przemch 26.09.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Chcemy kupić piekny dom na wsi z działka rolnicza - wszystkiego 1,45 ha. I w tym momencie mam pytania : 1 po pierwsze primo - czy aby kupic takie gospodarstwo musze być rolnikiem ( miec wykształcenie takowe lub jakies kursy szybkiego kroju i uprawy roli?) 2. Po drugie również dla mnie ciekawe - podobno ktoś coś mówił ze od kogoś słyszał ze kupując gospodarswo rolne sa inne opłaty notarialne lub skarbowe lub jakies inne przy zakupie. Czy ktoś się z takim problemem spotkał ? 3 Po trzecie - temat otwarty - moze jakies rady osób które dokonały takiego zakupu - rady porady, wpadki , pułapki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 26.09.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Mam nadzieję, że się nie mylę ale wymóg bycia rolnikiem aby kupić ziemię czy gospodarstwo jest już nieaktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 26.09.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Chcemy kupić piekny dom na wsi z działka rolnicza - wszystkiego 1,45 ha. I w tym momencie mam pytania : 1 po pierwsze primo - czy aby kupic takie gospodarstwo musze być rolnikiem ( miec wykształcenie takowe lub jakies kursy szybkiego kroju i uprawy roli?) 2. Po drugie również dla mnie ciekawe - podobno ktoś coś mówił ze od kogoś słyszał ze kupując gospodarswo rolne sa inne opłaty notarialne lub skarbowe lub jakies inne przy zakupie. Czy ktoś się z takim problemem spotkał ? 3 Po trzecie - temat otwarty - moze jakies rady osób które dokonały takiego zakupu - rady porady, wpadki , pułapki? witam 1. nie musisz być rolnikiem, żeby kupić nieruchomość rolną 2. myślę, myślę i ... nie przychodzi mi nic do głowy. Jeśli sa różnice to raczej na korzyść bo rolnicy mimo, iz lamentują wszędzie gdzie sie da, to mają różne "promocje" 3. przeczytaj sobie ustawe o kształtowaniu ustroju rolnego i zwróć szczególna uwage na problem pierwokupu, który przysługuje Agencji Nieruchomości Rolnych. Możesz poszperac tez na Forum - było tego sporo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna kulpinska 27.09.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Mysle, ze powinienes sie zwrocic do Agencji Rolnej(?) z tym zapytaniem.My tez zastanawialismy sie nad zakupem gospodarstwa rolnego i nawet takowe znalezlismy, ale sprzedajacy mial juz kupca przed nami, ktory wlasnie czekal na pozwolenie z Agencji Rolnej (tak sie wyrazil) bo tamten nie byl rolnikiem. Stad wiem. Powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 27.09.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Mysle, ze powinienes sie zwrocic do Agencji Rolnej(?) z tym zapytaniem. My tez zastanawialismy sie nad zakupem gospodarstwa rolnego i nawet takowe znalezlismy, ale sprzedajacy mial juz kupca przed nami, ktory wlasnie czekal na pozwolenie z Agencji Rolnej (tak sie wyrazil) bo tamten nie byl rolnikiem. Stad wiem. Powodzenia i pozdrawiam W takim razie nie do konca precyzyjnie sie wyrazil. Agencja Nieruchomosci Rolnych ma prawo pierwokupu do kazdej dzialki rolnej, a nie do takiej rolnej, ktora chce kupic nie rolnik. Tzn. ze niezaleznie do tego, czy sie jest rolnikiem, czy nie, i tak prawo pierwokupu ma Agencja (choc najczesciej z niego rezygnuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 27.09.2005 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Mysle, ze powinienes sie zwrocic do Agencji Rolnej(?) z tym zapytaniem. My tez zastanawialismy sie nad zakupem gospodarstwa rolnego i nawet takowe znalezlismy, ale sprzedajacy mial juz kupca przed nami, ktory wlasnie czekal na pozwolenie z Agencji Rolnej (tak sie wyrazil) bo tamten nie byl rolnikiem. Stad wiem. Powodzenia i pozdrawiam W takim razie nie do konca precyzyjnie sie wyrazil. Agencja Nieruchomosci Rolnych ma prawo pierwokupu do kazdej dzialki rolnej, a nie do takiej rolnej, ktora chce kupic nie rolnik. Tzn. ze niezaleznie do tego, czy sie jest rolnikiem, czy nie, i tak prawo pierwokupu ma Agencja (choc najczesciej z niego rezygnuje). I tu sie mylisz. Są rolnicy, którzy moga kupić nieruchomości rolne z pominięciem prawa pierwokupu ANR. Jeszcze raz polecam lekturę ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemch 28.09.2005 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Oczywiście zdaje sobie sprawe z pierwokupu przez agancje i ewentualnie przez rolnika który dzierzawił ziemie. Tylko ktoś cos powiedział bo usłyszał od kogoś ze podobno gdzies ktos widział iz ziemie moze kupic tylko rolnik aby ustrzec nasza piekna polska ziemie przed spekulacjami. Oczywiscie dotyczy to napewno dotacji unijnych ze takie wykształcenia trzeba miec ale to całkiem odrebny temat i nas całkiem nie dotyczy poniewaz my tam chcemy tylko zyc cieszyc sie wiochą i tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 29.09.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Mysle, ze powinienes sie zwrocic do Agencji Rolnej(?) z tym zapytaniem. My tez zastanawialismy sie nad zakupem gospodarstwa rolnego i nawet takowe znalezlismy, ale sprzedajacy mial juz kupca przed nami, ktory wlasnie czekal na pozwolenie z Agencji Rolnej (tak sie wyrazil) bo tamten nie byl rolnikiem. Stad wiem. Powodzenia i pozdrawiam W takim razie nie do konca precyzyjnie sie wyrazil. Agencja Nieruchomosci Rolnych ma prawo pierwokupu do kazdej dzialki rolnej, a nie do takiej rolnej, ktora chce kupic nie rolnik. Tzn. ze niezaleznie do tego, czy sie jest rolnikiem, czy nie, i tak prawo pierwokupu ma Agencja (choc najczesciej z niego rezygnuje). I tu sie mylisz. Są rolnicy, którzy moga kupić nieruchomości rolne z pominięciem prawa pierwokupu ANR. Jeszcze raz polecam lekturę ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego Wlasnie tego nie bylam pewna, czy kazdej ale chodzilo mi wlasciwie o podkreslenie, ze na pewno Agencja nie dlatego ma odpowiadac w sprawie dzialki, ze chce ja kupic nie-rolnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drapek25 29.09.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Cześć, Właśnie kupiłam gospodarstwo 1,27 ha na Warmii, więc jestem na bieżąco. Jest tak: wymóg wykształcenia obowiązuje ale jest praktycznie martwy. Równoznaczne z wykształceniem rolniczym jest jakiekolwiek wykształcenie wyższe lub średnie. Jeżeli nie jest się rolnikiem to Agencji Nieruchomości Rolnych przysługuje prawo pierwokupu. W związku z tym trzeba zawrzeć umowę warunkową sprzedaży u notariusza. Notariusz bierze połowę taksy. Sprzedający wysyła tę umowę do Agencji która ma 30 dni na skorzystanie z prawa pierwokupu. Jeżeli nie skorzysta (a praktycznie nie korzysta bo to za mała powierzchnia) to wysyła pismo do sprzedającego i notariusza. Wtedy zawiera się umowę przeniesienia własności. Opłaty są niższe bo notariusz bierze drugą połowę taksy i opłatę za wpis do księgi wieczystej a z podatku od czynności cywilnoprawnych jest to zwolnione! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drapek25 29.09.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 A i jeszcze nowemu rolnikowi przysługuje zwolnienie od podatku rolnego tylko trzeba złożyć wniosek w urzędzie gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts