Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do kirkrisowej Marysi

anSi

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Super domek!!!!!!!!!!

Też się zastanawiałem nad Marysią, ale chyba jest trochę kosztwniejsza niż Julitka ze wzgl. na dach (lukarny, koperta). Piszesz w dzienniku, że ocieplenie poddasza powinno być nie mniejsze niż 20cm? Czy to jakieś oficjalne normy? Ja zamierzam, jestem w trakcie ocieplania i zakładam wełnę o gr 15cm. No i teraz sam nie wiem czy to nie za mało!

za Muratorem:

"Współczynnik przewodzenia ciepła wg PN dla dachów stromych wynosi U=0,3 W/mK, taki efekt uzyskujemy stosując w zależności od użytych materiałów ok. 150 mm wełny mineralnej. Ale przyzwoitym minimum jest izolacja dwuwarstwowa 150 mm między krokwie i 50 mm pod krokwiami - między dodatkowe deskowanie. Dzięki temu poddasze jest dostatecznie docieplone i jednocześnie posiada wystarczającą akustykę."

Poza tym dwie warstwy zabezpieczają cię przed mostkami na krokwiach :)

Ja ostatnio zdecydowałem że dam jednak grubsze ocieplenie (tzn 23-25 cm) z materiałów o najlepszych parametrach. Będę miał zimno w lecie i ciepło w zimie na poddaszu. Po pobycie u znajomych w domu w czasie ostatnich upałów jestem przerażony temperaturami jakie były na ich poddaszu :o

pozdrawaiam

• 2 weeks później...

kirkris, a jak chcesz udowodnić, że to właśnie on, jak go za łapkę nie złapałeś. Popytaj sasiadów może widzieli jak przyjeżdżał/odjeżdżał?

Tymi końcówkami to se będziesz mógł tylko pośrednio. Bo on zezna, że je tymi własnymi paluchami upychał w rozdzielnicy i puszkach. A i tak penie robił w rękawicach.

Wyluzuj facet.

Pozmieniaj trochetreści w dzienniku bo na 100% nic mu nie udowodnisz.

Wpisza go na czarną listę wykonawców Forum, ale w takie bierki:

"na budowie gdzie tynkuje ten Pan, nieznani sprawcy odkuwają przewody od wszystkich instalacji elektrycznych i je odcinają w sposób niszczący instalację."

Za coś takiego może ci skoczyć, a tak jak nie masz dowodów to co z tego że wiesz? Możesz se tą wiedzą wiesz co. I jeszcze gościu cię pozwie o pomówienie, naruszenie interesów i straty na moralności. Bo przecie jemu morelność jest najbardziej stratna.

Jestem w szoku.. gdy zobaczyłam twoje tynki. Myslałam ze moje sapaprane ale gdzie tam. Radziłabym ci szukac ekipy, której prace mozesz gdzies zobaczyć. Niestety moich tynkarzy nie polecam aczkolwiek do twoich im daleko z brakiem umiejetnosci.

My do tej pory nie bralismy zadnej firmy tylko ludzików których ktos tam poleca albo sami ich troche znamy, wiadomo nie zawsze jest idalnie. Moze ktos z forum moze polecic ci swoich pracowników, ale takich których prace mógłbys zobaczyć, po tych paprakach nie bierz nikogo w ślepo.

Naprawde bardzo ci współczuje ze na takich ludzi trafiłeś i zycze aby im podobni juz nie weszli ci w droge i tzrymali sie daleko od twojego domku ( nota bene pieknego)

KK wyrwij chwasta i zastrzel dziada:) ...dla mnie szok do czego sie ludzie mogą posunąc:(.

U mnie na razie gołe fundamenty marysiowe stoja, " majstry" maja przyjsc dopiero w poniedziałek, a fundamenty robili na początku maja:(.

Coz, musze czekac choc pracy wkoło mam ogrom:).

Pozdrawiam:)

• 2 months później...

Witam

W zasadzie dokonaliśmy wyboru Marysi na miejsce naszego przyszłego doczesnego bytowania

Tak więc cieszę się ze mogę poczytać o waszych doświadczeniach związanych z realizacją tego domu

KK wyrazy współczucia, a jak droga sądowa nie pomoże to mam przyjaciół zza wschodniej granicy !!!!!!! ...

.....hm.......

I pozwole sobie na zadawanie pytanek związanych z marysią ok??

1.Czy macie zastrzeżenia do projektu pod kątem jego opisu i dokładnosci wykonania poszczególnych elementów ?

2. Nie pasuje mi w tym projekcie jedynie garaż i czy zamiana go na powiedzmy salon kąpielowy i zmniejszenie / skrócenie tego garażu nie popsuje bryły , jak wam się wydaje ?

3. Czytałem w poprzednich postach o horendalnej cenie okien do tego domu czy moglibyście podać ostateczne koszty okien i drzwi bo 100k PLN jak pisałes KK to jakaś paranoja

dzieki z góry

pozdrawiam

1.Czy macie zastrzeżenia do projektu pod kątem jego opisu i dokładnosci wykonania poszczególnych elementów ?

W sumie to w czasie budowy byłem tam raz w tygodniu, miałem super ekipę i nie interesowałem się szczegółami :) Niemniej jednak nic nie mówili, żeby projekt sprawiał im jakieś trudności.

2. Nie pasuje mi w tym projekcie jedynie garaż i czy zamiana go na powiedzmy salon kąpielowy i zmniejszenie / skrócenie tego garażu nie

popsuje bryły , jak wam się wydaje ?

Nie wiem, ja nic nie zmianiałem gdyż garaz i tak trzeba zrobić a pokoi dla mnie jest w sam raz :)

3. Czytałem w poprzednich postach o horendalnej cenie okien do tego domu czy moglibyście podać ostateczne koszty okien i drzwi bo 100k PLN jak pisałes KK to jakaś paranoja

Pisałem o 1 wycenie okien Veki z okleiną na 48k PLN netto oraz drzwiach wewnętrznych po ca 2k/szt. (x 11 szt) Oczywiście się nie zgodziliśmy i kupiliśmy drewniane Urzędowskiego za znacznie mniejsze pieniądze :)

Drzwi jeszcze nie mamy co wybierać bo na tym etapie to bez sensu :(

dalsze szczególy ew. na PW

KK

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Twój domek prezentuje się bardzo ładnie. Okolica widać, że śliczna więc dodaje uroku.

Czy możesz co ś więcej napisać o oknach

Okna - Urzędowski, mahoń - meranti ze szprosem zewnętrznym w formie ramki :)

Drzwi wejściowe - ta sama firma, ten sam kolor

ogólnie na razie jestem całkiem zadowolony z wyboru. Zobaczymy jak będzie z bieżacym użytkowaniem

pozdrawiam

KK

• 2 weeks później...