Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Materiał juz kupiłem

Gość

Recommended Posts

Bloczki Optiroc już kupiłem, przez przedstawiciela w rewelacyjnej cenie, bo poniżej 9 zł. Rabat jest duży, jako że kupuje nas kilku i płatność jest od razu. Koszt materiału na m2 ściany jednowarstwowej będzie nieco ponad 70 zł, a materiał mi się nadal bardzo podoba. Niestety przywiozą mi go na mój koszt, czyli 3-4 ciężarówki po 500 zł każda. Materiał na dom parterowy z użytkowym poddaszem ( na ściany nośne jednowarstwowe, fundamenty i ścianki działowe ) to koszt trochę ponad 14000 zł + koszty transportu. Analizowałem ceny u innych producentów. Np koszt zakupu materiału na 1 m2 muru jednowarstwowego z Porothermu to 90 zł.

Skandalem jest dla mnie, że UG Konopnica za pozwolenie na wpięcie się do instalacji wodnej żąda ode mnie 4000 zł i przebudowania kolektora na długości 180 m z fi 40 na 65. I nie wiem, jak im się dobrać do skóry, bo nie stać mnie na te pieniądze i jest to zwykłe zdzierstwo.

Dobrze byłoby abyś się ujawnił kim jesteś, Ale do rzeczy niestety ceny wpięcia się do sieci są ustalane przez Urzędy i nie ma na to rady. Właściciel sieci ustala warunki podłączenia się do niej i tylko negocjacje z nim mogą dać jakieś efekty.

Zobacz może się da coś wywalczyć. Na dziko raczej nie proponuję a koszty budowy własnego ujęcia (studnia) chyba są za duże jak dla Ciebie. No i dowiedz się czy ceny podłączenia do sieci nie wzrosną w najbliższym czasie.

Co do materiału na ściany to nie mam zdania na ten temat.

Pozdrawiam

proszę bardzo, już się zalogowałem. Obliczyłem, że na materiały budowlane do mojego domku (GL 133)o 140 m2 z poddaszem użytkowym - za wyjątkiem dachu potrzeba mi jeszcze (uwzględniając ulgi) około 10000 zł. Czyli budując z Optirocu koszt materiału na ściany fundamentowe, zewnętrzne, wewnętrzne, strop, posadzka na parterze, kominy, zaprawę zapłacę około 25000 zł. Policzyłem to jako laik budowlany, ale mam pusty kosztorys i nie musiałem za bardzo studiować samego projektu.

Ja tez kupilem materialy. Zdecydowalem sie na Maxa. Koszt materialow na sciane 3 watrstwową to 42 zł/m2 ceramika (scian konstr. 19 cm i zewn. 9 cm) i ok. 15 zl/m2 welna 20 cm. To bedzie ciepla i mam nadzieje dobra i trwala sciana.

Kupilem tez belki i pustaki stropowe (Ceram).