Kukunia 26.09.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Witajcie, Gleboko rozwazam przeniesiesie sie na stale do mojego nowego wiejskiego domu. Codzienne dojazdy do pracy do Warszawy nie wchodza w gre, ale poniewaz prace i tak mam glownie "w sieci", to moglabym wywalczyc tzw. "home office".Niestety glownym problemem jest dostep do szybkiego internetu. Czy ktos z Was moze wie cos o lokalnych ISP w okolicach Grojca? Jaka technologie proponuja? Czy wiecie moze jakie sa koszty internetu przez satelite i jaka jakosc. Ktos mi mowil, ze na down link'u (a moze odwrotnie) to strasznie zle chodzi. Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Kukunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benezis 27.09.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Jaka miejscowość? Jeśli chodzi o lesznowolę to radiowy ale jak działa to nie wiem bo jeszcze nie założyłem.Tu masz link do ich stronki:Multilan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 27.09.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Internet radiowy ma jedną wadę - nigdy nie masz zagwarantowanego transferu, gdyż jest to uzależnione od tylu cznników. Ja miałem takie coś takiego i zrezygnowałem bo czasami transer spadał do takich parametrów, że otwarcie strony było niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benezis 27.09.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 No to jeszcze zostaje satelita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukunia 27.09.2005 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Gmina Pniewyczy ktos ma doswiadczenia z statelita? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 27.09.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Satelita jest jednokierunkowa - potrzebujesz jeszcze kanał zwrotny (np. modem - w najprostszej konfiguracji, lub stałe łącze - kablowe, radiowe itp.)Moim zdaniem satelita odpada, bo po prostu trzeba płacić 2 razy. Jest poza tym dobra do ściągania danych, ale nie do wysyłania (bo do wysyłania służy właśnie w/w kanał zwrotny). Zdecydowanie odradzam. Jeżeli chodzi o radiówkę - z tym niestety też nie jest lekko, bo zazwyczaj jest tylko w okolicach duuuuużych miast. Chyba najprościej rozejrzeć się za operatorem WiFi, albo po prostu: neostrada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 27.09.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Wiesz oczywiście że satelita to tylkow w jedną stronę (do Ciebie)? W drugą (od Ciebie) musisz inną drogą. Np. radiową lub GPRS. Np. goInternet (satelita + GPRS orange). Sam nie treneowałem więc nie powiem jak dobrze lub źle działa. Teoretycznie to u Ciebie powinien być UTMS w Erze. Może porozmiawiaj z Erą i poproś o możliwość przetestowania BlueConnect? Może się zgodzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 27.09.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 a oferta Plusa ?, - około 60zł, działa to na poziomie modemu więc nie rewelacja, ale działa i do podstawowych rzeczy wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 27.09.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 a oferta Plusa ?, - około 60zł, działa to na poziomie modemu więc nie rewelacja, ale działa i do podstawowych rzeczy wystarczy Czy mogę prosić Elitę o mniejszy awatarek? Z góry dziękuję Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 27.09.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Mdzalewscy: Dziękuję. Teraz kolumna z polem Autor zajmuję 1/3 szerokości ekranu. Powiedz że masz użytkowników forum w d... a nie bawisz się w kotka i myszkę. Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 28.09.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Witajcie, Gleboko rozwazam przeniesiesie sie na stale do mojego nowego wiejskiego domu. Codzienne dojazdy do pracy do Warszawy nie wchodza w gre, ale poniewaz prace i tak mam glownie "w sieci", to moglabym wywalczyc tzw. "home office". Niestety glownym problemem jest dostep do szybkiego internetu. Czy ktos z Was moze wie cos o lokalnych ISP w okolicach Grojca? Jaka technologie proponuja? Czy wiecie moze jakie sa koszty internetu przez satelite i jaka jakosc. Ktos mi mowil, ze na down link'u (a moze odwrotnie) to strasznie zle chodzi. Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Kukunia Obecnie jest kilka ofert dostępu satelitarnego. Prawdą jest, że króluje transmisja jednokierunkowa tzn. z satelity do Ciebie masz szeroki kanał - szybki (oczywiście pojęcie względne), a to co Ty wysyłasz "upload" to faktycznie prędkość GPRS, czy modemu. Nie chciałbym robić reklamy, ale przychodzi mi do głowy oferta Chello (dane ciągniesz z satelity a wysyłasz GPRSem o ile pamiętam przez IDEA, a dla tych na czasie Orange). Czy działa koszmarnie? Zależy co musisz robić. Jeżeli ściągać pocztę , pobierać inne dane to spokojnie, przez GPRS wysyłasz praktycznie tylko zapytania o te dane, więc ruch jest niewieli, czyli koszt też. Prawdą jest, że czasy są duże, bo odległość do satki jest spora. Ale transfery powinny być ok. Jeżeli monopolista nie poradzi to poszukaj jeszcze jakiegoś "trzepaka" co sięga do Ciebie np. radiowo. Powinieneś być bardziej zadowolony niż z netu przez satkę. W okolicach P-nia cena łącza 128 kbit/s u radiowców jest niższa lub podobna cen ie za neostradę. Z jakością jest różnie, ale za to bez limitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.09.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Mdzalewscy: Dziękuję. Teraz kolumna z polem Autor zajmuję 1/3 szerokości ekranu. Powiedz że masz użytkowników forum w d... a nie bawisz się w kotka i myszkę. Sunao Sunao chłopie po co te nerwy, eksperymentowałem miał być ładny nieduży gif, nawet nie doczytałem się Twojej proźby, wkleiłem coś co mimało być małego, a wyszło duże, i od razu szukałem coś mniejszego, ile czasu był ten duży gif z mapą, 40 minut ? a Ty od razu, że mam w d..... opanuj się naprawdę po co te nerwy, w dodatku zawsze masz priva, to szybciej działa niż moje ponowne wejście w dany post. Mamy sobie pomagać, a nie utrudniać życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 28.09.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Mdzalewscy: Dziękuję. Teraz kolumna z polem Autor zajmuję 1/3 szerokości ekranu. Powiedz że masz użytkowników forum w d... a nie bawisz się w kotka i myszkę. Sunao Sunao chłopie po co te nerwy, eksperymentowałem miał być ładny nieduży gif, nawet nie doczytałem się Twojej proźby, wkleiłem coś co mimało być małego, a wyszło duże, i od razu szukałem coś mniejszego, ile czasu był ten duży gif z mapą, 40 minut ? A ten (i poprzednie) to niby jest mały ? 26911 bajtów, 175x146 Proponuję odświeżyć znajomość ze swoim profilem i przypomnieć sobie co tam piszą ... Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 28.09.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Mdzalewscy: Dziękuję. Teraz kolumna z polem Autor zajmuję 1/3 szerokości ekranu. Powiedz że masz użytkowników forum w d... a nie bawisz się w kotka i myszkę. Sunao Sunao chłopie po co te nerwy, eksperymentowałem miał być ładny nieduży gif, nawet nie doczytałem się Twojej proźby, wkleiłem coś co mimało być małego, a wyszło duże, i od razu szukałem coś mniejszego, ile czasu był ten duży gif z mapą, 40 minut ? A ten (i poprzednie) to niby jest mały ? 26911 bajtów, 175x146 Proponuję odświeżyć znajomość ze swoim profilem i przypomnieć sobie co tam piszą ... Pzdr JKK Mdzalewscy jakie nerwy?! Nazwałem rzeczy po imieniu i tyle... Przecież nie masz rozdwojenia jaźni. Piszesz, że chciałeś mały a wyszedł duży no to szybciutko zmieniłeś go na "nic" a teraz wstawiłeś znowu duży... Ja nie szukam kłótni ani się nie czepiam, tylko grzecznie proszę, żeby korzystając z forum myśleć też o innych. Poprosiłem, wszedłem na forum za jakiś czas i widzę nowy duży "inaczej" to co miałem napisać? Teraz znowu wchodzę na forum, widzę twoje pretensje, że się czepiam obok kolejnego dużego awatarka... Bez urazy. Sam oceń. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.09.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Ja rozumiem Sunao. Na pewno ma net po gprs i do tego na ekranie telefonu. Wtedy duzy i ciezki awatar to duzy klopot.Kukunia nie wiem na jakiej szybkosci ci zalezy oraz ile mozesz placic za lacze. Wi-Fi sa bardzo lokalne i musisz szukac kogos w najblizszej okolicy. Jesli masz dom w szczerym polu i widzisz np. Grojec to masz duze szanse na siec.Spytaj sie tu:http://www.multilan.com.pl/mozesz spytac sie tez tu: Biuro Usług Komputerowych Piotr Wszołek, Numer telefonu 0-604-640-589. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 29.09.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Jezier, a masz kawałek netu już w chałupie? Ciekaw jestem jak w naszej okolicy można sie podłączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.09.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Wczoraj zakupilem telefon z edge. Nie mialem jeszcze czasu podlaczyc sie do sieci i zobaczyc jak to dziala u mnie w domu. Na mapach na stronach operatorow podobno mam zasieg. Mam tez telefon do kolesia ktory powiesil antene Wi-Fi na okolicznym slupie (1,5 km odemnie) oraz masztu na domu oddalonym odemnie o jakies 500 m. Na kabel od TPSA mam znikome szanse. A wszystkie inne mozliwosci sa dosc drogie w instalacji. Anteny, punkty dostepowe itp a ja tych kilku stow nie mam na takie pierdoly. Na prad trzeba miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 29.09.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Wczoraj zakupilem telefon z edge. Nie mialem jeszcze czasu podlaczyc sie do sieci i zobaczyc jak to dziala u mnie w domu. Na mapach na stronach operatorow podobno mam zasieg. Mam tez telefon do kolesia ktory powiesil antene Wi-Fi na okolicznym slupie (1,5 km odemnie) oraz masztu na domu oddalonym odemnie o jakies 500 m. Na kabel od TPSA mam znikome szanse. A wszystkie inne mozliwosci sa dosc drogie w instalacji. Anteny, punkty dostepowe itp a ja tych kilku stow nie mam na takie pierdoly. Na prad trzeba miec Nawet tak nie żartuj, bo się kandydaci do elektrogrzania wykruszą Jak juz sprawdzisz zasięg to daj znać, bo ten EDGE może byłby rozwiązaniem... Ile to ma teoretycznie prędkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 30.09.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Skoro chcesz mieć dostęp do internetu to nie możesz wziać Neostrady raczej nie powinno być problemu z jej podłączeniem chyba że nie oferują jej w tej okolicy. No chyba że, ...... nienawiść do firmy oferującej Neostradę jest silniejsza od chęci posiadania w miarę szybkiego i stałego łącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 30.09.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Skoro chcesz mieć dostęp do internetu to nie możesz wziać Neostrady raczej nie powinno być problemu z jej podłączeniem chyba że nie oferują jej w tej okolicy. No chyba że, ...... nienawiść do firmy oferującej Neostradę jest silniejsza od chęci posiadania w miarę szybkiego i stałego łącza. Sądzę, że jednak nie o nienawiść chodzi. Ja mógłbym tak powiedzieć, ale nie mieszkam na wsi. Dopiero w przyszłym roku zderzę się z podobnym problemem. Jeżeli marzysz o WiMAX to w tym roku się nie przeprowadzaj. Może warto porozglądać się po pobliskich dachach i poszukać antenek od WiFi. Jeżeli znajdziesz takowe to po prostu zapytać. Eee, wymądrzam się Konkretnie: Poszukaj w Środzie Wielkopolskiej firmy Saracom.net. Oni z tego co pamiętam dochodzą do Grójca. Nazwisko i tel. jedynie na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts