Pońko M. 31.10.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 godul1 napisał: Pońko, mam wrazenie ze zasilanie PC do CWU powietrzem odpadowym z reku mija sie z celem bo im sprawniejszy reku tym zimniejsze jest powietrze odpadowe, a wydaje mi się że aby taka PC maiła jakas skceptowalną sprawnośc to temp. powietrza na zasilaniu powinna byc wyższa niż 10-15 C. W okresach zimowych powietrze odpadowe z reku może mieć temp. poniżej zera. No ale mogę się mylić. W moim zamyśle do PC grzejącej wodę nie powinno się dostawać powietrze odpadowe, już po przejściu przez rekuperator, ale jeszcze przed przejściem. To nie oznacza, że to powietrze po trafieniu do pompy ciepła miał by dalej jeszcze iść do rekuperatora. Choć może będzie jeszcze miało wystarczającą temperaturę? Nie wiem. W każdym razie te PC schładzają powietrze o ok. 3-5 st.C, tak więc miało by ono jeszcze ok. 15 - 17 st.C, czyli dość wysoką temperaturę. Poza tym to jest z pewnością kwestia sterownia i rozdziału wyrzucanego powietrza, czyli: ile i kiedy do PC, a ile i kiedy do rekuperatora. To już zadanie automatyki. Odnośnie tego co pisał Peterek, że powietrze usuwane nie moze mieć mniej jak 0 st.C to chyba ma rację według mnie. Jak by tak było to można by zalodzić wymiennik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 31.10.2005 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Agduś napisała: Co do ogrzewania cwu zużytym powietrzem, to chyba tak "z partyzanta" (coś do czegoś podłączyć i sprawdzić, czy to działa) nic z tego nie wyjdzie, skoro istnieje takie urządzenie: "wraz z kompaktowym i wielofunkcyjnym urządzeniem firmy NILAN otrzymają Państwo ciepłą wodę użytkową z pompy ciepła powietrze - woda oraz centralę wentylacyjną z rekuperacją o wydajności wystarczającej dla całego domu! (+ ewentualnie do tego klimatyzacja). Warto tutaj nadmienić, że centrala wentylacyjna oparta jest min. na pompie ciepła powietrze - powietrze (jest to rozwiązanie dużo skuteczniejsze od wymiennika krzyżowego)." Z tego by wynikało, że ta pompa będzie jeszcze pomagała rekuperatorowi, a nie odwrotnie. Chyba że się mylę? Jakie to urządzenia tej firmy NILAN??? To jakieś polskie przedstawicielstwo, kto oferuje takie urządzenie? Możesz coś więcej napisać o tym wyrobie? Może rurki ciepła nie ma, ale jest pompa powietrze - powietrze! To by było nieźle. No właśnie. Czy powietrze zużyte trafia do PC powietrze - powietrze zwiazanej z wentyalcją i PC do grzania wody? Jeśli tak to chyba mają jakoś rozwiązane sterownie. Jeśli tak to było może jakieś rozwiązanie dla mnie. Agduś, jeśli tak to chyba tak jak Ty "wejdę" w wentylację mechaniczną. No i Twój pomysł z kominkiem też mi się podoba. Jak prądu przez długi czas nie będzie to przynajmniej jest zabezpieczenie! Dzięki za podunięcie pomysłu Jeśli to urządzenie by miało się sprawdzić to tym bardziej wstawił bym PC do c.w.u. do spiżarni i schłodzone powietrze wdmuchiwał do pomieszczenia lub na zewnątrz gdyby było za zimno - ale to chyba tylko w największe mrozy. W sumie to grzanie wody było by bardzo ekonomiczne. W zasadzie PC do c.w.u. cały czas dostawał by powietrze o temp. ok. 20 st. C? Wiadomo Agduś wszystkiego nie można mieć. Basen, choć odkryty, w ogrodzie też by mi się marzył.....ale to może kiedyś, kiedyś... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 31.10.2005 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Nie wiem. W każdym razie te PC schładzają powietrze o ok. 3-5 st.C, tak więc miało by ono jeszcze ok. 15 - 17 st.C, czyli dość wysoką temperaturę. Poza tym to jest z pewnością kwestia sterownia i rozdziału wyrzucanego powietrza, czyli: ile i kiedy do PC, a ile i kiedy do rekuperatora. To już zadanie automatyki. Przy schłodzeniu strumienia powietrza 150 m3/h o cztery stopnie, przez 24 godziny można odebrać temu powietrzu około 4,9 kWh energii. A taką ilością energii to można nagrzać 200 l wody o delta t około 21 stopni. To może trochę być za mało. Aczkolwiek, jeżeli dobrze pokombinować, to może coś z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.10.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 A taką ilością energii to można nagrzać 200 l wody o delta t około 21 stopni. To może trochę być za mało. Aczkolwiek, jeżeli dobrze pokombinować, to może coś z tego wyjdzie. Wychodzi, wychodzi i nawet na tym forum byli tacy, którym to w domu gra i śpiewa. Tyle tylko, że to drogie jak 7 nieszczęść. No i różnica wydajności w porównaniu do tańszych jest dyskusyjna (co można było zauważyć). Jakie to urządzenia tej firmy NILAN??? To jakieś polskie przedstawicielstwo, kto oferuje takie urządzenie? Pewnie się ucieszysz, bo to urządzenie oferuje Clima Komfort opcjonalnie zamiast podgrzewacza cwu powietrze - woda. Dla naszego domu zestaw ze zwykłym podgrzewaczem wycenili na 55 800 zł, a z tym nowym cudem na 62 400 zł. Gdybyśmy zamierzali kupić ten pierwszy zestaw + reku, to bardziej opłacałaby się ta nowość (to tak na oko, bo jeszcze nie liczyliśmy). Tyle, że to jest supernowość, więc zupełnie niesprawdzone w Polsce (chyba). Przesłali nam opis tego urządzenia, ale po angielsku, bo sami nie mają tłumaczenia Na razie nawet nie mieliśmy czasu, żeby spróbować przez to przebrnąć. Jeśli to urządzenie by miało się sprawdzić to tym bardziej wstawił bym PC do c.w.u. do spiżarni i schłodzone powietrze wdmuchiwał do pomieszczenia lub na zewnątrz gdyby było za zimno - ale to chyba tylko w największe mrozy. No z tym to chyba przesadziłeś: przecież po takim maratonie to zużyte powietrze jest kompletnie wydojone z ciepła. I właśnie o to w tym chodzi. Myślę, że jest odwrotnie: tylko w największe upały można to powietrze wtłaczać do spiżarni, czy jakiegokolwiek innego pomieszczenia. Ono powinno być baaardzo zimne, jak najbardziej zbliżone temperaturą do zewnętrznego, bo właśnie wtedy mamy oszczędność ciepła. No a wpychanie powietrza o temperaturze zbliżonej do zewnętrznej to absurd. Lepiej po prostu otworzyć okno - na to samo wyjdzie (wywietrzy się i wychłodzi w domu) a będzie znacznie taniej (wystarczą okna zamiast całego tego potwornie drogiego ustrojstwa). No i Twój pomysł z kominkiem też mi się podoba. Jak prądu przez długi czas nie będzie to przynajmniej jest zabezpieczenie! Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na dgp i to tylko grawitacyjne. Zakładamy, że palenie w kominku ma być przyjemnością, a nie obowiązkiem. Nie chcemy zrobić sobie z salonu kotłowni. Dlatego ogrzewanie domu kominkiem będzie odbywało się albo "przy okazji" albo awaryjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 31.10.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 W sumie to grzanie wody było by bardzo ekonomiczne. W zasadzie PC do c.w.u. cały czas dostawał by powietrze o temp. ok. 20 st. C? Ja cały czas zwracam ci uwagę że powietrze o tej temp. potrzebne do zasilenia tego układu nie bierze się znikąd Albo jest pobierane z już ogrzanego pomieszczenia zabierając z niego ciepło ... albo jest pobierane jako zuzyte powietrze z wentylacji i wymaga to wtedy dostarczenia z zewnatrz zimnego na jego miejsce ... ( tak samo jest także w przypadku poboru powietrza ze spiżarni i wydalania go na zewnątrz ). Wez proszę także pod uwage zapotrzebowanie na okreslona ilosc tego powietrza aby mozliwa byla produkcja CWU ... Zwracam też uwagę na fakt że dalej nie powiedziałeś jaką to niby by miało całkowitą sprawność jako układ ... i ile by to miało w całości kosztować ... bo przypominam że właśnie od tych faktów rozpoczęła się nasza dyskusja ( patrz też temat wątku ). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.10.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Zwracam też uwagę na fakt że dalej nie powiedziałeś jaką to niby by miało całkowitą sprawność jako układ ... i ile by to miało w całości kosztować ... bo przypominam że właśnie od tych faktów rozpoczęła się nasza dyskusja ( patrz też temat wątku ). pozdrawiam Co do sprawności, to może jeszcze wypowie się ktoś oświecony w tym względzie (jest jakiś fizyk na forum?). Co do ceny, to masz ją piętro wyżej. Ładna, no nie? A, i jeszcze jedno. Oświeciło mnie z tą pogodówką. To rzeczywiście logiczne. A już mieliśmy mieć "pokojówkę". Chociaż jakaś pokojówka by się czasem przydała - to taka refleksja po wykonaniu rzutu oka na pokój, który rano dokładnie posprzątałam, a później toczyło się w nim życie rodzinne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.10.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Miło też jest mieć basen w piwnicy i saunę i siłownię i stół bilardowy i jeszcze małą stajenkę a w niej moją wymarzona gniadą klacz arabską i po jednym koniku dla każdego członka rodziny (dla dzieci jakieś kucyki)... Mam wymieniać dalej? Agduś, dawaj dalej-mnie się podoba. Dobra, nie ma sprawy, ale to chyba temat na nowy wątek i to raczej u psychologa dyżurnego na kozetce. Zaproponuj temat. To by było nawet ciekawe: z czego ludzie zrezygnowali, bo musieli. Albo, co komu w duszy gra, o czym marzy. Jak wyglądałyby nasze domy, gdybyśmy dysponowali nieograniczoną kasą? (Brr już widzę te pałace na przedmieściach Opola wystawione przez Romów.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 31.10.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Zwracam też uwagę na fakt że dalej nie powiedziałeś jaką to niby by miało całkowitą sprawność jako układ ... i ile by to miało w całości kosztować ... bo przypominam że właśnie od tych faktów rozpoczęła się nasza dyskusja ( patrz też temat wątku ). pozdrawiam Co do sprawności, to może jeszcze wypowie się ktoś oświecony w tym względzie (jest jakiś fizyk na forum?). Co do ceny, to masz ją piętro wyżej. Ładna, no nie? A, i jeszcze jedno. Oświeciło mnie z tą pogodówką. To rzeczywiście logiczne. A już mieliśmy mieć "pokojówkę". Chociaż jakaś pokojówka by się czasem przydała - to taka refleksja po wykonaniu rzutu oka na pokój, który rano dokładnie posprzątałam, a później toczyło się w nim życie rodzinne... Agduś nie rezygnuj z pokojówki przyda się mój sterownik na zaworze trójdrożnym może być także ( oprócz czujnika temp. zewnętrznej ) wysterowany pokojówką. Przydaje się to np wtedy gdy przyjdzie więcej osób na imprezkę i się temperatura podniesie albo rozpalisz w kominku ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 31.10.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Agduś napisała: pewnie się ucieszysz, bo to urządzenie oferuje Clima Komfort opcjonalnie zamiast podgrzewacza cwu powietrze - woda. Dla naszego domu zestaw ze zwykłym podgrzewaczem wycenili na 55 800 zł, a z tym nowym cudem na 62 400 zł. Gdybyśmy zamierzali kupić ten pierwszy zestaw + reku, to bardziej opłacałaby się ta nowość (to tak na oko, bo jeszcze nie liczyliśmy). Tyle, że to jest supernowość, więc zupełnie niesprawdzone w Polsce (chyba). Przesłali nam opis tego urządzenia, ale po angielsku, bo sami nie mają tłumaczenia Na razie nawet nie mieliśmy czasu, żeby spróbować przez to przebrnąć. Co tam mam się cieszyć. Podgrzewacze z PC oferuje kilka firm, więc jest w czym wybierać, choć nie ukrywam, że PC z Climakomfortu to jeden z moich typów. No nic, to muszę wejść w kontakt z tą firmą, albo na internecie poszperać o tych urządzeniach, bo wydaje mi się, że być może "zaspokoją" moje wyobrażenia o moim systemie grzewczym. Pońko M. napisał: Jeśli to urządzenie by miało się sprawdzić to tym bardziej wstawił bym PC do c.w.u. do spiżarni i schłodzone powietrze wdmuchiwał do pomieszczenia lub na zewnątrz gdyby było za zimno - ale to chyba tylko w największe mrozy. No z tym to chyba przesadziłeś: przecież po takim maratonie to zużyte powietrze jest kompletnie wydojone z ciepła. I właśnie o to w tym chodzi. Myślę, że jest odwrotnie: tylko w największe upały można to powietrze wtłaczać do spiżarni, czy jakiegokolwiek innego pomieszczenia. Ono powinno być baaardzo zimne, jak najbardziej zbliżone temperaturą do zewnętrznego, bo właśnie wtedy mamy oszczędność ciepła. No a wpychanie powietrza o temperaturze zbliżonej do zewnętrznej to absurd. Lepiej po prostu otworzyć okno - na to samo wyjdzie (wywietrzy się i wychłodzi w domu) a będzie znacznie taniej (wystarczą okna zamiast całego tego potwornie drogiego ustrojstwa). No z takimi założeniami jak opisałem to nie bedzie taki znowu maraton. Powietrze po przejściu przez PC będzie ok. 3 - 5 st. C chłodniejsze, czyli bedzie miało ok. 15 - 17 st.C. Jeśli będzie w mym domu wentylacja mechaniczna to i tak określona ilość powietrza jest wyrzucana. Nie będę pobierał powietrza ze spiżarni i na powrót do tam wtłaczał. Będę czerpał z powietrza wyrzucanego z całego domu Poza tym to kiedy już nie będzie potrzeby wtłaczania tego powietrza schłodzonego do spiżarni to kwestia ustalenia punktu "brzegowego". Tak więc reasumując nie będę wpychał do spizarni powietrza o temperaturze zewnętrznej! Niby na jakiej podstawie tak wnioskujesz? Kiedy już zdecyduję się na wentylację mechaniczną to nie będę miał potrzeby otwierania okien. Albo mechaniczna, albo grawitacja. Poza tym nie wyobrażam sobie sytuacji żebym miał otwierać okna aby w spizarni było dostatecznie zimno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 31.10.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Może na powrót do solarów, czyli po co mi solary kiedy mam PC (według mnie rzecz jasna): Moja rodzina liczy 3 osoby. Zakładam, że 60 l ciepłej wody na głowę dobowo wystarczy. Daje to: 3x60x365=65 700 l rocznie. Aby to ogrzać potrzebuję następującą ilość ciepła: Q = V.cwł.dV, gdzie: cwł - ciepło właściwe wody = 1,16 Wh/kgK, dV - różnica temperatury wody zimnej i ciepłej (zwykle 35K) - przyjmę 30, bowiem zamierzam utrzymywać w zbiorniku temperaturę 45 st. C. Po co więcej kiedy każdy stopień powyżej 36,6 to dla naszego ciała ciepełko, ciepełko, gorąco... Q = 65 700x1,16x30 = 2 286 360 Wh = 3286 kWh Sprawność PC do ogrzewania wody: 3,0 - 3,5. Niech będzie 3,25. 3286/3,25=1011,08 kWh 1011,08 kWh x 0,3 zł (średnia dla licznika dwutaryfowego) = 303,32 zł na rok na przygotowania c.w.u. Ile zaoszczędzę rocznie mając solary. W jednym z wątków na forum wymienia się, że max o 60% mozna zmniejszyc zuzycie energi. Tak więc 303,32 x 0,6 = 181,99 zł oszczędnosci rocznie. Biorąc pod uwagę kasę jaką musiał bym wydać na komplet pt. "solary" (zbiornik, pompy itd). to według mnie.....po prostu szkoda kasy. Mało tego jesienią i zimą z wydajnością solarów do tego kiepściutko. Z PC będę miał c.w.u. przez cały rok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 31.10.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 RolandB napisał: a cały czas zwracam ci uwagę że powietrze o tej temp. potrzebne do zasilenia tego układu nie bierze się znikąd Albo jest pobierane z już ogrzanego pomieszczenia zabierając z niego ciepło ... albo jest pobierane jako zuzyte powietrze z wentylacji i wymaga to wtedy dostarczenia z zewnatrz zimnego na jego miejsce ... ( tak samo jest także w przypadku poboru powietrza ze spiżarni i wydalania go na zewnątrz ). Wez proszę także pod uwage zapotrzebowanie na okreslona ilosc tego powietrza aby mozliwa byla produkcja CWU ... Biorę to pod uwagę. Jeśli decyduję się na wentylację mechaniczną to określona ilość powietrza będzie wyrzucana z domu i zamierzam z tego zrobić pożytek na potrzeby c.w.u. i rekuperatora. Chłodne powietrze z zewnątrz najpierw podgrzane w ziemi przepływając przez rurę długości ok. 30 - 40 m (sam nie wiem ile) + potem rekuperator. Ot cała tajemnica. Sprawność takiego układu z pewnością będzie większa jak 4. Jeśli wezmę pompę z bezpośrednim odparowaniem do c.o. i średnia sprawność dla niej wyniesie 5 (taką przynajmniej osiąga gość, którego dom opisał Murator) + do tego 3,0 - 3,5 dla podgrzewacza, którego udział w ogólnie wytwarzanej mocy cieplnej zespołu jest znikomy to z pewnością będzie to powyżej 4. Pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 31.10.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Tak więc 303,32 x 0,6 = 181,99 zł oszczędnosci rocznie. Biorąc pod uwagę kasę jaką musiał bym wydać na komplet pt. "solary" (zbiornik, pompy itd). to według mnie.....po prostu szkoda kasy. Mało tego jesienią i zimą z wydajnością solarów do tego kiepściutko. Z PC będę miał c.w.u. przez cały rok. Czy chcesz mi powiedzieć w związku z tym , że na PC do CWU wydasz mniej niż za solary ? Bo oszczędności będą porównywalne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 31.10.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 RolandB napisał: a cały czas zwracam ci uwagę że powietrze o tej temp. potrzebne do zasilenia tego układu nie bierze się znikąd Albo jest pobierane z już ogrzanego pomieszczenia zabierając z niego ciepło ... albo jest pobierane jako zuzyte powietrze z wentylacji i wymaga to wtedy dostarczenia z zewnatrz zimnego na jego miejsce ... ( tak samo jest także w przypadku poboru powietrza ze spiżarni i wydalania go na zewnątrz ). Wez proszę także pod uwage zapotrzebowanie na okreslona ilosc tego powietrza aby mozliwa byla produkcja CWU ... Biorę to pod uwagę. Jeśli decyduję się na wentylację mechaniczną to określona ilość powietrza będzie wyrzucana z domu i zamierzam z tego zrobić pożytek na potrzeby c.w.u. i rekuperatora. Chłodne powietrze z zewnątrz najpierw podgrzane w ziemi przepływając przez rurę długości ok. 30 - 40 m (sam nie wiem ile) + potem rekuperator. Ot cała tajemnica. Sprawność takiego układu z pewnością będzie większa jak 4. Jeśli wezmę pompę z bezpośrednim odparowaniem do c.o. i średnia sprawność dla niej wyniesie 5 (taką przynajmniej osiąga gość, którego dom opisał Murator) + do tego 3,0 - 3,5 dla podgrzewacza, którego udział w ogólnie wytwarzanej mocy cieplnej zespołu jest znikomy to z pewnością będzie to powyżej 4. Pozdrawiam Wiesz - myślę że troszkę błądzisz i za bardzo sam nie wiesz co chesz zrobić ... Nie masz jednak oporów bronić wszystkich możliwych opcji naraz ... To jak ty chcesz to w końcu zrobić ? chcesz reku czy PC do CWU ? bo naraz to za bardzo tego nie widze ... Chccesz pobierać ciepło ze spiżarni czy z mech. wentylacji ? Chcesz powietrze po przejsciu przez PC wtłaczać spowroterm do spiżarni ? to zuzyte z wentylacji mech ? Sprawność 5 jest możliwa - nawet większa jest możliwa ... ale jakim nakładem kosztów ? nie czytalem tego artykułu - możesz przybliżyć dla jak dużego budynku ? Solanka czy parowanie bezpośrednie ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 31.10.2005 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 RolandB napisał: Wiesz - myślę że troszkę błądzisz i za bardzo sam nie wiesz co chesz zrobić ... Nie masz jednak oporów bronić wszystkich możliwych opcji naraz ... To jak ty chcesz to w końcu zrobić ? chcesz reku czy PC do CWU ? bo naraz to za bardzo tego nie widze ... Chccesz pobierać ciepło ze spiżarni czy z mech. wentylacji ? Chcesz powietrze po przejsciu przez PC wtłaczać spowroterm do spiżarni ? to zuzyte z wentylacji mech ? Starałem się już kilka razy wyjaśnić jak bym to widział, ale OK. Spróbuję jeszcze raz, kroczek po kroczku, żeby było jaśniej.......ale to już w następnym poście. Sprawność 5 jest możliwa - nawet większa jest możliwa ... ale jakim nakładem kosztów ? nie czytalem tego artykułu - możesz przybliżyć dla jak dużego budynku ? Solanka czy parowanie bezpośrednie ? To była pompa z bezpośrednim parowaniem, powierzchnia domu....hmmm o ile pamiętam coś ok. 200 m2. Chyba. Głowy nie dam, artykuł bym na początku roku......pierwszy, drugi, a może trzeci numer Muratora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 31.10.2005 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Ciekaw jestem, ile osób to czyta. Dodatkowo, ile coś z tego wynosi. Ja jestem za pompą, ale nie podejmuję się uczestnistwa w dyskusji. Zawsze podkreślałem, że jak ktoś nie chce być przekonany, to mu się uda. Podobno cztery razy łatwiej sprzedać produkt klientowi, który zna jego zalety, niż zdobyć nowego. Z drugiej strony wprowadzenie jakiejkolwiek technologii byłoby prawie niemożliwe. Może coś w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 31.10.2005 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Więc tak: 1) pompa ciepła z kolektorem gruntowym do c.o. połączona wyłącznie z podłogówką; 2) osobna pompa ciepła (podgrzewacz) do przygotowania ciepłej wody użytkowej - pompa ciepła typu powietrze - woda; 3) To o czym jeszcze do niedawna nie myślałem, a co mi w sumie Agduś posunęła, czyli wentylacja mechaniczna dla domu - wentylacja najlepiej zrealizowana przez kompaktową i spójną centralę (coś jak NILAN, który wywołała Agduś), a więc w jednej obudowie centrala wentylacyjna z rekuperatorem (może być odzysk na zasadzie pompy ciepła) + zbiornik na c.w.u. + pompa ciepła po podgrzania wody. Zasada działania: dom oparty na wentylacji mechanicznej, a nie grawitacyjnej. Centrala (a więc i jednocześnie podgrzewacz c.w.u.) ustawiony np. w spiżarni, choć przy wentylacji mechanicznej niekoniecznie (właśnie mi zaświtało ). W domu mamy rzecz jasna system kanałów dystrybucji powietrza - wywiew zużytego i nawiew świeżego. Zużyte powietrze systemem kanałów trafia do centrali gdzie jest kierowne do rekuperatora lub pompy ciepła do podgrzewu c.w.u., albo tu i tu jednocześnie - rozdział powietrza to już kwestia sterownia i zadanie automatyki. Od strony świeżego powietrza: świeże powietrze zewnętrzne przepływa przez rurę w ziemi oplatającą wokół dom (myślę, że ok. 30 - 40 m długości) i tak mając podniesioną temperaturę dostaje się do centrali. Osiąga rekuperator gdzie zostaje ogrzane do wymaganej temperatury nawiewanej do pomieszczeń (z tym, że podgrzanie to już nie przez wymienik krzyżowy tylko pompa ciepła powietrze - powietrze lub rurka ciepła). Wydmuchiwane z pompy ciepła do c.w.u. schłodzone powietrze trafia np. do sąsiedniej z pom. gospodarczym, gdzie mam centralę, spiżarni lub na zewnątrz budynku. Prościej chyba już nie mogę. To by wcale nie była jakaś super nowość i myślę, że to jest dość proste w swej realizacji (skoro są już nawet gotowe urządzenia). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 01.11.2005 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Więc tak: 1) pompa ciepła z kolektorem gruntowym do c.o. połączona wyłącznie z podłogówką; 2) osobna pompa ciepła (podgrzewacz) do przygotowania ciepłej wody użytkowej - pompa ciepła typu powietrze - woda; 3) To o czym jeszcze do niedawna nie myślałem, a co mi w sumie Agduś posunęła, czyli wentylacja mechaniczna dla domu - wentylacja najlepiej zrealizowana przez kompaktową i spójną centralę (coś jak NILAN, który wywołała Agduś), a więc w jednej obudowie centrala wentylacyjna z rekuperatorem (może być odzysk na zasadzie pompy ciepła) + zbiornik na c.w.u. + pompa ciepła po podgrzania wody. Zasada działania: dom oparty na wentylacji mechanicznej, a nie grawitacyjnej. Centrala (a więc i jednocześnie podgrzewacz c.w.u.) ustawiony np. w spiżarni, choć przy wentylacji mechanicznej niekoniecznie (właśnie mi zaświtało ). W domu mamy rzecz jasna system kanałów dystrybucji powietrza - wywiew zużytego i nawiew świeżego. Zużyte powietrze systemem kanałów trafia do centrali gdzie jest kierowne do rekuperatora lub pompy ciepła do podgrzewu c.w.u., albo tu i tu jednocześnie - rozdział powietrza to już kwestia sterownia i zadanie automatyki. Od strony świeżego powietrza: świeże powietrze zewnętrzne przepływa przez rurę w ziemi oplatającą wokół dom (myślę, że ok. 30 - 40 m długości) i tak mając podniesioną temperaturę dostaje się do centrali. Osiąga rekuperator gdzie zostaje ogrzane do wymaganej temperatury nawiewanej do pomieszczeń (z tym, że podgrzanie to już nie przez wymienik krzyżowy tylko pompa ciepła powietrze - powietrze lub rurka ciepła). Wydmuchiwane z pompy ciepła do c.w.u. schłodzone powietrze trafia np. do sąsiedniej z pom. gospodarczym, gdzie mam centralę, spiżarni lub na zewnątrz budynku. Prościej chyba już nie mogę. To by wcale nie była jakaś super nowość i myślę, że to jest dość proste w swej realizacji (skoro są już nawet gotowe urządzenia). Pozdrawiam Mimo wszystkol uważam, że druga pompa do CWU to zbędny wydatek. Duże znaczenie ma chyba zbiornik CWU. Jeżeli podgrzanie wody trwa około 20 minut (od temperatury 10 stopni, dla zasobnika około 200 litrów), to może warto dopłacić za zasobnik, a nie komplikować układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.11.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Pońko, ile kasy przeznaczasz na swój układ (went. mechaniczan, pompa ciepła, podgrzewacz CWU? Rozumiem, że chcesz zainstalować trzy pompy ciepła (CO, CWU i do podgrzewania nawiewanego powietrza)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 01.11.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Prościej chyba już nie mogę. To by wcale nie była jakaś super nowość i myślę, że to jest dość proste w swej realizacji (skoro są już nawet gotowe urządzenia). Bardziej skomplikowanego układu chyba już nie ma ... To ty teraz zamiast jednej PC do wszystkicgo chcesz 3 specjalizowane PC ... Życzę powodzenia ... dla mnie dyskusja się skończyła pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.11.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Ciekaw jestem, ile osób to czyta. Dodatkowo, ile coś z tego wynosi. Dyskusja jest ciekawa. Ja sledze. Swoje wynosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts