Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA-tak czy nie?

Recommended Posts

Ja mogę wyliczać kolejne zalety piwnic:

-chowasz wszelkie kwiaty, cebulki i inne na zime,

-Kosiarki, meble ogrodowe wnosisz jesienia, a na wiosne wyciagasz,

-makulatura, butelki, zelastwo, czeka w kolejce na smietnik w piwnicy,

-wszelkie kalosze i inne oblocone rzeczy ustawiasz przejsciowo w piwnicy /i tam z reguly czekaja do nastepnego razu/,

-deskorolki, zabawki ogrodowe, itp.

-latwiej sciagasz meza na obiad z warsztatu, gdy wystarczy krzyknac przez drzwi znajdujace sie np. naprzeciwko kuchni,

-rabiesz sobie zima drewno do kominka w piwnicy i nie marzniesz,

-baniak z winem dojrzewa w piwnicy, rodzina chetnie skacze po przetwory,

-kot moze zamelinowac sie w zaciszu starych mebli celem wydania na swiat potomstwa

-dzieci swietnie sie bawia w chowanego

-mozesz sobie urzadzic pokoj bilardowy, fitness albo pralnie

-itd. itd.

• Odpowiedzi 523
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie lawy i podloga piwnicy zostaly wylane jako jedna tafla z betomu B20 z dodatkiem madafaka uszczelniajacym 8)

Moze pytanie lamerskie, ale google mi wyrzucaja przy madafaku rzeczy chyba nie na temat :) Co to jest ten madafak ?

Jak, wy, ktorzy juz robiliscie piwnice, radziliscie sobie z problemem izolacji od tej strony (podlogi), co dodawaliscie na spod poza standardy zawarte w projekcie.

Najpierw zrobilem badanie gruntu - woda 3.5 m a wykop 1.8 m.

Potem zrobilem sledztwo wsrod sasiadow - wszyscy mieli problemy i maja zasypane piwnice :o . Ale dlaczego? No bo w piwnicy mieli kranik i kibelek, ktore wylewaly gdy kanalizacja nie wyrabia. Dodam, ze zapewne wiekszosc z nich ma deszczowke podlaczona do kanalizacji :-?

Nastepna sprawa - z badania gruntu wyszlo, ze i tak trzeba kopac do 1.7 m bo plyciej jest grunt niestabilny. A zasypywanie takiego dola tez kosztuje.

Na wszelaki sluczaj dokupilem rzeczony dodatek do betonu - 300 zl.

Bloczki z zewnatrz na dole zostaly uszczelnione specjalna zaprawa (1000 zl) i pomalowane potem folia w plynie. Na to poszedl styro. Po otynkowaniu zostal pomalowany znowu folia w plynie (1100 zl) na wysokosc 1 m a potem na to dysperbit do poziomu gruntu.

Jak bedzie dzialal ImageSchack to wstawie foty.

Więc piwnicy nie będzie :(

Po pierwsze kasa, po drugie obawiam się żab w piwnicy bo mój dom będzie pośrodku trzech rzek Bug, Narew i Rządza do których mam po około 300 m. i niby pare osób wkoło ma piwnice, ale jak przybrało wody to mieli żaby. Więc mówi się trudno, najwyżej będę budował drugi dom jak mi coś odbije. Obawiam się wilgoci i pleśni i jakoś muszę to przeboleć.

zk140t

Otóż to.

............Czyli świadomość społeczeństwa rośnie.

Nie jestem przeciwnikiem piwnic. Decydujący wpływ na ich budowanie mają warunki geologiczne i ekonomiczne. W przypadku złych warunków geologicznych można się uprzeć i budować piwnicę ale trzeba mieć mnóstwo kasy.

Tak że świadomość raczej tu nie odgrywa większej roli.

PIWNICA - JESTEM ZA.

Piwnica moim zdaniem jest nieodzowna. Podczas codziennego życia człowiek gromadzi wiele różnych rzeczy (potrzebnych bardziej lub mniej). Na starcie budowania domu zwykle myśli się o części bytowej, o wyglądzie ścian, nawet o kolorze firanek. Dopiero po zakończeniu BUDOWY i zamieszkaniu w DOMU okazuje się, że nie ma gdzie ulokować wielu rzeczy które akurat w tej chwili nie są używane (np. krzesła, ławki i stoły ogrodowe, rowery zimą, sanki i narty latem) lub tego, co jest potrzebne w każdym domu z ogrodem (kosiarki, siewniki, nawozy, środki ochrony roślin, nasiona, ponapoczynane puszki z farbami, impregnaty i inne). W piwnicy mam "szatnię" na ogrodową odzież roboczą, gumofilce, kalosze.

Oczywiście trudno na siłę przekonać do piwnicy kogoś kto zdecydował budować dom bez niej.

Jeżeli macie znajomych, którzy mieszkają w nowym domu bez piwnicy, poproście ich o szczerą odpowiedź jak sobie radzą z tymi wszystkimi rzeczami, o których pisałem wyżej.

Pozdrawiam.

100% popieram. O komforcie mieszkania nie decydują: flizy choćby najdroższe, terakota, ściany, ozdoby, marmurki mimo że deweloperzy to przedstawiają jako "wysoki standard". O komforcie i standardzie mieszkania w domu świadczą m. in. następujące rzeczy:

1) Garaż dostępny w pantoflach

2) Ilość pomieszczeń gospodarczych i na różne rupiecie

3) wiele innych w dalszej kolejności: np. suszarnia na bieliznę

Jak widzę domy do sprzedaży po 0,5 mln złotych bez garażu i infrastruktury gospodarczej (!) to myślę skąd się biorą tacy debile-architekci bez wyobraźni.

Z tad sie biora ze na pewnym etapie zycia i jego poziomie piwnica i garaz niejest potrzebny,balkon zwlaszcza od strony ulicy tez :D

A moze tak dom niepodpiwniczony, tylko z duza iloscia pomieszczen gospodarczych?

Piwnica trakowana jest jako magazyn. Czy nie mozna by zamiast powierzczhni piwnicy zrobic ze 100m2 pomieszczen gospodarczych?

Cos ala wiekszy garaz + strych nad nim, Nie powinno to byc trudne. Powiedzmy jakies 60m2 na parterze i 40m2 na strrychu. Lzejsze rzeczy wnosimy na strcych (zamiast po schodach do piwniicy) ciezkie (kosiarki, opony etc) zostawiamy na parterze. Czy koszt czegos takiego bylby wiekszy czy mniejszy od piwnicy?

Odpada w tym przypadku zasadniczy problem z izolacia scian i woda w piwnicy. Na rownych dzialkach moim zdaniem to rozwiazanie lepsze niz piwnica. Na dzialkach ze spadkiem piwnica tak czy siak sama wychodzi.

/Hosss

A moze tak dom niepodpiwniczony, tylko z duza iloscia pomieszczen gospodarczych?

Piwnica trakowana jest jako magazyn. Czy nie mozna by zamiast powierzczhni piwnicy zrobic ze 100m2 pomieszczen gospodarczych?

Cos ala wiekszy garaz + strych nad nim, Nie powinno to byc trudne. Powiedzmy jakies 60m2 na parterze i 40m2 na strrychu. Lzejsze rzeczy wnosimy na strcych (zamiast po schodach do piwniicy) ciezkie (kosiarki, opony etc) zostawiamy na parterze. Czy koszt czegos takiego bylby wiekszy czy mniejszy od piwnicy?

Odpada w tym przypadku zasadniczy problem z izolacia scian i woda w piwnicy. Na rownych dzialkach moim zdaniem to rozwiazanie lepsze niz piwnica. Na dzialkach ze spadkiem piwnica tak czy siak sama wychodzi.

/Hosss

No ale do tego potrzeba wiekszej dzialki.

Jak, wy, ktorzy juz robiliscie piwnice, radziliscie sobie z problemem izolacji od tej strony (podlogi), co dodawaliscie na spod poza standardy zawarte w projekcie.

Najpierw zrobilem badanie gruntu - woda 3.5 m a wykop 1.8 m.

Potem zrobilem sledztwo wsrod sasiadow - wszyscy mieli problemy i maja zasypane piwnice :o . Ale dlaczego? No bo w piwnicy mieli kranik i kibelek, ktore wylewaly gdy kanalizacja nie wyrabia. Dodam, ze zapewne wiekszosc z nich ma deszczowke podlaczona do kanalizacji :-?

Nastepna sprawa - z badania gruntu wyszlo, ze i tak trzeba kopac do 1.7 m bo plyciej jest grunt niestabilny. A zasypywanie takiego dola tez kosztuje.

Na wszelaki sluczaj dokupilem rzeczony dodatek do betonu - 300 zl.

Bloczki z zewnatrz na dole zostaly uszczelnione specjalna zaprawa (1000 zl) i pomalowane potem folia w plynie. Na to poszedl styro. Po otynkowaniu zostal pomalowany znowu folia w plynie (1100 zl) na wysokosc 1 m a potem na to dysperbit do poziomu gruntu.

Jak bedzie dzialal ImageSchack to wstawie foty.

http://img87.imageshack.us/img87/1366/dscf1007ig7.th.jpg

http://img255.imageshack.us/img255/5008/dscf1048xq2.th.jpg

http://img87.imageshack.us/img87/5033/dscf1061iy4.th.jpg

http://img87.imageshack.us/img87/8174/dscf1369lx3.th.jpg

http://img406.imageshack.us/img406/9331/dscf1370sk1.th.jpg

http://img156.imageshack.us/img156/5295/dscf1372bx6.th.jpg

Jak widzę domy do sprzedaży po 0,5 mln złotych bez garażu i infrastruktury gospodarczej (!) to myślę skąd się biorą tacy debile-architekci bez wyobraźni.

Zastanawiam się czy jesteś zwyklym ignorantem, czy tylko kreujesz sie na "kretyna miesiaca"?

Uprzedze twoje zarzuty, Mieszkam w domu z 147m piwnicą

Takie jest moje zdanie, masz kase to buduj z piwnicą, nie masz to bez.

Amen

U mnie były 2 wady piwnicy:

- koszt domu wyższy lekko licząc jakieś 20-30 tysięcy

- konieczność zmiany projektu, a co za tym idzie opóźnienie budowy

Poza tym same zalety. Jednak nie zdecydowałem się. Za te 20-30 tysięcy zamierzam zbudować wolnostojący garaż o powierzchni ok. 60 m kw.

Anpi zamierzam zrobić dokładnie tak samo. Obleciałem urzędy i musiałbym od nowa całą procedurę o PNB zaczynać od nowa włącznie z zakupem tego samego , ale nowego projektu i kolejną adaptacją, planem zagosp., mapkami etc.więc kolejna masa kasy psu w dupe. Żyjemy w Polsce, a to b. piękny kraj.

Właśnie dwa dni temu podłączyli mi prąd na budowie, więc mam do sprzedania generator diesla 3 fazowy 6 kw po przebiegu jakieś 3 roboczodni :)

Czy u Was na budowie też szło tony gwożdzi do szalunków ??