Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

geberit - duofix i unifix

tifi

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

mam następujący dylemat. Pan w hurtowni przekonywał mnie, ze unifix jest równie dobry jak duofix, mimo, że ten drugi jest produkowany w Polsce i mimo, że jest tańszy od tego pierwszego aż o 200 złotych (duofix- ponad 700PLN, unifix - ponad 500PLN netto). Pan twierdzi, że taka cena jest spowodowana tym właśnie, że unifix jets produkowany w Polsce, ale w żaden sposób nie pogarsza to jego jakości. Nie chcę oczywiście przepłacać, ale pod warunkiem zachowania rzeczywiście dobrej jakości.

Czy macie jakieś doświadczenia lub przemyślenia w tym temacie? Będę wdzięczna za podzielenie sie nimi.

Tifi.

Unifix również ma możliwość spustu mniejszej i większej ilości wody. Widziałam przyciski obu wersji. Rzeczywiście jednak unifix posiada tylko jeden typ przycisków, jedynie w trzech kolorach. Ale przyciski i tak się kupuje osobno.

Z rysunków technicznych, na które zerknęłam w hurtowni wynika, ze duofix zajmuje 16cm, a unifix 15cm. Muszą więc być również jakieś różnice w budowie. Ktoś wie moze jakie i czy znaczące dla użytkownika?

Tifi.

Właściwie oprócz drobiazgów różnicy nie ma żadnej w budowie.Różnicą jest płytka i jej możliwość wyborów. Różnica jest jeszcze w starym i nowym unifiksie - duża i mała płytka.Gdzie przy starym jest jeszcze jakiś wybór płytek a przy nowym już nie - jeden typ (taki "zezowaty").

• 2 years później...

Temat stary ale może ktoś jeszcze wpadnie tu tak jak ja po pewnym czasie.

Też się zastanawiałem jaka jest różnica i dzisiaj w Leroy Merlin stały koło siebie Duo i Uni i różnica jest taka (na pierwszy rzut oka) że Duo jest jakby lepiej zrobione (spawy, zgięcia) ale sam zbiornik z zewnątrz jest taki sam. Zapytałem człowieka z obsługi i powiedział że różnica jest taka, że Unifix to produkt do hipermarketów (wersja ekonomiczna). Nie wiem ile w tym prawdy.