zk140t 13.04.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Czy u Was na budowie też szło tony gwożdzi do szalunków ?? Owszem. Tony i to te cięższe tony. Gwoździe to najbardziej pożądany towar na budowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.04.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 mi poszło jak dotychczas jakieś 15kg, na ławy, ściany fund monolit., chudziak w piwnicy i strop nad nią, do tony jeszcze mi trochę brakuje może Twoi budowlańcy mają drugi etat wpunkcie skupu surowców wtórnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.04.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Anpi zamierzam zrobić dokładnie tak samo. Obleciałem urzędy i musiałbym od nowa całą procedurę o PNB zaczynać od nowa włącznie z zakupem tego samego , ale nowego projektu i kolejną adaptacją, planem zagosp., mapkami etc.więc kolejna masa kasy psu w dupe. Żyjemy w Polsce, a to b. piękny kraj. Właśnie dwa dni temu podłączyli mi prąd na budowie, więc mam do sprzedania generator diesla 3 fazowy 6 kw po przebiegu jakieś 3 roboczodni Czy u Was na budowie też szło tony gwożdzi do szalunków ?? Gwoździ poszło kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt kilo, muszę sprawdzić w moim arkuszu z wydatkami. Procedura przy zmianie projektu jest powalająca. Co prawda są ludzie, którzy robią takie zmiany bez projektu, ale ryzyko jest spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 22.04.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 W związku z tym, że nasz ekipa wyleciała postanowiliśmu doprojektować piwnicę. Mamy na to 1.5 m-ca mam nadzieję, że się uda. Oby nam tylko kasy styknęło na SS otwarty. Dom ma 145 użytkowej i ok. 120 po podłodze. Narazie liczę ile to bedzie drożej. Jak wiecie to śmiało piszcie. Najwyżej schabowe zamienimy na coś tańszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 ... Najwyżej schabowe zamienimy na coś tańszego sojowymi kotletami mozna duzo nadgonic ... a na upartego to nawet placki ziemniaczane ... jak chrupiace i rumieniutkie to podobne do schabowych ... tylko trzyj na tarce w takie małe paseczki - smaczniejsze sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 23.04.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 W związku z tym, że nasz ekipa wyleciała postanowiliśmu doprojektować piwnicę. Mamy na to 1.5 m-ca mam nadzieję, że się uda. Oby nam tylko kasy styknęło na SS otwarty. Dom ma 145 użytkowej i ok. 120 po podłodze. Mam piwnicę , wybudowana w zeszlym roku, po podlodze nespelna 130 m kw.,zrobiona izolacja pozioma (Deitermann) i pionowa, ocieplona Styrodurem.W zeszlym roku jej koszt wyniosl mnie ponad 90 tys. zl, dojdzie jeszcze koszt posadzki i jej izolacji, tynkow, instalacji elektr. itp..Ach, mam zrobiony jeszcze drenaż opaskowy .Piwnica to b. droga i klopotliwa rze cz, ktorej osobiscie bym staral sie unikac.Wolalbym zbudowac wieksze pomieszczenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 23.04.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 UUUUwielbiam ten temat !! Piwnica - tak czy nie ? Powiem tak ! Jeśli tylko warunki na to pozwalają - tak !! Koszty w przypadku "suchych" gruntów" moim zdaniem nie podniosą "bardzo"kosztów. Piszę "bardzo" z wiadomych powodów. Mieszkam (9 lat)w domu 2rodzinnym z piwnicą i NIEWYOBRAŻAM sobie jak by to było bez piwnicy. Argumentów - potok !! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 23.04.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Argumentów - potok !! Z tymi potokami to bylbym ostrozny w takim temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.04.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 W związku z tym, że nasz ekipa wyleciała postanowiliśmu doprojektować piwnicę. Mamy na to 1.5 m-ca mam nadzieję, że się uda. Oby nam tylko kasy styknęło na SS otwarty. Dom ma 145 użytkowej i ok. 120 po podłodze. Mam piwnicę , wybudowana w zeszlym roku, po podlodze nespelna 130 m kw.,zrobiona izolacja pozioma (Deitermann) i pionowa, ocieplona Styrodurem.W zeszlym roku jej koszt wyniosl mnie ponad 90 tys. zl, dojdzie jeszcze koszt posadzki i jej izolacji, tynkow, instalacji elektr. itp..Ach, mam zrobiony jeszcze drenaż opaskowy .Piwnica to b. droga i klopotliwa rze cz, ktorej osobiscie bym staral sie unikac.Wolalbym zbudowac wieksze pomieszczenie gospodarcze. 90 tys za piwnicę za tyle to ja bym surówkę swoją postawił, włącznie z piwnicą, albo w bagnie budujesz (tudzież innych porównywalnych warunkach) albo zdrowo przeplaciłeś, no i zalezy co w ta cenę wliczasz, znam takich co mówią ze piwnica droga, licząc koszty zaczynają od zakupu działki, projektu, przyłaczy, geodetów itp jakby bez piwnicy tego nie potrzebowali.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 24.04.