Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do kirkrisowej Marysi

anSi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hah teraz ja sie pochwale zdjeciami z Marysi. Poogladajcie i napiszcie co o tym moim dziele myslicie:)

http://ganz.fotosik.pl/

Pozdrawiam!

Ganz: i co z Twoimi oknami, zrobili Ci w końcu takie łuki z PVC?

Bo mi kilka firm odmówiło, to ze względu na promień luku (w oknach garazowych), to ze względu na wielkość okna (balkon) itp

W końcu musiałem zrobić drewno :(

Czesc!

Okna mam juz wycenione i nie było problemu z łukami , nawet nie podrażały specjalnie ceny. Za wszystkie okna z PCV białe ze szprosami zewnetrznymi wyszło mi 17,5 tys a za okna drewniane sosnowe 21 tys.

Czekam na sezon zimowy bo wtedy ceny okien spadaja o ok. 20-30% :) i nie czeka sie długo na realizacje:)!

Czesc!

Okna mam juz wycenione i nie było problemu z łukami , nawet nie podrażały specjalnie ceny. Za wszystkie okna z PCV białe ze szprosami zewnetrznymi wyszło mi 17,5 tys a za okna drewniane sosnowe 21 tys.

Czekam na sezon zimowy bo wtedy ceny okien spadaja o ok. 20-30% :) i nie czeka sie długo na realizacje:)!

21 tys????

niemożliwe :(

• 1 month później...

kirkris,

bardzo ładny dom i przepiękna okolica

my dopiero walczymy z wszelkiej maści papierologią

- dlaczego to takie trudne w tym naszym kraju :evil:

a poza tym prowadzimy 'rozmowy koncepcyjne' z architektem i utknęliśmy na szerokości podcienia

czy możesz podać jak to jest u Ciebie, orintacyjnie ?

z tego co widzę, jest właśnie tak jak mi się podoba :lol:

życzę powodzenia

Baśka

• 4 weeks później...

Widzę, że zrobiliście parę zmian w projekcie :)

- podniesienie ścianek kolankowych

- zmiana kształtu okien

- zmiana liczby okien (ściana garażowa)

- brak "wcięcia" w dachu nad wejściem

- ujednolicenie szerokości otworów okiennych

- "likwidacja" jednego komina

- zmiana technologii wykonywania lukarn (z drewnianych na murowane)

nie wiem czy coś jeszcze zmienialiście w środku ale widząc skalę zmian to podejrzewam, że tak :)

• 2 weeks później...

Hej Kirkris oraz inni budowniczowie MArysi.

Jako ze z zona przymiezamy sie do budowy domu to mamy wybranych kilka projektow gdzie MARYSIA jest wiodacym faworytem. Jednak przed podjeciem dezycji chcemy zglebic maksymalnie wiedze o kazdym z tych projektów, aby pozniej wybrac ten jeden, jedyny-idealny. Niewatpliwie koszty budowy rozdaja tutaj karty i tu moje pytanie szczegolnie do Ciebie Kirkris gdyz Twoja budowa jest chyba najbardziej zaawansowana- Czy jestes w stanie podac ile na chwile obecna kosztowalo Cie wystawienie Marysi? nie liczac wymian ekip oraz poprawek po nich.

moje koszty nie są reprezentatywne, gdyż mam nietypowe warunki posadowienia (fundament 2,7), poza tym wybierałem w miarę dobre materiały (dachówka ceramiczna, okna drewniane itp), nie oszczędzałem na ilości materiałów (betonu, cementu, stali, drewna) bo słaby grunt itd.

Wiem, że moje koszty są istotnie wyższe niż przeciętne koszty budowy (a dodatkowo mam koszty poprawek i ponownego robienia prac) :(

Także lepiej nie pytaj mnie o koszty bo są o wiele za wysokie :cry:

Ok. zapytam inaczej. Przegladajac projekty przyjalem ze koszt budowy domu pod klucz to okolo 2000zl za metr kwadratowy. Jak to sie ma do realiow??

P.S.

zakladam ze nie chce budowac z najtanszych materialow (ale w granicach rozsadku), a zatrudniac tylko ekipy sprawdzone=tez nie najtansze (bo na tanim sie dwa razy traci)

na razie nie podam ci danych o koszcie pod klucz bo do tego jeszcze co najmniej parę miesięcy. Obecny stan to jeszcze nawet nie do końca surowy zamknięty jak sądzę. Musisz się jeszcze wstrzymać - jak będę miał deweloperski to wtedy skalkuluję. Na dzień dzisiejszy to już jest więcej :(

pozdrawiam

K

Obawiam sie jeszcze dachu. Daje on wrazenie dosyc skomplikowanego, co oczywiscie pewnie podnosi wartosc inwestycji. Co mowil kierownik budowy na ten temat? czy byly jakies klopoty z wiezba? Czy ta fikusnosc dachu jest bardzo kosztowna w porownaniu do dachu dwuspadowego o podobnym metrazu? np jak do tego: http://archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=139

xtr