dorkaS 10.04.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Ja mogę wyliczać kolejne zalety piwnic: -chowasz wszelkie kwiaty, cebulki i inne na zime,-Kosiarki, meble ogrodowe wnosisz jesienia, a na wiosne wyciagasz, -makulatura, butelki, zelastwo, czeka w kolejce na smietnik w piwnicy, -wszelkie kalosze i inne oblocone rzeczy ustawiasz przejsciowo w piwnicy /i tam z reguly czekaja do nastepnego razu/, -deskorolki, zabawki ogrodowe, itp.-latwiej sciagasz meza na obiad z warsztatu, gdy wystarczy krzyknac przez drzwi znajdujace sie np. naprzeciwko kuchni,-rabiesz sobie zima drewno do kominka w piwnicy i nie marzniesz, -baniak z winem dojrzewa w piwnicy, rodzina chetnie skacze po przetwory, -kot moze zamelinowac sie w zaciszu starych mebli celem wydania na swiat potomstwa-dzieci swietnie sie bawia w chowanego-mozesz sobie urzadzic pokoj bilardowy, fitness albo pralnie-itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 10.04.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 U mnie lawy i podloga piwnicy zostaly wylane jako jedna tafla z betomu B20 z dodatkiem madafaka uszczelniajacym Moze pytanie lamerskie, ale google mi wyrzucaja przy madafaku rzeczy chyba nie na temat Co to jest ten madafak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Prince spiewał kiedyś o seksi mf Efekt jest taki ze jak w lutym spadl snieg gdy nie bylo stropu to woda do tej pory stoi jeszcze a w zwykly beton to by juz dawno wsiakla. Tak wiec od dolu nie podejdzie. nadinterpretacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 11.04.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Jak, wy, ktorzy juz robiliscie piwnice, radziliscie sobie z problemem izolacji od tej strony (podlogi), co dodawaliscie na spod poza standardy zawarte w projekcie. Najpierw zrobilem badanie gruntu - woda 3.5 m a wykop 1.8 m. Potem zrobilem sledztwo wsrod sasiadow - wszyscy mieli problemy i maja zasypane piwnice . Ale dlaczego? No bo w piwnicy mieli kranik i kibelek, ktore wylewaly gdy kanalizacja nie wyrabia. Dodam, ze zapewne wiekszosc z nich ma deszczowke podlaczona do kanalizacji Nastepna sprawa - z badania gruntu wyszlo, ze i tak trzeba kopac do 1.7 m bo plyciej jest grunt niestabilny. A zasypywanie takiego dola tez kosztuje. Na wszelaki sluczaj dokupilem rzeczony dodatek do betonu - 300 zl. Bloczki z zewnatrz na dole zostaly uszczelnione specjalna zaprawa (1000 zl) i pomalowane potem folia w plynie. Na to poszedl styro. Po otynkowaniu zostal pomalowany znowu folia w plynie (1100 zl) na wysokosc 1 m a potem na to dysperbit do poziomu gruntu. Jak bedzie dzialal ImageSchack to wstawie foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 a co to ma do rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 11.04.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Zedytowalem poprzedniego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.04.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 chyba chodziło o to że taki cuda przy izolacji wyczyniał a i tak trzeba będzie zasypać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albar 11.04.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Więc piwnicy nie będzie Po pierwsze kasa, po drugie obawiam się żab w piwnicy bo mój dom będzie pośrodku trzech rzek Bug, Narew i Rządza do których mam po około 300 m. i niby pare osób wkoło ma piwnice, ale jak przybrało wody to mieli żaby. Więc mówi się trudno, najwyżej będę budował drugi dom jak mi coś odbije. Obawiam się wilgoci i pleśni i jakoś muszę to przeboleć. zk140t Otóż to. ............Czyli świadomość społeczeństwa rośnie. Nie jestem przeciwnikiem piwnic. Decydujący wpływ na ich budowanie mają warunki geologiczne i ekonomiczne. W przypadku złych warunków geologicznych można się uprzeć i budować piwnicę ale trzeba mieć mnóstwo kasy. Tak że świadomość raczej tu nie odgrywa większej roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.04.