Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osobliwości - kuchnia z balkonem co o tym sądzicie.

tczarek

Czy zrobiłbyś balkon przy kuchni?  

23 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś balkon przy kuchni?

Recommended Posts

To chyba bardzo dziwna sprawa kuchnia i balkon w domku jednorodzinnym. Nie wyjście z kuchni na taras. Ale dedykowany do kuchni balkon i wyjście i wejście na ten balkon tylko z kuchni.

Proszę o opinie na ten temat.

Kiedyś był taki wątek o osoblowościach. Dla mnie to bardzo osobliwe rozwiązanie i jak narazie bardzo nietypowe.

balkon przy kuchni to typowe rozwiazanie w przedwojennym niemieckim budownictwie, fajna sprawa w lecie - obiady na balkonie od str wschodniej czyli przyjemny cien i odpoczynek przy posilku

obecnie sama mieszkam w takim mieszkaniu, tylko balkon zabudowalismy (parter i bylo nam zimno od tej strony), lokatorzy wyzej maja balkony tradycyjne

jesli chodzi o domek jednorodzinny to tez sie spotkalam z takim rozwiazaniem i to nie przedwojennym, ale obecnym,

a od ktorej strony ta kuchnia z balkonem? i czy oprocz tego przy kuchni jest jeszcze inny balkon?

u siebie mialem wyjscie z kuchni na taras nad garazem - i powiem wam - ideal :)))))

ptaszki swiergola, jajecznica przypalona przez slubna smakuje tak jakby byla OK

swiat innymi oczyma sie widzi :)))))

tylko sasiedzi zagladajacy w talerz ;) glodomory jedne ;) od razu wiedzieli co mam na sniadanie

jesli bedzie kiedykolwiek nastepna chalupa to nie zrezygnuje z takiego rozwiazania - dla mnei ideal :))))

ale sadzac po wynikach ankiety przewaza tradycjonalizm

Burzyc stereotypy - rob kuchnie z balkonem :)))))

Zależy chyba od całości.:) To znaczy,jak kuchnia wygląda,elewacja domu.

Czy zabierając jedną ścianę czy jej część nie pozbawiasz kuchni możliwości lepszego wykorzystania,ustawienia mebli,sprzętów,poruszania się w niej.

Sąsiedzi,którzy mają taki sam projekt jak my,wybili w kuchni,i tak niewielkiej wyjście na taras.Ale zamurowali. :wink:

jestem za, szczególnie ze wzgledów, o ktorych mówił jareko :D .

szkoda, że nie zamieściłes jakiegos choćby schematycznego rysunku, bo wazne jest to co pisala opal, czyli pomysł sam w sobie niezły, ale wszystko zależy od wielkości pomieszczenia, jego usytuowania wzgledem stron świata i innych pomieszczeń w domu, czy mieszkaniu, itp.

a nawet rozwijając pomysł, taki balkon na zimę możnaby przekształcać w ogród zimowy... miodzio poprostu 8)

Przebijam ! ;)

Głosowałam za.

Nawet niewielki balkon przy kuchni wydaje mi się ogromnie pożyteczny i wogóle nie pomyślałabym, że można go uważać za jakąś osobliwość. :D

Najfajniej kiedy może być miejscem ze stołem do jedzenia - to prawda.

Ale jeśli jest to północny malutki balkonik to też szybko zauważysz, że wygodnie jest wystawić duży gar do szybkiego wystudzenia, że blacha z ciastem co zajmuje miejsce na ladzie też się tam dobrze czuje, że prawdziwy bigos robiony przez tydzień, kapitalnie się nocą podmraża, że obieranie cebuli nie musi kończyć się fruwającymi po kuchni lupinkami, albo jest gdzie wytrzepac serwetkę, albo pokręcić siatką do odsączania sałaty. To też fajne miejsce na michy dla psa lub kota, albo karmienie sikorek. Wszystkie takie gospodarcze czynności co nie zawsze pasują do sterylnej kuchni - świetna sprawa.