Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkie lacze w polu - satelita, Canopy, WiMax???

Kukunia

Recommended Posts

(...)Jak juz sprawdzisz zasięg to daj znać, bo ten EDGE może byłby rozwiązaniem... Ile to ma teoretycznie prędkości?(...)

EDGE to linia rozwojowa GPRS. Podobnie jak w GPRS łącze to od jednego do kilku kanałów. Ze względu na sposób zapisywania informacji EDGE teoretycznie jest dokładnie 3 razy szybszy niż GPRS. Teoretycznie maksymalna szybkość to 384 kb/s (gdy telefon obsługuje maksymalną ilość czyli 8 kanałów na połączenie). I tyle podobno oferują firmy telefoniczne. Ale podobnie jak z GPRS - telefony nie muszą mieć takiej wydajności. Np. mój telefon ma niecałe 150 kb/s bo obsługuje jednocześnie tylko 3 kanały (ang. time slots).

Muszę dodać że wszystko to teoria. W praktyce nie sprawdzałem.

Pozdrawiam

Aleksandyta. Nietia nie dala mi nawet cienia nadziei na telefon - chocby radiowy. Nie maja ani kabli ani masztu w okolicy mojej. TPSA na mojej wsi ma bardzo stara infrastrukture i jak twierdza na slupach ktore znajduja sie 200 m od mojego domu nie ma wolnych par. Mam telefon radiowy od tpsa.

Whisper. Ja mam telefon z EDGE klasy 10 (4+1, 3+2): maksymalna szybkość sciagania to 236,8 Kb/s. Wysylania to 1/4 lub polowe tego.

Ciagle sie nie moge pochwalic. Mialem klopoty z:

konfiguracja telefonu (wszystko jest w sieci ale ta siec ma byc przez fon)

oprogramowaniem na kompa. A to sie nie chcial zainstalowac a pozniej odinstalowac. Nie wiem czy czasami nie bede musial jakiegos formaciku zrobic.

No i najwiekszy klopt to moj komputer ktory chyba uznal ze juz za duzo sie napracowal i chcialby odpoczac na jakims przytulnym zlomowisku. Co sie troche spoci to od razu zwis.

Nie wiem kiedy sie bede mogl pochwalic jak to dziala.

Wczoraj znalazłem chwilę czasu i potrzebę by przetestować swoją komórkę z EDGE w sieci Plus'a. Niestety szybkość była taka jak przy GPRS. Próbowałem wyjaśnić dlaczego? Może jakieś inne ustawienia w stosunku do GPRS'a potrzebne? Może jakąś opcję w Plusie lub komórce ustawić? Okazało się że nic z tych rzeczy. Nic nie trzeba dodatkowo ustwiać w stosunku do GPRS'u - po prostu nie mam zasięgu EDGE :( . Dla zainteresowanych link do dokładnych mapek zasięgu EDGE w Plusie:

http://www.plusgsm.pl/uslugi/technologie/edge/index.asp#

Prawdę mówiąc - mocno mnie zmartwili. Lubię tą sieć a tu okazuje się że kierunek Pruszków, Brwinów, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki jest traktowany po macoszemu - w okoliczach żadnego z tych miasteczek EDGE nie występuje ...

Pozdrawiam

Wczoraj znalazłem chwilę czasu i potrzebę by przetestować swoją komórkę z EDGE w sieci Plus'a. Niestety szybkość była taka jak przy GPRS. Próbowałem wyjaśnić dlaczego? Może jakieś inne ustawienia w stosunku do GPRS'a potrzebne? Może jakąś opcję w Plusie lub komórce ustawić? Okazało się że nic z tych rzeczy. Nic nie trzeba dodatkowo ustwiać w stosunku do GPRS'u - po prostu nie mam zasięgu EDGE :( . Dla zainteresowanych link do dokładnych mapek zasięgu EDGE w Plusie:

http://www.plusgsm.pl/uslugi/technologie/edge/index.asp#

Prawdę mówiąc - mocno mnie zmartwili. Lubię tą sieć a tu okazuje się że kierunek Pruszków, Brwinów, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki jest traktowany po macoszemu - w okoliczach żadnego z tych miasteczek EDGE nie występuje ...

Pozdrawiam

Z czasem EDGE powinno dotrzeć wszędzie, podobnie jak to było z GPRS. Po prostu dostawcy usług muszą "dojrzeć"

pasco - tylko akurat w tej dziedzinie czas ma bardzo istotne znaczenie. Coś co jest atrakcyjne dzisiaj - już za pół roku jest przestarzałe. Więc jeśli nawet dotrą za rok - to olbrzymie prawdopodobieństwo że ja już znajdę inne rozwiązanie w międzyczasie i na mnie nie zarobią.

A tak naprawdę to przejście z GPRS na EDGE jest stosunkowo tanią rzeczą. Bez porównania tańszą niż przejście na UMTS a zapewniającą właściwie wszystko co niby ma zapewnić UMTS. Dlatego na razie wygląda tak że na świecie EDGE działa trochę jak zabójca UMTS'a ...

pasco - tylko akurat w tej dziedzinie czas ma bardzo istotne znaczenie. Coś co jest atrakcyjne dzisiaj - już za pół roku jest przestarzałe. Więc jeśli nawet dotrą za rok - to olbrzymie prawdopodobieństwo że ja już znajdę inne rozwiązanie w międzyczasie i na mnie nie zarobią.

Masz rację

A tak naprawdę to przejście z GPRS na EDGE jest stosunkowo tanią rzeczą. Bez porównania tańszą niż przejście na UMTS a zapewniającą właściwie wszystko co niby ma zapewnić UMTS. Dlatego na razie wygląda tak że na świecie EDGE działa trochę jak zabójca UMTS'a ...

Jeżeli działa :lol: