Agduś 26.06.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Mamy Siriusa, kupowaliśmy w Thermogolvie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 26.06.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 w sierpniu będą miała instalowaną PC zdecydowaliśmy się na Climę Komfort pompa neuratherm czy jak tam sie to pisze , w związku z tym mam pytanie do użytkowników PC, czy wszyscy zdecydowaliście się na drugą taryfę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 26.06.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Madziorkaa ,a jakiej mocy ta PC ,bo ja też szukam czegoś do natalki ,a narazie mam propozycję na PC vitocal 222 7,7 za ok 19000 w tym 7% vat , ale nie wiem jeszcze ile za DZ i jakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 26.06.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Mamy Siriusa, kupowaliśmy w Thermogolvie. SUPER nie ukrywam, że jest to jeden z moich faworytów.. drugi to Klima Comfort - ale oni są droźsi, więc czas pokaże... Jedną z tych pomp będziemy instalować pod koniec roku, jeśli ktoś jest także zainteresowany, proszę o kontakt - możemy wtedy wynegocjować lepsze rabaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 26.06.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Madziorkaa ,a jakiej mocy ta PC ,bo ja też szukam czegoś do natalki ,a narazie mam propozycję na PC vitocal 222 7,7 za ok 19000 w tym 7% vat , ale nie wiem jeszcze ile za DZ i jakie jestem teraz na wyjeździe także nie podam ci bo nie pamietam, ale jak wrócę to dam ci znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.06.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Mamy Siriusa, kupowaliśmy w Thermogolvie. SUPER nie ukrywam, że jest to jeden z moich faworytów.. drugi to Klima Comfort - ale oni są droźsi, więc czas pokaże... Jedną z tych pomp będziemy instalować pod koniec roku, jeśli ktoś jest także zainteresowany, proszę o kontakt - możemy wtedy wynegocjować lepsze rabaty Dokładnie tak samo myśleliśmy. Dłuuuugo wybieraliśmy właśnie pomiędzy tymi dwiema pc, ale w końcu zdecydowaliśmy się na Thermogolv. Przeliczyliśmy, że różnice w wydajności nie są tak duże, gdy weźmie się pod uwagę, że przecież zimą pc ogrzewająca cwu pobiera ciepło z domu, a to oznacza, że pc ogrzewająca dom musi pracować poniekąd też i na ogrzanie cwu. Nie znaczy to, że uważam Clima Komfort za zły wybór. Jeżeli ktoś nie musi liczyć każdej złotówki, to czemu nie? Tym bardziej, że latem można sobie klimę w domu zapewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 27.06.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Mamy Siriusa, kupowaliśmy w Thermogolvie. SUPER nie ukrywam, że jest to jeden z moich faworytów.. drugi to Klima Comfort - ale oni są droźsi, więc czas pokaże... Jedną z tych pomp będziemy instalować pod koniec roku, jeśli ktoś jest także zainteresowany, proszę o kontakt - możemy wtedy wynegocjować lepsze rabaty Dokładnie tak samo myśleliśmy. Dłuuuugo wybieraliśmy właśnie pomiędzy tymi dwiema pc, ale w końcu zdecydowaliśmy się na Thermogolv. Przeliczyliśmy, że różnice w wydajności nie są tak duże, gdy weźmie się pod uwagę, że przecież zimą pc ogrzewająca cwu pobiera ciepło z domu, a to oznacza, że pc ogrzewająca dom musi pracować poniekąd też i na ogrzanie cwu. Nie znaczy to, że uważam Clima Komfort za zły wybór. Jeżeli ktoś nie musi liczyć każdej złotówki, to czemu nie? Tym bardziej, że latem można sobie klimę w domu zapewnić.Rozumiem, a czy kupowaliśmy PC w grupie czy osobno? Jeśli w grupie, to jakie udało Wam się wynegocjować rabaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.06.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Osobno. Rabatu nie wytargowaliśmy, ale kupiliśmy rzutem na taśmę w starej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 27.06.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Osobno. Rabatu nie wytargowaliśmy, ale kupiliśmy rzutem na taśmę w starej cenie.Hmmm, a ceny wzrosły od kiedy? Bo nie wiem, czy mam aktualną wycene.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 28.06.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 My kupowaliśmy jesnieną 2006, więc sprawa przedawniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blanka J. 28.06.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Nie umarł tylko jest w hibernacji na koniec kwietnia podam zużycie prądu. Co do prognoz Leona, jeśli chodzi o schłodzenie gruntu to nie miał racji. U mnie praktycznie na koniec sezonu grzewczego z ziemi powraca glikol o temp. od 4 do 8 st.C. Czyli Matka Ziemia odbiera chłód i nic sobie nie robi z wyliczeń Leona Proszę bardzo rok 2008 (mam każdy miesiąc od uruchomienia): stycz-344 pln luty-262 marz-285 kw-174 Takie mam opłaty za energię elektr. na cały dom (ogrzewanie, CWU, TV, komp, świetlówka całą noc przed domem itp.) w taryfie G12. Dokładne dane obliczam na podstawie str inter zewt teren, tam jest kalkulator taryfowy. Dla mnie PC to temat zamknięty. PC działa poprawnie, bezobsługowo. Po prostu warte wydanych pieniędzy i tyle pozdro ps. Leon nie ma racji, bo nie zużywam więcej energii co następną zimę. Jeśli wolno zapytać: jaka powierzchnia domu, z czego budowany i jak ocieplony, jaki rodzaj wentylacji, U okien, czy pogłogówka na całości; w końcu pompa o jakiej mocy i jakie dolne źródło? Pozdrawiam Blanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 29.06.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 witam! Czytam ten jak i podobne watki o pompie i im wiecej czytam tym bardziej trace orientacje Osobiscie jestem zainteresowany wlasnie pompa z poziomym wymiennikiem i rekuperatorem oraz z funcja klimatyzacjii. I tu mam pytanie......a mianowicie : z tego co rozumiem to pompa moze miec 2 tryby chlodzenia pasywny i aktywny .... czy mozna jakos tak zrobic zeby pompa klimatyzowala pomieszczenia z wykorzystaniem rekuperatora a wiec fizycznie aby dmuchalo zimno z kratek sufitowych a nie mrozilo posadzki (koniecznosc kapci bo po lodzie nie lubie na boso chodzic) Trzeba zastosowac jakis wymiennik cos w stylu powietrze - woda i wydmuch skierowac do rekuperatora i przy okazjii miec ciepla wode lub regenerowac poziomy wymiennik ? Prosilbym o lopatologiczne wytlumaczenie jak taki system ma wygladac bo bede musial czegos takiego szukac i musze wiedziec jak to wytlumaczyc Dziekuje za kazde ifo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 30.06.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Osobno. Rabatu nie wytargowaliśmy, ale kupiliśmy rzutem na taśmę w starej cenie.Hmmm, a ceny wzrosły od kiedy? Bo nie wiem, czy mam aktualną wycene.... Ceny wzrosły ale złotówka się umocniła - za M2-7 zapłaciłem z kolektorami coś ok. 23 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 30.06.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Agduś Przebrnąłem przez cały watek pełen gorących dyskusji co do tego jaka pompe ciepła, co do CWU itp. itd. fajnie jest po tych 2 latach przeczytać, że wszystko działa ok i jestescie z tego zadowoleni itd. My stoimy przed tym wyborem i mamy nadzieję, że też będziemy zadowoleni. też tak jak wy w pewnym momencie jestem za Climakonfort ale może to sie zmieni. p.s. w tych dyskusjach "gorących" dotyczących pompy powietrze woda do CWU nikt nie dostrzegał, iż w naszym klimacie ciepło do CWU jest pobierane za darmo przez 2/3 roku bo conajmniej od 15 marca do 15 listopada jest u nas conajmniej 10 stopni. Więc pompa taka korzysta z ciepła drugiej pompy jedynie przez pewien czas itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.06.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Mamy solary Acz nie przeczę, że spostrzeżenie słuszne. Zresztą nigdy nie twierdziłam, że CK jest gorszy. Jest droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.07.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 p.s. w tych dyskusjach "gorących" dotyczących pompy powietrze woda do CWU nikt nie dostrzegał, iż w naszym klimacie ciepło do CWU jest pobierane za darmo przez 2/3 roku bo conajmniej od 15 marca do 15 listopada jest u nas conajmniej 10 stopni. Więc pompa taka korzysta z ciepła drugiej pompy jedynie przez pewien czas itp itd. Tak dla jasności. Ta PC do wody, instalowana jest wewnątrz budynku czyli zawsze czerpie powietrze z budynku. Można oczywiście zamontować czerpnie na zewnątrz, ale to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 01.07.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Zimą czerpanie powietrza z zewnątrz byłoby trochę bez sensu. Za to latem można wdmuchiwać ochłodzone przez tę pompę powietrze do domu i jest to jakaś namiastka klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.07.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Można zastosować czerpnię która w zimę czerpie z domu, a "wyrzuca" na zewnątrz, a w lecie "na odwyrtkę". Są takie rozwiązania - nawet z automatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts