Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy a spaliny

maniekr

Recommended Posts

Pozdrawiam. Mam duży problem dotyczący prawidłowej pracy dwubiegowego kotła gazowego Elexia comfort C&M. Problem polega na tym ze podczas pracy następuje wyłączenie pieca sygnalizowany miganiem diod - wyłaczenie na skutek przekroczenia ilości spalin TTB. Mieszkanie które kupiłem posiada ciemną łazienkę do której nie jest doprowadzony żadny nawiew, z kratki wentylacyjnej występuje typowy nawiew a nie wywiew, w kratce nawiewnej w kuchni ( posiadam aneks) występuje podobne zjawisko. Wg pani prezes spółdzielni każdy lokator ( 3piętra) posiada swój indywidualny szyb spalinowy jak i kominowy. Cżesto w łazience (pow. ok 5m2) powstaje para czuć spaliny i pada piec. Mam małego synka i z zoną boimy się o "życie", kąpiemy sie przy otwarych drzwaich, ale to i tak nie pomaga, uchylamy tylko po to aby dawać znaki życia. Proszę o pomoc, jakąs porade prawną, o namiar dotyczący przepisów montowania pieców gazowych z otwartą komorą spalani.

Dzięki za pomoc w tak waznej dla nas sprawie :cry: :x

Z tego co piszesz wynika, że sytuacja jest bardzo niebezpieczna.

W budynku są kłopoty z prawidłowym działaniem wentylacji grawitacyjnej.

Wezwij uprawnionego kominiarza by sprawdził i wystawił opinię kominiarską.

Powiadom o zaistniałej sytuacji inspektora nadzoru budowlanego przy wydziale architektury starostwa powiatowego. Nie jestem pewien ale chyba tak to się nazywa.