Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jedna 6-metrowa firanka czy podzielona?Jak?

mantra

Recommended Posts

Moja propozycja.

Jak przypuszczam okna 90 (nie sięgają podłogi) są odzielone ścianami od balkonowych. Jeśli tak to nie łączyłabym ich jedną firanką tylko dała na okna story a na balkonowe karnisz z firanką lub ekran suwany (jeśli da się zamontować).

W przypadku gdy okna 90 są razem z drzwiami balkonowymi to możnaby dać karnisz ale podzieliłabym firankę przy łączeniu okna z oknami balkonowymi lub dać żaluzje krótką na okno 90 długą na okna balkonowe. Jeśli jednak wybierzesz firankę na całość to i tak podzieliłabym ją (łatwiej jest wchodzi na balkon a podział nie rzuca się w oczy). Ja mam okna balkonowe 4 m i dałam karnisz z firanką podzieloną po środku. Nie musze suwać za każdym razem jak wchodze i wychodze z obu pomieszczeń.

Jedyny mankament to przy wietrze takie firanki podzielone mogą "wyfruwać" na zewnątrz ale sądzę że tak będzie też przy firance nie podzielonej.

mantra,ja bym podzieliła.Nie wiem,jaki jest układ okien,ale raczej dałabym taką samą długość.I przedzieliłabym,choćby ze względu na wychodzenie na taras,o którym pisała poprzedniczka.

moniq,co to jest ekran suwany?

Ekran suwany to rozpięty na ramie w rozmiarze np. 1 szer. okna materiał (tj. na firank i i zasłony), który działa podobnie jak drzwi suwane. Nie mam ich u siebie ale gdybym mieszkała wyżej to fajna sprawa. Ekrany swobodnie można aranżować np. 2 ciemne (jak zasłonki) dwa jasne, można też zsunąć dwa środkowe ekrany a dwa zewnętrzne pozostawić. Ekrany pokazywała gdzieś na formum Osowa widziałam też je w wątkach dot. rolet i innych sposobów zasłaniania.