Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gorąca prośba o radę

Toke

Recommended Posts

Witam,

Mam do Was naprawdę gorącą prośbę o radę, czy nie za drogo facet chce za remont pokoju.

Cel remontu - pokój o wymiarach 3x3 m wysokość 2,8 m zatem wyszło mi - podłoga i sufit po 9m2, ściany (po odjęciu okna i drzwi) ok. 30m2 (zaokrągliłem).

Co do zrobienia:

- zeskrobać starą farbę (kilka warstw), skuć tynk tam gdzie źle przylega (będą z 2-3 miejsca o wielkości ok. 50x50 cm), położyć nowy tynk, położyć na to siatkę (żeby nie pękało), położyć na to tapetę z włokniny (taką do malowania), Pomalować x 3, na rogach ścian dać kontowniki, podwiesić sufit (dokładniej zastosować wyciszenie Isover z podwieszeniem sufitu na konstrukcji aluminiowej), sufit oczywiście pomalować, zamurować okablowanie elektryczne (była wymieniana instalacja - są powstawiane puszki), ułożyć panele podłogowe i listwy.

Wycena gościa, którego chcę wynająć - ok. 1500 PLN bez materiałów i bez faktury.

Nie mam pojęcia czy to nie za drogo, gościu w perespektywie ma do zrobienia całe mieszkanie (113 m2 - 5 pokoi + kuchnia + łazienka)

I jeszcze jedno - miejscowość Gliwice (prawie centrum). Znacie jakąś dobrą i godną polecenia firmę z tego rejonu?

• 5 weeks później...

Szczerze odpowiem.

Nie wiem czy to drogo :-?

Osobiście remonty robię sam troszkę czasu to zajmuje, żona nerwowa chodzi bo bałagan ale tak się jakoś u mnie w domu robiło i ja robię tak samo.

Sądząc po zakresie prac do wykonania cena wydaje się być trochę wysoka, ja bym za to zapłacił góra 1000 ale to tylko orientacyjna wycena. Co do perspektywy wykoania całości mieszkania to może warto byłoby targować od razu całość i podpisać umowę.

Mam nadzieję, że Ci pomogłem choć trochę.

Pozdrawiam :wink:

A ja tak myślę:

ściana 3 m x 2.8 m mamy wiec 8.4 m2 x 4 ściany = 33.6 m 2

/ otworów się nie odlicza/

i te 33.6 x 15 zł / ja tak myślę że mozna osiągnąć za gładź gipsową z pomalowaniem/

mamy więc jakieś 500 zł za ściany

teraz sufit

3 x 3 m = 9 m2

ja bym więcej nie zaplacił jak 20 zł za m2

czyki sufit oceniam na jakieś 200 zł

razem mamy jakieś 700 zł

tak więc w/g mnie to 1000 zł max, i niech się fachowiec cieszy.