Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepsi wsrod POMP CIEPLA?

zender

Recommended Posts

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wątpię, że ClimaKomfort jest w porządku. Bardzo nam się podobało to, co mówili. Przeddstawiciel nas odwiedził i był bardzo przekonujący. Potem przysłali nam już konkretną ofertę wyliczoną dla naszego domu i wyszło 67 tys. brutto za pompę i podłogówkę. Ta cena nas trochę przestraszyła. Dzisiaj, po wczorajszym telefonie (ich) przysłali kolejną ofertę - 64 tys.

A teraz o Thermogolfie.

Pompa, jak już pisałm, też jest z bezpośrednim odparowaniem, czyli ma mniej pomp i innych rzeczy, które ewentualnie moga się psuć, czy też wymagać serwisowania. Czynnikiem jest "ekologiczny freon" (??? :o ???). Podobno nie trzeba go wymieniać w ogóle (w przeciwieństwie do glikolu).

Jest produkowana i używana w Szwecji.

Samą pompę można zakopać przed domem w studzience, co nie jest bez znaczenia ze względu na hałas (podobno szumi jak bardzo duża zamrażarka).

Dla naszego domu (150 m2, parter +poddasze użytkowe) potrzebne będą 3 kolektory ziemne po 60 m każdy, zakopane na głębokości 80 cm. To znacznie płycej niż w większości innych firm. Podobno Szwedzi dziwią się, ze tak głęboko każą u nas zakopywać kolektory, bo na większej głębokości grunt się gorzej "odnawia" (znaczy nagrzewa w lecie).

Spodobał nam się system ogrzewania cwu. Zastanawialiśmy się nad tym, bo w ClimaKomforcie twierdza, ze lepiej miec osobną pompę do tego, żeby właśnie w lecie pompa gruntowa nie działała, odpoczywała, a grunt się odnawiał. Poza tym u nich grzanie cwu z tej samej pompy gruntowej wymagałoby zainstalowania jakichś drogich dodatkowych urządzeń.

Tymczasem w Thermogolfie ma się jedem duży (300 lub 500 litrów) zbiornik wypełniony wodą kotłową, która osiąga temp. około 70*C (zależy jak sie ustawi). W tym zbiorniku są zanurzone dwie wężownice - jedną przepływa woda do ogrzewania podłogowego, drugą cwu (gdy ktoś odkręci kran). Droga przeplywu w zbiorniku jest na tyle długa, że cwu się zdąży nagrzać. Dzięki temu nie ma żadnego zbiornika na cwu typu bojler, więc nie ma problemów z legionellą. Dodatkowo, jeśli ktoś chce, można mieć w tym samym zbiorniku jeszcze jedną pętlę grzejna podłączoną do kominka albo solarów (i wtedy grunt w lecie sobie odpoczywa). Facet coś wspomniał, żemożna by było wypełnić ten zbiornik alkoholem nie wodą, bo lepiej oddaje ciepło, ale nie dopytaliśmy się dokładniej. I tak zamierzamy pojechać do Jasła i zobaczyć to wszystko na własne oczy, dotknąć podłogi i umyć ręce. Już zaczynamy spisywać kolejne pytania.

A teaz cena:

Wstępnie dostaliśmy wycenę na około 30 tys netto + podłogówka po 60 zł za m2 czyli jakieś 9 tys dla naszego domu.

To tyle teorii. A praktykę opisuje Roland, który ma ich pompę. Sprostuj, jeżeli coś pokręciłam. Pisałam z pamięci, bo nie wiem, gdzie jest reklamówka, którą wczoraj dostaliśmy i zapisaliśmy wyciągniętymi informacjami.

Oferta thermogolv wydaje się bardzo konkurencyjna(szczególnie do instalkacji climakomfortu) ale nigdzie nie moge znaleźc żadnej tabeli z COP dla PC z tej firmy, a na mój mail nie raczyli odpowiedzieć choc pisałem go prawie dw tyg temu:-(.

Ja akurat od 2 dni bardzo milo sobie koresponduje z ta firma i coraz bardziej przekonuje sie do tej firmy, a na maila odpowiedzieli mi juz po 3 godzinach.

Oferta thermogolv wydaje się bardzo konkurencyjna(szczególnie do instalkacji climakomfortu) ale nigdzie nie moge znaleźc żadnej tabeli z COP dla PC z tej firmy

http://www.siriusab.se/pdf/S2.pdf

Masz tam moc wejściową i wyjściową w zależności od temperatury dolnego/górnego źródła, to sobie możesz COP pooblicxzać

kurka nie wiem gdzie jest podana moć pobierana z sieci:-( Jeżeli to ta pierwsza pozycja to COP wychodzi dla 0Cdolnego źródła i 35C górnego na poziomie 4,3. Jeżeli to prawidłowy wynik to słabiutki wynoik przy bezpośrednim parowaniu. zAraz sprawdze jeszcze jak przy tych parametrach wychodzi Neuratherm.

My jesteśmy w trakcie montażu pompy Neuratherm (w kolektorach ma propan zamiast glikolu). Montuje firma Climakomfort. Ze współpracy jesteśmy bardzo zadowoleni. Mamy nadzieję, że będziemy równie zadowoleni z samej pompy :D

nam też zakłada ta firma mamy już położony kolektor i podłogówkę jesteśmy przed uruchomieniem, na razie najsolidniejsza firma na budowie

pytanie do Anny Fabiszak-Pływaczyk ile wyliczy (na jaki duży dom?) za pompę - jeśli to nie tajemnica.

Dla naszego domu (150 m2, parter +poddasze użytkowe) potrzebne będą 3 kolektory ziemne po 60 m każdy, zakopane na głębokości 80 cm./quote]

A co z poziomem przemarzania gruntu ???

Nie sądzę, żeby efektywność pompy była lepsza gdy czynnik roboczy przemieszcza sie w gruncie o temperaturze 2C na głębokości 80 cm, czy też w gruncie o temperaturze 8C na głebokości 1,70m.

A co z poziomem przemarzania gruntu ???

Nie sądzę, żeby efektywność pompy była lepsza gdy czynnik roboczy przemieszcza sie w gruncie o temperaturze 2C na głębokości 80 cm, czy też w gruncie o temperaturze 8C na głebokości 1,70m.

To najprawdopodobniej wynika z tego że czynnik wykorzystany w tej pompie odparowuje w temperaturze grubo ponizej zera, a długosc wezownicy gwarantuje odpowiednią ilośc odparowanego czynnika, nie wplywajac znacząco na sprawnośc przemian gazowych.

Tak mi sie zdaje ale najlepiej jakby to wytłumaczył spec od PC z bezpośrednim odparowaniem.

czy mogę wiedzieć dlaczego aż połowa ceny pompy to koszt montażu :o

przyszedł mi do głowy koszt położenia dachu też połowa kosztu to robocizna. Kurna nie dośc że materiał drogi to jeszcze tyle biorą za robociznę. :evil: Człowiek się wykosztuje a tu jeszcze drugie tyle za robotę. Może sama się zacznę dokształcać w montażu dachu i pomp :roll: :wink: ach te koszta :(

kurka nie wiem gdzie jest podana moć pobierana z sieci:-( Jeżeli to ta pierwsza pozycja to COP wychodzi dla 0Cdolnego źródła i 35C górnego na poziomie 4,3. Jeżeli to prawidłowy wynik to słabiutki wynoik przy bezpośrednim parowaniu. zAraz sprawdze jeszcze jak przy tych parametrach wychodzi Neuratherm.

godul1 no i co? Sprawdziles? Jak sie porownuje?

A moze moglbys to jeszcze przelozyc na ludzki jezyk? :p Bo zmartwiles mnie tym "slabiutkim wynikiem", ale tak naprawde to nie wiem, co on oznacza! :(