piotrulex 13.02.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 TAK to byl jeden z warunkow lokalizacjin dzialki i wyboru projektu piwnica pod calym domem a nawet wiecej bo powiekszona o powierzchne pod tarasem 2 auta, warsztacik, koltownia, pralnio-prasowalnio-suszarnia oraz sauna takie plany a co bedzie to zobaczymy juz niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 13.02.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 TAK to byl jeden z warunkow lokalizacjin dzialki i wyboru projektu piwnica pod calym domem a nawet wiecej bo powiekszona o powierzchne pod tarasem 2 auta, warsztacik, koltownia, pralnio-prasowalnio-suszarnia oraz sauna takie plany a co bedzie to zobaczymy juz niebawem Popieram. Piwnica to duża, ponadplanowa przestrzeń. Można w niej zorganizować całe to domowe życie warsztatowe / garażowe / ciepłownicze / pralnicze / hobbystyczne / ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 13.02.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Lepiej wybudować większy dom ze strychem niz piwnice. Taniej i zawsze sucho. Gdyby piwnica nie kosztowała to może, a tak szkoda pieniędzy. Pokój hobby? - szukaj projektu z dodatkowym pokojem. Pranie, prasowanie? -zmieści się w pom. gospodarczym. Sprzęt ogrodowy - najwygodniej w drewnianym uroczym domku. Nikt ze znajomych nie budował domu z piwnicą i nie ma tematu . Czyli nie żal.A już zupełną utopią jest zakładanie, że w piwnicy będzie się trzymało rowery czy kosiarkę.Wyobraź to sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 13.02.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 (...) A już zupełną utopią jest zakładanie, że w piwnicy będzie się trzymało rowery czy kosiarkę.Wyobraź to sobie. Nie muszę sobie tego wyobrażać, bo tak mam. Od strony ogrodu duże pomieszczenie techniczne z wygodnym wyjściem z piwnicy i jest OK. Rowerem czy kosiarką można wjechać na pełnym biegu. Natomiast pomieszczenia nad piwnicą są dużo bardziej ciepłe, niż u znajomych czy rodziny, którzy budowali się na piasku ocieplonym metrami styropianu, keramzytu czy innych substancji "ocieplających". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.02.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Lepiej wybudować większy dom ze strychem niz piwnice. Taniej i zawsze sucho. Gdyby piwnica nie kosztowała to może, a tak szkoda pieniędzy. Rozumiem, ze ten wiekszy dom ze strychem to nie kosztuje, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.02.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Nie cierpię piwnic - graciarni. Nie wyobrażam sobie włażenia po schodach do piwnicy ze stołem ogrodowym czy kosiarką spalinową. Na takie rzeczy mogę zbudować za niewielkie pieniądze składzik ogrodowy 3x3 metry. Piwniczkę na wiktuały też mam w projecie - ma 4m2, i jest poza domem - w niej ma być zimno! Hmm, a po co ze stolem ogrodowym czy kosiarka wlazic do piwnicy po schodach? Z reguly z piwnicy jest wyjscie na zewnatrz bez schodow. No i zimniej w niej z reguly tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.02.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Mam dom z piwnica. Ile domow z piwnica trzeba miec by byc doswiadczonym? Napisalem , ze sie nie zgadzam ..... mam inne zdanie ..... nie pisalem ze nie mozesz sie wypowiadac. Pisales ze piwnica to kazamaty ... wiec pozwolilem sobie przedstawic kilka argumentow na to ze tak nie jest. Jesli chodzi o koszty , to diabel tkwi w szczegolach .... nie twierdze jednak ze piwnica nic nie kosztuje albo jej koszt to tylko strop plus bloczki .... wprost przeciwnie , jest drozsza niz na pocztku moze sie wydawac. Napisales ze m2 piwnicy jest drozszy niz m2 wyzszej kondygnacji .... pierwszy raz spotkalem sie z taka skrajna opinia ... wiec moze badz laskaw poprzec ja jakimis dowodami a nie wymagaj ode mnie abym udowadnial , ze "2+2=4". Z ciekawoscia przeczytam Twoja rzeczowa argumentacje na to , ze koszt kondygnacji w ziemi jest drozszy niz na powierzchni. Pozdrawiam Nigdy nie wymagałem ani nie ma zamiaru wymagać abyś cokolwiek udowadniał. Nie wiem dlaczego uważasz, że moja opinia jest skrajna? Może dlatego, że różni się od Twojej. Wracając do meritum koszt wykonania kondygnacji w ziemi będzie droższy o koszt prac ziemnych i wywozu ziemi (o ile nie ma możliwości jej rozplantowania) oraz koszt wykonania izolacji poziomej i pionowej. Przy założeniu, że budujemy budynek parterowy dodatkowo dojdą koszty stropu, schodów wraz z klatką schodową. Oczywiście należałoby skorygować te koszty o koszt dachu nad tymi pomieszczeniami. To, że wpiwnicy można mieć siłownię, salę kinową czy bilardową to żaden argument bo te pomieszczenia można mieć na dowolnej kondygnacji. Jak kogoś stać to w piwnicy może mieć basen, kręgielnię, strzelnicę i co sobie tylko wymarzy mało tego może mieć również dwa piętra pod ziemią i zjeżdżać tam windą. Moim zdaniem budowa piwnic to konieczność wymuszona wielkością działki i warunkami zabudowy (zabudowa segmentowa). Lokalizacja garażu w podziemiu to konieczność budowy ścian oporowych przy podjeździe oraz niebezpieczeństwo zalania (np. przy oberwaniu chmury). Osobiście byłem świadkiem takich zdarzeń. Na szczęście każdy ma wolny wybór i może realizować dom według własnych upodobań. Jeden woli pomieszczenie na poddaszu ze skośnym sufitem a drugi woli w piwnicy majsterkować. Osobiście nie jestem przeciwnikiem piwnic ale swoją opinię w tej kwestii mam prawo przdstawić. Nie odnosiłbym się do Twojej wypowiedzi gdyby nie stwierdzenie: "...w sumie nie dziwie sie ze specjalista od dachow wyglasza takie opinie...". Uważam, że to stwierdzenie było nie na miejscu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 14.02.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Nie cierpię piwnic - graciarni. Nie wyobrażam sobie włażenia po schodach do piwnicy ze stołem ogrodowym czy kosiarką spalinową. Na takie rzeczy mogę zbudować za niewielkie pieniądze składzik ogrodowy 3x3 metry. Piwniczkę na wiktuały też mam w projecie - ma 4m2, i jest poza domem - w niej ma być zimno! Hmm, a po co ze stolem ogrodowym czy kosiarka wlazic do piwnicy po schodach? Z reguly z piwnicy jest wyjscie na zewnatrz bez schodow. No i zimniej w niej z reguly tez. Dobrze zaizolowana piwnica utrzymuje w miarę równą temperaturę zimą i latem. Czyli zimą jest tam ciepło a latem chłodno. I to jest kolejna zaleta piwnicy. W upalne wieczory wystarczy otworzyć do niej drzwi i po kilku minutach w części "bytowej" domu robi się przyjemny chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.02.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Lepiej wybudować większy dom ze strychem niz piwnice. zalezy, poczytajmy dalej Taniej i zawsze sucho. nie wiem czy taniej lecz z pewnoscia tak samo sucho. nie buduje piwnicy 20m pod ziemia i nie mam zamiaru w niej karpii chodowac Gdyby piwnica nie kosztowała to może, a tak szkoda pieniędzy. czyli poddasze nic nie kosztuje? Pokój hobby? - szukaj projektu z dodatkowym pokojem. tu sie wyjatkowo mozna zgodzic Pranie, prasowanie? -zmieści się w pom. gospodarczym. czyli jakim? zaraz kolo salonu czy pralka kolo sypialni? Sprzęt ogrodowy - najwygodniej w drewnianym uroczym domku. a nie szkoda miejsca na dzialce na takie domki? nic taki domek nie kosztuje? wole miejsce przeznaczyc na patio z grillem czy plac zabaw dla corki Nikt ze znajomych nie budował domu z piwnicą i nie ma tematu. wiec po prostu nie wiesz o czym piszesz Czyli nie żal. no tak. czego oczy nie widza ... A już zupełną utopią jest zakładanie, że w piwnicy będzie się trzymało rowery czy kosiarkę. to chyba mam jakis nienormalnych znajomych i rodzine ... Wyobraź to sobie. ze niby co, ze wyjezdzam z garazu w piwnicy samochodem, rowerem, motorem, wyciagam kosiarke - robie to dosc czesto wiec nie musze sobie wyobrazac PS. mam mala dzialke i szkoda mi miejsca na osobny garaz, warsztacik, szopke itd. w warunkach zabudowy mam 2 kondygnacje naziemne w tym poddasze uzytkowe wiec piwnica do polowy schowana w ziemi, wyzszy parter na 10 schodach i poddasze uzytkowe INNEJ OPCJI NIE MA I JEST IDEALNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 15.02.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 PS. mam mala dzialke i szkoda mi miejsca na osobny garaz, warsztacik, szopke itd. w warunkach zabudowy mam 2 kondygnacje naziemne w tym poddasze uzytkowe wiec piwnica do polowy schowana w ziemi, wyzszy parter na 10 schodach i poddasze uzytkowe INNEJ OPCJI NIE MA I JEST IDEALNIE Piwnica to wygoda i wykorzystanie miejsca na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 15.02.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ...Wracając do meritum koszt wykonania kondygnacji w ziemi będzie droższy o koszt prac ziemnych i wywozu ziemi (o ile nie ma możliwości jej rozplantowania) oraz koszt wykonania izolacji poziomej i pionowej. Przy założeniu, że budujemy budynek parterowy dodatkowo dojdą koszty stropu, schodów wraz z klatką schodową. Oczywiście należałoby skorygować te koszty o koszt dachu nad tymi pomieszczeniami. To ma byc dowod na to , ze "koszt kondygnacji w ziemi jest wiekszy niz na powierzchni" ? Czyzby kondygnacja na powierzchni to mial byc tylko koszt dachu? A koszty zasypania piachem fundamentow , koszty scian ( lacznie z ociepleniem i tynkiem zewn) , koszty wiekszych okien , koszty stropu ( jakis strop musi byc nawet w budynku parterowym) , koszty dodatkowego fundamentu ...... wreszcie koszty ogrzewania wyzszej kondygnacji w porownaniu z ogrzewaniem piwnicy ? To, że wpiwnicy można mieć siłownię, salę kinową czy bilardową to żaden argument bo te pomieszczenia można mieć na dowolnej kondygnacji. Jak kogoś stać to w piwnicy może mieć basen, kręgielnię, strzelnicę i co sobie tylko wymarzy mało tego może mieć również dwa piętra pod ziemią i zjeżdżać tam windą. Pewnie ze mozna , tylko w piwnicy niektore pomieszczenia miec lepiej chocby z uwagi na koszty ogrzewania , naslonecznienie , temperature , izolacje akustyczna ...itp Moim zdaniem budowa piwnic to konieczność wymuszona wielkością działki i warunkami zabudowy (zabudowa segmentowa). Lokalizacja garażu w podziemiu to konieczność budowy ścian oporowych przy podjeździe oraz niebezpieczeństwo zalania (np. przy oberwaniu chmury). Osobiście byłem świadkiem takich zdarzeń. Moim zdaniem to nie koniecznosc , mam 45 arowa dzialke i ponad 200m2 piwnic. Z garazem brzmi bardziej przekonujaco , no ale to bardziej zalezy od warunkow terenowych i sprawnosci odwodnienia itp. Na szczęście każdy ma wolny wybór i może realizować dom według własnych upodobań. Jeden woli pomieszczenie na poddaszu ze skośnym sufitem a drugi woli w piwnicy majsterkować. Osobiście nie jestem przeciwnikiem piwnic ale swoją opinię w tej kwestii mam prawo przdstawić. Nie odnosiłbym się do Twojej wypowiedzi gdyby nie stwierdzenie: "...w sumie nie dziwie sie ze specjalista od dachow wyglasza takie opinie...". Uważam, że to stwierdzenie było nie na miejscu. Pozdrawiam. Masz racje kazdy ma wolny wybor i kazdy moze swoje opinie prezentowac na tym forum. Jesli cytowana wypowiedz Cie urazila to przepraszam , ale tak to wyglada troche jakbys chcial by inwestorzy budowali jak najwieksze dachy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 16.02.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam!Może ktoś w końcu napisze ile kosztuje matr piwnicy:)Bardziej chodzi mi o wielkość procentową metra powyej ziemi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.02.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Czyzby kondygnacja na powierzchni to mial byc tylko koszt dachu? A koszty zasypania piachem fundamentow , koszty scian ( lacznie z ociepleniem i tynkiem zewn) , koszty wiekszych okien , koszty stropu ( jakis strop musi byc nawet w budynku parterowym) , koszty dodatkowego fundamentu ...... wreszcie koszty ogrzewania wyzszej kondygnacji w porownaniu z ogrzewaniem piwnicy ? Jesli cytowana wypowiedz Cie urazila to przepraszam , ale tak to wyglada troche jakbys chcial by inwestorzy budowali jak najwieksze dachy.Pozdrawiam Ja w swojej wypowiedzi pokazałem wyłącznie koszty dodatkowe. Ściany trzeba stwiać na każdej kondygnacji i ich koszt będzie bardzo podobny. Koszty większych okien to rzecz gustu jakie chce się mieć okna. Jak w piwnicy nie będzie okien to poniesiemy koszty oświetlenia. Oczywiście budynek parterowy nie musi mieć stropu (nie mylić z sufitem) wystarczy tylko wykonać więźbę z gotowych wiązarów. Dolny pas wiązara jest nośnikiem dla izolacji cieplnej i sufitu podwieszanego. Takie rozwiązanie znacznie obniża koszt. Koszt ogrzewania pomieszczeń jest identyczny na każdej kondygnacji (oczywiście pomieszczeń o tym samym przeznaczeniu). To oczywiste, że chciałbym aby domy miały jak największe dachy bo dachy nadają urok budynkom a są one moją pasją, no i oczywiście dlatego, że z tego żyję. Żadna wypowiedź nie jest wstanie mnie urazić a tym bardziej Twoja, gdyż nie była to wypowiedź obraźliwa. Myślę, że obie nasze wypowiedzi w formie polemiki pozwolą czytającym ten wątek na wyrobienie sobie własnego poglądu w temacie piwnic. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 21.02.2007 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Oczywiście, że dom musi mieć piwnicę. Inaczej trudne będzie codzienne życie z ciasną spiżarnią i graciarnią w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 22.02.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 zawsze chciałam mieć piwnicę i dlatego wybrałam projekt domu częsciowo podpiwniczonego. Jednak po obliczeniu i oszacowaniu kosztów fundnięcia sobie piwnicy szybko spadłam z obłokow na ziemię w przyszłości myslimy za to o pobudowaniu budynku gospodarczego, bo nie chcę mieć kosiarki i innych duperelów w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 22.02.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 w przyszłości myslimy za to o pobudowaniu budynku gospodarczego, bo nie chcę mieć kosiarki i innych duperelów w garażu To już coś. Wierz mi, że tych klamotów typu kosiarki, wiertarki, sanki, rowery itp. zwykła rodzina gromadzi całkiem sporo. Taki budynek gospodarczy to również dobre rozwiązanie. Choć piwnica jest bliżej... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.02.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 ... ale niżej . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graf_0 22.02.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Wybrałem świadomie projekt domu bez piwnicy. Działkę kupiłem z już wybudowanym murowanym budynkiem gospodarczym tak więc miejsce na rupiecie mam zapewnione. Murowaną piwniczkę typu "ziemianka" w jednym z rogów działki również odziedziczyłem po poprzednim właścicielu. Do przechowywania warzyw zdecydowanie taką polecam. Gdybym startował od zupełnego zera zdecydowałbym się na podobne rozwiązanie. Jedyna możliwość budowy domu z piwnicą jaką ja widzę to bardzo mała działka na której będzie miejsce tylko na dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 22.02.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Murowaną piwniczkę typu "ziemianka" w jednym z rogów działki również odziedziczyłem po poprzednim właścicielu. To Ci się fiksło Ja muszę sobie sam wybudować Nawet już umęczyłem architekta żeby mi zrobił ją w projekcie Podejrzany wydaje mi się tylko koszt budowy - według kosztorysu niecałe 3000 zł, ale moze rzeczywiście wyjdzie tak tanio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graf_0 23.02.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Murowaną piwniczkę typu "ziemianka" w jednym z rogów działki również odziedziczyłem po poprzednim właścicielu. To Ci się fiksło Ja muszę sobie sam wybudować Nawet już umęczyłem architekta żeby mi zrobił ją w projekcie Podejrzany wydaje mi się tylko koszt budowy - według kosztorysu niecałe 3000 zł, ale moze rzeczywiście wyjdzie tak tanio? Fiksło to mi się niestety tylko połowicznie, no może w 3/4 ... Piwniczka swoje lata ma i trochę przeróbek oraz małego remonciku wymaga. Ponieważ zamierzam zrobić to sam więc to tylko koszty materiałów. Co do kosztów wykonania Twojej, to jeśli będzie nieduża i nie przyszalejesz z wykończeniem to powinieneś się zmieścić. Życzę powodzenia w realizacji tego zamierzenia. Piwniczka taka naprawdę godna jest polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts