Gość 24.09.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Czy ktoś tak ma? Ociepleniowcy powiedzieli nam, że tynk mineralny nie bardzo nadaje się pod farbę silikonową, bo po pierwsze strasznie się pyli a po drugie długo schnie i farbą można go pomalować najwcześniej po roku. Proszę, wypowiedzcie się na ów temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 24.09.2005 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 A czemu malowac. Tynk barwic w masie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Nie wiem czy dobrze łapię tzn. do tynku mineralnego dodać farbę silikonową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 25.09.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Aniu bardzo dobrze kombinujesz.Tynk akrylowy jest twardszy ale prawie 3-krotnie droższy, ale za to szybciej się brudzi, za to ma dużą gamę kolorów.Tynk mineralny jest mniej twardy, ale dużo tańszy i ma bardziej ubogą gamę kolorów. Po pomalowaniu farbą silikonową nie ma problemu z kurzeniem się elewacji i utrzymaniem jej w czystości.Poza tym kolorów farb masz nieskończoną ilość i możesz dobrać kilka próbek na swojej elewacji, a jak z tynkiem się pomylisz to - dupa.Co do czasu kiedy można malować to chyba 2 tygodnie a nie jakieś tam lata.Ja niestety "odpuściłem" sobie wełnę i będzie styropian, na to biały tynk mineralny i potem farba silikonowa - Lotusan chyba firmy STO. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 A ci fachowcy chcieli nas już puścić z torbami, proponując tynk silikonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 25.09.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Jest dokładnie tak jak pisze Nurni. Ja mam własnie biały tynk mineralny pomalowany farbą silikonową - Lotusan firmy STO - gorąco polecam, bardzo dobry wybór . Po otynkowaniu czekaliśmy dwa tygodnie do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 25.09.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 A ci fachowcy chcieli nas już puścić z torbami, proponując tynk silikonowy. Proponuję ich puścić z torbami, do domu - chyba, że zmądrzeją szybciutko i zaczną słuchać co mówisz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 25.09.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 My zrobiliśmy tynk mineralny i na to silikonowa farba caparola amhisialan.Cały system wzięliśmy z caparola.Bardziej odpowaidały nam caparolowskie kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 25.09.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Witam!TEz jesten na etapie tynku i mam pare propozycji cenowych: Caparol:1.klej CT190S do styropianu2,Klej bialy z mikrowloknina CT1903.Siatka 145g4.Kolki 10X1805.Lekki tynk mineralny MLP139 baranek 2.06.farba siloksanowa MureskoPlus Wsio za m2 24.56 netto Co o tym zestawie sadzicie? Jawrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 26.09.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Heliodor, ja też mam grunt, tynk mineralny 2mm i farbę Muresko Plus (półsilikonowa) z Caparola. Jak to się sprawuje i najważniejsze - ile czekaliście po otynkowaniu przed malowaniem. Mi babka w sklepie powiedziała, że tak z 6 dni trzeba czekać. Ale żeby 2 tygodnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 26.09.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Pod amhisilan w caparolu powiedzieli mi ,żeby czekać cztery doby.Robiłam półtorówkę i na boniach gładź szpachlową.Z kolorem był problem,bo mieli złą recepturę w komputerze a koloru takiego jeszcze nikt w naszej okolicy nie kupował,ale wyszlo ładnie.Amphisilan jest silikonową farbą.Przeżyła dopiero jeden deszcz i faktycznie woada spływała jak po kaczce.Po deszczu ani śladu na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 26.09.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Czy warto stosowac np kleje z systemu Caparola czy tez mozna sie pokusic o tansze rozwiazania z klejow dostepnych na rynku? Jawrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 27.09.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Czy warto stosowac np kleje z systemu Caparola czy tez mozna sie pokusic o tansze rozwiazania z klejow dostepnych na rynku? Jawrob Zdecydowanie nie warto iśc na tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 27.09.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Czy ktoś tak ma? Ociepleniowcy powiedzieli nam, że tynk mineralny nie bardzo nadaje się pod farbę silikonową, bo po pierwsze strasznie się pyli a po drugie długo schnie i farbą można go pomalować najwcześniej po roku. Proszę, wypowiedzcie się na ów temat. Pogoń takich fachowców. Nie mają pojęcia o czym mówią. Układ świetnie się sprawdza, okres czekania na malowanie zalecany min. 9 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.09.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Dzięki! Liczyłam na takie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 29.09.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 jakie rabaty proponuja wam na zakup tynku np Baumitu czy Alpolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 30.09.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Sp5es, dlaczego nie warto wziąć tańszego kleju? Szczerze mówiąc nawet nie wiem, jaki mam klej na siatce. Wiem tylko, że na to mam: odpowiedni grunt, na tym tynk mineralny i farbę półsilikonową, wszystko z Caparola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 05.10.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 wzialem tanszy do styropianu ale na siatke pozstal "drogi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GośkaJ 05.10.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 ile czekaliście po otynkowaniu przed malowaniem. Mi babka w sklepie powiedziała, że tak z 6 dni trzeba czekać. Ale żeby 2 tygodnie? Nam jeden z "Fachowców" tłumaczył, ze najlepiej odczekać tak z pół roku, bo w tynku mineralnym jest wapno i to wapno zeżre nam farbę . Ale my jesteśmy uparci i nadal chcemy tynk mineralny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.11.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Ja mam własnie biały tynk mineralny pomalowany farbą silikonową - Lotusan firmy STO - gorąco polecam, bardzo dobry wybór . Sonika - jaką masz powierzchnię tynku? Czy malowanie tynku nie powoduje, że jest on całkiem gładki? Na taką gładziznę to żonka się nie zgodzi A pomaluję sobie Neosilem. Wtajemniczeni mówią, że nie jest gorszy niż Lotusan, a cena to jakoś 22 wobec 37 zł/l!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts