Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki SKANER?

yemiołka

Recommended Posts

Kiedyś zadałem niezawodnym Forumowiczom podobne pytanie w tym wątku.

Dzieki Ich poradom wybrałem Plusteka OpticPro ST24 i jestem bardzo zadowolony :D

Nie zgadza się co prawda 'bezgłośna praca', ale nie jest to jakiś wielki rumor, takie tam sobie terkotanie :wink:

Na pewno od tamtej pory pojawiło się mnóstwo nowości, zwłaszcza technika skanowania obrazu poczyniła niewiarygodne postępy.

Ale bardzo podobał mi się sposób obsługi. Skaner zamówiłem w firmie Multimedia Vision - jeden telefon, jeden mail, dostawa na drugi dzień, płatność kurierowi.

W pakiecie był Abbyy Fine Reader 5.0 [to przesądziło o wyborze Plusteka zamiast np. HP], sporo oprogramowania do samego skanera [korzystam z niego do dzisiaj] i REWELACYJNIE opracowana instrukcja obsługi, wyjaśniająca krok po kroku co zrobić by zainstalować skaner i oprogramowanie.

Jedynie martwi mnie, że cena skanera przez niecałe dwa lata padła nieomal o połowę :-? Ale to ogólny trynd rynku komputerowego, że ceny lecą na łeb, na szyję.

Plusteki są O.Ki, osobiście mam Canona slim, mało go używam, ale działa bez zastrzeżeń, gdybym dzisiaj kupował kupił bym najtańszego jakiegoś Microteka, albo coś podobnego w cenie 150zł, dla mnie i moich znajomych scaner to wywalenie kasy w błoto, trochę się go tylko używało. Lepiej te zaoszczędzone 300zł dołożyć do drukarki.

nie kupuj HP bo to dużej klasy tandeta, zresztą jak każdy produkt tej firmy.

Drukarkę HP Laser Jet IIp+ kupiłem kilkanaście lat temu. Wydrukowała ponad 40.000 stron :D . Teraz używa jej mój syn i działa dalej. Nie chcę reklamować firmy, ale co cesarskie - cesarzowi.

Obecnie drukuję na jednej z najtańszych drukarek laserowych jakie są na rynku. Inna niż HP i też jest dobrze. Może mam szczęście?

Wybrałem CCD, choć slim'y CIS są bardzo śliczne - ale ja mam sporo skanowania np. książek, i nie mam wielkich kłopotów z czytaniem przez skaner tekstu w środku rozłożonej książki.

Ba, można sobie inne odleglejsze obiekty skanować :wink:

[nosek się lekko rozklapciał, temu misiu :D]

http://img256.imageshack.us/img256/3176/misiekmini6yd.jpg

Też taki posiadam i nie narzekam. Kiedy kupowałem był tani. Chyba nie potrafię "wycisnąć" z niego wszystkiego co p[otrafii, ale OCR działa bardzo dobrze.

Gość 2mm
nie kupuj HP bo to dużej klasy tandeta, zresztą jak każdy produkt tej firmy.

Drukarkę HP Laser Jet IIp+ kupiłem kilkanaście lat temu. Wydrukowała ponad 40.000 stron :D . Teraz używa jej mój syn i działa dalej. Nie chcę reklamować firmy, ale co cesarskie - cesarzowi.

Obecnie drukuję na jednej z najtańszych drukarek laserowych jakie są na rynku. Inna niż HP i też jest dobrze. Może mam szczęście?

sądzę że masz szczęście. Ja mam skaner HP i takiego chłamu jak to jeszcze nie widziałem. O czymś takim jak ergonomia użytkowania chyba w HP nikt nie słyszał. No chyba że inne produkty są sprzedawane w USA i UE a inne w PL. Używam też laptopa tej firmy. Cena astronomiczna a efekty żadne - całe szczęscie że to nie ja płaciłem za ten wytwór techniki. Co do drukarek - kiedyś może (wtedy kiedy kupowałeś swoją) i robili dobre drukarki ale te obecne są b. drogie w uzytkowaniu - toner, bęben itp. Jednostkowo może i drukarka jest tania ale koszty jej użytkowania są b. wysokie, mam tu na myśli kolorowe laserówki.

chyba z firmą HP nie jest tak źle, a lepiej to działa niż Lexmark, sprzedałem drukarek, skanerów HP setki i przez ten czas nie było jakiś większych problemów. Sam mam z 7lat drukarkę atramentową kolorową HP DJ710 (wczesna wersja 840/845) i jeszcze jest na pierwszych tuszach !!! nabijałem te duże tusze z 5 razy i jak się dba, to działa niezawodnie. Mam gdzieś jeszcze cyfrówkę HP i wtedy nic się nie dało kupić w takiej cenie o takich parametrach, działa niezawodnie już 3lata. W firmie mamy kilka laserówek Samsunga i nie są za specjalne, lepiej się sprawują laserówki HP. Ceny drukarek się zaniża i sprzedaje po kosztach, a zarabia się na materiałch eksploatacyjnych.