Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marysia - Archipelag - kirkris

Recommended Posts

Gaz zakończony, ale całą drogę mi rozkopali i teraz po deszczach nie ma jak dojechać z materiałami :(

Tynki na dole są niemal skończone, aktualnie trwa murowanie tarasów :)

Właśnie w tej chwili montowany jest hydrofor i za godzinę brama garażowa

Przywieziono wannę i po wstawieniu jej do łazienki wydała się taka malutka :o

Muszę zastanowić się jak trochę utwardzić dojazd do mojej działki przy minimalmnych kosztach. Najlepsze rozwiązanie to 2 tygodnie słoneczka ale n to raczej nie mogę liczyć :(

Rozmawiałem dziś z właścicielem cegielni i mogę dostać gruz ceglany za 40PLN za samochód. Chyba się zdecyduję i wysypię trochę tego na dojeździe do domu :)

niedługo dalszy ciąg i może trochę zdjęć

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj wylane zostały tarasy.

Mam mieszane uczucia: przedni taras jest super, duży i ładny, natomiast tylny wyszedł strasznie wysoki :(

W sumie to nasza wina bo na pytanie: jak robimy? odpowiedzieliśmy że tak jak w projekcie. A projekt zakładał 3 stopnie i równy teren. Teraz mam taras na wysokości ponad 1 m nad terenem a stopnie kończą się 70 cm od gruntu :(

Oznacza to, że muszę nawieźć 50cm ziemi na dość dużym terenie. To całkiem spora ilość samochodów i spory koszt. Poza tym muszę wziąć jeszcze spychacz aby to porozgarniać i zagęszczarkę aby to trochę ubić :(

Wygląda na to, że mam pewien problem.

Mam już grzejniki i mogę zaczynać malowanie pomieszczeń :)

Ponadto dowiedziałem się że przyjechał mój wkład kominkowy (Laudel Manhattan) i jest gotowy do odbioru.

Może jutro porobię kilka fotek wykonanycyh prac i spróbuję zamieścić :)

TRATATATA !!!!!

Mam wodę w instalacji :D

Mam nadzieję że będzie trzymała ciśnienie :)

Poza tym opóźnienie w dostawie przekaźników uniemożliwia montaż skrzynek elektrycznych :(

Dziś kupiliśmy resztę płytek do łazienki gónej (dolna załatwiona już wcześniej)

Zrobiłem projekt dolenj łazienki. Wstawiłem obrazki do galerii :)

Niestety, woda nie chce zostać w rurach :D

A tak na poważnie to już drugi dzień poprawiają przecieki z instalacji. Dzisiaj to rozszczelenienie złączki zaciskowej na przyłaczu do pieca (która wg producenta daje 100% gwarancji na szczelność :o )

Wszedłem do domu i widzę plamę na ścianie - a to właśnie ta nieszczęsna złączka :(. Więc od razu dzwonię do hydraulików i dziś poprawka.

Mam nadzieję że to już ostatnia poprawka i na święta będzie dobrze :)

Zaraz po świętach będę zakładał szambo - już umówiłem się z dostawcą. Mam jedynie nadzieję że nie będzie padać i ziemia nie rozmięknie - bo wtedy znów czekamy do suchych dni :(

Mam już pomontowane grzejniki, kupiony piec, zakupione płytki do łazienek (pierwsza dostawa po świętach, druga na koniec kwietnia :))

Zaczynam malowanie poddasza :). Kupiłem przekaźniki więc możemy montować skrzynki elektryczne i puszczać prąd w całym domu :D

Przywiziona pierwsza partia daszków na podmurówkę ogrodzenia oraz zamówione na po świętach daszki na słupki.

Tarasy wykonane. Przedni wyszedł wspaniale natomiast tylny jest niestety nieakceptowalnie wysoki. Ale to niestety wina niedogadania z wykonawcami (czyli nasza :( )

Na częsci dachu została zamontowana podbitka. Kolor ciemnobrązowy jak dachówki. Otwory wentylacyjne co 10ty panel. Mam nadzieję że to wystarczy bo podobno przy dachówce ceramicznej nie ma potrzeby dawać gęściej?

Zamieszczam 4 fotki naszych prac do tej pory. Resztę wstawimy później :)

Wciąż szukam producenta schodów w rozsądnej cenie

Od ostatniego zapisu niewiele się pozmieniało - były święta więc nie było roboty :)

Przywieziony kominek - gotowy do montazu. Jak go wreszcie zobaczyłem to wydał mi się strasznie duży - ale dopóki go nie wstawię na miejsce to na razie trudno powiedzieć :)

Mam już płytki na dolną łazienkę, brodzik do montażu - zaczynamy etap wykończeń.

Czekam na grzejnik kanałowy do salonu i na płytki do górnej łazienki :)

Umówiłem się z szefem firmy ze sprzętem budowlanym i będziemy omawiać jak obrobić naszą działkę - może jak dobrze pójdzie to za parę tygodni będzie rosła jakaś trawka na równym terenie :D

Podbitka jest w trakcie montazu, tynki przywiezione i czekają na położenie.

W sobotę będę odpoczywał na działce :D:D:D

byłem na działce, a tam ..... otynkowana pierwsza ściana i druga w trakcie :o

Chłopaki pędzą bez wytchnienia :)

Przy okazji pokazali mi niedoróbki poprzedniego wykonawcy ociepleń - listwa startowa nie była zawinięta siatką. Siatka była podcięta nad listwą i już zrobiło się pęknięcie wzdłuż listwy. Kupili siatkę i klej i robią poprawki po zeszłorocznych specach. Mam nadzieję, że to była jedyna poważniejsza niedoróbka :(

Ponadto zakopałem szambo przed bramą - mam więc już wszytskie media potrzebne do mieszkania. Jutro jadę podpisać umowę z gazownią o dostawę gazu i uruchomię piec :)

W tym tygodniu powinniśmy skończyć tynki zewnętrzne, podbitkę na lukarnach (jaskółkach jak mówią moi wykonawcy) i zmontować balustrady na balkonie.

Umówiłem się z człowiekiem od maszyn na niwelację działki, kształtowanie skarpy oraz nawiezienie ziemi pod trawnik. Ma to zrobić w ciągu miesiąca w miarę wolnych maszyn :)

Skrzynka elektryczna zmontowana, przekaźniki założone - trzeba potestować :)

Czekam niecierpliwie końca najbliższego tygodnia :)

Geodeta nie zrobił inwentaryzacji więc nie podpisałem umowy do dostawy gazu. Następny termin w poniedziałek, więc znowu poranna wycieczka do Wołomina :)

Kominiarz przyszedł i tym razem już nie dyskutował tylko powiedział zę jest OK i wystawi opinię :)

Góra ziemi wykopana z dziury na szambo stoi przed domem, śmierdzi i szpeci chałupkę :( Mam dwa wyjścia: biorę taczkę i przewożę 10m3 ziemi taczką na drugą stronę domu :-?, albo czekam na koparkowego do niwelacji całego terenu. Mi zajmie to co najmniej cały dzień a koparka zrobi to w 15 minut.

Koparkowy był obejrzeć teren i zakres prac do wykonania, mam nadzieję, że niedługo rozpocznie prace. Chyba się jednak wstrzymam :wink:

Tynki właściwie skończone - ostatnie poprawki po zakończeniu montazu balustrad na balkonie i przy drzwiach biblioteki, który własnie trwa. Jeśli się wszystko uda to dziś będę mógł odtrąbić zakończenie tynków zewnętrznych.

Podbitka cała zamontowana, a rano przyjechał grzejnik kanałowy do montazu :)

Brak kominkarza - wciąż czekam na niego oraz trzeba spiąć ostatnie elementy w skrzynkach elektrycznych.

Ogólnie na razie nie mam na co za bardzo narzekać, wszystko się dobrze układa - aż sam jestem zdziwiony :) Jak człowiek nieprzyzwyczajony to się dziwi ;) :lol:

Kirkris,

Ja zrezygnowałem z grzejnika kanałowego ze względu na cenę. Ale to jest mało istotne w tej chwili. Wcześniej wskazałeś, u kogo zamawiałeś okna (drewniane, czy plastyk - są exstra). Proszę, podaj mi mumer tel. lub kontakt e-mail do producenta (jeśli oczywiściwe możesz). Producent moich okien opóźnić chce ich wykonanie o kolejny m-c (razem ponad 2 m-ce) i widzę, że najepiej wycofałby się z ich produkcji :evil:

Jeśli możesz, proszę skontaktuj się ze mną na tel. kom. 607 305 907, lub stacjonarny w Wa-wie: 685 44 84 (po godz. 20.00)

Kamień.

Wczoraj przyjechał pan koparkowy i ...... :evil:

Zacząeło się od bramy wjazdowej - ledwo wjechał, już zachaczył o bramę ogrodową i zgiął skrzydło. Mówię sobie OK, to się da naprawić, a w najgorszym razie będzie kosztowało 350PLN za wymianę skrzydła. Potrące z sumy prac i będzie ok.

Potem dojechał drugi koparkowy i robili we dwóch. Około 15 mam telefon od szefa koparkowych, że uszkodzili elewację !!!!! :o

Pytam się czy dużo. Okazało się że w środku ściany od ogrodu jest wgniecenie z przerwaniem siatki na długości 60cm. :evil:

Pojechałem na miejsce i obejrzałem. Wygląda na to, że całkowita naprawa ściany (zdjęcie siatki i kleju i położenie od nowa) będzie kosztowała jakieś 2500-3000PLN. Opcją jest wycięcie uszkodzonego fragmentu i dorobienie nowego. Boję się, że nie uda się jednak poprawić tynku tak aby nie było widać zgrubienia. Drugą sprawą jest kolor - takiego samego na 90% nie da się dorobić :(

Mam doła, co krok naprzód to 1/2 do tyłu. Myślałem że już kończę kwestie ogrodu i trawnika a tutaj znowu powrót do elewacji.

MOJA BUDOWA TO JEDEN WIELKI PECH :(

Odezwę się znowu jak wyprostuję sprawy :(

Witaj,

Przykro, że nie masz dobrych informacji, do których przwykliśmy od dłuższego czasu. Nie poddawaj się jednak i głowa do góry. Skoro skopali sprawę, niech to załatwią z własnej kieszeni i w takim stopniu, aby Marycha nie straciła na wyglądzie. Myślę, że tak będzie. Trzymaj się.

Od wczoraj prace ruszyły dalej

Naprawa tynku będzie raczej niemożliwa aby nie zostały ślady. Między bonie nie uda się wsadzić kleju i tynku tak aby nie pobrudzić już zrobinych elementów. Z drugiej strony odrywanie ich i klejenie od początku raczej nie wchodzi w rachubę :(

W związku z tym najpierw spróbujemy zwykłej wstawki a jak nie wyjdzie to wtedy całość ściany z założeniem, że przy boniach będzi ok 5mm progu :(

Wygląda to tak:

http://i19.photobucket.com/albums/b185/kirkris/NAPRAWAm.jpg

Kominkarz wreszcie się dziś zjawił. Od jutra będzie murował kominek

Płytki na podłodze w garażu prawie zakończone - trwa fugowanie. Muszę jeszcze dokupić płytek na cokoły

Grzejnik kanałowy przywieziono odwrotny ale nie ma wielkiego problemu - przedłuzy się rury doprowadzające wodę do grzejnika i ukryje się je w stryopianie. Kapilara jest bardzo długa więc jest OK.

Zaczęliśmy dobierać kolory do pomieszczeń ale to strasznie trudna sprawa :o

Kupujemy mnóstwo próbek i jeżdzimy testować na ścianach :)

Kasa się kończy i mamy problem z finansowaniem w Millenium. Jeszcze robimy ostatnią próbę załatwienia sprawy a potem poszukamy czegoś innego.

Wiśniowski po miesiącu postanowił wymienić uszkodzony panel od bramy garazowej. Obsługa reklamacji nie jest ich najlepszą stroną.

• 5 weeks później...

Trochę było przerwy ale wracamy do pracy :)

Najnowsze wieści w skrócie:

dobre :) :

1) zamówiona podłoga drewniana (parkiet i deska barlinecka) na obie kondygnacje z dostawą w najbliższym czasie

2) zakupione materiały na resztę wykończeniówki

3) zamówione schody

4) zamontowany kominek - czeka na ostateczną wizję wykończenia i zakup kamienia

5) zamontowany na razie prowizorycznie grzejnik kanałowy

6) zrobione 1,5 łazienki (tzn cała i połowa drugiej) :wink:

7) zniwelowany grunt

8) ścięte suche drzewo blokujące wjazd koparki na resztę ogrodu

niespecjalne :(:

9) gres opóźnił się już o miesiąc - ma być na koniec czerwca :(

10) kabina prysznicowa nie dotarła (od marca) - kolejny termin - połowa lipca

11) nie mamy zamówionej kuchni

12) działka jeszcze nie obeschła aby znowu wpuścić ciężki sprzęt na dokończenie prac

13) nie mogę zmusić elektryka aby zakończył swoje prace przy skrzynkach elektrycznych i uruchomił całość oświetlenia :evil:

14) chyba ponownie przekroczę budżet :wink:

Właściwie to już większość rzeczy zrobiona - pozostały podłogi, schody, kuchnia, oświetlenie i gniazdka i można się wprowadzać :D

Dobrze byłoby zrobić podjazdy ale nie mam jeszcze kabla do docelowego przyłacza więc nie bardzo chcę układać kostkę. Poza tym nie mam jeszcze projektu ogrodu więc nie bardzo wiem co i gdzie ułożyć :)

W kominku palone już pierwszy raz - nie wiedziałem że rozpalenie w kominku zajmuje tyle czasu i zachodu :o . Mam nadzieję że to tylko moja nieumiejętność i średnio suche drewno są tego przyczyną :roll:

W każdym razie jak już się rozpaliło to paliło się całkiem nieźle :)

Działka zniwelowana - ale krzaki już zachęły odrastać. Muszę wezwać pana z broną i zbronować całość mojego pola :)

Potem spróbuję nawieźć ziemi i posadzić trawkę

Mam nadzieję że jednak w tym roku się wprowadzę :)

c.d.n...

• 2 weeks później...

Witam, dawno nie pisałem ale niewiele się działo :)

Obecnie mam prawie zakończoną górną łazienkę i częściowo połozone płytki na tarasach. Ponadto zakończoną podmurówkę, doniczki przy schodach i poklejone daszki na ogrodzeniu. Brakuje ciągle dachówki na wiatę śmietnikową, która mimo zapłacenia 2 m-ce temu jeszcze nie dojechała oraz gresów na podłogi.

Zaplanowałem kominek - jest w fotkach :)

Wczoraj poszedłem podpisać umowę na kładzenie podłóg drewnianych. Podłogi zamawialiśmy w firmie ........ (wpiszę nazwę o ile się nie dogadam)...... w TTW OPEX. W trakcie wyceny mieliśmy podane szczegóły prac i wycenę pracy i materiałów. Łączną kwotę zaakceptowaliśmy i przesłaliśmy zaliczkę.

Firma w formularzu zamówienia wpisuje że w przypadku wycofania się przez klienta z umowy, zatrzymuje zaliczkę na poczet swoich kosztów.

Wszystko wyglądało OK do dnia podpisania umowy. Wtedy okazało się, że robocizna nie obejmuje dwóch (a może więcej) elementów za które trzeba jeszcze dopłacić !!!

Pierwszy z nich to dojazdy montażystów - 2 PLN/km a drugi to koszty zrobienia dylatacji (70-100PLN/mb).

Łącznie kwota okazała się być bliska 8% wartości umowy :evil: :evil:

Mam nadzieję, że wykonawstwo będzie na tyle dobre aby usprawiedliwić wyższy koszt :(

Muszę tego dopilnować, bo już się boję :(

pozdrawiam na razie

Znów nie przyjechał gres, dachówki oraz stopnie na taras :(

wszystkie prace możliwe do wykonania wykonane - czekamy na materiał :(

Mam dość proszenia się o dostarczenie towaru za który zapłaciłem 2 miesiące temu :evil:

Teraz przy braku rąk do pracy każda obsuwa grozi przerwaniem robót i problemem z dokończeniem. A sprzedawcy po prostu nas olewają :(

Witam, wczoraj wreszcie dostałem potwierdzenie dostawy gresu :)

Ale ile mnie to nerwów kosztowało to wiem tylko ja i moja żona :evil:

Zaczęło się od telefonu od pani z TTW, gdzie pani mówi że ma dla mnie niedobrą wiadomość :o. Okazuje się że gres nie dopłynął i będzie po 17.07.

Ja mam w zalożeniach kładzenie drwena na podłogi od 9.07 więc mozecie zrozumieć moje wkurzenie, tym bardziej, że to kolejne przekładanie terminu.

Porozmawiałem sobie z panią i wydobyłem od niej telefon do właściciela firmy. Dzwonię do zony i mówię: "Masz telefon do szefa i spróbuj zadzwonić, jak ja zadzwonię to tylko go op... i na tym się skończy".

Minęło 10 minut i mam telefon ze sklepu: "przepraszam, zaszła pomyłka, pana gres jest w Warszawie i będzie dostarczony zgodnie z terminem. To nieporozumienie, bo dostaliśmy informację że nie był przysłany" :o :D

Dzwonię do żony i dowiedziałem się, że już rozmawiała z prezesem i temat był uruchomiony :D :D

Wygląda na to, że nasz gres miał trafić jednak do innego domu ale jest szansa że jednak trafi do nas :)

Zapłaciłem zaliczkę na schody i zobaczymy czy przyjadą. Mamy na to jeszcze 1,5 miesiaca

W ten sposób być może uda się nam zrealizować terminy przeprowadzki (ale nie chcę zapeszać)

Myślę że już w najbliższym tygoniu będą fotki z układania gresu i więcej wnętrz :)

pozdrawiam

Super czekam na fotki. Mojemu mężowi tez bardzo się spodobał ten projekt i chyba będziemy go realizować. Mam pytanko czy można by w wolnej chwili podjechać do Was i zobaczyć dom? Bo na fotkach nie wszystko jest dla mnie jednoznaczne. Oczywiście tylko wtedy jeśli nie sprawi to wam kłopotu.

Dziś podpisaliśmy umowę na kuchnię - dostawa na początek sierpnia :D

Dodatkowo wybraliśmy dwa kamienie na kominek. Doszliśmy do wniosku że trawertyn to nie najlepszy pomysł i zmieniliśmy na marmur.

Ze wzgledu na to, że nie chcemy montować jakiegoś agresywnego wzoru to mamy do wyboru właściwie dwa kamienie:

Breccia Sarda

http://i19.photobucket.com/albums/b185/kirkris/sarda.jpg

i Kartal Beige.

http://i19.photobucket.com/albums/b185/kirkris/Kartal_Beige_Marble.jpg

w poniedziałek będę miał wycenę i zobaczymy co dalej :)

Witam Serdecznie!

Ciesze się, że (przypadkowo) weszłam na tą stronę i poznałam inną Rodzinę budującą Marysię. Ja zaczynam w poniedziałek :-) Udało mi się jednak zmienić projekt tak aby wygospodarować pralnię, dwie garderoby (jedna na dole) i spiżarkę przy kuchni. Kominek jest w centralnym miejscu domu a schody dwubiegowe (zdecydowanie bardziej wygodne).

Trzymam kciuki za szybkie wprowadzenie się do nowego domu - ja planuję wprowadzić się na wiosnę (zbyt ambitnie?).

Jeżeli mogę pozwolić sobie na pytanie? Czy udało się zmieścić w całkowitym budżecie 3 tys. / m2 powierzchni użytkowej?

Pozdrawiam

Witam po przerwie :)

Robimy właśnie ostatnie zakupy bo ekipa twierdzi że do końca przyszłego tygodnia skończy prace :o

Niestety dachówki wciąż nie ma (już 2 miesiące) i prawdopodobnie nie będzie. Oznacza to, że nie będę miał daszku nad śmietnikiem :(

Strasznie jestem wkurzony na DACHLUX który obiecał dostawę, wziął pieniądze a teraz ma to w......

Wczoraj widziałem pierwszą część gresów na podłodze - wygląda bajecznie :)

Płyty cięte są w łuki i mimo trudnego tematu ta część wyglądała świetnie :)

Przyjechał człowiek od pomiaru wilgotnosci posadzek pod drewno i stwierdził że jest zbyt mokro (2,5% w stosunku do oczekiwanych 2%). Oczywiście możemy połozyć podłogę na własne ryzyko (bez gwarancji) lub zakupić u nich grunt izolujący do podłóg za jedyne 2,5 tysiąca. :evil:

To już kolejny element do ceny podłó nie ujęty w umowie. Przecież w takiej wilgotności jak jest teraz w powietrzu nie uda mi się obnizyć wilgotniosci posadzki, tym bardziej że leży już na podłodze od roku!!!

Chyba wypożyczę maszyny do osuszania wnętrz i może coś poradzą. Mam nadzieję że wyjdzie ciut taniej niż ten grunt

Idę porozmawiać na ten temat, pozdrawiam