PRO 25.09.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Mam sciane z BK 24cm jutro zaczynam tynki wewnętrzne tradycyjne czy taka ściane należy czyms pogruntować czy nie potrzeba tego robić.Proszę o pomoc temat pilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 25.09.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 witamto zalezy od ekipy jaka ci te tynki robi - jedni przed polozeniem tynkow najpierw 'szpryce" cementowa poloza inni beda gruntowac bez gruntowania lub 'szprycy' to te bloczki bys musial dobrze woda nasaczyc a po co ci tyle wody w domu? mialem ten sam problem co ty i wybralem - plyte KG - szybko,sucho,rowno i do tego tanio pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 25.09.2005 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Czyli moze byc ta szpryca jak dobrze rozumiem? Co do płyty to mnie jakoś nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 25.09.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 witamtak, szpryca Ci spokojnie wystarczy cyt. "Co do płyty to mnie jakoś nie przekonuje"dlaczego ? oblicz koszt materialu,robocizny przy tynkach i porownaj z cena plyt,dodaj do tego wygode przy kladzeniu instalacji elektrycznej [brak rowkow na kable] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 25.09.2005 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 szpryca to fachowo obrzutka.w tynkach trójwarstwowych potem jest narzut, a po nim gładź. Tzw. szpryca ma podobne zadania jak grunt - wyrównuje i polepsza właściwości podłoża pod tynk. Ważne jest, aby miało równomierną przyczepność i chłonność. Najsilniejzą zaprawę daje się na szpycę, następne warstwy są trochę słabsze.pozrawiam pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 25.09.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 zdecydowanie gruntuj ! aby zmiejszyc i wyrownac chlonnosc podloza. BK to wyjatkowo chlonny material. Sama obrzutka, to moze byc za malo aby miec gwarancje ze tynk sie nie odparzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.09.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Tzw. szpryca ma podobne zadania jak grunt - wyrównuje i polepsza właściwości podłoża pod tynk. Wyrównuje? U mnie to dopiero ściany zrobiły się chropowate po szprycy. Chyba, że masz na myśli wieksze nierówności. Mi zawsze tłumaczono, że obrzutka ma poprawić przyczepność podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 25.09.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Ja tam gruntowałem a tynkarze jeszcze szprycowali, a co !Sam grunt reguluje chłonnośc sciany czy jakos tak (informacja z opakowania).Jak chcesz szybko zagruntować to uzyj natryskiwania pistoletem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 25.09.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Wszystkie przypadki odpadania tynku jakie widziałem spowodowane były tym, że robiono go "na raz", czyli dawano tylko jedną warstwę.Wykonanie tynku w trzech warstwach gwarantuje jego trwałość.Pozostaje zatem tylko pytanie co jest tańsze; obrzutka czy grunt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.09.2005 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Ja osobiście wierzę bardziej w obrzutkę niż grunt. Daje ona ścianie chropowatość która zwiększa przyczepność niż gładka ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 26.09.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 pod zwykly tradycyjny tynk cem-wapienny nie ma potrzeby gruntować - daje się szpryce i juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts