Gość 24.05.2001 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2001 W nr 5 artykol o uzbrojeniu dzialki w prad jest nieaktualny.W ciagu ostatnich tygodni nastapila zniana prawa energetycznego.Obecnie caly koszt przylacza pokrywa zaklad energetyczny tj koszt projektu, uzgodnien, materialow i robocizny Odbiorca pokrywa jedynie zryczaltowana oplate za przylaczenie do sieci w wysokosci 90 zl za 1kW zamowionej mocy. Niestety niemoge podac podstawy prawnej jednak poznalem to osobiscie wlasnie dzisaj otrzymalem wiadomosc iz za 700 m kabla wraz z przylaczeniem place 900 zl (zamowilem 10kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2001 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2001 Potwierdzam. Tydzień temu ZE zrobił mi przyłącze 15kW za 1350 PLN (130 mb. do trafo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2002 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2002 Gdzie można poczytać o tym w formir np jakiegoś rozporządzenia czy czegoś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 10.01.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 W nr 1/2002 Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 10.01.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 Proponuję poczytać ustawę o prawie energetycznym. Była duża nowelizacja w ubiegłym rokupozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 11.01.2002 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 "... w formie np jakiegoś rozporządzenia ..." Spróbuj tak:Ogólne zasady: http://www.ure.gov.pl/prawo/du1poz7.htmlA taryfę w Twoim zakładzie energetycznym znajdziesz na jego stronie w sieci. Adresy zakładów energetycznych znajdziesz na: zaklad.energetyczny.w.interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2002 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 Dzięki za informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANGA 26.01.2002 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2002 Witam,z energetyką "walczyłam" 2 lata. Mam działkę bez przyłącza. Dom stoi już w stanie surowym otwartym. Informacje o nowych warunkach w prawie energetycznym pocieszyły mnie.W przyszłym tygodniu idę na kolejną rozmowę do energetyki. Podpowiedzci mi proszę czy koszt skrzynki jest wkalklowany do opłaty zryczałtowanej i czy mogą mi już podłączyć prąd docelowo.Pozdrawiam wszystkich budujących!Anga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2002 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2002 Czy tak mała opłata za podłączenie prądu dotyczy wszystkich dzia łek? Mam budowę na działce siedliskowej /w planie miejscowym zag.przest.-rolna z możliwością zab./ i projekt umowy z ZE sprzed dwóch lat na kwotę ok 20 tys za 120 m kabla i 14KW.Czy w nowych przepisach coś się zmieniło? Będę wdzięczny za odpowiedz.Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANGA 28.01.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 istotnie, warunki zmieniły się.Nie naliczają opłaty zryczałtowanej w sytuacji gdy podłączenie do sieci wymaga jej przebudowy (np.dodatkowy transformator). Najlepiej przejdź się do energetyki i spytaj o nową umowę. Sprawdź czy masz jeszcze ważne warunki przyłącza.Anga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 28.01.2002 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 Nie jest prawda ze oplata w przypadku rozbudowy sieci jest inna. U mnie konieczne bedzie rozbudowanie transformatora i ulozenia dodatkowej linii napowietrznej (ponad 100m), wykonania przylacza kablowego pod droga a place za wszystko ryczaltem (90zl/kW). Koszta rozbudowy sieci to koszta wlasne ZE i nie moga byc przerzucone na odbiorce. No chyba ze odbiorca chce prad w srodku pola albo lasu - tam gdzie nie planuje sie budowy domow. We wsi czy w miescie moga wymagac tylko oplaty ryczaltowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 W moim przypadku nic nie trzeba rozbudowywać,a jedynie przeciągnąć 120mb kabla od sąsiada. Pomimo tego ZE w umowię chcą abym płacił za urządzenia iistniejące np ;w odniesieniu do istniejącej sieci nisk.nap.w kwocie ostatecznej 7.826zł", albo ;w odnies.do stacji transfor. w kwocie ost. 5.754zł" itp.Do ZE muszę się wybrać,ale chciałbym wiedzieć co mnie tam czeka.Pozdrowienia Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 28.01.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 Z tego co pisales to masz stare warunki i stara umowe. Musisz isc do ZE i poprosic o nowa umowe. Obecnie nie placi sie za rozbudowe sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 29.01.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Jeśli mi zrobili wszystko w lipcu 2000 , mogę domagać się jakiegoś zwrotu , czy za późno?Skubnęli mnie trochę i to tylko z tego powodu że obiecywali swoją inwestycję na 2003r "a jeśli chce pan mieć szybciej ,to niestety na swój koszt" I co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 29.01.2002 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Bobiczek z tym zwrotem to chyba żartujesz? nawet jakbyś zapłacił w grudniu 2001 to by Ci nikt różnicy nie zwrócił. Pozdr. Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2002 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 mam do was pytaniejesli ja mam umowe z ze ze prad (transformator) dostarcza do konca 2003 a na razie mam zgode na prowizorke budowlana, to czy mnie te zmiany jakos dotycza?dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 29.01.2002 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Jeżeli podpisałaś i odesłałaś im umowę to niestety wtopa.Zgodziłaś się na ich warunki.baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 29.01.2002 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Może z innej beczki ale też prawo energetyczne:W najblizszych miesiącach czeka mnie podpisanie umowy z Zakładem Gazowniczym o budowe przyłącza, bydyję na nowym osiedlu gdzie nie ma gazu ale jest nitka po drugiej stronie ulicy . Z tego co wiem to na osiedlu jest planowane 47 domów . W 2000 roku dostałem warunki techniczne i planowany koszt ułożenia gazu na osiedlu określony na ok. 220 tys. zł . Czy to co piszecie o prądzie dotyczy również gazu ? - że place tylko ryczałt za przyłącze a ułozenie sieci spoczywa na Zakładzie Gazowniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 29.01.2002 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Do opala. Właściwie baba ma rację, ale nie poddawaj się zbyt łatwo. Każdą umowę można wypowiedzieć - oczywiście na określonych warunkach - i ubiegać się o nową. Może warto. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 30.01.2002 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Wiarus - jak najbardziej. przepisy prawa energetycznego dotyczą również gazowni. W ubiegłym roku dowiadywałam się w tej sprawie. Zamiast zapłacić 9000 PLN za przyłącze zapłacę około 500PLN.pozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts