Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepsi wsrod POMP CIEPLA?

zender

Recommended Posts

Agduś co do gruntu (jego jakości) potwierdzenie:

"Wielkość kolektora gruntowego jest ściśle uzależniona od mocy pompy ciepła (dokładnie do mocy „chłodniczej” pompy ciepła w punkcie pracy S0/W35), jak również od rodzaju gruntu. Grunty wilgotne, gliniaste stanowią atrakcyjniejsze źródło ciepła niż grunty suche, piaszczyste. Grunty zawierające więcej składników mineralnych są lepszym źródłem od tych, w których tych składników nie ma, dlatego wielkość kolektorów gruntowych może być różna dla tej samej pompy ciepła."

To ze strony np. http://www.pompaciepla.com.pl/content/view/3/4/

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W jednym z wątków HenoK - http://murator.com.pl//forum/viewtopic.php?p=175287&highlight=&sid=560973475f58f1b57c0fba5922af5162 -

napisał: "Przewodność cieplna gruntu wynosi od 0,33 W/(m*K) dla suchego piasku do 2,33 W/(m*K) dla mokrej gliny."

Także Agduś Twoja sytuacja się zmieniła możesz zrewidować swoje oferty. Grunt ma spore znaczenie dla doboru pompy i dostawca musi uwzględniać warunki gruntowe przy doborze pompy. Zreszą sam dobór zależy od:

- zapotrzebowania na moc cieplną - tutaj jak wybiorę dostawcę to zlecę mu wykonanie obliczeń cieplnch, żeby mi nie dobrał pompy "na oko", a potem zimno mi będzie;

- temperatury dolnego źródła ciepła;

- w przypadku gruntu od rodzaju gruntu;

- temperatury górnego źródła ciepła.

W każdym razie Agduś jest szansa na zaoszczędzenie jakiejś kwoty......być może będzie to dokładka to realizacji jakiegoś marzenia, o czym wspominałaś. W każdym razie tego Ci życzę :p

Pozdrawiam

Gdy składałem pierwsze zapytania do firm to dobrane pompy były zbyt dużej mocy (no i w związku z tym powierzchnia prac ziemnych też była duża). Później jak skonkretyzowałem z czego będę budował (zapotrzebowanie cieplne), wreszcie zdecydowałem się wyłącznie na podłogówkę, a następnie poznałem dobrze moje warunki gruntowe to okazało się, że potzrebuję mniejszej pompy, a co za tym idzie mniej piniędzy! :lol: Jak już się zdecyduję to zostanie mi jeszcze OZC.

Jak dla mnie ceny Thermogolva i podawane przez Rolanda COP jest bardzo zachęcające-szczegóolnie kiedy porównuje to do ceny jaką dostałem na Neuratherm. Co do głębokości zakopywania kolektora to nie wiem czy zauważyliście ze producenci przewidują pracę dolnego źródła nawet w temp. -10C. Podejżewam że nie jest problemem dobrać tak parametry kompresora i czynnika aby szczyt sprawności i trwałości osiągac przy temp czynnika w okolicach -5-0C. Co do kładzenia podłogówki to tez wydaje mi się ze to nie jest zbyt trudne jeśli sie już posiada projekt. Zresztą to jest temat na inny topic.

Mam małą propozycję ale proszę nie rzucać kamieniami

W związku z tym że mało znana firma Viessmann :lol: własnie promuje własne PC Postanowiliśmy razem z Viessmannem że wykonam jedną kompletną instalację grzewczą opartą na PC Viessmanna. Firma Viessmann gwarantuje projekt kompletnej instalacji oraz nadzór a razem dajemy baaaardzo dobrą cenę na PC ale tylko jedną :(

Mam małą propozycję ale proszę nie rzucać kamieniami

W związku z tym że mało znana firma Viessmann :lol: własnie promuje własne PC Postanowiliśmy razem z Viessmannem że wykonam jedną kompletną instalację grzewczą opartą na PC Viessmanna. Firma Viessmann gwarantuje projekt kompletnej instalacji oraz nadzór a razem dajemy baaaardzo dobrą cenę na PC ale tylko jedną :(

Chciałem spytac jaka byla by cena calkowita dla takiego domku - http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=295&IdKolekcji=41&action=showProject

odrazu mówie ze bedzie wykonany w innej technologii - suporex + styropian

godul1 napisał:

Jak dla mnie ceny Thermogolva i podawane przez Rolanda COP jest bardzo zachęcające-szczegóolnie kiedy porównuje to do ceny jaką dostałem na Neuratherm. Co do głębokości zakopywania kolektora to nie wiem czy zauważyliście ze producenci przewidują pracę dolnego źródła nawet w temp. -10C. Podejżewam że nie jest problemem dobrać tak parametry kompresora i czynnika aby szczyt sprawności i trwałości osiągac przy temp czynnika w okolicach -5-0C. Co do kładzenia podłogówki to tez wydaje mi się ze to nie jest zbyt trudne jeśli sie już posiada projekt. Zresztą to jest temat na inny topic.

Tak producenci przewidują, choć nie wszyscy. Trafiłem nawet na szaleńca, który wciskał mi, że temperatura glikolu w kolektorze poziomym nie spadnie poniżej 0 st.C. :lol: Niższej niż 0 st. C należy się spodziewać i praktycznie na 100% tak będzie w najgorszym punkcie sezonu grzewczego. Jednakże zasada pozostaja ta sama: dążyć do jak najmniejszej różnicy temperatur, czyli najwyższej sprawności. Im wyższa temperatura odparowania tym lepiej. To, że czynnik odparuje przy -10, czy -20 st. C to nie mają się co producenci chwalić. Poza bezpieczeństwem pracy dolnego źródła to ta wiadomość nie niesie ze sobą więcej korzyści. Podobnie jak w drugą stronę. Spotkałem chyba w dwóch ofertach, że firmy chwaliły się, że możliwa praca do temperatury zasilania ok. chyba 65-70 st.C. Tylko co z tego! Ja chcę mieć jak najniższą, a nie jak najwyższą tem. zasilania. To jest tylko zagrywka reklamowa jak dla mnie. Pompa ciepła to źródło niskotemperaturowe!!! - to jest punkt wyjścia.

COP na poziomie 3,0 jak dla mnie to powiem szczerze nie jest dobry wynik. Oczekuję przynajmniej 4,0 - wtedy to już jest coś. Ale to moje osobiste zdanie i moje zamierzenia.

Chciałbym zapytać - jakie najdłuższe okresy gwarancyjne na pompy otrzymaliście (chodzi mi o same pompy)?

Agduś - widziałaś już Thermogolva w akcji u kogoś (oczywiście nie mówię o przedstawicielu :D )? Miałaś okazję rozmawiać z kimś kto ma to urządzenie choć 3 lata? Dzięki.

Pozdrawiam

Jaka cena

Jeżeli znajdzie się ktoś chętny :wink: ja dostane od niego projekt domu z opisem instalacji na podstawie tego Viessmann zrobi projekt, a na podstawie projektu zrobię wycenę

Nie zapominajcie że instalacja grzewcza do PC nie musi być wcale taka łatwa bo oprócz podłogówek może byś jeszcze ogrzewanie ścienne. Podłogi drewniane są coraz bardziej popularne

Spotkałem chyba w dwóch ofertach, że firmy chwaliły się, że możliwa praca do temperatury zasilania ok. chyba 65-70 st.C. Tylko co z tego! Ja chcę mieć jak najniższą, a nie jak najwyższą tem. zasilania. To jest tylko zagrywka reklamowa jak dla mnie. Pompa ciepła to źródło niskotemperaturowe!!! - to jest punkt wyjścia.

Rozumiem że CWU masz też niskotemperaturową ...

pozdrawiam

RolandB napisał:

Rozumiem że CWU masz też niskotemperaturową ...

Tak w ogóle to jeszcze nic nie mam....poza planami. Jeśli idzie o c.w.u. to planuję dwa wyjścia: albo osobna pompa-podgrzewacz (jest kilka ofert), albo - tu może zdziwienie - elektrycznie. W związku z tym, że zdecydowałem się wyłącznie na podłogówkę posatnowiłem, że PC będzie zasilała tylko podłogówkę. Mój znajomy ma podgrzewacz elektryczny, dobrze ocieplony. Licznik ma dwutaryfowy, czyli tak jak ja będę miał i jego wyniki są dla mnie zachęcające - oczywiście myje się, woda jest pobierana codziennie, nie co tydzień :lol: . Jeśli się nie zdecyduję na podgrzewacz to wybiorę tą drogę.

Pozdrawiam

Ja wybrałem jeden układ - może z niższą sprawnością ale za to mam ogrzewanie , CWU i dodatkowo możliwość podpięcia do tego wszystkiego jeszcze baterii słonecznych ... myślę że albo sumaryczna sprawność twojego układu albo jego całkowita cena wartościowo stracą na rozdziale tych funkcji ... qale to tylko moja subiektywna ocena ...

Powiem szczerze - w momencie podejmowania decyzji o ogrzewaniu - nie byłem zdecydowany na PC ( nie za wszelką cene ). Przekonała mnie właśnie cena inwestycji, która bardzo odstawała od konkurencyjnych propozycji opartych na PC. Wtedy także byłem oglądać instalacje, chodzące od 2 lat ... Teraz to już chyba z 4 będą chodzić ... Moja ma właśnie roczek :wink:

pozdrawiam

Coż też miał sprzedawca powiedzieć? Jak jak dzwonię to każdy mówi, że ich pompa najlepsza i nie ma żadnych różnic, czy to V....czy inne. Przecież Panie w środku to samo i efekty te same. No i wciskają nam co niektórzy, bo różnice są. Niestety to nie bułki, czy proszek do prania, tutaj w pompie, tak jak w samochodzie mogą być istotne różnice. Zaawansowanie technologiczne i sprawności oferowanych urządzeń mają ogromny "rozstrzał".

Pozdrawiam

No jasne, że są różnice, bo co innego pompa z glikolem, solanką, propanem czy jakimś innym czynnikiem oznaczonym tajemniczym skrótem. Jednak, kiedy weźmie się pod uwagę podobne pompy o podobnych możliwościach, to i tak różnice w cenach mogą być znaczne. I wtedy można zacząć się zastanawiać, z czego te różnice wynikają - czy rzeczywiście ta droższa jest proporcjonalnie do ceny lepsza.

A w końcu i tak trzeba iść na kompromis - najlepsza z tych, na które nas stać albo najtańsza z tych, które spełniają nasze oczekiwania. Osobiście wybieram tę drugą opcję.

U mnie sprawność ta - dodam że wyliczona PRAKTYCZNIE a nie wzięta z folderów to około 3 - 3,1. Nie wiem czy to jest zły wynik - ja jestem zadowolony.

Ostatnio prowadzimy ożywioną korespondencję z Thermogolfem. Zasypujemy ich pytaniami. Ciekawe, czy nie maja juz nas dosyć :lol:

Zapytałam między innymi, dlaczego pompa przez nich zainstalowana osiąga wbrew zapewnieniom wynik tylko na poziomie 3,0 - 3,1. Cytuję odpowiedź: "Jeżeli pompa posiada tak małą sprawnośc

to należy to zgłosić, bo przyczyną może być np zbyt mało gazu w obiegu

chłodniczym. Tak na marginesie chciałbym się dowiedzieć gdzie takie zjawisko

występuje i kto montował tę pompę."

Natomiast jakoś nie mogą nam odpowiedzieć wprost na proste pytanie, które zadaliśmy juz dwa razy: Czy, jeżeli w cieplejsze dni będziemy obniżali temperaturę podłogówki, to pompa będzie żarła mniej prądu? No bo rozumiem, że temperaturę wody kotłowej trzeba utrzymać na takim poziomie, żeby zapewniła ogrzanie cwu, ale w takim wypadku woda z podłogówki będzie mniej ochładzała wodę kotłową.

I jeszcze jedno pytanie do praktyka: jaką temperaturę wody kotłowej utrzymujesz, żeby:

- zapewnić sobie tylko (lato) cwu o temperaturze 40*C,

- ogrzać dom, gdy na dworze temp spada nocą do około 0* a w dzień jest cieplej,

- ogrzać dom, gdy panują mrozy (- 10* C)?

Mam nadzieję, że dasz się jeszcze powykorzystywać :wink: i odpowiesz

:) :) :)

to chyba muszę się z nimi skontaktować ponownie :wink: skoro może być jeszacze lepiej :D

a co do utrzymywaniu temperatury ... Pompa podaje cały czas tą samą temperature ... jak jest mniejszy pobór to po prostu mniej razy się włącza a jak jest duży to włącza się częściej. W związku z tym sama się jakby reguluje ...

Natomiast w związku z tym że zbiornik akumulacyjny jest zbiornikiem warstwowym to temp. pokazana na zbiorniku na 2/3 wysokości zmienia się od 40 ( latem ) do 70 ( zimą ). Po prostu jeśli się żadziej włącza pompa to zbiornik ma więcej czasu na wyrównanie w nim temperatury pomimo warstw. Czujnik temp. jest na wys 1/3 całości zbiornika.

PS na priva puszczę ci nazwisko montera ...

Pozdrawiam