Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do ZBYCHA domu drugiego ;)

Maluszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witaj Zbych!!!

Właśnie wyczytałam i obejrzałam sobie Twój dziennik - SUPER domek. Zauważyłam, że mieliście masę problemów, ale tak jest chyba wszędzie, nigdy nie ma tak że wszystko idzie po naszej myśli. Ale spoko to najgorsze już za Tobą.

Mam pytanko, ja będę budować też z Ytonga, i mam masę ludzi którzy kręca nosem jak słyszą, że takich domów się nie ociepla (z tego co się orientuję po zdjęciach to też nie ocieplałeś). Napisz kilka słów czy jest ciepło w budynku i ogólnie jak się stawiało?

Aha może kilka słów o mojej budowie: fundamenty postawiliśmy w zeszłym roku, a w poniedziałek (jak pogoda pozwoli) zaczynamy stawiać mury. To tak w wielkim skrócie - niebawem powstanie mój dziennik tak więc będzie więcej do poczytania i pooglądania.

Pozdrawiam

Witam wszystkich :)

W moim domku sporo się zmieniło, ale nie mam niestety czasu na uzupełnienie dziennika :(

W domku w końcu mam uruchomione ogrzewanie. Mam jakieś dwa miesiące w plecy, bo zimą kiedy można było robić wykończeniówkę, to ja nie miałem ogrzewania, bo hydraulik mnie olewał :-?. Przekładałem kilka razy termin wejścia glazurnika, aż się obraził :cry:. Aktualnie czekam na nowego glazurnika.

Przymierzam się też do niwelacji terenu i ogrodzenia, ale nie ma komu robić :(

Renata27, ja swojego domu nie ocieplałem, bo po to wybrałem ścianę z Ytonga w jednej warstwie, żeby nie ocieplać. Gdybym miał ocieplać, to zbudował bym ze zwykłego BK 24 cm na zwykłą spoinę i do tego 10 lub 12 cm styropianu.

Pytasz, czy w budynku jest ciepło - owszem jest ciepło, ale przecież w każdym ogrzewanym budynku jest ciepło :). Nie da się realnie porównać, czy cieplej byłoby w budynku zbudowanym w innej technologii.

Stawianie budynku z Ytonga na klej i pióro-wpust wymaga doświadczenia ekipy. Bardzo ważne jest równe wybudowanie pierwszej warstwy bloczków, bo przy kleju nie da się później "wyrównać". Ważne jest też układanie prętów zbrojeniowych w bloczkach pod oknami. Zapobiega to późniejszemu pękaniu ścian pod oknami.

• 2 months później...

Pozdrawiam serdecznie

Rewelacja, z przyjemnoscią przeczytałem Twój dziennik budowy. Potrafisz niesamowicie przelać za pomocą słów atmosferę budowania. Ubawiłem się czytając posczególne fazy budowy. Fantastycznie opisałeś problemy, które zapewne spotkają każdego z nas w trakcie budowania swojego domku. Ważne jest zdrowe i spokojne podejście do problemu. Widzę, że nie załamywałeś rąk i poszukiwałeś nowych rozwiązań. Zazdroszczę Ci, że posiadasz takie zdolności i odpowiedni sprzęt. Ja jestem na etapie wirtualnego "uczenia" się i korzystania między innymi z Twoich rad. Idę w Twoje ślady i także skrzętnie będę opisywał swoje doświadczenia na budowie mojego Zenita. Szkoda, że nie miałeś więcej czasu na pisanie i powstały pewne luki. Podziwiam Cię i cieszę się, że mogę korzystać z tak doświadczonych forumowiczów.

Pozdrawiam

Pozdrawiam serdecznie

Rewelacja, z przyjemnoscią przeczytałem Twój dziennik budowy. Potrafisz niesamowicie przelać za pomocą słów atmosferę budowania. Ubawiłem się czytając posczególne fazy budowy. Fantastycznie opisałeś problemy, które zapewne spotkają każdego z nas w trakcie budowania swojego domku. Ważne jest zdrowe i spokojne podejście do problemu. Widzę, że nie załamywałeś rąk i poszukiwałeś nowych rozwiązań. Zazdroszczę Ci, że posiadasz takie zdolności i odpowiedni sprzęt. Ja jestem na etapie wirtualnego "uczenia" się i korzystania między innymi z Twoich rad. Idę w Twoje ślady i także skrzętnie będę opisywał swoje doświadczenia na budowie mojego Zenita. Szkoda, że nie miałeś więcej czasu na pisanie i powstały pewne luki. Podziwiam Cię i cieszę się, że mogę korzystać z tak doświadczonych forumowiczów.

Pozdrawiam

Ach, jakże mi miło. Dziękuję :D

Faktycznie, zaniedbałem mój dziennik :(

Zupełny brak czasu sprawia, że co raz rzadziej zaglądam na forum :cry:

• 3 years później...

Najserdeczniejsze życzenia zdrowych, pogodnych, rodzinnych i leniwych Świąt Bożego Narodzenia.

Spełnienia najskrytszych marzeń i nieustającej bliskości życzliwych ludzi.

http://charlesryderblog.files.wordpress.com/2009/12/christmas-tree2.jpg