JOANNA_AA 25.09.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Ile płaci się zaliczki dla wykonawcy(na tzw.czarno)prac wodno-kanal. i remontowych? Pan mi powiedział że płaci się 40 % ale mi się wydaje że to chyba za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 25.09.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Nie wiem ile "się płaci" ale ja bym nie dał 40%. Znasz gościa, nie boisz się, że już go nie zobaczysz (i kasy też)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA_AA 25.09.2005 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Właśnie tego się boję i dlatego pytam ile by było uczciwie dać zaliczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 25.09.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Właśnie tego się boję i dlatego pytam ile by było uczciwie dać zaliczki? Musicie się dogadać, a jeśli gość będzie szedł w zaparte - poszukałbym innego. A skąd go wzięłaś? Spisaliście umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA_AA 25.09.2005 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Znam go z mojego miasta i umowy na razie nie spisywałam do momentu kiedy nie dowiem sie wszystkiego o cenach i zaliczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 25.09.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 a nie myślisz że on też nie chce pracować za darmo u mnie:1 towar na budowie - płatność 2 przy oddaniu każdego etapu3 na koniec po rozliczeniu całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 25.09.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Znam go z mojego miasta i umowy na razie nie spisywałam do momentu kiedy nie dowiem sie wszystkiego o cenach i zaliczkach Jeśli umowa jest "na gębę" i nie znasz dobrze tego gościa, to płać mu w miarę postępu prac, np. pierwszego dnia zrobi 10% roboty - daj mu 10% kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 25.09.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 a nie myślisz że on też nie chce pracować za darmo Chyba nie chodzi o to, żeby pracował za darmo. Ale zapłacenie 40% ceny przed robotą, to moim zdaniem przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA_AA 25.09.2005 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 No i w tym właśnie jest szkopuł bo robił mi instalacę elektryczną i policzył sobie za 60 punktów 3 tys tj 50 zł. za punkt i okazuje się ze to drozej niż w Warszawie i zrobiłam błąd bo zapłaciłam mu z góry i strasznie się slimaczył.Teraz ma robić mi kanalizacje i powiedziałam mu ze zapłacę mu 20% zaliczki i reszta na koniec i on zażyczył sobie 40% i nie wiem co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 25.09.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Nigdy nie daję w takich przypadkach zaliczki. Niby z jakiego tytułu?To jakiś stary, komunistyczny zwyczaj, " nic sie nie robi a się należy".Osoba pytająca o zaliczkę budzi od razu we mnie sprzeciw i nieufność.Alina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 25.09.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Wiele już było na ten temat na Forum. Nie dawaj żadnych zaliczek. Jeśli już, to spisz umowę i daj ZADATEK a conto prac, a najlepiej by było żebyś wszystkie faktury rozliczała na bieżąco, a za robotę płaciła dopiero po wykonaniu konkretnego etapu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 25.09.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 W tym momencie pragnę przypomnieć, że jest spora różnica między zadakiem a zaliczką. Zadatek w przeciwieństwie do zaliczki NIE podlega zwrotowi , jeżeli nioe dojdzie do wykonania umowy.Alina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA_AA 25.09.2005 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 A zadatku to ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 25.09.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 A zadatku to ile? Ja już tyle razy przechodziłam przez te etapy, że nauczyłam się jednego: ŻADNYCH ZALICZEK, ZADATKÓW. W większości przypadków skuteczna jest tylko metoda "kija i marchewki" -sorry rafslusarczyk oczywiście, że są wyjątki i staram się nie dawać ŻADNYCH pieniędzy "przed". Coś kupione - faktura i płacę, ale za robotę dopiero "po". Czy to ten sam pan, który ceny ma w zalezności od wartości materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA_AA 25.09.2005 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 tak,dokładnie ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 25.09.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 A nie możesz poszukać kogoś innego?Wygląda mi na dobrego cwaniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 25.09.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 jak się nie wywiąże wykonawca to zadatek zwraca w podwójnej sumie ile dać ? - jak najmniej, a najlepiej wcale zrezygnuj z tego gościa, w trakcie roboty jeszcze CI inne rzeczy wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 25.09.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 a nie myślisz że on też nie chce pracować za darmo u mnie: 1 towar na budowie - płatność 2 przy oddaniu każdego etapu 3 na koniec po rozliczeniu całości Czyli jednak nic "przed". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA_AA 25.09.2005 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Dziękuję za tak cenne rady bo mnie to mozna naciągnąć i to porządnie bo sie nie znam i jestem na starcie.Facet wmawia mi że jest najtańszy itp.Ech samo życie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 25.09.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Zawracanie głowy. Ja sie wogóle zastanawiam co to za fachowiec "od wszystkiego"?I elektryk i hydraulik i płoty stawia.... - dziwne. On wogóle ma jakieś uprawnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts