Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka proporcja na chudziaka?

Vondraczek

Recommended Posts

Tak jak w temacie!! Przeglądając forum natrafilem na dużą rozbierzność co do skladu chudziaka - jaka ona wkońcu jest 1 łopate cementu - 3 piasku czy więcej - bo sie pogubiłem. Chcę zrobić ją ręcznie w wanience nie mam tego dużo a prąd mi jeszcze nie dociągneli więc se troche pomerdam łopatka :wink: . Dzięki za odpowiedź.

To wszystko zależy jakie masz podłoże czy glina czy piasek etc. Ja mam normalnie gline i nie daje ale pod jednym pomieszczeniem piwnicą mam sypki piaseczek więc tam chcę wzmocnić podłoże żeby przy wylewaniu betonu z gruchy nie mieszało mi sie podłoże z betonem i aby woda za szybko nie wsiąkała w grunt. Co do reszty można zamiast chudziaka położyć folie.

Ps nie jestem ekspertem ale od dwuch miesiecy studjuje ten temat na forum - mnustwo informacji czasem sprzecznych tak jak proporcje chudziaka ale jest co czytać. :)

90 % żeczy robie na oko tylko wszystko zależy od tego czy ktoś ma proste czy skośne :wink: A tak na poważnie to:

Miałem badania geotechniczne gruntu które coś tam wskazały jakieś bzdury które mówiły że mam lustro wody na poziomie 2,6 metra ja miałem w tym czasie już wykopaną jedną piwnice na poziomie 3 metrów i było suchutko i tylko twarda glina a wode wykręciłem (patrz na http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=55648) na 5 metrze takrze te badania o kant tyłka rozbić tylko 5 stów poszło sie..... . A tak pozatym trzeba sobie najpierw postawić pytanie co to jest ten chudziak i jakie on wogule zadanie spełnia ( tak nawiasem mówiąc jednoznacznej odpowiedzi na tym forum nie znajdziesz (a siedziałem troche nad tym) wkońcu uderzyłem do kierowników budowy etc - i co usłyszałem a więc chudziak jest :

1) żeby zniwelować naprężenia ławy

2) żeby "mleczko" betonowe nie wsiąkało za szybko w grunt

3) żeby woda za szybko nie weszła w grunt

4) żeby piasek, glina i inne pochodne nie zmieszały sie z betone co by osłabiło beton

5) żeby wypoziomować dobrze grunt pod ławy

.

.

i wiele innych bzdurnych odpowiedzi co przyszło komu do glowy to mówił wkońcu ja sam zgupiałem po co ten chudziak jest. Co do jednego wiem napewno ja mam samą gline (oprucz wykopu pod piwnicą) i aby obniżyć koszty nie daje chudziaka mam ładnie wyczyszczone wykopy pod ławy i leje bezpośrednio w grunyt (bez szlowania ale zastanawiam sie nad folią) także od ciebie to zależy no i oczywiście kierownika budowy czy dasz ten chudziak czy nie!

Powodzenia w rozważaniu! 8)

• 4 weeks później...
Chudziak w wanience? No coż - założę, że jest ona ok. 100 litrowa tym samym podzielę przez 2 proporcje, jakie my stosowaliśmy do 200 litrowej betoniarki. Mianowicie 13 łopat żwiru drobnej frakcji, pół 25 kilogramowego worka cementu i ok 20 litrów wody. Ostatecznie i tak dojdziesz sam do wprawy oceniając, czy jest np zbyt rzadki:-) Tak to w praktyce na budowach wygląda :wink: