Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marysia - Archipelag - kirkris

Recommended Posts

Wylewki jeszcze mokre, okna wstawione, alarm i monitoring działa :)

Okna są piękne a montaż trwał tylko parę godzin. Fix w salonie jest gigantyczny i strasznie ciężki :) - niosło go 6 chłopa :)

Chciałbym zrobić w tym roku jeszcze przynajmniej tarasy i ocieplić elewację - wtedy już domek by zaczął wyglądać jak należy :)

Reszta, tzn tynki, ocieplenia poddasza, ścianki działowe, poprawiona elektryka będzie później (mam nadzieję :()

pozdrawiam śledzących ten wątek

K

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kolejny update:

Mam zamontowane drzwi zewnętrzne. Są takie same jak okna (od Urzędowskiego). Mimo opóźnienia jestem zadowolony :)

Dom jest oklejony styropianem 15cm i w połowie osiatkowany.

Trochę jestem zły że zaczęli siatkować zanim obejrzałem ocieplenie bo wcześniej wskazałem kilka miejsc do poprawy :(

Resztę oklejoną po mojej wizycie widziałem dzisiaj i mam całą listę błedów:

- przy niektórych płytach na narożach są szczeliny ok 1cm. Przed pokryciem siatką muszą zostać wypełnione pianką. Niestety nie będę mógł skontrolować :(

- nie docinali felców jak nie pasowały i zdarzają się szczeliny na 1/2 grubości styropianu gdzie felce są złozone jeden do drugiego a nie na zakład. Najgorzej jak są pod warstwą zewnętrzną - wtedy nie mam jak sprawdzić :evil:

- przewody zostały wyprowadzone w złym miejscu - muszą wyciąć i poprawić od nowa

- nie wiem jak zostały zabezpieczone narożniki otworów - nie widzę ukośnie kładzionych kawałków siatki (chociaż nie wiem czy przy oknie w łuk też należy tak robić??)

Jutro będę negocjował poprawki :)

Usterki zgłoszone i naprawiane :)

Obecnie robione są bonie na narożach budynku i zdobienia przy oknach. Żona była oglądać bo niestety nie mam zupełnie czasu :(

Pojadę dopiero w weekend - powinno być skończone do tego czasu.

W tym roku nie położę tynku bo nie mam zrobionych tarasów (a boję się by nie zniszczyć tynku przy pracach murarskich z tarasami)

Zostawię więc dom pokryty klejem do wiosny :)

Po oklejeniu styropianem w domku jest super - utrzymuje się stała temperatura niezaleznie od temperatury na zewnątrz.

Szukam teraz bramy garażowej i to będzie koniec na ten rok :(

Chciałbym zrobić coś więcej ale niestety brak rąk do pracy :cry:

Muszę wywołać i poskanować fotki to pokażę dalszą część prac

Byłem wczoraj na budowie i obejrzałem postęp prac :)

Dom jest cały oklejony, teraz robione są bonie na narożnikach oraz zdobienia przy oknach - jest już naprawdę ładnie :)

Muszę zrobić parę fotek, szkoda że nie mam sesownego cyfraka - bo z analoga strasznie długo trwa wywoływanie, skanowanie itp. :)

Jak tylko będę miał fotki to natychmiast zamieszczę :)

pozdrawiam

K

• 2 weeks później...

Jak obiecałem wstawiłem fotki :) Te są tylko z komórki ale lepsze będą następnym razem :)

Kupilismy tynk - akrylowo-silikatowy :D. Czeka na nas w składzie bo uznaliśmy że już ciut za późno na tynkowanie. Tym bardziej, że nie mamy zrobionych tarasów a nie wierzę, że przy tarasach nie pobrudzi się tynku :(

Nie udało mi się ocieplić ściany garazowej gdyż temperatury w

weekend były ciut niskie. Może uda się w tym tygodniu?

Będę próbował :)

Niedługo następne newsy

Wczoraj spędziłem cały dzień na klejeniu wełny do ściany wewnetrznej w garażu :)

Byłem bardzo zaskoczony że klej tak słabo trzymał się wełny??

Byc może to jakaś moja wina (np. mieszania kleju?) i w sumie nie wiem czy nie będzie się odklejała :(

Ale i tak użyłem dużej liczby kołków do wzmocnienia montazu więc mam nadzieję że będzie się to trzymało. Na wierzch nastepnym razem dam siatkę i grubą warstwę kleju. Na samym końcu położy się na tym tynk cem-wapienny taki jak na innych ścianach. tynk sam w sobie jest dość gruby więc może nie popęka :)

Poza tym to tylko garaż :)

K

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Dzisiaj otrzymałem zawiadomienie że wydano pozwolenie na budowę gazociągu do mojego domku. Do marca 2007 gazociąg i inastalacje będą skończone, chyba że zrobią to jeszcze w tym roku :D

Wygląda na to że wszystkie najważniejsze media już są. Muszę wkopać jeszcze szambo i będzie koniec :D

• 1 month później...

Mały update : :)

Nic się nowego nie wydarzyło na mojej budowie :(

Ale ciągle staram się zorganizować ekipę do wykończenia. Ponadto na sąsiednią działkę przywieziono barak - czyli będą się budować :D

Słyszałem jednak, że chcą tam postawić 3 domy po 4-6 mieszkań :o

Oznacza to dla mnie 18 samochodów dziennie pod domem :evil:

Z drugiej strony jak ktoś stawia takie "osiedle" to powinien zrobić drogę do niego :)

Ze względu na to, że właściciele tej działki nie chcieli uczestniczyć w kosztach doprowadzenie prądu (zrobiłem na własny koszt) i gazu (na spółkę z innymi sąsiadami, ale bez nich) nakłonię wszystkich sąsiadów aby nie uczestniczyli w kosztach drogi. Buraki twierdzili do ostatniej chwili, że nie wiedzą czy nie sprzedadzą działki, że nie będą budować itp. :evil: :evil:

W ten sposób będą musieli zrobić drogę do swojej inwestycji - inaczej nie sprzedadzą.

To niestety i tak nie poprawi mojej sytuacji, że będą mi zaglądać do ogrodu !!!!

Będę musiał posadzić wysokie drzewa w ogrodzeniu :(

Witajcie,

od jutra zaczynam dalszy ciąg budowy :D

Ekipa przywiozła już łóżka i zaczyna od rana

Najpierw ocieplenie poddasza i stelaże pod ścianki - będę wiedział ile tam jest naprawdę miejsca. Dodatkowo mieli zacząć robić tarasy ale idą mrozy więc niestety to odpada na razie :(

Żeby było śmiesznie to będzie to ekipa która budowała dom (z małymi zmianami). W sumie wyszło, że chcąc "zaoszczędzić" i zmieniając wykonawcę straciłem rok, mnóstwo zdrowia i nerwów oraz o wiele więcej pieniędzy niż zapłaciłbym starej ekipe. Chytry dwa razy płaci :oops:

Mam nadzieję, że teraz już pójdzie z kopyta.

Muszę jeszcze znaleźć kominkarza :)

Budowa ruszyła :)

Na razie jest 2 pracowników, reszta kończy dach gdzieś indziej.

Jak tylko pogoda całkiem się popsuje to zjadą do mnie.

Wstawili sobie kozę z beczki, narąbali drewna i w domku już całkiem ciepło.

Minęły 2 dni pracy a tam połowa ocieplenia poddasza (tzn pierwszej warstwy 15-cm) już zrobiona :o

W poniedziałek zaczynamy kłaść drugą warstwę (albo wcześniej jeśli reszta ekipy zjedzie na miejsce).

Jest to ekipa która budowała mój stan surowy i strasznie teraz żałuję że posępiłem się i nie wziąłem ich na wykońvczenie rok temu. Mam do nich pełne zaufanie, a poza tym sami myślą i wcześniej wyszukują ewentualne problemy i dają rozwiązania !!!!!

Jak tak pójdzie to skończę na wiosnę całość prac :D

pozdrawiam z ciepłego domu

dzisiaj byłem na budowie:

- całość ocieplenia skończona (pierwszej warstwy),

- strop ocieplony,

- większość stelaża na ścianki działowe i wieszaki dla drugiej warstwy wełny zmontowane,

- kominek wentylacyjny na dachu + rura do kanalizy założone.

Tempo niesamowite, krzyczą, że materiałow nie ma i czekają na robotę :o

Od przyszłego tygodnia będzie ich 4 lub 5 więc prace jeszcze nabiorą tempa :o

Jak żałuję, że nie wziąłem ich od samego początku tylko się połaszczyłem na parę złotrych oszczędności :evil:

Może w weekend pstryknę parę fotek - może już zmontują parę ścianek działowych :)

Jedyny mój lęk to o instalację wodną - nie do końca jestem pewny jej szczelności - chyba sprawdzę lejąc wodę ale dopiero w marcu. Mam nadzieję, że będzie OK :(

Kominiarz z gazowni chce mnie zmusić do wstawienia teraz drugiej rury do komina (dla pieca z zamkniętą komorą spalania). A ja nie wiem jaki piec kupię za parę miesięcy i jaka rura będzie potrzebna. Powiedział, że inaczej nie wystawi papierka dla gazowni.

Wygląda na to że będę miał z nim problem. :(

pozdrawiam

K

zmieniony w niedzielę :

Od jutra zaczynamy dalsze prace, ekipa była w domu :)

W sobotę pojechałem porobić trochę fotek, rozpaliłem w kozie i posiedziałem w nowym domku. Było super.

Powierzchnia na górze skurczyła się niesamowicie. Widać już poszczególne pokoje mimo, że nie są obłozone jeszcze płytami g-k.

Muszę zdobyc jakiegoś kominkarza aby rozprowadził DGP póki nie zakończone ścianki działowe.

Jutro będę próbował kogoś znaleźć.

Jak tak dalej pójdzie to do końca miesiąca będę miał zakończone poddasze w 100% a dodatkowo jeszcze poprawione tynki na dole. Chyba, że zrobią coś na zewnątrz - np. podbitkę czy coś innego :)

Zobaczymy na co pogoda pozwoli.

Umówiłem się z kominkarzem poleconym przez koleżankę :)

Pierwszą rzeczą jaką musze zrobić to rozłozyć instalacje DGP za ściankami na poddaszu aby można było je zabudować

Jak to zostanie zrobione to będziemy wtedy dyskutowac o reszcie kominka i kombinować z projektem całości rozwiązania.

Poza tym najwyższy czas aby znaleźć wykonawcę schodów :)

Ale już czuję, że koszt realizacji będzie nieakceptowalny :(

pozdrawiam z kolejnego dnia prac

K

• 2 weeks później...

Dzisiaj kominkarz rozkłada przewody DGP, poddasze jest bliskie ukończenia i niedługo będę mógł zacząć naprawę dołu :)

Elektrycy osadzili drugą skrzynkę elektryczną, obudowana została płytami KG i już jest ślicznie

Teraz muszę przyjrzeć się projektom kominków i zdecyzdować się na jakieś rozwiązanie do salonu.

Zamieściłem też kolejne fotki z budowy poddasza (w tym jedną panoramkę zrobioną z 4 zdjęć z telefonu komórkowego :))

• 3 weeks później...

kolejna faza budowy:

góra praktycznie zakończona, obecnie trwa tynkowanie garażu.

Jestem w szoku, poprzedni partacz-tynkarz na pytanie ile czasu mu to zajmie twierdził: "Panie, to tyle roboty, co najmniej tydzień" :evil:

Teraz jest jeden tynkarz od wczoraj - garaż właściwie otynkowany (a jakość o klasę wyżej) :o

Dodatkowo zrobione ścianki telewizyjna i działówka gięta w kuchni oraz osadzone geberity. Od jutra sufity podwieszane i prostowanie tynków na dole. Brama garażowa niedługo przyjedzie i będzie można wstawić hydrofor i puścić wodę w rury.

Już powoli widać koniec prac wewnętrznych - budowlanych :D

W tym tygodniu jadę kupować płytki na podłogi

Muszę już teraz kupić praktycznie wszystko bo na wszytsko trzeba czekać:

- piec

- grzejniki

- przekaźniki do instalacji el.

- płytki podłogowe

- wannę i brodzik

- podbitkę itd

W ostatnim czasie wstawiłem też parę nowszych fotek - panoramek z wnętrz

pozdrawiam

No i mam problem - robota wrze a ja leżę i dogorywam. Parę dni chorowałem, wziąłem antybiotyk ale musiałem pojechać do pracy - wygląda na to, że się doziębiłem i mam zapalenie płuc :(

Jutro muszę zdobyć wpis do dziennika budowy i dostarczyć go do banku by uruchomić transzę kredytu - bez tego nie mogę zapłacić ekipie :cry:

Kierownik z kolei nie ma czasu bo ma 100 innych budów i teraz wszyscy zalewają beton więc nie moze się ze mną spotkać - miał być wczoraj, nie mógł, miał być dzisiaj ale się nie zjawił

Szlag mnie trafia bo tylko ja staram się być zawsze w porządku :evil:

Tym bardziej, że kasę dostał a w tej fazie to jeszcze dużo razy na budowie nie był (tzn był raz)

pozdrawiam

Kredyt popchnięty, kierownik wpisał wszytskie prace :)

Zapłaciłem za poprawienie tynków na dole po partaczach z zeszłego roku, ścianki działową w kuchni oraz telewizyjną.

Dom zaczyna wyglądać pięknie. Od przyszłego tygodnia budujemy tarasy i zaczynamy robić tynki zewnętrzne. W środku zacznie się malowanie na poddaszu :)

Wczoraj zamówiliśmy płytki na podłogi w pomieszczeniu gospodarczym oraz garażu, kleje itp. Dzisiaj zaś kupiliśmy całą ceramikę do łazienek (wannę, kabinę, umywalki, miski sedesowe). To jest absurdalnie drogie :o

Ale cieszę się bo jest szansa na przeprowadzkę w tym roku.

Ostatni problem mam ze schodami bo nie mam nikogo polecanego do realizacji schodów - a wyceny jakie dostałem w Warszawie są nieakceptowalne :(

Dziś dowiedziałem się, że od jutra zaczynają robić instalację gazową w budynku oraz w czwartek nitkę gazociągu do mojej działki :)

Mogę kupować piec i hydrofor i montować ogrzewanie w budynku :)

Muszę policzyć liczbę przekaźników jakie są potzrebne do pospinania wszystkich obwodów w tablicach i dokonać odpowiedniego zakupu :)

Ciekaw jestem czy można je kupić gdzieś w Warszawie od ręki czy tylko internetowo ? Muszę poszukać bo sprawa jest już całkiem pilna.

pozdrawiam