bendzamin 26.09.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Mam pytanko chce zrobic studnie wierconą i mam dylemat nie wiem czy musze miec jakies pozwolenie czy przed ywkonaniem jej musi byc na miejscu geodeta i wyznaczyc ją. Prosze o rade jak robilscie swoje studnie czy potrzebne było pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 26.09.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Witam z tego co się oriętuję to nie trzeba mieć pozwolenia, ale należy zgłosić to w gminie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulik 27.09.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 do 30 m glebokosci na potrzeby domku jednorodzinnego nie trzeba zezwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 27.09.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 no dobra ale jak to jest wiercę, wiercę 30 m i nic przerywam wiercenie i lecę po pozwolenie? U mnie woda jest na 34-37 m studniarz powiedział że lustro podchodzi na 7 m i bez problemu wypompowuję wodę pompą zewnętrzną. Czy muszę to gdzieś zgłosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 27.09.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 a jak to pozniej wyglada?czy zamontuja nam licznik?i ile wtedy kosztuje m3?druga sprawa gdyby ktos chcial stosowac taka wode do WC itd to chyba za scieki bedzie placil normalnie wiec nastepny licznik itd? moglby ktos wyjasnic jak to funkcjonuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulik 27.09.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 tak dla uscislenia ja mam studnie 73m. ale mam fakturke od firmy ze zrobila mi 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 27.09.2005 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 ok ale jak zrobie studnie w miejscu dla mnie najbardziej odpowiadajacym a poźniej architekt który bedzie adoptował projet wymyśli ze ma byc ona w innym miejscu to co? rozbiórka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 27.09.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Z tego co ja wiem, ograniczenie 30 metrów przestało obowiązywać. Ale pewnie najlepiej wiedzą o tym wykonawcy. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 27.09.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 ok ale jak zrobie studnie w miejscu dla mnie najbardziej odpowiadajacym a poźniej architekt który bedzie adoptował projet wymyśli ze ma byc ona w innym miejscu to co? rozbiórka? Nam studnię wyznaczył różdżkarz, oczywiście poza obrębem domu. Zostawiliśmy przejście pod fundamentami na wprowadzenie wody do domu. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AEQ 27.09.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Szanowni miłośnicy budowania, aby wykonać studnie wierconą na cele gospodarstwa domowego do głębokości 30m i poboru 5m3 na dobe nie jest wymagane zadne zezwolenie. Upierdliwy urzednik moze zarządać projekt studni. Jesli sa głębsze odwierty to mozna załozyc koszyk na głębokosci np 28 m który jak przyjdzie kontrol zatrzum urządzenie pomiarowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 27.09.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Łatwiej powiedzieć, niż zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaj197 01.10.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Jakimś cudem Gmina dowiedziała się że oprócz wody z wodociągów będziemy korzystali ze studni głębinowej. Zarządali liczników na studni ażeby płacić za kanalizację jeśli podłączymy ją do domu.I nie wiemy co dalej czy można tak ukradkiem korzystać w domu z tej wody nie płacąc za ścieki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 02.10.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 I nie wiemy co dalej czy można tak ukradkiem korzystać w domu z tej wody nie płacąc za ścieki??? Najlepiej spytaj sąsiadów, czy będą płacić za Twoje ścieki? Jeśli tak to śmiało korzystaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 02.10.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Witam z tego co się oriętuję to nie trzeba mieć pozwolenia, ale należy zgłosić to w gminie... do 30m wymagane jest tylko zgłoszenie w ... strostwie, które następnie przekazuje info do gminy. U mnie jest na 28 metrach głebokości, lustro wody na 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeuz 03.10.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Witam z tego co się oriętuję to nie trzeba mieć pozwolenia, ale należy zgłosić to w gminie... do 30m wymagane jest tylko zgłoszenie w ... strostwie, które następnie przekazuje info do gminy. U mnie jest na 28 metrach głebokości, lustro wody na 19. Gdzie jest napisane że "do 30m wymagane jest tylko zgłoszenie w ... strostwie, które następnie przekazuje info do gminy" Do Starostwa przedkłada sie "Projekt prac geologicznych na wykonanie studni wierconej ..." o ile jest on prawnie wymagany. Projekt ten jest opiniowany w gminie. W przypadku pozytywnej opinii gminy Starosta wydaje decyzję zatwierdzającą projekt. Wykonawca robót wiertnizych ma obowiązek zgłośic rozpoczęcie prac nie później niż 14 dni Okęgowemu Urzędowi Górniczemu, Starości oraz Wójtowi. Wszystko w przypadku gdy studnia ma mieć więcej niż 30 m lub woda będzie pobierana do celów szczególnych lub wiercenie będzie prowadzone na obszarze górniczym wyznaczonym dla kopaliny ale wówcza trzeba spożądzić Plan ruchu który to zatwierdza Dyrektor Okręgowego Urzędu Górniczego po zasięgnięciu opinii Wójta W ostatnim przypadku droga administracyjna przy średniej upierdliwości urzędniczej trwa 3-4 miesiące. Pozdrawiam Robert gg 2401262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts