Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do ZBYCHA domu drugiego ;)

Maluszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Pozdrawiam was Zbychu z rodziną! Dzięki za SMS-a świątecznego. Widzę że wiosna tchnęła w Ciebie nowy optymizm. Dziennik budowy na nowo otwarty! Pleśnią się nie przejmuj, ja też to miałem i kompletnie nic z tego nie wynikło. Więźba wyschła, pleśń też i można ją było szcztotką pozamiatać. Z urzędasami dasz radę! Pozatym zawsze jest ta bomba... A przy okazji, jakbyś był w mojej okolicy, to wpadaj na kawkę! Ja prawie cały czas jestem w domu

• 5 weeks później...
  • 4 weeks później...

Kurcze....buduje się w sumie drugi dzień...a z pobieżnego czytania, problemy wciąż te same... :-) Wie się już tak dużo...zwłaszcza jak to jest w dziedzinie "organizacyjnej"....a jednak...

Mam pytanko...nie wiem jak "miałeś" duży ten bliźniak, ale tu patrzę 92,00 m2?? Wiemy, że dość "skromnie"...chyba że poprzedni bliźniak też miałeś podobny...

I teraz czy:

1. Ze względu na mocno przestudiowany temat od strony ekonomicznej, czyli wiesz jak w realu wychodzą koszty związane z budową oraz wykończeniem, oraz to że już mieszkasz w domu i już wiesz na bank jaka dokładnie przestrzeń jest ci potrzebna i optymalna

2. Ze względu na obciążenie dwoma kredytami, oraz chwilowo ale jednak zablokowanymi środkami z pierwszym domu "musiałeś" postawić coś mniejszego??

Jestem naprawdę mocno ciekawy twoich pobudek...

Po zdięciach widać jednak doświadczenie....fundament zalany razem ze styrodurem, folia pod chudziakiem...to tak na szybko...

Ale mam questions co do tych desek na zewnątrz na oknach, jakie one tam mają znaczenie??

Pozdrawiam was Zbychu z rodziną! Dzięki za SMS-a świątecznego. Widzę że wiosna tchnęła w Ciebie nowy optymizm. Dziennik budowy na nowo otwarty! Pleśnią się nie przejmuj, ja też to miałem i kompletnie nic z tego nie wynikło. Więźba wyschła, pleśń też i można ją było szcztotką pozamiatać. Z urzędasami dasz radę! Pozatym zawsze jest ta bomba... A przy okazji, jakbyś był w mojej okolicy, to wpadaj na kawkę! Ja prawie cały czas jestem w domu

Bardzo dziękuję! Również pozdrawiam Waszą rodzinkę! Oczywiście w wolnej chwili wpadnę do Was (tylko kiedy ja znajdę wolną chwilę :( )

Kurcze....buduje się w sumie drugi dzień...a z pobieżnego czytania, problemy wciąż te same... :-) Wie się już tak dużo...zwłaszcza jak to jest w dziedzinie "organizacyjnej"....a jednak...

No właśnie, to nie prawda, że drugi dom buduje się łatwiej. Może i człowiek więcej wie, ale problemy wciąż te same... :(

Mam pytanko...nie wiem jak "miałeś" duży ten bliźniak, ale tu patrzę 92,00 m2?? Wiemy, że dość "skromnie"...chyba że poprzedni bliźniak też miałeś podobny...

W bliźniaku mam około 160 m2, w tym garaż około 20 m2.

W nowym domu w przyszości planuję zbudowanie wolnostojąceo garażu i pomieszczenia gospodarczego (około 50 m2)

I teraz czy:

1. Ze względu na mocno przestudiowany temat od strony ekonomicznej, czyli wiesz jak w realu wychodzą koszty związane z budową oraz wykończeniem, oraz to że już mieszkasz w domu i już wiesz na bank jaka dokładnie przestrzeń jest ci potrzebna i optymalna

Zawsze marzyłem sobie o domu parterowym, a wyszedł mi bliźniak z poddaszem :( :wink: :lol: . Miałem okazję i ochotę to zmienić, to zbudowałem sobie domek parterowy :D :D :D, ale żeby nie było zbyt kolorowo, pojawił się problem z źle posadowionym domem względem planowanej drogi :( :( :(

2. Ze względu na obciążenie dwoma kredytami, oraz chwilowo ale jednak zablokowanymi środkami z pierwszym domu "musiałeś" postawić coś mniejszego??

Jestem naprawdę mocno ciekawy twoich pobudek...

Nie, nie musiałem. Po prostu doszedłem do wniosku, że bliźniak, to nie to, o czym marzyłem. Pierwszy kredyt wziąłem na dokończenie budowy pierwszego domu. Drugi kredyt wziąłem na nową działkę i budowę domu.

Problem błędnego pozwolenia na budowę (z niewłaściwym posadowieniem domu względem planowanej dorgi) mocno pokrzyżował mi plany, ale cóż, życie jest oełne niespodzianek :(

Po zdięciach widać jednak doświadczenie....fundament zalany razem ze styrodurem, folia pod chudziakiem...to tak na szybko...

Ale mam questions co do tych desek na zewnątrz na oknach, jakie one tam mają znaczenie??

Doświadczenie powiadasz :roll: , ten styrodur jest położony odwrotnie, niż być powinien :evil:

Odnośnie desek na oknach, to spełniają rolę krat :lol:

Jak wstawiali okna, to nie miałem jeszcze zrobionego prowizorycznego ogrodzenia od frontu działki, więc każdy miał dostęp. Mimo systemu alarmowego obawiałem się o swoje nowe okna, więc postanowiłem tymczasowo nie ściągać desek zabezpieczających otwory okienne.

• 3 weeks później...

Zbych gratuluję super domek...

przeboje z gmina paskudne a prąd? skad ja to znam..? :evil: :evil: :evil: tyle że ja walczę ze ZEWT a nie Stoen... przez ten prąd będę musiała aneks do umowy z abankime stworzyć... nie mówiac o niemozliwości wstawienia okien czy podłaczenia alarmu...

co do alarmu to sie kiedyś do Ciebie ładnie usmiechnę (i ne tylko)

_ZBYCH_ - papier ważna rzecz - super że w końcu jest.

Energetyka - skąd ja to znam? Też poszedłem w końcu na napowietrzną linię. A później złożyłem wniosek o zamianę na ziemne przyłącze. W sierpniu tego roku upłyną 2 lata od momentu kiedy zapłaciłem za zmianę przyłącza. Jak myślisz - mam to ziemne przyłącze? Można zgadywać 3 razy ;-)