Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepsi wsrod POMP CIEPLA?

zender

Recommended Posts

RolandB napisał:

Bardziej skomplikowanego układu chyba już nie ma ... To ty teraz zamiast jednej PC do wszystkicgo chcesz 3 specjalizowane PC ... Życzę powodzenia ... dla mnie dyskusja się skończyła

To nie będę jakieś tam 3 wyspecjalizowane PC. Co najwyżej jedna pompa ciepła i dwie "pompki ciepła" - i do tego te dwie w jednej obudowie!

Ten układ, wręcz odrwotnie, jest prosty jak d........Trochę poszperam, bo sam muszę pozbierać informacje i oferty, to wtedy postaram sie może i ulokować tu jakiś schemacik :wink:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szaruś napisał:

Pońko,

ile kasy przeznaczasz na swój układ (went. mechaniczan, pompa ciepła, podgrzewacz CWU?

Rozumiem, że chcesz zainstalować trzy pompy ciepła (CO, CWU i do podgrzewania nawiewanego powietrza)?

Ile będzie kosztować,....hmmm widzisz jeszcze na 100% nie wiem, bo jak prześledzić posty z tematu to zobaczysz, że ten pomysł to na dniach mi się zrodził. Ale dam znać! W najgorszym wypadku powrócę do schematu PC + podłogówka i c.w.u. elektrycznie :D Zobaczymy

Odnośnie tych 3 pompa ciepła to tak jakby, bo dwie małe PC to by miały się znaleźć w ramach jednej obudowy, jednego urządzenia.

Pozdrawiam

To co do tej pory przeglądałem:

http://www.oschner.pl musisz wybrać dział produkty i zakładkę "Ciepła woda"

http://www.climakomfort.pl/index.php?f=3-5&m=4

http://www.stiebel-eltron.com.pl/pliki/technika%20systemowa/asortyment/went/02-LWA.pdf

+ dotarłem do strony tego NILANA, o którym pisała Agduś, z tym że tam wsio po duńsku :o, ale Agduś pisała, że Clima Komfort ma to sprzedawać i montować.

No i w ogóle ze schamtów wynika (bo to choć mogłem rozszyfrować), że w zasadzie to by były 2 pompy!!! Jedna do c.o. + w jednej obudowie jedna pompa do c.w.u. i odzysku ciepła dla wentylacji, czyli: 1 kompresor, 1 parownik i dwa skraplacze (dla wody i powietrza).

Pozdrawiam

Tak producenci przewidują, choć nie wszyscy. Trafiłem nawet na szaleńca, który wciskał mi, że temperatura glikolu w kolektorze poziomym nie spadnie poniżej 0 st.C. :lol: Niższej niż 0 st. C należy się spodziewać i praktycznie na 100% tak będzie w najgorszym punkcie sezonu grzewczego.

Bo nie spada, a jak spada to jest źle zaprojektowane dolne źródło a mówiąc prościej po prostu się nie wyrabia i tyle.

Podobnie jak w drugą stronę. Spotkałem chyba w dwóch ofertach, że firmy chwaliły się, że możliwa praca do temperatury zasilania ok. chyba 65-70 st.C. Tylko co z tego! Ja chcę mieć jak najniższą, a nie jak najwyższą tem. zasilania.

Tak wysoka temperatura nie jest do niczego potrzebna, no chyba jedynie po to aby zamontować mniejszy zbiornik na CWU. W praktyce w CO krązy woda o ok 30 stopniach a w CWU 40 - 45

No to może zostawmy dyskusję (czysto teoretyczną) "co by było, gdyby" i poczekajmy na rezultaty. Bo mam wrażenie, że juz chyba wszyscy wyrobili sobie zdanie i wiedzą, czego chcą. Ja jestem za prostotą rozwiązań i jakoś to, co proponuje Pońko M. do mnie zupełnie nie przemawia, ale nikogo na siłę nie będę przekonywała do niczego.

Póki co to stanęło u nas na zwykłej pompie ciepła z Thermogolfu. Ewentualnie w przyszłości może dołączą do tego kolektory słoneczne, bo na razie to się chyba i tak nie kalkuluje.

Ale mam nadzieję, że za jakiś czas dowiemy się, co tak naprawdę zainstalowali sobie uczestnicy tej dyskusji i jak im się to sprawuje. Ja obiecuję wygrzebać ten wątek z mroków niepamięci wtedy, gdy już się ta pompa u nas pojawi i opowiedzieć, jak sobie radzi z ogrzewaniem domu i cwu. Mam nadzieję (tfu, tfu), że przyszły sezon grzewczy będzie już sprawdzianem dla naszej koncepcji.

Pońko M. - kiedy zamierzasz realizować swoje plany? Może uda się stworzyć takie zestawienie: koszt inwestycji - koszt ogrzewania/m2 - koszt ogrzewania cwu/osobę - dodatkowe informacje (awaryjność, przeglądy, łatwość obsługi itp.)

To co do tej pory przeglądałem:

http://www.oschner.pl musisz wybrać dział produkty i zakładkę "Ciepła woda"

http://www.climakomfort.pl/index.php?f=3-5&m=4

http://www.stiebel-eltron.com.pl/pliki/technika%20systemowa/asortyment/went/02-LWA.pdf

Pozdrawiam

Tylko na stronie stiebel-eltron cokolwiek jest jesli chodzi o dane techniczne. Szkoda, ze nie ma wiecej. Dobrze PC opisane sa na stronach viessmana. No ale oni nie robia pompek do wentylowania.

Agduś napisała:

Pońko M. - kiedy zamierzasz realizować swoje plany? Może uda się stworzyć takie zestawienie: koszt inwestycji - koszt ogrzewania/m2 - koszt ogrzewania cwu/osobę - dodatkowe informacje (awaryjność, przeglądy, łatwość obsługi itp.)

Jak wszytsko pójdzie dobrze (znaczy kasa + terminy :roll: ) to mam nadzieję, że przyszłoroczne święta Bożego Narodzenia (2006) spędzę już we własnym domu ogrzewanym PC.

Jezier napisał:

Tylko na stronie stiebel-eltron cokolwiek jest jesli chodzi o dane techniczne. Szkoda, ze nie ma wiecej. Dobrze PC opisane sa na stronach viessmana. No ale oni nie robia pompek do wentylowania.

Tutaj więcej o produkcie NILAN - ale jak pisałem opis po duńsku (bo to z ich strony), ale są rysunki i schematy. W przyszłym tygodniu mam już dostać katalog po polsku - tak przynajmniej powiedzieli mi w Climakomforcie.

W Nilanie jest faktycznie tak: w jednej obudowie jest zbiornik na c.w.u., i jest pompa ciepła z której można ogrzewać wodę i powietrze. W środku jest również centrala wentylacyjna, która obsługiwała by dom. Ciepła woda podgrzewana jest przez PC powietrze - woda, która zasysa powietrze odpadowe, które jest i tak usuwane przez system wentylacji.

Świeże powietrze zewnętrzne podgrzewane jest przez PC powietrze - powietrze. Z tym, że jak myślałem jest to jedna PC, tzn. jest kompresor, parownik, ale dwa skraplacze (jeden dla c.w.u. i jeden dla powietrza).

Planuję jeszcze usprawnić ten system doprowadzając świeże powietrze rurą zakopaną w ziemi na odcinku 30-40 m.

Nad całością czuwa sterownik, który kontroluje czy ma być podgrzewana c.w.u. czy podgrzewane świeże powietrze. Wszystko odbywa się automatycznie.

System wydaje się bardzo prosty, do tego myślę, że będzie miał niezłą sprawność. Tak więc chyba pójdę w kierunku wentylacji mechanicznej. Jeśli tak to takie urządzenie było by dla mnie jak znalazł. No, ale zobaczymy.

Mam nadzieję, że niedługo poznam też kompletne wyceny.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

moglby ktos z was, ktos kto zna sie dobrze na pracy pmpy podrzucic jakies najczesciej spotykane parametry jak moc na 1m2, glebokosc zakopania parownikow itd?

chcialbym zasymulowac dla wiarygodnych danych ;)

to znacie?

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59258&start=60&sid=1540ce8ee35a6f7fad9e6a35fec340b6

• 4 months później...

Szkoda, że wątek wymarł bo teraz jest praktycznie koniec sezonu grzewczego i ciekawe byłby spostrzeżenia po kolejnym sezonie zimowym

Szkoda, że wcześniej nikt nie starał się podać sprawności całorocznej bo taka według mnie ma tylko sens (ekonomiczny) dla układów z jedną lub dwoma PC.

Pozdrowienia

Nie umarł tylko jest w hibernacji :lol: na koniec kwietnia podam zużycie prądu. Co do prognoz Leona, jeśli chodzi o schłodzenie gruntu to nie miał racji. U mnie praktycznie na koniec sezonu grzewczego z ziemi powraca glikol o temp. od 4 do 8 st.C. Czyli Matka Ziemia odbiera chłód i nic sobie nie robi z wyliczeń Leona :wink:

• 6 months później...
  • 1 year później...
Nie umarł tylko jest w hibernacji :lol: na koniec kwietnia podam zużycie prądu. Co do prognoz Leona, jeśli chodzi o schłodzenie gruntu to nie miał racji. U mnie praktycznie na koniec sezonu grzewczego z ziemi powraca glikol o temp. od 4 do 8 st.C. Czyli Matka Ziemia odbiera chłód i nic sobie nie robi z wyliczeń Leona :wink:

Proszę bardzo rok 2008 (mam każdy miesiąc od uruchomienia):

stycz-344 pln

luty-262

marz-285

kw-174

Takie mam opłaty za energię elektr. na cały dom (ogrzewanie, CWU, TV, komp, świetlówka całą noc przed domem itp.) w taryfie G12.

Dokładne dane obliczam na podstawie str inter zewt teren, tam jest kalkulator taryfowy.

Dla mnie PC to temat zamknięty. PC działa poprawnie, bezobsługowo. Po prostu warte wydanych pieniędzy i tyle :D

pozdro

ps. Leon nie ma racji, bo nie zużywam więcej energii co następną zimę.

Fajnie sobie tak poczytać o tych pompach, tylko dlaczego nikt nie pisze.
Chyba dlatego, że w większości przypadków po instalacji pompy ciepła zapomina się o jej istnieniu :).

To prawda! :D

Od stycznia do czerwca płaciliśmy poniżej 200 zł miesięcznie za cały prąd - średnio (gazu nie mamy, za to wentylację mechaniczną owszem). Czekamy na nowy rachunek.