Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z tym ZUDem

_Beti_

Recommended Posts

dziś przyszły mi papiery z merioracji ochrony środowiska i urzędu wojewódzkiego więc mój kierownik budowy powiedział że jutro przygotuje warunki zabudowy i dopilnuje aby wójt je podpisał i mogę zalewać fundamęty (tak na czarno aby zdążyś przed zimą :wink: ) ALE jet problem z ZUDem który przekształcił się w coś tam :evil: właśnie przeczytałam co to jest ten ZUD jeśli dobrze zrozumiałam to chodzi o wszystkie przyłącza ale robi się to po pozwoleniu na budowe wiięc po co ona się uparła aby to robić teraz przed fundamętami dla mnie się liczy każdy dzień bo pogoda jest dobra więc poratujcie o co tu chodzi i ile to może trwać (mapa do celów projektowych ma być w czwartek a mój kierownik to pracownik gminy - tak na marginesie)

dziś przyszły mi papiery z merioracji ochrony środowiska i urzędu wojewódzkiego więc mój kierownik budowy powiedział że jutro przygotuje warunki zabudowy i dopilnuje aby wójt je podpisał i mogę zalewać fundamęty (tak na czarno aby zdążyś przed zimą :wink: ) ALE jet problem z ZUDem który przekształcił się w coś tam :evil: właśnie przeczytałam co to jest ten ZUD jeśli dobrze zrozumiałam to chodzi o wszystkie przyłącza ale robi się to po pozwoleniu na budowe wiięc po co ona się uparła aby to robić teraz przed fundamętami dla mnie się liczy każdy dzień bo pogoda jest dobra więc poratujcie o co tu chodzi i ile to może trwać (mapa do celów projektowych ma być w czwartek a mój kierownik to pracownik gminy - tak na marginesie)

Jak to na podstawie decyzji o warunkach zabudowy chcesz już lać fundamenty?????

Mapka w czwartek????

A projekt? uzgodnienia z gestorami sieci? lokalizacja zjazdu?

Powiem tak - choć projekt złóż do gminy z wszystkimi możliwymi uzgodnieniami,żebyś się później nie obudziła "z ręką w nocniku". To i tak jest niezgodne z prawem,ale już bezpieczniejsze dla Ciebie.

Beti ZUD jest przed ustaleniem czegokolwiek na działce. Aby zrobić plan zagospodarowania terenu tj. gdzie i dlaczego dom, podjazd media trzeba to skonsultować z ZUDem. Bo potem okaże się np. że stawiasz dom na ściśle tajnej linii wojskowej albo na środku rurociągu jamalskiego :wink:

powiem tak u mnie w okolicy nikt nie czeka na pozwolenie na budowe wszyscy budują jak dostaną warunki zbudowy, a wszystkie papiery załatwia mi kierownik który jest szychą w gminie i ma układy z dobrym geodetą, więc ja można powiedzieć jestem zielona podpisuje to co on mi każe bo wiem że nie jedną chate obsłużył jako kierownik, wręcz mogę nawet powiedzieć że wszystkie w mojej miejscowości

Ale poprawcie mnie jeśli czegoś nie rozumię gdy będe miała mape do celów projektowych i warunki zabudowy to geodeta wrysuje mi dom i może go wytyczyć na działce tak???

a co z tym ZUDem o co tu chodzi i ile trwa???

Ale poprawcie mnie jeśli czegoś nie rozumię gdy będe miała mape do celów projektowych i warunki zabudowy to geodeta wrysuje mi dom i może go wytyczyć na działce tak???

a co z tym ZUDem o co tu chodzi i ile trwa???

Pomijając sprawy prawne i Twoje ryzyko kary to nie geodeta a uprawniony architekt lub projektant rysuje plan zagospodarowania działki tj gdzie dom ,podjazdy, media, nawet śmietnik. I tylko taki człowiek uzgadnia ZUD. Aby to mógł zrobić musi uzgodnić tą sprawę z melioracją (pisałaś że dostałaś papiery), energetyką, wod-kan, wojskiem etc. Czyli wszystkimi którzy coś mogli robić na Twojej działce. Do tego służy ZUD gdzie możesz to wszystko uzgodnić (raczej nie będziesz pisać pism do jednostek wojskowych czy czegoś 20 lat temu nocą nie zamontowali - to mój przypadek) lecz uzgadnia to spec wojskowy w ZUDzie. Wtedy można już spokojnie robić plan zagospodarowania, projekty etc.

Trwa rożnie ale licz że najmniej ok miesiąca. U mnie 3 tygodnie.

anpi

żałosny to Ty jesteś :evil:

i nie mam zamiaru Ci się tłumaczyć czemu buduje bez pozwolenia, które oczymam za ok 3 miesiąc

Nie będę się z Tobą licytował, kto jest bardziej żałosny, ale ja nie mam żadnego szacunku dla ludzi, którzy z premedytacją łamią prawo. Między innymi dlatego żyjemy w takim chorym państwie.

Tei panji jórz dzienkujemy :)

Za fundamęty, czy za oczymam? Czy za parę innych perełek? Po mojemu Sunao to się czepiasz, pani ma na pewno takie zaświadczenie co je rodzice dzieciom kupują o tej, no... dysleksji. ;) :lol:

A na serio, to takie totalne lekceważenie przepisów jest naprawdę żałosne. _Beti_, nowym samochodem z salonu też wyjedziesz bez rejestracji i ubezpieczenia, bo to "papiery do wytarcia czterech liter"???