Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

expander i openfinance

jadomi

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Jestem pierwszy raz na tym forum. :D Razem z żoną zbliżamy się do podjęcia życiowej decyzji o budowie domu!!!

Na początek chciałbym sprawdzić jakie są nasze możliwości finansowe.

Dlatego proszę osoby, które miały kontakt z expanderem i open finance w Poznaniu, o podzielenie się doświadczeniami. Kto jest OK, a kogo należy unikać.

Pozdrowionka,

Jacek

najlepiej chyba zacząć od banku w którym masz rachunek. tam możesz dostać lepsze warunki kredytowania właśnie z e względu na to że jesteś ich klientem. Im dłużej masz u nich rachunek tym lepiej dla ciebie. A jeśli chodzi o expandera to wszystko jedno z kim będziesz rozmawiał. oni mają program do wyliczania zdolności kredytowej. podajesz im różne swoje dane (np. dotyczące zarobków, ilości osób na utrzymaniu, itp) a program komputerowy wylicza ci zdolność i mówią ci też w którym banku dostaniesz najlepszy kredyt.

pozdrawiam,

iwona

Dzięki,

Wobec tego w naszej sytacji wchodzą w grę trzy banki: BZWBK, PKO BP oraz BGŻ. Obawiam się jednak, iż żaden z nich nie jest liderem jeśli chodzi o atrakcyjność ofert.... może się jednak mylę?

Pozdrawam,

Jacek

U mnie jedynie PKO mial okazje zrobic oferte, z milenium, GE money bank i nordei zostala nordea

warto popatrzeć na rankingi kredytów - chyba newsweek coś takiego robi. dzięki rankingowi dowiesz się w którym banku masz największe szanse - tzn. który bank daje najwięcej pieniędzy bez wkładu własnego, który najszybciej rozpatruje wniosek, itp. Ewentualnie na portalu http://www.money.pl lub http://www.bankier.pl możesz zobaczyć porównanie kredytów mieszkaniowych we wszystkich chyba bankach. może to pozwoli ci wybrać najlepszą opcję.

pozdrawiam,

iwona

z tych dwoch firm to ja bardzej polecam Open - duzo bardziej kompetentni pracownicy.

A prawda jest taka, że kredyt to bardzo indywidualna sprawa i mimo, ze np dany bank wygrywa w rankingach nie znaczy, ze akurat dla Ciebie bedzie miał dobra oferte. Mi np. w BGŻ zaproponowali bardzo dobre warunki, duże lepsze niz np, bank gdzie mam konto :wink:

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam,

Rozmawiałem z exp. i open. Lepsze wrażenie zrobił na mnie expander, choć open bardziej zabiegał o klienta.

Obie firmy proponują Millenium, bo ma możliwość łączenia kredytu z funduszem inwestycyjnym.

Poza tym, oni jako firmy dostają prowizję od banku a to dlatego, że przyprowadzają im więcej klientów,

także załatwiją za nich formalności.

Dlatego mogą zaproponować warunki w niektórych bankach

lepsze o np.0,5%

Warunek rozmawiają poważnie jak ma się pozwolenie na budowę.

Co do negocjacji z bankiem to fikcja.

Dostałem warunki kredytu w PKO BP, marża 3,0% + Libor (3m-c)w CHF.

W innych bankach od 1,5 w zwyż. Chciałem negocjować,

więc bank ma możliwość negocjować tylko prowizję,

a oprocentowanie może tylko centrala. Jak się później okazało ocentrala desłała mnie do odziału.

I tak bez skutku.

Jacek

Byłem w Expanderze w Szczecinie. Porażka całkowita. Owszem mogą być mili i sprawiać wrażenie, że chcą nam pomóc, ale... Jak nam wyliczył Gościu zdolność kredytową :evil: , to załamaliśmy się i wszystkie nasze plany o pięknym domku stanęły pod dużym "?". Byliśmy powaleni na ziemię i trudno było nam w to uwierzyć, więc poszliśmy do naszego PKO BP i tam nam wyliczono zdolność na 450 000. Byliśmy w szoku.

Poszliśmy do innego banku, FORTIS i tam również na ok. 450 000.

Wiarygodność i ocenę "fachowców" pozostawiam bez komentarza.

Jeżeli kogoś to interesuje, to zdecydowaliśmy się na FORTIS. :lol:

Pozdr.

dariuszp

Najkorzystniej wyjdziesz na osobistych wizytach w bankach. Zarówno Ekspander jak i OF nie są tak do końca niezależni - są kapitałowo powiązani z bankami i ferują te kredyty, na których mogą zyskać najwięcej ;) Warto poświęcić kilka dni i porozmawiać z kilkoma bankami osobiście.

Również polecam wszem i wobec Nordeę

ja mialem wizyty w obu i Expanderze i OF i to zalezy od obslugi, jak otwierali biuro w Gdansku Of byf fatalny teraz to rewelacja, panienki oblatane w ofertach doradza i nie trzeba czasu tracic na lazenie po bankach. Mozesz u nich zalatwic i maja lepsze warunki niz w samym banku sprawdzilem to na wlasnej skórze. W expanderze tez dobra obsluga ale czaja sie z nazwami bankow i nie sa tacy mili. Obecnie zdecydowalem sie na zlozenie oferty przez OF do 2 banków Milenium oraz Fortis 1,8 w CHF kto pierwszy ten lepszy.

Pozdrawiam

CMyK

Witam,

Rozmawiałem z exp. i open. Lepsze wrażenie zrobił na mnie expander, choć open bardziej zabiegał o klienta.

Obie firmy proponują Millenium, bo ma możliwość łączenia kredytu z funduszem inwestycyjnym.

Wg mnie kiepskie wyjscie to kredyt z funduszem inwestycyjnym. Zdecyduj sie splacasz kredyt czy inwestujesz? Dobrze poczytaj warunki tej inwestycji... To jest zabezpieczenie Twojego kredytu. Niewiele tam mozesz zrobic.. Lepiej juz inwestowac osobno gdzie masz pelna wladze nad tym co robisz.

Co do negocjacji z bankiem to fikcja.

Ja po wizytach w open i expanderze przeszedlem sie sam po bankach. Zapewniam Cie ze wynegocjowalem wiele (maraz 0,5, nizsze oprocentowanie) negocjujac z bankiem Nordea. Oczywiscie wszystko zalezy na kogo sie trafi. ja mialem to szczescie ze trafilem na przemila Pania ktora zaczynala prace w banku i bylem jej 1 klientem. Starala sie bardzo i nie powiem nadal sie stara, jestem zadowolony ze wspolpracy jak na razie :)

• 2 weeks później...

Ja załatwiałem kredyt przez expandera - ale głównie ze względu na to, że obiecali mi, że sporo organizacyjnego załatwiania wezmą na siebie (miałem wyjazd w tym czasie). Ja miałem im tylko dostarczyć dokumenty i resztą się zajmą. Wymagane dokumenty zebrałem, przekazałem i wyjechałem.

No i kupa - okazało się, że dokumentów za mało jednak (kilkanaście dodatkowych zaświadczeń) . Jak wróciłęm to i tak musiałem się sam tym zająć - więc dla mnie porażka.

Ale znam osobę, która jest zadowolona i expander z Niej chyba też - rozbawili mnie jak organizowali jakieś raucik dla swoich klientów - osobę zadowoloną zaprosili, niezadowoloną (mnie) nie - no, ale się im nie dziwię.

pozdr Mariusz

• 2 weeks później...
Stawiam na Nordea (przynajmniej u mnie w Olsztynie) Przede wszystkim szybkość reakcji. Po złożeniu dokumentów w tydzień otrzymałem pozytywną odpowiedź tylko 1% marży do liboru we frankach czyli razem ok. 2% Żeby taki kredyt otrzymać trzeba jak w moim oddziele przyjść z dobrą ofertą jakiegoś banku no i wówczas go przebijają Ja przyniosłem ofertę fortisu no i mam podobne wartunki jak w fortisie a może nawet i lepsze ponieważ fortis może zmienić kiedy chce walutę kredytu. pozdrawiam wszystkich