Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W ORCHIDEACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Na pierwszy rzut oka: dach cię zeźre, ale jak cię stać.

Kominy jakoś tak dziwnie latają przy newralgicznych miejscach dla więźby, może być ciekawie.

Ta lukarna nad wejściem to porażka z punktu widzenia prawa wodnego i grawitacji.

Przyjrzyj się. Wszystko co spływa z połowy dachu głównego nad wejściem i 1/3 garażu/oficyny uderza w boczną ściankę lukarny. Jak tam nigdy nie zaleje ściany to odszczekam tę uwagę.

Rzuty ogólnie ładne, ale ten dach...

odnośnie dachu to jest niestety święta prawda - z jednej strony podoba nam się kształt ale doja to skosy na poddaszu oraz koszt. Dodatkowo w konstrukcji dachu są jakieś ramy stalowe (ponoć o wadze ok 1t i trzeba je spawać na więźbie)

Być może w ramach adaptacji zmienić całkowicie konstrukcję dachu - uniknę tej ramki

Z drugiej strony myśleliśmy o podniesienu dachu (uniknięcie skosów) oraz stropu garażu (pokój bez schodków i zadaszenie wejścia) - to może jednak zamienić dom w potworka.

Odnośnie lukarny nad wejściem - dzięki za wskazówkę, tego nie braliśmy pod uwagę - ale brak nam pomysłów jak od tego rozwiązania uciec

wg wstępnych założeń dokonanych przez fachmanów na podstawie otrzymanego z ARCHON rzutu więźby dachowej oraz rzutu dachu - koszt określili ok. 40.000 zł. w opcji dachówki (to chyba mam nadzieję, że z robocizną)

Czyli tak jak myślałam.

Co tu dużo mówić dach jest drogi,ale też prezentuje się bardzo ładnie.

Może warto pomyśleć nad dachówką cementową albo blachodachówką-wtedy byłoby taniej.

oczywiście - dachówka cementowa lub blachodachówka ponoć obniżą koszty o ok. 15.000 zł.

Jednakże myślę, że można by jeszcze bardziej obniżyć koszt zmianiając więźbę:

a) adaptacja projektu i rezygnacja z ram stalowych (zobacz na forum archon - jest tam trochę o kosztach tego ustrojstwa) na rzecz całkowicie drewnianej konstrukcji (ale wstępnych kosztów jeszcze nie znam)

b) zmiana konstrukcji (lżejszy) dla blachodachówki

Obawiam się jednak, że pragnąc docelowo dachówkę i kładąc "tymczasowo" coś tańszego - szybko zmiany nie nastąpią - prowizorki żyją najdłużej + konieczność pozostawienia więźby dla cięższej dachówki.

Daj znać gdzie budujesz i co wykombinowałać z wnętrzem.

Ja w dniu dzisiejszym dostałem wynik odwiertów i wskazanie poziomu wód gruntowych - teraz kombinuję z piwnicą czy bez

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Mam te same wątpliwości co do dachu, skomplikowany i drogi a ramki stalowe to wielki mankament tego projektu.

Rozkład domu jest fajny i bardzo praktyczny ale ten dach..

Szukam takiej realizacji w okolicach Krakowa ale na razie nic nie trafiłem.

Czasem przeglądam inne projekty, ostatnio zainteresował mnie dom pod Limbą jest podobny do orchidei lecz nieco większy i mam watpliwość czy nie za duży. Dobrze by było zobaczyć go na żywo

pozdrwiam

Robert

• 9 months później...

Kochani,

Prosze o pomoc. Zakupiłam projekt domu "Orchidea" i zastanawiam się czy nie porwałam się na za duży dom poniewaz koszty przedstawione w projekcie zaczeły mnie przerażać. Czy mogłabym poprosić kogos kto buduje ten dom o podanie orientacyjnych kosztów budowy domu w stanie surowym zamkniętym (w oknami, blachą, tynkami w środku i instalacjami)

Z góry serdecznie dziękuje :)

Kochani,

Prosze o pomoc. Zakupiłam projekt domu "Orchidea" i zastanawiam się czy nie porwałam się na za duży dom poniewaz koszty przedstawione w projekcie zaczeły mnie przerażać. Czy mogłabym poprosić kogos kto buduje ten dom o podanie orientacyjnych kosztów budowy domu w stanie surowym zamkniętym (w oknami, blachą, tynkami w środku i instalacjami)

Kurcze ale dzis nie bede miła.... :evil:

dziewczyno ...o matko...a sciany z czego? z papieru? :lol: :-?

przeciez to jeden z najwiekszych kosztow

technologie budowy domu mamy ci wymyslac czy jak?

:o

Kurcze ani nie piszesz jakie sciany (z czego (ceramika, bloczki?) , 1 warstwowe 2? 3?) :o ani jaka blacha...(sa takie blachy ktore 2 x przekraczaja koszt dachowki i to ceramicznej) ani jakie okna, ani skad jestes (bo rejon tez ma znaczenie)

Wez ty poczytaj najpierw forum - bo na tak zadane pytanie - nie da sie sensownie odpowiedziec

przykro mi :-?

No i najfajniejsze :lol: :lol: :lol: Orchidea.... :lol: pieknie.,... tu telepaci siedza ze wiedza skad ten projekt (z jakiej pracowni na przyklad?) o tak dzwiecznej nazwie? [znam min. 3 pracownie ktore maja taka orchidee w swoich zbiorach :-? ]

pa. chyba cie nie pociesze ale do kosztow podanych na projekcie dorzuc spokojnie z 10%-15% dopiero wtedy to bedzie realne

Kochani,

Moze dlatego napisałam ogólne pytanie (nie wymieniając materiałow) bo moze sadziłam (ale widac ze źle sądziłam) ze osoba która budowała ten dom poda mi orientacyjny koszt wraz z materiałami jakimi użył. Moze dlatego zadałam pytanie na forum aby dowiedzieć się z czego ludzie budują i jakie moga być róznice w cenie (jeśłi chodzi o materiały). Masz racje powinnam podać gdzie bedzie budowany (mazowsze) i skad projekt (Archon) ale jakbyś zobaczyła to moje "początki" na forum i po prostu nie wiedziałam ze to bedzie ważne - najmocniej przepraszam ze byłam taka niedomyślna :oops: . Natomiast serdecznie dziękuje za poświęcony czas w odpisaniu na mój post a w szczególnosci za zorientowanie w kosztach :).

julka - ludzie buduja ze wszystkiego :wink: :lol:

polecam przejrzenie "wymiany doswiadczen" i np. "sondazy" zwlaszcza tematow posiweconych technologi scian , pokrycia dachowego i np okien....

mysle ze koszty podane przez pracownie projetowa moga byc wrecz zanizone :-? a jesli nie to raczej niezawyzone .

Jak chcesz ogolnie to cos takiego mniej wiecej masz w kosztorysie pracowni....

Ale - jesli to popularny projekt - to calkiem mozliwe ze znajdziesz kogos kto zbudowal ten dom (w jakiejs tam technologi) i poda ci swoje koszty ( duze znaczenie ma tez kiedy to budowal - obecnie np. taka robocizna ostro galopuje w gore i nijak ma sie do cen sprzed roku czy dwoch lat :( )

rzoumiem ze to ten projekt?

Dom w orchideach

hmmm... tanie to to nie bedzie :-? (glownie przez skomplikowany i wielopolaciowy dach :-? )

niestety - i tu bym na Twoim miejscu zastanowila sie nad dachowka (a nie blacha) blacha mocno podrozala (pozatym potzrebne jest pelne deskowanie a do dachownki nie) a przy takim wielopolaciowym dachu bedziesz miala takie odpady blachy ze naprawde nie ma to wiekszego sensu :wink:

za to pociesze ze ...ladny projekt wybralas :wink:

ps. powierzchnia netto (po obrysie podlogi) tego domu to ~ 248 m2

Na stronie podaja koszt calkowitego wykonczenia (pod klucz) ok 356 000 zł

czyli niecale 1440 zl / m2 pow. (cholera wie czy netto czy brutto :lol: )

dla mnie - a pare wycen w zyciu wykonalam - taki koszt - okolo 1400 zl to koszt stanu developerskiego (czyli bez bialego montazu) - plus wykonczenie

napisz jakie dane przedstawila ci pracownia.... ja bym liczyla z wykonczeniem 1500- 2000 zl /m2 pow. netto (w zal od rodzaju wykonczenia i rejonu kraju w jakim mieszkasz) minimum :-?

• 1 month później...
  • 11 months później...
WITAM,SZUKAM KOGOKOLWIEK Z REJONU SLASKA,OPOLA,WROCŁAWIA,KRAKOWA,KTO BUDUJE DOM W ORCHIDEACH.JESTEM ZAINTERESOWANY BUDOWA TEGO DOMU ALE CHCIAŁBYM ZOBACZYC JAK WYGLADA Z RZECZEWISTOSCI NO I JESLI BY BYŁA MOZLIWOSC TO W SRODKU ALE JESLI KTOS SOBIE NIE ZYCZY TO WYSTARCZA OGLEDZINY NA ZEWNATRZ...BARDZO PROSZE O JAKIS NAMIAR...POZDRAWIAM ... PODAJE GG I MAILA 4887593 [email protected]

• 3 months później...

witam,

mam pyatnie osób, ktore budowe mają juz za soba a wraz z nia pełen bagaz doswiadczeń.

CZy ktos robil podpiwniczenie?

CZy kuchnia nie jest za mała? Jaka technologia budowaliscie?

CZy w zakupionym projekcje nie ma bledow konstruktorskich?

Jakie inne zmiany zostały wprowadzone?

I najwazniejsze, czy moglabym obejrzec Orchidee na "zywo" w okolicach Starych Babic? Juz dlugo szukamy projektu a ostatnio zatrzymalismy sie przy orchidei, jednak do ostatecznej decyzji potzrebny bylby nam oglad w rzeczywistosci. Bedziemy bardzo wdzieczni za te mozliwosc.

Czekam na informacje.