Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka- prosze o info.

Recommended Posts

taaa

Pewnie już to było albo jakieś linki, ale nie znalazłem.

nie sądzę, że jest. \nawet jeśli to bardzo ogólnikowo . Po prostu trza zrobić odpowiedni projekt - wszak każdy dom i każda podłogówka jest inna.

No chyba nie chcesz sam układać podłogówki i to jeszcze na wariata (czytaj bez projektu). :o :o :o :o

Witam, o ile pamiętam to nie układa się podłogówki pod przyszłymi meblami kuchennymi, wannami, brodzikami, miejscami na kominek.

I jeszcze jedna zasada, jak nie będziesz mieszkał przez zimę to nie każ robić prób szczelności podłogowego ogrzewania wodą, ja tak zrobiłem i mi rurki rozmarzły mimo że woda była spuszczona. Albo próba powietrzem, albo odłożyć ją na czas po zimie a przed zamieszkaniem albo jak już wodą to palić całą zimę.

Pozdrawiam

Nie, firma mi to zakłąda, jednak firma jak to firma... podłogówka jest jednym z elementów całości, wobec czego chce sprawdzić, czy zrobią to dobrze, czy nie za mało izolacji, czy nie za małe odstępy pomiędzy rurkami itd

Aha, no to przepraszam, bo zabrzmiało mi to tak jakbyś sam miał to robić. Nie zmienia to jednak faktu, ze warto zrobić projekt i potem sie go po prostu trzymać. Pozdrawiam

U nas będzie na górze ogrzewanie grzejnikowe, na dole w części grzejnikowe i w częsci podłogowe (50 m.kw). Zaproponowano nam rozwiązanie trzech skrzynek z rozdzielaczami do CO (na górze jeden i na dole dwa z wiadomych względów). Całość będzie podpięta do kotła gazowego kondensacyjnego z zasobnikiem CWU.

Na razie wygląda to sensownie (może poza ceną :( ). Przy "castingu" na wykonawcę (przyszło ich do nas łącznie trzech) spotkaliśmy się z różnymi opiniami, np.

- grubość rury kwasówki (80mm lub 130mm - dwóch za pierwszym wariantem, jeden za drugim wariantem),

- rodzaj styropianu pod instalację podłogówki (z dodatkową "srebrną" izolacją lub bez).

Pozostałe aspekty wszyscy trzej proponowali praktycznie te same.

Jeszcze nie wybraliśmy wykonawcy. :roll: