Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektryka - konieczne uprawnienia NN ?

arrmi

Recommended Posts

Instalację MUSI zrobić ktoś kto zrobi to fachowo i rzetelnie (w tym zgodnie z przepisami i "sztuką"). Uprawnienia to osobna bajka- typowa korporacja - czyli sposób na robienie kasy (oczywiście głównie przez egzaminatorów).

Niestety badania instalacji MUSI zrobić i podpisać człowiek z uprawnieniami (specjalnie piszę człowiek a nie elektryk, w zasadzie nie ma przeszkód formalnych żeby uprawnienia (w tym pomiarowe) zrobił np. historyk sztuki :)).

Paweł

elektronik z wszelkimi uprawnieniami (E+D) do 30kV - ale np. uprawnień budowlanych nie chcą dawać nie elektrykom

:cry:

Należy tutaj poruszyć dwie kwestie. Pierwsza to fizyczne wykonanie instalacji a druga to wzięcie za ta instalację odpowiedzialności i przekazanie jej do użytkowania.

Jeśli chodzi o fizyczne wykonywanie to może robić każdy kto się na tym zna.

Jeśli chodzi o wzięcie odpowiedzialności to sprawa się komplikuje bo wydawane są dwa rodzaje "uprawnień". Pierwsze to zaświadczenia kwalifikacyjne(nie majace nic wspólnego z uprawnieniami) wydawane z delegacji prawa energetycznego tzw SEP-owskie "E" lub "D" obowiązują one wyłacznie w zakresie istniejących instalacji i przy budowie nowych instalacji nie mają zastosowania. Nową instalację elektryczną może dopuścić do użytkowania tylko osoba posiadajaca uprawnienia budowlane (wydawane z delegacji ustawy prawo budowlane) w specjalności ścieci i instalacji elektrycznych i elektroenergetycznych w zakresie kierowania robotami. Powinno się to odbyć wpisem do dziennika budowy lub na oddzielnym protokole odbioru który zostaje dołaczony do dziennika budowy. Tak się to odbywa zgodnie z prawem. Na niewielkich budowach przepisy są nagminnie łamane i wyglada to tak że elektryk bez uprawnień budowlanych posiadający tylko zaswiadczenie kwalifikacyjne wypisuje protoków odbioru, pomiarów itp. jak go tam zwał, następnie kierownik budowy przyjmuje taki protokół i podpisuje na koniec budowy oświadczenie że wszystko jest OK. czego mu nie wolno stwierdzić bo nie dostał oswiadczenie o instalacjach elektrycznych podpisanego przez osobę z uprawnieniami budowlanymi.

Może się udać dopuścić taki budynekdo użytkowania albo nie. Bo ZE czesto żadaja protokołu podpisanego przez osobę z uprawnieniami budowlanymi zanim podłaczą deocelowe zasilanie, bywa też że inspektor PINB dopatrzy się tego braku w dokumentacji powykonawczej i każe uzupełnić.

Reasumując instalację możesz robić sam ale na koniec musi być osoba z uprawnieniami budowlanymi wpisana na listę członków OIIB która sprawdzi ta instalację i podpisze protokół odbioru dopuszczający tą instalację do użytkowania.

Pozdrawiam

To co napisał kolega powyżej jest prawdą tzw. teoretyczną.

Tak się to odbywa na dużych budowach. W przypadku domów jednorodzinnych większość procedur jest uproszczonych, m.in. również poprawność instalacji (elektrycznych, sanitarnych..) stwierdza kier. budowy. Zarówno gazownia jak i ZE zadowala się protokołami podpisanymi przez osoby uprawnione wg. prawa energetycznego (sam się podpisywałem pod własnymi protokołami). W przypadku instalacji sanitarnych jedynym dokumentem potrzebnym jest protokół podpisany przez uprawnionego kominiarza.

Ten temat ćwiczyłem przy kończeniu mojej budowy. Osobną sprawą jest to, że żada z licznych osób z uprawnieniami budowlanymi (w różnych branżach) nie potrafi do końca powiedzieć z czego wynika że na dużych budowach muszą być "branżyści" a na małych nie. Prawdopodobnie jest to określone kubaturą obiektu (1000 m3?).

To co napisał kolega powyżej jest prawdą tzw. teoretyczną.

Tak się to odbywa na dużych budowach. W przypadku domów jednorodzinnych większość procedur jest uproszczonych, m.in. również poprawność instalacji (elektrycznych, sanitarnych..) stwierdza kier. budowy. Zarówno gazownia jak i ZE zadowala się protokołami podpisanymi przez osoby uprawnione wg. prawa energetycznego (sam się podpisywałem pod własnymi protokołami). W przypadku instalacji sanitarnych jedynym dokumentem potrzebnym jest protokół podpisany przez uprawnionego kominiarza.

Ten temat ćwiczyłem przy kończeniu mojej budowy. Osobną sprawą jest to, że żada z licznych osób z uprawnieniami budowlanymi (w różnych branżach) nie potrafi do końca powiedzieć z czego wynika że na dużych budowach muszą być "branżyści" a na małych nie. Prawdopodobnie jest to określone kubaturą obiektu (1000 m3?).

Na odbiór instalacji sanitarnych i elektrycznych potrzebne są uprawnienia i przynależność do izby. Kierownik budowy może to zrobić, chyba że takowe posiada.

Pierwsze słyszę, żeby kominiarz podpisywał protokół odbioru instalacji sanitarnych :-?

Na odbiór instalacji sanitarnych i elektrycznych potrzebne są uprawnienia i przynależność do izby. Kierownik budowy może to zrobić, chyba że takowe posiada.

Pierwsze słyszę, żeby kominiarz podpisywał protokół odbioru instalacji sanitarnych :-?

Kierownik budowy (czyli w przypadku domu jednor. budowlaniec z upr. w specjalności ogólnobudowlanej) zazwyczaj nie posiada upr. w specj. inst. elektrycznych czy sanitarnych. Wpisuje do dzinnika budowy ich wykonanie (bazując na protokołach wykonawców) biorac na siebie odpowiedzialność. Wyrażnie pisałem, że taka jest praktyka dla małych obiektów - gdzie nie ma kierowników robót branżowych. To że nie musi ich być (??), prawdopodobnie z czegoś wynika ale nie dotarłem do tego z czego.

Jeżeli chodzi o ZE to wymagają podpisu osoby z uprawnieniami budowlanymi ale projektowymi- np. na projekcie przyłącza.

Co do kominiarza- wentylacja grawitacyjna wchodzi w branżę ogólnobudowlaną - ale nie wystarczy wpis do dziennika osoby z uprawnieniami ogólnobudowlanymi- jest potrzebny kominiarz.

Z sanitarnymi poszedłem o krok za daleko :-?

Napiszę jeszcze raz instalacje elektryczną zgodnie z prawem może przekazać do użytkowania wyłacznie osoba posiadajaca uprawnienia budowlane w specjalności sieci i instalacji elektrycznych i elektroenergetycznych - do kierowania robotami. Nie ma przepisów które w przypadku małych budynków zwalniałyby z tego obowiazku. Jedynie co to w przypadku małych budynków wystarczą uprawnienia w ograniczonym zakresie (nie muszą być bez ograniczeń). Kierownikowi budowy nie wolno dopuszczać do użytkowania instalacji elektrycznych bo nie ma uprawnień w odpowiedniej specjalności.

To przepisy natomiast w praktyce małe budynki udaje się często "przemycić" bez tych dokumentów.

Reasumując protokół odbioru i oświadczenie o dopuszczeniu do użytkowania instalacji podpisuje elektryk z uprawnieniami budowlanymi (w zakresie kierowania robotami elektrycznymi) bedący członkiem OIIB.

Polecam aby tak robić bo nie bedzie wtedy kłopotów z ZE i PINB a dodatkowo jeszcze powiem że jak kogoś prad porazi albo dom się spali ( przyczyną będzie instalacja elektryczna co w większości się stwierdza) to ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania jak ustali że instalacje nie były dopuszczone do użytkowania przez osobę z uprawnieniami budowlanymi w specjalności elektrycznej.

Pozdrawiam

Właśnie dziś skończyłem zwalczać papierologię od elektryki.

1. Instalacje robił mi elektryk bez uprawnień i

2. Pomiarókę mam od elektryka z uprawnieniami

3. Wniosek o przyłączenie instalacji odbiorczej do sieci mam też wypisany i podstęplowany przez tegoż samego co robił pomiarówkę

Właśnie dziś skończyłem zwalczać papierologię od elektryki.

1. Instalacje robił mi elektryk bez uprawnień i

2. Pomiarókę mam od elektryka z uprawnieniami

3. Wniosek o przyłączenie instalacji odbiorczej do sieci mam też wypisany i podstęplowany przez tegoż samego co robił pomiarówkę

Napisz jakie uprawnienia posiadał twój elektryk z pkt. 2 i 3 bo jest to bardzo istotne. Czy posiadał uprawnienia budowlane czy tylko zaświadczenie E i/lub D. Bo jeśli nie posiadał uprawnień tylko samo zaswiadczenie E i/lub D to mogą wystapić później problemy o których już pisałem - bo masz nielegalną instalację którą twój elektryk stara się "przemycić" :wink: .

Pozdrawiam

Teraz nie wiem jaki ma uprawnienia. Ale wiem jaki dało te rezultat, bo dziś rano złożyłem papiery i przeszły bez kłopotu. Do końca tygodnia przyjadą spisać licznik i podpiszę aneks do umowy...

O ile pamiętam to na opieczątce elektryka był nr łąmany na rok. Literek tam chyba nie było, ale trzeba by sprawdzić.