Gość 24.09.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Wiem,że moze trochę późno na taki temat,ale jeszcze coś zostało do upchania w słoiki.Znacie fajne przepisy?Szukam czegoś mało octowego, a bardziej olejowego,jakieś sałatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 06.10.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 PROSZĘ bardzo ja do dzisiaj zrobiłam takie (oprócz tego ogórki kiszone i konserwowe ale myślę że na nie masz przepisy): 1. SAŁATKA Z PIECZAREK, PAPRYKI I CEBULI1 kg pieczarek (obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować)1 kg cebuli (obrać, umyć, pokroić w półplasterki)1 kg papryki (wydrążyć, umyć, pokroić w półplasterki (części))1 marchewka (obrać, umyć, obgotować, pokroić w plasterki)ZALEWA1 szkl octu spirytusowego 10%1 szkl cukru1 szkl wody2 łyżki soliDo każdego słoika włożyć 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy. Na gorącą zalewę wrzucić wszystkie warzywa i doprowadzić do wrzenia. Gorące wkładać do słoików. Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju. Zakręcić. Na chwilę słoiki odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować. 2. SAŁATKA Z KAPUTY WŁOSKIEJ, MARCHWI, CEBULI, PAPRYKI I POMIDORÓW1 kg kapusty włoskiej1 kg marchwi1 kg cebuli1 kg papryki czerwonej1 papryczka chili1 kg pomidorów czerwonych i żółtychZALEWA1,5 szkl octu winnego1 szkl cukru3 szkl wody1 - 2 pokruszone liście laurowe5 -6 ziaren ziela angielskiego4 łyżeczki soliKapustę włoską poszatkować i opłukać. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Cebulę i pomidory umyć i pokroić w półplasterki. Oskrobaną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotować zalewę, włożyć do niej warzywa, gotować 5 min. Nałożyć sałatkę do słoików. Do każdego wlać łyżkę oliwy. Pasteryzować 15 – 20 min. 3. SAŁATKA Z BURAKÓW, PAPRYKI I CEBULI3 kg buraków czerwonych4 papryki3 duże cebuleBuraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Paprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, umyć pokroić w paseczki.ZALEWA2 szkl wody1 szkl octu spirytusowego 10%3/4 szkl cukru1 łyżka soliziele angielskie, liść laurowyZ w/w składników przygotować zalewę. Zagotować. Na gotującą się zalewę wrzucić cebulę i paprykę. Gotować do miękkości ok. 5 min. Dodać buraczki i zagotować. Gorącą sałatkę wkładać do słoików. Nie pasteryzować. 4. PAPRYKA KONSERWOWA Z MIODEM1 kg papryki2 – 3 ząbki czosnku1 cebula4 liście laurowepo kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiegoPaprykę umyć, usunąć gniazda, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki lub w krążki. Czosnek i cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem i przyprawami. ZALEWA1 szkl octu spirytusowego 10%4 szkl wody4 łyżki miodu2 łyżki oliwy1,5 łyżeczki soliZ w/w składników ugotować zalewę. Wrzącą zalewą zalać paprykę. Nie pasteryzować. 5. PAPRYKA KONSERWOWA2 kg paprykiziele angielskie po 3 ziela do słoika1iść laurowy po 1 do słoikagorczycaolej po 1 łyżeczce do słoikaPaprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki. Sparzyć wrzątkiem i nałożyć do słoików. Dodać przyprawy i olej.ZALEWA4 szkl wody 0,5 litra octu spirytusowego 6%2 czubate łyżki soli3 czubate łyżki cukruZ w/w składników ugotować zalewę. Wrzącą zalewą zalać paprykę. Nie pasteryzować. 5. SAŁATKA Z PAPRYKI I CEBULI1,5 kg papryki0,75 kg cebuliPaprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Włożyć do naczynia, posolić i odstawić na 1 godzinę. Cebulę obrać, umyć, pokroić w paski i włożyć do oddzielnego naczynia, posolić i odstawić na 1 godzinę. ZALEWA1 litr wody1 szkl octu spirytusowego 10%1 płaska łyżka soli1/2 szkl cukruziele angielskieliść laurowyZ w/w ugotować zalewę. Na wrzącą zalewę wrzucić paprykę i cebulę. Gotować ok. 10 min. Gorące wkładać do słoików. Nie pasteryzować. 6. POMIDORY W SOLANCEPomidory „Lima” umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd. Pokroić na połówki i włożyć do słoików. Do słoików włożyć również listki bazylii i obrany czosnek. Zalać gorącą solanką (1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody). Pasteryzować ok. 20 min. NAJBARDZIEJ SMAKUJĄ MI SAŁATKI: BURACZKI+CEBULA+PAPRYKA; PIECZARKI+CEBULA+PAPRYKA; PAPRYKA+CEBULA. Z TYM ŻE PIERWASZĄ Z NICH WYKORZYSTUJĘ DO OBIADU NATOMIAST POZOSTAŁE DO KANAPEK, WĘDLINY, ITP. POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.