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 dokładnie tak - ja robiłbym piwnicę ale nie będę się kopał z koniem...tzn z wodą na 1m ppg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 11.04.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 chyba chodziło o to że taki cuda przy izolacji wyczyniał a i tak trzeba będzie zasypać... Nadinterpretacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 11.04.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 PIWNICA - JESTEM ZA. Piwnica moim zdaniem jest nieodzowna. Podczas codziennego życia człowiek gromadzi wiele różnych rzeczy (potrzebnych bardziej lub mniej). Na starcie budowania domu zwykle myśli się o części bytowej, o wyglądzie ścian, nawet o kolorze firanek. Dopiero po zakończeniu BUDOWY i zamieszkaniu w DOMU okazuje się, że nie ma gdzie ulokować wielu rzeczy które akurat w tej chwili nie są używane (np. krzesła, ławki i stoły ogrodowe, rowery zimą, sanki i narty latem) lub tego, co jest potrzebne w każdym domu z ogrodem (kosiarki, siewniki, nawozy, środki ochrony roślin, nasiona, ponapoczynane puszki z farbami, impregnaty i inne). W piwnicy mam "szatnię" na ogrodową odzież roboczą, gumofilce, kalosze. Oczywiście trudno na siłę przekonać do piwnicy kogoś kto zdecydował budować dom bez niej. Jeżeli macie znajomych, którzy mieszkają w nowym domu bez piwnicy, poproście ich o szczerą odpowiedź jak sobie radzą z tymi wszystkimi rzeczami, o których pisałem wyżej. Pozdrawiam. 100% popieram. O komforcie mieszkania nie decydują: flizy choćby najdroższe, terakota, ściany, ozdoby, marmurki mimo że deweloperzy to przedstawiają jako "wysoki standard". O komforcie i standardzie mieszkania w domu świadczą m. in. następujące rzeczy: 1) Garaż dostępny w pantoflach 2) Ilość pomieszczeń gospodarczych i na różne rupiecie 3) wiele innych w dalszej kolejności: np. suszarnia na bieliznę Jak widzę domy do sprzedaży po 0,5 mln złotych bez garażu i infrastruktury gospodarczej (!) to myślę skąd się biorą tacy debile-architekci bez wyobraźni. Z tad sie biora ze na pewnym etapie zycia i jego poziomie piwnica i garaz niejest potrzebny,balkon zwlaszcza od strony ulicy tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hosss 11.04.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A moze tak dom niepodpiwniczony, tylko z duza iloscia pomieszczen gospodarczych? Piwnica trakowana jest jako magazyn. Czy nie mozna by zamiast powierzczhni piwnicy zrobic ze 100m2 pomieszczen gospodarczych? Cos ala wiekszy garaz + strych nad nim, Nie powinno to byc trudne. Powiedzmy jakies 60m2 na parterze i 40m2 na strrychu. Lzejsze rzeczy wnosimy na strcych (zamiast po schodach do piwniicy) ciezkie (kosiarki, opony etc) zostawiamy na parterze. Czy koszt czegos takiego bylby wiekszy czy mniejszy od piwnicy? Odpada w tym przypadku zasadniczy problem z izolacia scian i woda w piwnicy. Na rownych dzialkach moim zdaniem to rozwiazanie lepsze niz piwnica. Na dzialkach ze spadkiem piwnica tak czy siak sama wychodzi. /Hosss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 11.04.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A moze tak dom niepodpiwniczony, tylko z duza iloscia pomieszczen gospodarczych? Piwnica trakowana jest jako magazyn. Czy nie mozna by zamiast powierzczhni piwnicy zrobic ze 100m2 pomieszczen gospodarczych? Cos ala wiekszy garaz + strych nad nim, Nie powinno to byc trudne. Powiedzmy jakies 60m2 na parterze i 40m2 na strrychu. Lzejsze rzeczy wnosimy na strcych (zamiast po schodach do piwniicy) ciezkie (kosiarki, opony etc) zostawiamy na parterze. Czy koszt czegos takiego bylby wiekszy czy mniejszy od piwnicy? Odpada w tym przypadku zasadniczy problem z izolacia scian i woda w piwnicy. Na rownych dzialkach moim zdaniem to rozwiazanie lepsze niz piwnica. Na dzialkach ze spadkiem piwnica tak czy siak sama wychodzi. /Hosss No ale do tego potrzeba wiekszej dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 11.04.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A moze tak dom niepodpiwniczony, tylko z duza iloscia pomieszczen gospodarczych? /Hosss A jak WZtka nie pozwala zabudowac wiecej niz 17% dzialki? Wiem, mozna kupic wieksza dzialke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.04.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 chodzi o to że jak są dobre warunki gruntowe to koszt zrobienia piwnicy nie jest porażający - wykop i tak się robi... a zrobienie dodatkowych pomieszczeń gospodarczych w parterze to niestety duże koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 11.04.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 chodzi o to że jak są dobre warunki gruntowe to koszt zrobienia piwnicy nie jest porażający - wykop i tak się robi... a zrobienie dodatkowych pomieszczeń gospodarczych w parterze to niestety duże koszty Uważam to za zdrowe podejście do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 12.04.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Jak, wy, ktorzy juz robiliscie piwnice, radziliscie sobie z problemem izolacji od tej strony (podlogi), co dodawaliscie na spod poza standardy zawarte w projekcie. Najpierw zrobilem badanie gruntu - woda 3.5 m a wykop 1.8 m. Potem zrobilem sledztwo wsrod sasiadow - wszyscy mieli problemy i maja zasypane piwnice . Ale dlaczego? No bo w piwnicy mieli kranik i kibelek, ktore wylewaly gdy kanalizacja nie wyrabia. Dodam, ze zapewne wiekszosc z nich ma deszczowke podlaczona do kanalizacji Nastepna sprawa - z badania gruntu wyszlo, ze i tak trzeba kopac do 1.7 m bo plyciej jest grunt niestabilny. A zasypywanie takiego dola tez kosztuje. Na wszelaki sluczaj dokupilem rzeczony dodatek do betonu - 300 zl. Bloczki z zewnatrz na dole zostaly uszczelnione specjalna zaprawa (1000 zl) i pomalowane potem folia w plynie. Na to poszedl styro. Po otynkowaniu zostal pomalowany znowu folia w plynie (1100 zl) na wysokosc 1 m a potem na to dysperbit do poziomu gruntu. Jak bedzie dzialal ImageSchack to wstawie foty. http://img87.imageshack.us/img87/1366/dscf1007ig7.th.jpg http://img255.imageshack.us/img255/5008/dscf1048xq2.th.jpg http://img87.imageshack.us/img87/5033/dscf1061iy4.th.jpg http://img87.imageshack.us/img87/8174/dscf1369lx3.th.jpg http://img406.imageshack.us/img406/9331/dscf1370sk1.th.jpg http://img156.imageshack.us/img156/5295/dscf1372bx6.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 12.04.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Jak widzę domy do sprzedaży po 0,5 mln złotych bez garażu i infrastruktury gospodarczej (!) to myślę skąd się biorą tacy debile-architekci bez wyobraźni. Zastanawiam się czy jesteś zwyklym ignorantem, czy tylko kreujesz sie na "kretyna miesiaca"? Uprzedze twoje zarzuty, Mieszkam w domu z 147m piwnicą Takie jest moje zdanie, masz kase to buduj z piwnicą, nie masz to bez. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.04.2008 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 U mnie były 2 wady piwnicy:- koszt domu wyższy lekko licząc jakieś 20-30 tysięcy- konieczność zmiany projektu, a co za tym idzie opóźnienie budowy Poza tym same zalety. Jednak nie zdecydowałem się. Za te 20-30 tysięcy zamierzam zbudować wolnostojący garaż o powierzchni ok. 60 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 13.04.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Anpi zamierzam zrobić dokładnie tak samo. Obleciałem urzędy i musiałbym od nowa całą procedurę o PNB zaczynać od nowa włącznie z zakupem tego samego , ale nowego projektu i kolejną adaptacją, planem zagosp., mapkami etc.więc kolejna masa kasy psu w dupe. Żyjemy w Polsce, a to b. piękny kraj. Właśnie dwa dni temu podłączyli mi prąd na budowie, więc mam do sprzedania generator diesla 3 fazowy 6 kw po przebiegu jakieś 3 roboczodni Czy u Was na budowie też szło tony gwożdzi do szalunków ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts