Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepsi wsrod POMP CIEPLA?

zender

Recommended Posts

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale ja jestem oszczędna :wink: i wolę pisać maile niż dzwonić. Mam tylko komórkę, niestety, a niektórzy lubią się rozgadywać o zaletach swoich produktów. No i po takiej rozmowie trzeba zaraz nową kartę ładować :(

Zaraz zabieram się za pisanie, tylko jeszcze poszukam stron producentów wkładów kominkowych, bo mi wątek o problemach z Hajdukami skutecznie je obrzydził.

Odezwali się i nawet chyba będą u nas. To se pogadamy.

Do Calibry:

Przy podłogówce (a to najlepiej gra z pompą ciepła) jest inny rozkład temperatur niż przy kaloryferach. W bloku (oczywiście kaloryfery) ciągle mi było zimno. Pod sufitem był upał, im niżej tym zimniej. Najzimniej oczywiście w nogi. Przy podłogówce jest odwrotnie - ciepło niżej, w głowę chłodniej - i o to chodzi. Przy 22 stopniach raczej się nie zmarznie. No chyba, że ktoś ma baaardzo wysokie wymagania w tym względzie.

Odezwali się i nawet chyba będą u nas. To se pogadamy.

Do Calibry:

Przy podłogówce (a to najlepiej gra z pompą ciepła) jest inny rozkład temperatur niż przy kaloryferach. W bloku (oczywiście kaloryfery) ciągle mi było zimno. Pod sufitem był upał, im niżej tym zimniej. Najzimniej oczywiście w nogi. Przy podłogówce jest odwrotnie - ciepło niżej, w głowę chłodniej - i o to chodzi. Przy 22 stopniach raczej się nie zmarznie. No chyba, że ktoś ma baaardzo wysokie wymagania w tym względzie.

Masz rację, że biorę pod uwagę warunki, w których dotychczas mieszkam czyli blok. To co mówisz jest oczywiste więc mam nadzieję, że nie będę marzła :)

Czy oprocz Climakomfort ktos na rynku proponuje pompy propanowe ?

Ogrzewanie podlogowe i tak chce zainstalowac .Jakie koszty moge odliczyc od pompy ?

1 Budowa komina

2 Przeglady kotlow gazowych ( czy trzeba robic okresowe przeglady czy tylko jak cos nas niepokoi)

3 Co roku wizyta kominiarska

4Stala oplata dystrybucyjna za gaz , bo z pradu i tak korzystam

Czy w pompie mam koszty dodatkowe ?

Czy oprocz Climakomfort ktos na rynku proponuje pompy propanowe ?

Nie wiem, czy akurat propanowe, ale te, które proponuje Thermogolf też są z odparowaniem bezpośrednim, czyli tak, jak propanowe, chociaż maja inny czynnik. Za to różnica w cenach jest uderzająca! No i wreszcie znalazłam kogoś, kto ich pompę użytkuje i chwali.

W środę ma u nas być ich przedstawiciel, to pogadamy. Pochwalę się zdobytą wiedzą i decyzją, jeżeli takowa zapadnie.

W naszym wypadku koszt podciągnięcia gazu może być zbliżony do ceny pompy, więc właściwie nie mamy się nad czym zastanawiać, ale, gdyby było inaczej pewnie byśmy baaardzo dokładnie liczyli koszty i spodziewane korzyści.

My jesteśmy w trakcie montażu pompy Neuratherm (w kolektorach ma propan zamiast glikolu). Montuje firma Climakomfort. Ze współpracy jesteśmy bardzo zadowoleni. Mamy nadzieję, że będziemy równie zadowoleni z samej pompy :D

nam też zakłada ta firma mamy już położony kolektor i podłogówkę jesteśmy przed uruchomieniem, na razie najsolidniejsza firma na budowie

To już po rozmowie. No i chyba nareszcie kolejną decyzję podjęliśmy. Stanęło jednak na Thermogolfie. A właśnie dzisiaj dzwonił do nas przedstawiciel ClimaKomfortu, żeby zapytać, czy się juz zdecydowaliśmy. Nie wątpię, że to porządna firma, ale mam nadzieję, że i ta z Jasła też jest taka. (W razie czego będzie na Rolanda.) A kasy trochę w kieszeni zostanie.

To już po rozmowie. No i chyba nareszcie kolejną decyzję podjęliśmy. Stanęło jednak na Thermogolfie. A właśnie dzisiaj dzwonił do nas przedstawiciel ClimaKomfortu, żeby zapytać, czy się juz zdecydowaliśmy. Nie wątpię, że to porządna firma, ale mam nadzieję, że i ta z Jasła też jest taka. (W razie czego będzie na Rolanda.) A kasy trochę w kieszeni zostanie.

Jesteście po rozmowach. Czy można wiedzieć jaką cenę zaproponowali i czym jeszcze Was przekonali. Jak będzie rozwiązana sprawa CWU. A cena podłogówki. No i jaki duży dom. Jeżeli oczywiście chcesz mi udzielić tych informacji, bo jeżeli nie to zrozumię.

My z Bydgoszczy to chyba z Jasła do nas nie przyjadą.

Będę wdzięczna za odpowiedź.