Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiejska chałupa – na co zwrócić uwagę.

RYSZARD

Recommended Posts

Z tego względu że spory już czas mieszkam za granicą poszukiwania “mojej” chałupy odbywają się przez internet. Jak znajduję coś ciekawego to koresponduję z biurem a potem wysyłam w teren rodzinkę.

Będę osobiście w grudniu i do tej pory chcę jak najbardziej zawęzić ilość ofert.

Na co szczególnie zwrócić uwagę, oprócz stanu technicznego bo to najłatwiej jest stwierdzić.

Jak jakaś dziwna różnica w tych domach. Podobna cena, podobny stan techniczny i podobna okolica. I oferty w tym samym biurze jedne sprzedają się po kilku dniach a inne nie cieszą się zainteresowaniem przez dłuższy czas, albo wcale. Podejrzewam że inni którzy szukają wiedzą o tym czymś i z stąd taki efekt.

Pozdrawiam.

Nuu, ja bym zajrzała do księgi wieczystej. Na początek.

Jesli to np. Mazury to moze widok nazwisk dawnych niemieckich właścicieli odstrasza (co nie znaczy, ze automatycznie grozi roszczeniami). Innym powodem mogą być obciążenia hipoteki, albo (co może najbardziej prawdopodobne) wielu sprzedających (wieloosobowa rodzina dziedzicząca po kimś) i problemy z dogadaniem się wszystkich spadkobierców.

Poza tym mogą być: różne drogi dojazdowe, różne sąsiedztwo, różne widoki, różne formy zaopatrzenia w wodę - nie wiem czy dostajesz informacje na ten temat po oględzinach rodziny.

No i oczywiscie co w gminie o planach co do okolicy powiedzą - też ważne.

A jak się przedstawia sprawa z remontem takiej chałupy jeżeli gmina nie posiada jeszcze planu zagospodarowania. Czy będę musiał na niego czekać, i czy jest możliwe bym takiego pozwolenia nie dostał, bo w takim razie groziło by wyburzenie jej. To wtedy jaki sens jej kupowania A ja tylko chce ją dostosować do normalnego użytkowania.

Pozdrawiam.

Z tego względu że spory już czas mieszkam za granicą poszukiwania “mojej” chałupy odbywają się przez internet. Jak znajduję coś ciekawego to koresponduję z biurem a potem wysyłam w teren rodzinkę.

Będę osobiście w grudniu i do tej pory chcę jak najbardziej zawęzić ilość ofert.

Na co szczególnie zwrócić uwagę, oprócz stanu technicznego bo to najłatwiej jest stwierdzić.

Jak jakaś dziwna różnica w tych domach. Podobna cena, podobny stan techniczny i podobna okolica. I oferty w tym samym biurze jedne sprzedają się po kilku dniach a inne nie cieszą się zainteresowaniem przez dłuższy czas, albo wcale. Podejrzewam że inni którzy szukają wiedzą o tym czymś i z stąd taki efekt.

Pozdrawiam.

A gdzie chcesz kupić?

Wiele zależy od sąsiedztwa (las, jezioro, sąsiedzxi).

Pozdrawiam

Tomek