Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy drewno na więźbe może leżeć dwa dni nie przełożone?

KAS01

Recommended Posts

Po południu zadzwonił wykonawca (jest teraz na innej budowie), że przywieźli mi drewno z tartaku. Ponieważ nie miał czasu, to przyjechał tylko otworzyć brame i rzucić na nie okiem. Zanim ja dojechałem, to już niestety wszystko było rozładowane. Belki są w dwóch stosach (razem prawie 10m3), ale nie przełożone. Zadzwoniłem do szefa ekipy i jego ludzie mają przełożyć. Wracają z innej budowy jutro lub pojutrze (jak znam życie, to raczej to drugie). Czy do tego czasu nic z nimi nie bedzie (pleśń)? Są wprawdzie "zielone", ale bardzo mokre. Na wypadek deszczu mieszkająca obok ciotka ma je przykrywać folią (chociaż ludzie, którzy je przywieźli mówili, ze już bardziej mokre nie będą). Obecnie jest bardzo słonecznie.

Więźbe cieśle zaczną stawiać za tydzień.

...one bardziej czarnieje niż pleśnieje, nie przykrywaj

Właśnie to się stało z deskami na strop. Były rzucone na jeden stos. Miały być na stropie na drugi dzień, ale były dopiero po tygodniu. Przez tamten czas troche padało i deski zrobiły sie czarne i pokryły takim meszkiem. Akurat tamtych desek potrzebowałem tylko do deskowania stropu, więc nie robiło mi to różnicy.

to "zielone" to impregnat...

Grzegorz

:o :o :o Naprawde?

:wink:

u mnie leżaly na stercie bez przekładek prawie dwa tygodnie ale była słoneczna pogoda . nie radzę przykrywać folią - zaczną czernieć . a impregnatu deszcz tak szybko nie wypłucze

Nie mam zmaiaru przykrywać folią. Będą ewentualnie okrywane tylko na czas deszczu.

Po za tym - dzięki wszystkim za rady.

Belki są w dwóch stosach (razem prawie 10m3), ale nie przełożone.

U mnie dziś to wygląda tak samo. Montaż więźby ruszył od razu, ale z tego co czytam lepiej poświęcić trochę czasu i poukładać to drewno na przekładkach, tym bardziej, ze deszcze o tej porze roku są nieuniknione. A przykywać folią tylko na czas deszczu. Tak radzicie?