Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

""Przetwory na zimę-przepisy""


Gość

Recommended Posts

  • 2 weeks później...

PROSZĘ bardzo ja do dzisiaj zrobiłam takie (oprócz tego ogórki kiszone i konserwowe ale myślę że na nie masz przepisy):

 

1. SAŁATKA Z PIECZAREK, PAPRYKI I CEBULI

1 kg pieczarek (obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować)

1 kg cebuli (obrać, umyć, pokroić w półplasterki)

1 kg papryki (wydrążyć, umyć, pokroić w półplasterki (części))

1 marchewka (obrać, umyć, obgotować, pokroić w plasterki)

ZALEWA

1 szkl octu spirytusowego 10%

1 szkl cukru

1 szkl wody

2 łyżki soli

Do każdego słoika włożyć 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy. Na gorącą zalewę wrzucić wszystkie warzywa i doprowadzić do wrzenia. Gorące wkładać do słoików. Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju. Zakręcić. Na chwilę słoiki odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.

 

2. SAŁATKA Z KAPUTY WŁOSKIEJ, MARCHWI, CEBULI, PAPRYKI I POMIDORÓW

1 kg kapusty włoskiej

1 kg marchwi

1 kg cebuli

1 kg papryki czerwonej

1 papryczka chili

1 kg pomidorów czerwonych i żółtych

ZALEWA

1,5 szkl octu winnego

1 szkl cukru

3 szkl wody

1 - 2 pokruszone liście laurowe

5 -6 ziaren ziela angielskiego

4 łyżeczki soli

Kapustę włoską poszatkować i opłukać. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Cebulę i pomidory umyć i pokroić w półplasterki. Oskrobaną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotować zalewę, włożyć do niej warzywa, gotować 5 min. Nałożyć sałatkę do słoików. Do każdego wlać łyżkę oliwy. Pasteryzować 15 – 20 min.

 

3. SAŁATKA Z BURAKÓW, PAPRYKI I CEBULI

3 kg buraków czerwonych

4 papryki

3 duże cebule

Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Paprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, umyć pokroić w paseczki.

ZALEWA

2 szkl wody

1 szkl octu spirytusowego 10%

3/4 szkl cukru

1 łyżka soli

ziele angielskie, liść laurowy

Z w/w składników przygotować zalewę. Zagotować. Na gotującą się zalewę wrzucić cebulę i paprykę. Gotować do miękkości ok. 5 min. Dodać buraczki i zagotować. Gorącą sałatkę wkładać do słoików. Nie pasteryzować.

 

4. PAPRYKA KONSERWOWA Z MIODEM

1 kg papryki

2 – 3 ząbki czosnku

1 cebula

4 liście laurowe

po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Paprykę umyć, usunąć gniazda, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki lub w krążki. Czosnek i cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem i przyprawami.

ZALEWA

1 szkl octu spirytusowego 10%

4 szkl wody

4 łyżki miodu

2 łyżki oliwy

1,5 łyżeczki soli

Z w/w składników ugotować zalewę. Wrzącą zalewą zalać paprykę. Nie pasteryzować.

 

5. PAPRYKA KONSERWOWA

2 kg papryki

ziele angielskie po 3 ziela do słoika

1iść laurowy po 1 do słoika

gorczyca

olej po 1 łyżeczce do słoika

Paprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki. Sparzyć wrzątkiem i nałożyć do słoików. Dodać przyprawy i olej.

ZALEWA

4 szkl wody

0,5 litra octu spirytusowego 6%

2 czubate łyżki soli

3 czubate łyżki cukru

Z w/w składników ugotować zalewę. Wrzącą zalewą zalać paprykę. Nie pasteryzować.

 

5. SAŁATKA Z PAPRYKI I CEBULI

1,5 kg papryki

0,75 kg cebuli

Paprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Włożyć do naczynia, posolić i odstawić na 1 godzinę. Cebulę obrać, umyć, pokroić w paski i włożyć do oddzielnego naczynia, posolić i odstawić na 1 godzinę.

ZALEWA

1 litr wody

1 szkl octu spirytusowego 10%

1 płaska łyżka soli

1/2 szkl cukru

ziele angielskie

liść laurowy

Z w/w ugotować zalewę. Na wrzącą zalewę wrzucić paprykę i cebulę. Gotować ok. 10 min. Gorące wkładać do słoików. Nie pasteryzować.

 

6. POMIDORY W SOLANCE

Pomidory „Lima” umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd. Pokroić na połówki i włożyć do słoików. Do słoików włożyć również listki bazylii i obrany czosnek. Zalać gorącą solanką (1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody). Pasteryzować ok. 20 min.

 

NAJBARDZIEJ SMAKUJĄ MI SAŁATKI: BURACZKI+CEBULA+PAPRYKA; PIECZARKI+CEBULA+PAPRYKA; PAPRYKA+CEBULA. Z TYM ŻE PIERWASZĄ Z NICH WYKORZYSTUJĘ DO OBIADU NATOMIAST POZOSTAŁE DO KANAPEK, WĘDLINY, ITP.

 

POZDROWIENIA

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...