a250 25.09.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Witam Mam stary, drewniany stolik. Ze względu na warunki w jakich był używany jego blat ma liczne głęboki rysy i posiada wiele zmatowień.Chciałbym go ponownie polakierować by uzyskać głatką lśniącą powierzchnię. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mam to zrobić.Domyślam się, że potrzebny będzie papier ścierny i lakier ale najbardziej interesuje mnie to czy muszę zedrzeć cały stary lakier (do drewna) czy wystarczy zaysować stary lakier i nałożyć na niego nowy (jaki papier najlepiej użyć, 280?).Zastanawia mnie również w jaki sposób pozbyć się "granulek"/zgrubień by uzyskać gładką powierzchnię a nie chropowatą. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 25.09.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Witam Odnawiałem niedawno stary okrągły stół... Zacząłem od wstrzyknięcia w dziurki po szkodnikach preparatu Hylotox (9złociszy butelka). Potem szlifierka oscylacyjna i płótno 60, potem kit do drewna w dobranym kolorze. Powyschnięciu szlifowanie płótnem coraz drobniejszym chyba 240. Przetarłem całość szmatą zwilżoną benzyną lakową, i polakierowałem Duluxem lakierobejca ciemny dąb, po wyschnięciu przetarłem jeszcze włókniną i jeszcze raz pomalowałem. Jest gładka powierzchnia (jak pupa niemowlaka) a przy tym nie bardzo błyszcząca co akurat mi odpowiada. Reasumując jest z tym odnawianiem trochę zabawy - ale jaka frajda potem... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts