Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokój w piwnicy

Recommended Posts

Prosze o Wasze opinie, w sprawie adaptacji pomieszczenia w piwnicy na pokój. Piwnica jest 100 cm w ziemi, tak że okna (normalnej-pokojowej wielkości) są na poziomie chodnika wokół domu. Co musiałabym położyć na podłodze aby nie było zimno. Myśleliśmy o elektrycznym ogrzewaniu podłogowym, ale boimy się kosztów. Pomieszczenie ma 250cm wysokości i w tej chwili są tam płytki na podłodze. Do tej pory był tam gabinet lekarski.

Co jest dokładnie pod posadzką nie wiem :-) Dopiero rozważamy możliwość kupna tego domu.

Czy to jest wogóle dobry pomysł? Myśleliśmy aby w przyszłości zrobić tam pokoje dla dzieci. Jest tam osobne wejście, więc dla dorastającej młodzieży sam raj :lol:

Czekam na wasze rady i sugestie :D

Prosze o Wasze opinie, w sprawie adaptacji pomieszczenia w piwnicy na pokój. Piwnica jest 100 cm w ziemi, tak że okna (normalnej-pokojowej wielkości) są na poziomie chodnika wokół domu. Co musiałabym położyć na podłodze aby nie było zimno. Myśleliśmy o elektrycznym ogrzewaniu podłogowym, ale boimy się kosztów. Pomieszczenie ma 250cm wysokości i w tej chwili są tam płytki na podłodze. Do tej pory był tam gabinet lekarski.

Co jest dokładnie pod posadzką nie wiem :-) Dopiero rozważamy możliwość kupna tego domu.

Czy to jest wogóle dobry pomysł? Myśleliśmy aby w przyszłości zrobić tam pokoje dla dzieci. Jest tam osobne wejście, więc dla dorastającej młodzieży sam raj :lol:

Czekam na wasze rady i sugestie :D

Ja bym nie ulokował dzieci w piwnicy :) A jesli już musisz tam robić pokój, to skuj posadzkę i połóż z 15 cm styropianu. Bo i naczej stracisz majątek na ogrzewanie. Jeśli to stary dom, to nie sądzę, żeby był dobrze ocieplony.

My od lat mamy w piwnicy swoje 2 pokoiki do pracy + sypialnia(!) + duża łazienka. Podobnie jak u Ciebie ok. 100 cm. w gruncie. Wysokość pomieszczeń tylko 220cm. Podłogi drewniane bez izolacji :oops: (na nich grube wykładziny dywanowe). Dużo łatwiej ogrzac niż górną kondygnację - bo wysokość pomieszczeń ;-). W zimie stópki trochę marzną. Ważna rzecz - tam gdzie większa płaszczyzna (zabudowa) przy ścianie, swego czasu pojawiła się pleśń. A wietrzyliśmy zawsze dużo. I tu ciekawa obserwacja - latem nie wietrzyć za dużo! Ściany pod powierzchnią gruntu są latem dużo chłodniejsze niż pozostałe. No chyba, że masz super izolację fundamentów. Intensywne wietrzenie latem, gdy cieplejsze powietrze zawiera wilgoć (a zawiera), powodowało kondensację na ścianach, zwłaszcza w kątach i za meblami. No i pozbyliśmy się tapet, które utrudniały oddychanie ścian. Od 3 lat spokój, sucho, poza tym więcej ogrzewamy (kilka lat sypialnia prawie nie ogrzewana - tak nam było dobrze - zimą 15-16 stopni). Doradzono nam jednak, że w pomieszczeniach tego typu nie można dopuścić do długotrwałego spadku temp. poniżej 18C. Więc grzejemy pokój, który przez większą częśc doby i tak jest pusty.

Dzieci jednak śpią u góry i tam jest reprezentacyjna część - jednak piwnica to piwnica, chcociaż nam się udało zrobić tu jakiś niezły azyl. No i obok mojej kanciapy mam garaż z warsztacikiem :-)

Aha byłbym zapomniał, podłogówka jak najbardziej, w łazience jest i już troszeczkę załączam, mimo, że na dworze jeszcze prawie lato. Tak na krótko, bo jednak...stópki marzną.

Pozdrawiam - Leszek

Ja sie nie denerwuje jestem oaza spokoju ... wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora ;)

Ten metr ma znaczenie i to duze bo stefa przemarzania w polsce na srednio jest wlasnie tan metr a ponizej jest juz stala temeratura wiec 15 cm to zbytek niepotrzebuie obnizy sie pomieszczenia

A co do stałej temperatury na głębokości 1 metra. Po pierwsze - to zależy od rodzaju gruntu, a po drugie - strefa przemarzania nie oznacza że na głębokości 1 metra jest stała temperatura.

w piwnicy - w zimie - jest wyższa temperatura niż w pomieszczeniach powyzej gruntu. Łatwo to sprawdzić, wystarczy wyłączyć na tydzień ogrzewanie. 8)

- sprawdzić izolację pozioma i pionową piwnicy /ewentualnie zrobić drenaż na zewnątrz, i ocieplic ściany.

- 5 - 8 cm styropianu powinno załatwić sprawę.

- sprawdzić też, czy jest prawidłowa wentylacja