Gość 24.09.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Wiem,że moze trochę późno na taki temat,ale jeszcze coś zostało do upchania w słoiki.Znacie fajne przepisy?Szukam czegoś mało octowego, a bardziej olejowego,jakieś sałatki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40937-quotquotprzetwory-na-zim%C4%99-przepisyquotquot/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 06.10.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 PROSZĘ bardzo ja do dzisiaj zrobiłam takie (oprócz tego ogórki kiszone i konserwowe ale myślę że na nie masz przepisy): 1. SAŁATKA Z PIECZAREK, PAPRYKI I CEBULI1 kg pieczarek (obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować)1 kg cebuli (obrać, umyć, pokroić w półplasterki)1 kg papryki (wydrążyć, umyć, pokroić w półplasterki (części))1 marchewka (obrać, umyć, obgotować, pokroić w plasterki)ZALEWA1 szkl octu spirytusowego 10%1 szkl cukru1 szkl wody2 łyżki soliDo każdego słoika włożyć 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy. Na gorącą zalewę wrzucić wszystkie warzywa i doprowadzić do wrzenia. Gorące wkładać do słoików. Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju. Zakręcić. Na chwilę słoiki odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować. 2. SAŁATKA Z KAPUTY WŁOSKIEJ, MARCHWI, CEBULI, PAPRYKI I POMIDORÓW1 kg kapusty włoskiej1 kg marchwi1 kg cebuli1 kg papryki czerwonej1 papryczka chili1 kg pomidorów czerwonych i żółtychZALEWA1,5 szkl octu winnego1 szkl cukru3 szkl wody1 - 2 pokruszone liście laurowe5 -6 ziaren ziela angielskiego4 łyżeczki soliKapustę włoską poszatkować i opłukać. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Cebulę i pomidory umyć i pokroić w półplasterki. Oskrobaną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotować zalewę, włożyć do niej warzywa, gotować 5 min. Nałożyć sałatkę do słoików. Do każdego wlać łyżkę oliwy. Pasteryzować 15 – 20 min. 3. SAŁATKA Z BURAKÓW, PAPRYKI I CEBULI3 kg buraków czerwonych4 papryki3 duże cebuleBuraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Paprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, umyć pokroić w paseczki.ZALEWA2 szkl wody1 szkl octu spirytusowego 10%3/4 szkl cukru1 łyżka soliziele angielskie, liść laurowyZ w/w składników przygotować zalewę. Zagotować. Na gotującą się zalewę wrzucić cebulę i paprykę. Gotować do miękkości ok. 5 min. Dodać buraczki i zagotować. Gorącą sałatkę wkładać do słoików. Nie pasteryzować. 4. PAPRYKA KONSERWOWA Z MIODEM1 kg papryki2 – 3 ząbki czosnku1 cebula4 liście laurowepo kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiegoPaprykę umyć, usunąć gniazda, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki lub w krążki. Czosnek i cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem i przyprawami. ZALEWA1 szkl octu spirytusowego 10%4 szkl wody4 łyżki miodu2 łyżki oliwy1,5 łyżeczki soliZ w/w składników ugotować zalewę. Wrzącą zalewą zalać paprykę. Nie pasteryzować. 5. PAPRYKA KONSERWOWA2 kg paprykiziele angielskie po 3 ziela do słoika1iść laurowy po 1 do słoikagorczycaolej po 1 łyżeczce do słoikaPaprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki. Sparzyć wrzątkiem i nałożyć do słoików. Dodać przyprawy i olej.ZALEWA4 szkl wody 0,5 litra octu spirytusowego 6%2 czubate łyżki soli3 czubate łyżki cukruZ w/w składników ugotować zalewę. Wrzącą zalewą zalać paprykę. Nie pasteryzować. 5. SAŁATKA Z PAPRYKI I CEBULI1,5 kg papryki0,75 kg cebuliPaprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Włożyć do naczynia, posolić i odstawić na 1 godzinę. Cebulę obrać, umyć, pokroić w paski i włożyć do oddzielnego naczynia, posolić i odstawić na 1 godzinę. ZALEWA1 litr wody1 szkl octu spirytusowego 10%1 płaska łyżka soli1/2 szkl cukruziele angielskieliść laurowyZ w/w ugotować zalewę. Na wrzącą zalewę wrzucić paprykę i cebulę. Gotować ok. 10 min. Gorące wkładać do słoików. Nie pasteryzować. 6. POMIDORY W SOLANCEPomidory „Lima” umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd. Pokroić na połówki i włożyć do słoików. Do słoików włożyć również listki bazylii i obrany czosnek. Zalać gorącą solanką (1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody). Pasteryzować ok. 20 min. NAJBARDZIEJ SMAKUJĄ MI SAŁATKI: BURACZKI+CEBULA+PAPRYKA; PIECZARKI+CEBULA+PAPRYKA; PAPRYKA+CEBULA. Z TYM ŻE PIERWASZĄ Z NICH WYKORZYSTUJĘ DO OBIADU NATOMIAST POZOSTAŁE DO KANAPEK, WĘDLINY, ITP. POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40937-quotquotprzetwory-na-zim%C4%99-przepisyquotquot/#findComment-846079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.