kirkris 05.10.2006 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Wylewki jeszcze mokre, okna wstawione, alarm i monitoring działa Okna są piękne a montaż trwał tylko parę godzin. Fix w salonie jest gigantyczny i strasznie ciężki - niosło go 6 chłopa Chciałbym zrobić w tym roku jeszcze przynajmniej tarasy i ocieplić elewację - wtedy już domek by zaczął wyglądać jak należy Reszta, tzn tynki, ocieplenia poddasza, ścianki działowe, poprawiona elektryka będzie później (mam nadzieję ) pozdrawiam śledzących ten wątek K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 22.10.2006 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 kolejny update: Mam zamontowane drzwi zewnętrzne. Są takie same jak okna (od Urzędowskiego). Mimo opóźnienia jestem zadowolony Dom jest oklejony styropianem 15cm i w połowie osiatkowany. Trochę jestem zły że zaczęli siatkować zanim obejrzałem ocieplenie bo wcześniej wskazałem kilka miejsc do poprawy Resztę oklejoną po mojej wizycie widziałem dzisiaj i mam całą listę błedów: - przy niektórych płytach na narożach są szczeliny ok 1cm. Przed pokryciem siatką muszą zostać wypełnione pianką. Niestety nie będę mógł skontrolować - nie docinali felców jak nie pasowały i zdarzają się szczeliny na 1/2 grubości styropianu gdzie felce są złozone jeden do drugiego a nie na zakład. Najgorzej jak są pod warstwą zewnętrzną - wtedy nie mam jak sprawdzić - przewody zostały wyprowadzone w złym miejscu - muszą wyciąć i poprawić od nowa - nie wiem jak zostały zabezpieczone narożniki otworów - nie widzę ukośnie kładzionych kawałków siatki (chociaż nie wiem czy przy oknie w łuk też należy tak robić??) Jutro będę negocjował poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 25.10.2006 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Usterki zgłoszone i naprawiane Obecnie robione są bonie na narożach budynku i zdobienia przy oknach. Żona była oglądać bo niestety nie mam zupełnie czasu Pojadę dopiero w weekend - powinno być skończone do tego czasu. W tym roku nie położę tynku bo nie mam zrobionych tarasów (a boję się by nie zniszczyć tynku przy pracach murarskich z tarasami) Zostawię więc dom pokryty klejem do wiosny Po oklejeniu styropianem w domku jest super - utrzymuje się stała temperatura niezaleznie od temperatury na zewnątrz. Szukam teraz bramy garażowej i to będzie koniec na ten rok Chciałbym zrobić coś więcej ale niestety brak rąk do pracy Muszę wywołać i poskanować fotki to pokażę dalszą część prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 27.10.2006 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Byłem wczoraj na budowie i obejrzałem postęp prac Dom jest cały oklejony, teraz robione są bonie na narożnikach oraz zdobienia przy oknach - jest już naprawdę ładnie Muszę zrobić parę fotek, szkoda że nie mam sesownego cyfraka - bo z analoga strasznie długo trwa wywoływanie, skanowanie itp. Jak tylko będę miał fotki to natychmiast zamieszczę pozdrawiam K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 05.11.2006 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Praca zakończona tydzień temu Trochę rzeczy nadal do poprawek i posprzątania (dachówki zabrudzone klejem do siatki ), ale ogólnie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 06.11.2006 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Jak obiecałem wstawiłem fotki Te są tylko z komórki ale lepsze będą następnym razem Kupilismy tynk - akrylowo-silikatowy . Czeka na nas w składzie bo uznaliśmy że już ciut za późno na tynkowanie. Tym bardziej, że nie mamy zrobionych tarasów a nie wierzę, że przy tarasach nie pobrudzi się tynku Nie udało mi się ocieplić ściany garazowej gdyż temperatury w weekend były ciut niskie. Może uda się w tym tygodniu? Będę próbował Niedługo następne newsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 08.11.2006 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Wczoraj spędziłem cały dzień na klejeniu wełny do ściany wewnetrznej w garażu Byłem bardzo zaskoczony że klej tak słabo trzymał się wełny?? Byc może to jakaś moja wina (np. mieszania kleju?) i w sumie nie wiem czy nie będzie się odklejała Ale i tak użyłem dużej liczby kołków do wzmocnienia montazu więc mam nadzieję że będzie się to trzymało. Na wierzch nastepnym razem dam siatkę i grubą warstwę kleju. Na samym końcu położy się na tym tynk cem-wapienny taki jak na innych ścianach. tynk sam w sobie jest dość gruby więc może nie popęka Poza tym to tylko garaż K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 16.11.2006 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 witam , wkleiłem nowe fotki. Własciwie to stare ale od miesiąca nie mogłem odebrać filmów z labu :D chyba na ten rok już koniec prac budowlanych reszta w nowym roku pozdrawiam szczęściarzy mających ekipy (i resztę też ) K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 11.12.2006 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Dzisiaj otrzymałem zawiadomienie że wydano pozwolenie na budowę gazociągu do mojego domku. Do marca 2007 gazociąg i inastalacje będą skończone, chyba że zrobią to jeszcze w tym roku Wygląda na to że wszystkie najważniejsze media już są. Muszę wkopać jeszcze szambo i będzie koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 16.01.2007 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Mały update : Nic się nowego nie wydarzyło na mojej budowie Ale ciągle staram się zorganizować ekipę do wykończenia. Ponadto na sąsiednią działkę przywieziono barak - czyli będą się budować Słyszałem jednak, że chcą tam postawić 3 domy po 4-6 mieszkań Oznacza to dla mnie 18 samochodów dziennie pod domem Z drugiej strony jak ktoś stawia takie "osiedle" to powinien zrobić drogę do niego Ze względu na to, że właściciele tej działki nie chcieli uczestniczyć w kosztach doprowadzenie prądu (zrobiłem na własny koszt) i gazu (na spółkę z innymi sąsiadami, ale bez nich) nakłonię wszystkich sąsiadów aby nie uczestniczyli w kosztach drogi. Buraki twierdzili do ostatniej chwili, że nie wiedzą czy nie sprzedadzą działki, że nie będą budować itp. W ten sposób będą musieli zrobić drogę do swojej inwestycji - inaczej nie sprzedadzą. To niestety i tak nie poprawi mojej sytuacji, że będą mi zaglądać do ogrodu !!!! Będę musiał posadzić wysokie drzewa w ogrodzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 22.01.2007 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witajcie, od jutra zaczynam dalszy ciąg budowy Ekipa przywiozła już łóżka i zaczyna od rana Najpierw ocieplenie poddasza i stelaże pod ścianki - będę wiedział ile tam jest naprawdę miejsca. Dodatkowo mieli zacząć robić tarasy ale idą mrozy więc niestety to odpada na razie Żeby było śmiesznie to będzie to ekipa która budowała dom (z małymi zmianami). W sumie wyszło, że chcąc "zaoszczędzić" i zmieniając wykonawcę straciłem rok, mnóstwo zdrowia i nerwów oraz o wiele więcej pieniędzy niż zapłaciłbym starej ekipe. Chytry dwa razy płaci Mam nadzieję, że teraz już pójdzie z kopyta. Muszę jeszcze znaleźć kominkarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 26.01.2007 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Budowa ruszyła Na razie jest 2 pracowników, reszta kończy dach gdzieś indziej. Jak tylko pogoda całkiem się popsuje to zjadą do mnie. Wstawili sobie kozę z beczki, narąbali drewna i w domku już całkiem ciepło. Minęły 2 dni pracy a tam połowa ocieplenia poddasza (tzn pierwszej warstwy 15-cm) już zrobiona W poniedziałek zaczynamy kłaść drugą warstwę (albo wcześniej jeśli reszta ekipy zjedzie na miejsce). Jest to ekipa która budowała mój stan surowy i strasznie teraz żałuję że posępiłem się i nie wziąłem ich na wykońvczenie rok temu. Mam do nich pełne zaufanie, a poza tym sami myślą i wcześniej wyszukują ewentualne problemy i dają rozwiązania !!!!! Jak tak pójdzie to skończę na wiosnę całość prac pozdrawiam z ciepłego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 31.01.2007 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 dzisiaj byłem na budowie: - całość ocieplenia skończona (pierwszej warstwy), - strop ocieplony, - większość stelaża na ścianki działowe i wieszaki dla drugiej warstwy wełny zmontowane, - kominek wentylacyjny na dachu + rura do kanalizy założone. Tempo niesamowite, krzyczą, że materiałow nie ma i czekają na robotę Od przyszłego tygodnia będzie ich 4 lub 5 więc prace jeszcze nabiorą tempa Jak żałuję, że nie wziąłem ich od samego początku tylko się połaszczyłem na parę złotrych oszczędności Może w weekend pstryknę parę fotek - może już zmontują parę ścianek działowych Jedyny mój lęk to o instalację wodną - nie do końca jestem pewny jej szczelności - chyba sprawdzę lejąc wodę ale dopiero w marcu. Mam nadzieję, że będzie OK Kominiarz z gazowni chce mnie zmusić do wstawienia teraz drugiej rury do komina (dla pieca z zamkniętą komorą spalania). A ja nie wiem jaki piec kupię za parę miesięcy i jaka rura będzie potrzebna. Powiedział, że inaczej nie wystawi papierka dla gazowni. Wygląda na to że będę miał z nim problem. pozdrawiam K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 31.01.2007 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 zmieniony w niedzielę : Od jutra zaczynamy dalsze prace, ekipa była w domu W sobotę pojechałem porobić trochę fotek, rozpaliłem w kozie i posiedziałem w nowym domku. Było super. Powierzchnia na górze skurczyła się niesamowicie. Widać już poszczególne pokoje mimo, że nie są obłozone jeszcze płytami g-k. Muszę zdobyc jakiegoś kominkarza aby rozprowadził DGP póki nie zakończone ścianki działowe. Jutro będę próbował kogoś znaleźć. Jak tak dalej pójdzie to do końca miesiąca będę miał zakończone poddasze w 100% a dodatkowo jeszcze poprawione tynki na dole. Chyba, że zrobią coś na zewnątrz - np. podbitkę czy coś innego Zobaczymy na co pogoda pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 05.02.2007 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Umówiłem się z kominkarzem poleconym przez koleżankę Pierwszą rzeczą jaką musze zrobić to rozłozyć instalacje DGP za ściankami na poddaszu aby można było je zabudować Jak to zostanie zrobione to będziemy wtedy dyskutowac o reszcie kominka i kombinować z projektem całości rozwiązania. Poza tym najwyższy czas aby znaleźć wykonawcę schodów Ale już czuję, że koszt realizacji będzie nieakceptowalny pozdrawiam z kolejnego dnia prac K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 16.02.2007 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dzisiaj kominkarz rozkłada przewody DGP, poddasze jest bliskie ukończenia i niedługo będę mógł zacząć naprawę dołu Elektrycy osadzili drugą skrzynkę elektryczną, obudowana została płytami KG i już jest ślicznie Teraz muszę przyjrzeć się projektom kominków i zdecyzdować się na jakieś rozwiązanie do salonu. Zamieściłem też kolejne fotki z budowy poddasza (w tym jedną panoramkę zrobioną z 4 zdjęć z telefonu komórkowego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 07.03.2007 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 kolejna faza budowy: góra praktycznie zakończona, obecnie trwa tynkowanie garażu. Jestem w szoku, poprzedni partacz-tynkarz na pytanie ile czasu mu to zajmie twierdził: "Panie, to tyle roboty, co najmniej tydzień" Teraz jest jeden tynkarz od wczoraj - garaż właściwie otynkowany (a jakość o klasę wyżej) Dodatkowo zrobione ścianki telewizyjna i działówka gięta w kuchni oraz osadzone geberity. Od jutra sufity podwieszane i prostowanie tynków na dole. Brama garażowa niedługo przyjedzie i będzie można wstawić hydrofor i puścić wodę w rury. Już powoli widać koniec prac wewnętrznych - budowlanych W tym tygodniu jadę kupować płytki na podłogi Muszę już teraz kupić praktycznie wszystko bo na wszytsko trzeba czekać: - piec - grzejniki - przekaźniki do instalacji el. - płytki podłogowe - wannę i brodzik - podbitkę itd W ostatnim czasie wstawiłem też parę nowszych fotek - panoramek z wnętrz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 11.03.2007 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 No i mam problem - robota wrze a ja leżę i dogorywam. Parę dni chorowałem, wziąłem antybiotyk ale musiałem pojechać do pracy - wygląda na to, że się doziębiłem i mam zapalenie płuc Jutro muszę zdobyć wpis do dziennika budowy i dostarczyć go do banku by uruchomić transzę kredytu - bez tego nie mogę zapłacić ekipie Kierownik z kolei nie ma czasu bo ma 100 innych budów i teraz wszyscy zalewają beton więc nie moze się ze mną spotkać - miał być wczoraj, nie mógł, miał być dzisiaj ale się nie zjawił Szlag mnie trafia bo tylko ja staram się być zawsze w porządku Tym bardziej, że kasę dostał a w tej fazie to jeszcze dużo razy na budowie nie był (tzn był raz) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 18.03.2007 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Kredyt popchnięty, kierownik wpisał wszytskie prace Zapłaciłem za poprawienie tynków na dole po partaczach z zeszłego roku, ścianki działową w kuchni oraz telewizyjną. Dom zaczyna wyglądać pięknie. Od przyszłego tygodnia budujemy tarasy i zaczynamy robić tynki zewnętrzne. W środku zacznie się malowanie na poddaszu Wczoraj zamówiliśmy płytki na podłogi w pomieszczeniu gospodarczym oraz garażu, kleje itp. Dzisiaj zaś kupiliśmy całą ceramikę do łazienek (wannę, kabinę, umywalki, miski sedesowe). To jest absurdalnie drogie Ale cieszę się bo jest szansa na przeprowadzkę w tym roku. Ostatni problem mam ze schodami bo nie mam nikogo polecanego do realizacji schodów - a wyceny jakie dostałem w Warszawie są nieakceptowalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 19.03.2007 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Dziś dowiedziałem się, że od jutra zaczynają robić instalację gazową w budynku oraz w czwartek nitkę gazociągu do mojej działki Mogę kupować piec i hydrofor i montować ogrzewanie w budynku Muszę policzyć liczbę przekaźników jakie są potzrebne do pospinania wszystkich obwodów w tablicach i dokonać odpowiedniego zakupu Ciekaw jestem czy można je kupić gdzieś w Warszawie od ręki czy tylko internetowo ? Muszę poszukać bo sprawa jest już całkiem pilna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts