Gość 27.09.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Zastanwiam się,czy nie darować sobie oświetelnia hologenami stopnic. Klatka jest bardzo widna,nie ma żadnego tunelu więc..używane mogą być w nocy. Tylko czy w praktyce korzystacie z tego oswietlenia?I tak idąc na górę zapala się górne swiatło. Chyba,że są inne jeszcze powody i sytuacje. Niestety nie mogę znaleść starych wątków wiec jeśli powtarzam pytanie to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 27.09.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 ja tez bylem wielkim amatorem oswietlenia halogenami - ale nie mam gdzie zamontowac mam azurowe schody, bez sciany obok wiec nie bedzie Z drugiej strony to nie wymog tylko przydatny ozdobnik pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzai 27.09.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Muszę przyznać, że halogenowe oświetlenie stopni ładnie wygląda. Ja jednak zrezygnowałem z tego. Zdecydowałem się budować bez dodatkowych kosztów - tylko to co niezbędne. Natomiast mając takie oświetlenie spokojnie można zrezygnować z dodatkowej lampy na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.09.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 mamy kinkiet na ścianie i wyłączniki schodowe. Halogeniki nie pasują do każdego wystroju domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysia 27.09.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 macie rację..to tylko ozdoba, ładnie wyglądający element, który tak naprawdę nie daje zbyt dużo światła. My zrezygnowaliśmy z nich i będziemy mieli kinkiet na ścianie, który będzie wystarczająco oświetlał schody tak żeby się nie zabić w nocy... na etapie wykończenia każdy grosik się liczy i czasami trzeba zrezygnować z tego co "ozdobne" na rzecz tego co "wystarczające" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 27.09.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Takie oświetlenie to fajna sprawa. Ale jeśli chodzi o jego potrzebę instalacji to raczej dodatek. Tak więc decyzja pozostaje w gestii inwestora.Osobiście nie mam takowego oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 27.09.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Hm... przerost formy nad treścią.W nocnym klubie takie oświetlenie stopni pewnie ma uzasadnienie ale we własnym domu?Jestem przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 27.09.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Jestem "za", tylko na diodach. zamiast 160 Watów, masz 24 Waty - przy 8 punktach.Takie światełko może się palić nawet przez 24 godziny. Pozdrawiami właśnie takie zamówiełem tu:http://www.halolamp.pl/products.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 27.09.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 W takim razie proponuję uzupełnić system o nieduży zasilacz awaryjny.W przypadku braku prądu w nocy oświetlenie stopni diodami LED byłoby pożyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 27.09.2005 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 oświetlenie schodów jest niepotrzebne - ja w nocy jak wchodzę/schodzę to nie włączam światła (kinkietów), bo razi i wolę iść po ciemku. Tak, czy inaczej po paru miesiącach mieszkania schody się zna na pamięć i można chodzić po nich z zamkniętymi oczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 28.09.2005 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 A ja w nocy schodze po schodach ze świeciącą komórką - też wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigx 28.09.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Troche mnie rozbraja takie podejście, z chodzeniem na pamięć po ciemku lub z komórka, 3 letnie dziecko jak sie obudzi to też ma iść z komórką albo po ciemku?a weźcie pod uwagę, że że dom jest na lata, a zawsze się może zdażyć że w am bocian coś przyniesie a wtedy będziecie zakładać oświetlenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.09.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 No właśnie też o tym myślałam.Jak się młody zgubi w środku nocy,to przynajmniej ze schodów nie spadnie? To nie to,co w mieście,że zawsze za oknem jasno, na wsi jest ciemno ...bardzo. nurni-które zamówiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 28.09.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Jestem "za", tylko na diodach. zamiast 160 Watów, masz 24 Waty - przy 8 punktach. Takie światełko może się palić nawet przez 24 godziny. 160W na 8 punktów to żarówki 20W. To o wiele za dużo. Ja mam 5W i jest wystarczająco. A daje to nie wiele więcej mocy co LEDy, które są 3x droższe. Tak czy owak nie świeciłbym tego przez 24 godziny, to czyste marnotrastwo, w końcu jest parę godzin w ciągu dnia kiedy jest wystarczająco jasno. Dałbym co najmniej najprostszy zegar sterujący, albo czujnik zmierzchowy. U mnie przez większość wieczoru jest włączone tylko oświetlenie schodów. Kinkiety są włączane sporadycznie. To właśnie oświetlenie stopni nie razi w oczy, a z drugiej strony widać gdzie się staje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.09.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 A ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 28.09.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Lampki od kilkunastu złotych, trafo jakieś 30 zł, trochę przewodu, puszek, kostek. Najwięcej jest warta robocizna - zrobienie otworów, przeprowadzenie kabelków, podłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.09.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Przewody czekają już,tylko nie wiem,czy lampki nie są jakoś strasznie drogie.Podejrzewam,że pewno tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edka 28.09.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 U nas będą lamki diodowe (70 zł sztuka) zamontowane co trzeci schodek. Zastanawialiśmy się czy zapalać je włącznikiem, czy czujką ruchu - wybraliśmy drugie rozwiązanie. Jeszcze nie mieszkamy więc nie mogę powiedzieć jak to będzie w praktyce. Jedno jest pewne - nie będziemy w nocy chodzić po omacku, ani zapalać rażącego oświetlenia kinkietów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 28.09.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 ...nurni-które zamówiłeś? te: http://www.halolamp.pl/porch%20light%209led.htm Cena 56 zł bo mają narzut dla klienta detalicznego w wysokości 15%. Dlaczego LED? Jest jeszcze jeden powód - ciepło. Żarówki na 220 i 12 V bardzo się rozgrzewają a w ścianie nie ma jak go odprowadzić, co może powodować szybsze przepalanie się żarówek. Diody nie grzeją się prawie wogóle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 28.09.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Tak czy owak nie świeciłbym tego przez 24 godziny, to czyste marnotrastwo, w końcu jest parę godzin w ciągu dnia kiedy jest wystarczająco jasno. Dałbym co najmniej najprostszy zegar sterujący, albo czujnik zmierzchowy. No co Ty, żartowałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts