bratki 24.09.2005 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Zachęcona miłym uśmiechem pani z reklamy zajrzałam na strony http:// www.federacja-konumentow.org.pl i... zdziwko mnie chapło. Otóż federacja, na stronie http://ww20.mediarun.pl/topics.php?top=5, podzieliła swoją pomoc na 16 tematów. Znalazły się tam osobno: zdrowie, kosmetyki, telekomunikacja, uslugi operatorów telewizyjnych, itp., więc dość wąskie grupy. Bardzo pożyteczne, ale... nie ma tam niczego co przypominałoby np. usługi budowlane, albo problemy z zakupem nieruchomości. Nie wiem jak Wam, ale mnie włos się jeży na głowie od historii z bandyckimi umowami jakie wymuszają na klientach developerzy, lub od niesolidności usług budowlanych. To forum to sami znawcy problemu i żywe dowody dramatycznej często bezsilności indywidualnego nabywcy wobec przemocy. Jak sądzicie - dlaczego takich działów zabrakło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 25.09.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Być może federacja wychodzi z założenia, że jak ktoś buduje dom, czy też kupuje nieruchomość to ma od groma pieniędzorów i stać go również na fachową pomoc prawną (adwokat) w przypadku gdy zdarzy sie coś złego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 25.09.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Być może federacja wychodzi z założenia, że jak ktoś buduje dom, czy też kupuje nieruchomość to ma od groma pieniędzorów i stać go również na fachową pomoc prawną (adwokat) w przypadku gdy zdarzy sie coś złego? bardzo logiczne myślenie, możliwe iż federacja w zamyśle ma głownie pomagać ludziom niezamożnym w drobniejszych sprawach, których nie stać na adwokata, lub koszty płatnych porad prawnych by były bardzo wysokie w stosunku do poniesionej szkody..... jak zgłaszamy się o pomoc do federacji to ona nie pyta ile mamy na koncie więc stara się pomagać wszystkim, no i ostatnie ale, sprawy budowlane to ogromne pieniądze i duża odpowiedzialność, więc rozsądniej jest jednak korzystać z fachowej pomocy prawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 26.09.2005 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Sądzicie, że to słuszne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 26.09.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 bratkui za mdzalewskimi naklikam tak:Federacja Konsumentów w terenie ma dosyć spraw między konsumentami, a ich nazwijmy to dostawcami. Ograniczająsiędo prawa handlowego i jego naruszania.Co do zakupów i niezgodność z zamówieniem, realizacjądostawy itp.. jak najbardziej co do usług budowlanych to już gorzej. Ale także powinni udzielić wsparcia przy mniej ważących sprawach, ale od zagrożenia zdrowia lub życia katastrofą budowlaną to oni nie są.A od rozboju developerki to raczej Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 26.09.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Sądzicie, że to słuszne? Pewnie nie, ale po prostu tak jest. Poza tym wydaje mi sie , ze brak stosownych informacji na stronie federacji nie wyklucz możliwości skorzystania z jej pomocy na szczeblu powiatu (zdaje mi sie, że tam właśnie są, nazwijmy to przedstawiciele federacji) Życzę wszystkim abyśmy nigdy nie musieli korzystać z pomocy federacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 26.09.2005 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 bratkui za mdzalewskimi naklikam tak: Federacja Konsumentów w terenie ma dosyć spraw między konsumentami, a ich nazwijmy to dostawcami. Ograniczająsiędo prawa handlowego i jego naruszania. Co do zakupów i niezgodność z zamówieniem, realizacjądostawy itp.. jak najbardziej co do usług budowlanych to już gorzej. Ale także powinni udzielić wsparcia przy mniej ważących sprawach, ale od zagrożenia zdrowia lub życia katastrofą budowlaną to oni nie są. A od rozboju developerki to raczej Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Kroyena, podpuściłeś mnie! Sprawdziłam i... z zestawienia za 2003 rok wynika, że interwencje w sprawach remontowo-budowlanych stanowiły ponad połowę podjętych przez federację działań w sprawach usług. Co nie zmienia faktu, że nadal nie wiem czemu budowlanka nie doczekała się działu. I czemu tak łatwo nam przychodzi wyszukiwanie uzasadnień dla niekorzystnych dla nas sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts