kirkris 25.09.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Witam, chciałbym opisać nasze zmagania z budową domu według projektu biura Archpielag - Marysia. Zacznę od historii W 2003 roku kupiliśmy działkę na której chcieliśmy zacząć budowę naszego domku. Ale nie wiedzieliśmy jednego: że w Polsce załatwienie papierków trwa 1,5 roku. Głównym problemem była elektrownia, która najpierw wymyśliła, że do moja działka nie ma dostepu do drogi publicznej i dlatego nie mogę dostać prądu. Zrozumienie że droga prywatna jest tak samo dobra jak każda inna zajęła im i nam sporo czasu i kosztowało nas sporo pieniędzy. Po bojach dostałem termin przyłącza na grudzień 2006 Musiałem zobowiązać się, że pokryję koszty dokumentacji by zmenili termin na 6 m-cy. Kiedy w tym kraju skończy się monopol STOENU???? Przez ten czas załatwialiśmy inne śmieszne papierki np. odlesienie cześci działki pod budowę i drogę dojazdową Następna paranoja. Konieczna była wizyta speca który zrobił tzw. operat szacunkowy czyli napisał jakie drzewa rosłyby na tej działce gdyby jakieś rosły (bo działka jest całkiem łysa) Reszta była już łatwiejsza W tym czasie 2 razy zminialiśmy koncepcję domy. Zaczęliśmy od JAWORA z Horyzontu ale w końcu postanowiliśmy kupić Marysię z Archipelagu. Nasz projekt: http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=382&CanBack=1 Dostaliśmy wszystkie pozwolenia na początku b.r. i zaczęliśmy szukać ekipy. Po przeglądzie kilku róznych ofert skorzytaliśmy z sugestii naszego kierownika budowy (wiem że to ryzykowne ale ekipa wydała się OK). Od lipca rozpoczęlismy budowę. Na początku jeszcze zrobiliśmy badania geologiczne i wyszło, że na dzialce jest 1,5 m nasypu z ziemi i gruzu Spowodowało to że fundament trzeba było kopać na 2,7m. Jednoczeńie był to poziom wody więc nie robiliśmy piwnic (przy okazji dla oszczędności) Zdecydowalismy się na technologię dwuwarstwową zamiast Ytonga 36,5 ze wzgledu na przyszłe koszty ekspoloatacji domu. Nie przszło nam do głowy że decyduje to o braku mozliwości zastosowania okładzin z piaskowca zgodnie z projektem oraz braku możliwości założenia kamiennych parapetów. To wyszło dopiero potem Ogólnie w projekcie nie ma zmian, z wyjątkiem ścian działowych na dole i na górze, co spowodowało konieczność dodania kilku więcej belek stropowych. Reszta jest jak miała być Niedługo postaram się zamieścić ciut fotek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 26.09.2005 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 załatwialiśmy właśnie rejestrację służebności gruntowej dla dostawców mediów Do tej pory nie było w miejscowości notariusza i poświadczenie podpisów w gminie kosztowało 5 PLN. Teraz jest notariusz i urząd nie może tego robić, a notariusz kosztuje 50 PLN. Czysty interes Czemu nie zostałem notariuszem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 27.09.2005 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 W weekend załatwialiśmy klinkier na kominy. Niestety dopiero w sobotę majster powiedział że potrzebują go na poniedziałek W związku z tym zakupów dokonaliśmy w Leroi Merlin. Pan zajmujący się organizacją transportu powiedział, że to jest na dwa kursy i skasował nas na 104 zł. Powiedzieliśmy sobie OK, ale jak się dowiedziałem że wszytsko przyjechało jednym samochodem to się wkurzyłem. Muszę wziąć fakturę, przejechać się tam i zrobi zadymę. Nie znoszę być bezczelnie okradany Dzisiaj kominy powinny być już wymurowane. Wieczorem pojadę obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 27.09.2005 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 kominy już wymurowane, są śliczne Kilka pierwszych fotek z budowy jest w Galerii reszta będzie jak zrobię skany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 29.09.2005 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Właśnie ponownie oglądałem projekt i wydaje mi się, że na poddaszu projektant postanowił "uzyskać" troche metrów kosztem ocieplenia W żadnym miejscu warstwa ocieplenia dachu nie przekracza w projekcie 16- 18 cm. W stosunku do wymagań dla ocieplonego poddasza i oczekiwanej grubości wełny minimum 20-24 cm to ciut za mało. Dlatego też trzeba założyć, że ocieplenie musi być grubsze a pomieszczenie niższe o przynajmniej 5 cm. Warto więc zwrócić uwagę na grubość podłogi na poddaszu Tu można parę cm uzyskać. Nie mam skanera by zeskanować kolejne fotki z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 01.10.2005 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Ganz, witaj mam prośbę - pisz w komentarzach (link poniżej) lub w wątkach dyskusyjnych o Marysi pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 01.10.2005 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Dziś byłem obejrzeć budowę po rozliczeniu za więźbę. Konstrukcja wygląda OK, lukarny już ocieplone z boków. Aha, zapomniałbym dodać, że zmieniono konstrukcję lukarn na tańszą tzn.: deski i styropian zamiast płyt cementowych itp. Wynika to z faktu że i tak nie będziemy okładać naturalnym piaskowcem o pełnej grubości (gdyż mamy ścianę dwuwarstwową a do styropianu się tego nie przyklei ) Dlatego też mogliśmy sobie pozwolić na "potanienie" konstrukcji Od wtorku zaczynamy krycie dachu dachówką ceramiczną Rupp w kolorze ciemnobrązowym. Mam jedynie nadzieję, że ekipa się spisze, dachówka będzie dobrej jakości i uda się ją dobrze ułożyć Już niedługo zobaczymy co z tego wyniknie Nadal szukam skanera by zeskanować trochę fotek (na dzień dzisiejszy nie kupię bo mam inne wydatki ) pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 03.10.2005 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Mhmmmm, obejrzałem w weekend dokładnie miejsce budowy i zauważyłem kilka niepokojących rzeczy: - rura kanalizacyjna zamiast w pomieszczeniu gospodarczym wyszła w środku drzwi - musze to wyjaśnić jak to się stało - ocieplenie fundamentów jest trochę pouszkadzane przez dewno na więźbę w trakcie montażu - będzie trzeba to naprawić - zostało duzo za duzo drzewa z więźby - chyba musze przedyskutować to z szefem ekipy Jutro umawiam się z kierownikiem i majstrem i będę wyjaśniał wszystkie wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 04.10.2005 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 dziś rozmawiałem z kierownikiem : Wg niego, rura nie jest problemem wkuje się kawałek w podłodze i wstawi przedłużkę Co do drewna to okazało się, że jeszcze nie skończona jest więźba do końca (a ja już zapłaciłem ) i te elementy będą wykorzystane na 100% ciekawe pozdr KK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 07.10.2005 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Jutro jadę zorganizować ciut spóźnioną imprezkę dla ekipy z okazji wiechy Przy okazji obejrzę sobie co dalej zrobili przy moim domku. Zrobię też zdjęcia ale jak zwykle mam problem ze skanerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 13.10.2005 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Już po imprezce i zaczęli układać dachówki )) Nad garażem jest już położona. Boję się jednego, że nie będę w stanie ocenić tej pracy. Jak patrzę wygląda równo a trudno mi powiedzieć czy nie ma jakiś tzw wad ukrytych Mam nadzieję że będzie wszytsko dobrze. Dach kosztował mnie już majątek : więźba 13 dachówki 15 dodatki 16 robocizna 22 (w tym więźba+ścianki kolankowe, krycie i ocieplenie lukarn) razem: 76 tys. gdybym to wiedział wcześniej to być może kupiłbym mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 13.10.2005 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 gdybym to wiedział wcześniej to być może kupiłbym mieszkanie to oczywiście żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 15.10.2005 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Dzisiaj znowu byłem na budowie. Praca idzie całkiem szybko, pokryte jest już około połowy dachu. Majster mówi że to jeszcze portwa bo mają dużo obróbek i cięcia Ale zaczyna to już wyglądać Byłem dziś w pierwszej firmie od okien Dostałem wycenę: Okna Veka, okleina dąb złocisty(chociaż miał być bagienny ), okucia antywłamaniowe+szyby P4, szprosy zewnętrzne - łaczny koszt okien 48 tys netto Do tego montaż 1500 netto Chyba ich pokręciło Będę chyba szukał okien poza Warszawą. Nawet z transportem wyjdzie pewnie taniej Do tego drzwi zewnętrzne 7 tys netto oraz komplet wewnętrznych (takich jak podobają się żonie ) dodatkowo 20 a brama garazowa kolejne 7 : Według tego na same drzwi i okna wydałbym 100 tys. To jest chore. Ciekaw jestem czy mają duzo klientów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 15.10.2005 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 dzisiaj na działce był wujek z cyfrakiem więc mam fotki ze stanu na dzisiaj: są dostepne w Galerii inne fotki wciąz są nie zeskanowane może kiedyś się doczekam i kupię skaner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 26.10.2005 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 No cóż, dziś już sprawa własciwie zakończona na ten rok. Dach skończony w sobotę, tymczasowe ogrodzenie postawione, kłódka wisi Czekam na kierownika by ocenił wykonanie, sam w piątek znalazłem kilka rzeczy które już są poprawione: - w kilku miejscach przerwana folia - została poklejona - wyłamany pustak stropowy- zabetonowany Na ocenę czeka położenie folii po całości i w okolicach kominów: w jednym miejscu folia nie przylegała do komina (czy ktoś wie czy powinna być przyklejona?) i widać było przeświecające światło koło dachówek przy obróbce blacharskiej. Ponadto w jednym miejscu folia była mokra. Problem zgłoszony do kierownika i czeka na ocenę wykonania Ciekaw jestem co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 02.11.2005 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Postanowiłem przerobić ciutkę relację Usuwam stąd fotki i wstawiam je w dziale galerie ) W sobote rozliczyłem się z ekipą. Mokra plama na folii była plamą z oleju , dziury są załatane a kierownik stwierdził że jest OK Ja natomiast po kilku dniach zauważyłem że w jednym miejscu folia była źle przybita i wiatr ją wysunął spod łaty Zgłaszam problem i reklamację - niech przyjdą i poprawią Tu wyszła moja niewiedza: niestety nie dopilnowałem by folię pokleić na zakładkach Teraz chyba będę musiał sam to zrobić tam gdzie się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 20.11.2005 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Pojechałem dziś zobaczyć czy mój dom jeszcze stoi Okazało się, że tak i to całkiem nieźle Ekipa po telefonicznym zgłoszeniu problemu z folią przyjechała sama i poprawiła, posprzątała teren itp. Nic nawet nie powiedzieli Szczerze mówiąc, pomimo dobrych wspomnień, byłem zaskoczony. Chyba należy ich polecać Z niepokojących rzeczy: - odkleiła się uszczelka z gąbki pod obróbką blacharską przy oknie. W sumie nie wiem czy to poważna rzecz czy nie bo i tak trafi tam pianka po montazu okna - wciąż nie wiem czy nie powinienem wypełnić spoin w kominie. Niestety w trakcie budowy nie wiedziałem o tym i jest zrobiony na niepełną spoinę . Ekipa twierdzi, że to nie problem bo i tak całość jest impregnowana, ale ja nie wiem. Nie znoszę nie wiedzieć - folia jest niestety nadal niepopodklejana na łaczeniach i przed położeniem ocieplenia będzie trzeba to zrobić - okna na poddaszu są niezabite, przez co folia od dołu jest ciut narażona na promienie słoneczne. Pytanie czy jej to nie zaszkodzi? - Na pólnocnej stronie dachu lezy śnieg. Żeby było śmieszniej jest to jedyny dom w okolicy na którym jest śnieg . Ciekawe co będzie w zimę. - kłódka od bramy zardzewiała wewnątrz po miesiącu. Ciekawe jak ją otworzę na wiosnę. Swoją drogą to dziadowskie te kłódki. Nadają się tylko do piwnicy wewnątrz budynku Z dobrych wieści: - jest szansa, że w grudniu dostanę prąd !!! na razie to wszystko, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 28.11.2005 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Niestety, nadal nie znam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania Ale za to wczoraj pojechaliśmy na budowę i pozasłaniałem wszystkie otwory okienne na poddaszu grubą folią (0,2 mm) ) Przynajmniej się nie muszę się martwić, że się membrana dachowa zniszczy Śnieg nadal leży tylko na naszym dachu. Chyba to oznacza, że w zimę będzie miał tam strasznie ciężko Pewnie ten śnieg będzie trzymał się do wiosny Czy powinienem montować płotki przeciwśnieżne albo inne ustrojstwa? Może ktoś mi podpowie K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 07.04.2006 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Witajcie, nastała wiosna i właśnie się organizujemy załatwiłem kredyt, organizuję gaz (przyłącze będzie za 12 miesięcy ), wybrałem ekipę Chcę zacząć dalsze prace od 18tego kwietnia. Zmieniłem ekipę ze wzgledów kosztowych (poprzednia była za droga), i mam nadzieję, że nie będę żałował. Do tamtej miałem zaufanie a ta mi nie podchodzi. Ale jak się nie ma kasy to nie ma co wybrzydzać Zamówiłem okna - drewniane bo PCV nikt nie chciał zrobić ( i kosztowały mnie o 30% więcej. Oznacza to że muszę zaoszczędzić na czymś innym Zrobiłem projekt wnętrza i przygotowałem sobie wizualizacje łazienek Co dalej napiszę gdy rozpocznę prace pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 29.04.2006 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Hej, zorganizowałem sąsiadów i przygotowałem dokumenty do poprowadzenia gazociągu. Mamy do zrobienia 125 metrów gazociągu i 4 przyłacza. Własnie w zeszłym tygodniu podpisalismy umowę z MOZG Hura Chociaż termin przyłaczenia to dopiero koniec marca 2007 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts