Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pr?d na dzia?ce

Gość

Recommended Posts

W nr 5 artykol o uzbrojeniu dzialki w prad jest nieaktualny.

W ciagu ostatnich tygodni nastapila zniana prawa energetycznego.

Obecnie caly koszt przylacza pokrywa zaklad energetyczny tj koszt projektu, uzgodnien, materialow i robocizny Odbiorca pokrywa jedynie zryczaltowana oplate za przylaczenie do sieci w wysokosci 90 zl za 1kW zamowionej mocy. Niestety niemoge podac podstawy prawnej jednak poznalem to osobiscie wlasnie dzisaj otrzymalem wiadomosc iz za 700 m kabla wraz z przylaczeniem place 900 zl (zamowilem 10kW)

• 2 months później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...

Witam,

z energetyką "walczyłam" 2 lata. Mam działkę bez przyłącza. Dom stoi już w stanie surowym otwartym. Informacje o nowych warunkach w prawie energetycznym pocieszyły mnie.W przyszłym tygodniu idę na kolejną rozmowę do energetyki. Podpowiedzci mi proszę czy koszt skrzynki jest wkalklowany do opłaty zryczałtowanej i czy mogą mi już podłączyć prąd docelowo.

Pozdrawiam wszystkich budujących!Anga.

Czy tak mała opłata za podłączenie prądu dotyczy wszystkich dzia łek? Mam budowę na działce siedliskowej /w planie miejscowym zag.przest.-rolna z możliwością zab./ i projekt umowy z ZE sprzed dwóch lat na kwotę ok 20 tys za 120 m kabla i 14KW.Czy w nowych przepisach coś się zmieniło? Będę wdzięczny za odpowiedz.Pozdrawiam Andrzej

Nie jest prawda ze oplata w przypadku rozbudowy sieci jest inna. U mnie konieczne bedzie rozbudowanie transformatora i ulozenia dodatkowej linii napowietrznej (ponad 100m), wykonania przylacza kablowego pod droga a place za wszystko ryczaltem (90zl/kW). Koszta rozbudowy sieci to koszta wlasne ZE i nie moga byc przerzucone na odbiorce. No chyba ze odbiorca chce prad w srodku pola albo lasu - tam gdzie nie planuje sie budowy domow. We wsi czy w miescie moga wymagac tylko oplaty ryczaltowej.

W moim przypadku nic nie trzeba rozbudowywać,a jedynie przeciągnąć 120mb kabla od sąsiada. Pomimo tego ZE w umowię chcą abym płacił za urządzenia iistniejące np ;w odniesieniu do istniejącej sieci nisk.nap.w kwocie ostatecznej 7.826zł", albo ;w odnies.do stacji transfor. w kwocie ost. 5.754zł" itp.Do ZE muszę się wybrać,ale chciałbym wiedzieć co mnie tam czeka.

Pozdrowienia Andrzej

Jeśli mi zrobili wszystko w lipcu 2000 , mogę domagać się jakiegoś zwrotu , czy za późno?

Skubnęli mnie trochę i to tylko z tego powodu że obiecywali swoją inwestycję na 2003r "a jeśli chce pan mieć szybciej ,to niestety na swój koszt" I co teraz?

Może z innej beczki ale też prawo energetyczne:

W najblizszych miesiącach czeka mnie podpisanie umowy z Zakładem Gazowniczym o budowe przyłącza, bydyję na nowym osiedlu gdzie nie ma gazu ale jest nitka po drugiej stronie ulicy . Z tego co wiem to na osiedlu jest planowane 47 domów . W 2000 roku dostałem warunki techniczne i planowany koszt ułożenia gazu na osiedlu określony na ok. 220 tys. zł . Czy to co piszecie o prądzie dotyczy również gazu ? - że place tylko ryczałt za przyłącze a ułozenie sieci spoczywa na Zakładzie Gazowniczym.