy nie kupował,ale wyszlo ładnie.Amphisilan jest silikonową farbą.Przeżyła dopiero jeden deszcz i faktycznie woada spływała jak po kaczce.Po deszczu ani śladu na elewacji.

Czy ktoś tak ma? Ociepleniowcy powiedzieli nam, że tynk mineralny nie bardzo nadaje się pod farbę silikonową, bo po pierwsze strasznie się pyli a po drugie długo schnie i farbą można go pomalować najwcześniej po roku. Proszę, wypowiedzcie się na ów temat.

Pogoń takich fachowców.

Nie mają pojęcia o czym mówią.

Układ świetnie się sprawdza, okres czekania na malowanie zalecany min. 9 dni.

ile czekaliście po otynkowaniu przed malowaniem. Mi babka w sklepie powiedziała, że tak z 6 dni trzeba czekać. Ale żeby 2 tygodnie? :cry:

Nam jeden z "Fachowców" tłumaczył, ze najlepiej odczekać tak z pół roku, bo w tynku mineralnym jest wapno i to wapno zeżre nam farbę :o .

Ale my jesteśmy uparci i nadal chcemy tynk mineralny :wink:

• 1 month później...
Ja mam własnie biały tynk mineralny pomalowany farbą silikonową - Lotusan firmy STO - gorąco polecam, bardzo dobry wybór :D :D .

Sonika - jaką masz powierzchnię tynku? Czy malowanie tynku nie powoduje, że jest on całkiem gładki? Na taką gładziznę to żonka się nie zgodzi :(

A pomaluję sobie Neosilem. Wtajemniczeni mówią, że nie jest gorszy niż Lotusan, a cena to jakoś 22 wobec 37 zł/l!!!