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Dom ma 145 użytkowej i ok. 120 po podłodze. Mam piwnicę , wybudowana w zeszlym roku, po podlodze nespelna 130 m kw.,zrobiona izolacja pozioma (Deitermann) i pionowa, ocieplona Styrodurem.W zeszlym roku jej koszt wyniosl mnie ponad 90 tys. zl, dojdzie jeszcze koszt posadzki i jej izolacji, tynkow, instalacji elektr. itp.. 90 tys za piwnicę za tyle to ja bym surówkę swoją postawił, włącznie z piwnicą, albo w bagnie budujesz (tudzież innych porównywalnych warunkach) albo zdrowo przeplaciłeś, no i zalezy co w ta cenę wliczasz, znam takich co mówią ze piwnica droga, licząc koszty zaczynają od zakupu działki, projektu, przyłaczy, geodetów itp jakby bez piwnicy tego nie potrzebowali.. Ale nie wiadomo, ile ta piwnica ma w pionie, wiemy tylko, ze po podlodze ma 130 m2, a moze to sa ze dwie kondygnacje, tylko w dol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 24.04.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Wg moich obliczeń za materiały zapłacę ok. 15-20 tyś więcej, więc jest to gra warta świeczki. Geotechnik twierdzi, że jak woda jest na 2 m. to śmiało można 170 cm. wjechać wgłąb, pozatym na mojej działce jest piasek łatwoprzepuszczalny o średniej spoistości fachowe nazewnictwo. A teraz opis przygody z Archonem; dzwonię tam i mówię, że potrzebuje kolejny egzemplarz projektu, a że pozwolenie na budowe już mam a wydz. budownictwa nie chce sie zgodzić na sam projekt piwnicy tylko na całą dok. od nowa i pytam tej pani ile za to ? Pani na to że damy 10 % rabatu. A ja jej pytam czy jak kupi Windows i zniszczy płyte to czy mysi od nowa płacić za płytę z licencją - no to pani mówi że nie. Więc jak już mam projekt, a potrzebuje drugi to powinni mi go sprzedać po kosztach wytworzenia. No to damy rabat po rozmowie z prezesem 50 % To mnie niestety już mocno wqr...o i powiedziałem Pani, że na takie praktyki są odpowiednie urzędy...... (gadka z prezesem) No to zapłaci pan 200 zł i tą cenę uważam za odpowiednią. Inwestor to nie krowa do dojenia, a im się tak wciąż wydaje. Poleciały jeszcze inne słowa, ale szkoda pisać bo gadka trwała z 10 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 24.04.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Swietlik czyli jednak piwnica?! Gratuluje i trzymam kciuki., zeby wszsytko dobrze poszlo i woda w piwnicach nie stala !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 24.04.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 woda jest na 2 m Ale moze podejsc metr do gory. Buduj wanne chlopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 24.04.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Jest wkoiło pare domów z piwnicami i mówią, że nigdy nie mieli wody. Dziś byłem u sąsiadki i musiałem naocznie sam to sprawdzić. Jest sucho, a dom już ma ok 15 lat i mąż tej Pani m,ówi, że nawet nie ma izolacji tylko samo malowanie dysperbitem. Więc mam nadzieję, że będzie ok. Ja chce mieć w piwnicy salon audio wię musi być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 23.09.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 po 3 latach mieszkania w nowym domu zmieniłabym jedno. Wybudowałabym dom z piwnicą!!!Zla jestem, ze wyedukowałam sie na Muratorze, a tam zdecydowanie polecali dom bez piwnicy. Wnioski po 3 latach _ nie mam gdzie trzymac wina, nalewek robionych namietnie przez meża - mieszkam na zadupiu i kupuja większe ilosci wody, soków itd - nie mam gdzie trzymac mebli ogrodowych w zimie - opony, narty, kosiarka zasmiecaja mi garaz - nie mam miiejsca na stare numery Muratora - nie mam miiejsca na wielka zamrazarke skrzyniowa, a mogłabym tam trzymac mrozone, owoce, pierogi i gołabki mamine to tak na szybko. Następny dom bedzie na 100% z piwnicą aaaaa, nie mam gdzie trzymac roslin które zimuja w pomieszczeniu oraz cebulek Wielokrotnie pisałem, że dom MUSI mieć piwnicę. Nadal to podtrzymuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 23.09.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Popieram także - dlatego piwnica pod całym budynkiem, zadecydował też o tym wybór systemu ogrzewania i lokalizacji kotlowni/składu opału, no i mam pomieszczenie na stół bilardowy do całkiem wygodnej rozgrywki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 23.09.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Znalazłem swój tekst sprzed miesięcy. Ciągle jest aktualny: Wysłany: Sob, 10 Luty 2007 21:14 Temat postu: Piwnica - TAK / NIE? Ja jestem zdecydowanie na TAK. Piwnica moim zdaniem jest nieodzowna. Podczas codziennego życia człowiek gromadzi wiele różnych rzeczy (potrzebnych bardziej lub mniej). Na starcie budowania domu zwykle myśli się o części bytowej, o wyglądzie ścian, nawet o kolorze firanek. Dopiero po zakończeniu BUDOWY i zamieszkaniu w DOMU okazuje się, że nie ma gdzie ulokować wielu rzeczy. Dom ma piwnice i dopiero teraz widać z jaką łatwością można sobie poradzić z ulokowaniem tego, co akurat w tej chwili nie jest używane (np. krzesła, ławki i stoły ogrodowe, rowery zimą, sanki i narty latem) lub tego, co jest potrzebne w każdym domu z ogrodem (kosiarki, siewniki, nawozy, środki ochrony roślin, nasiona, ponapoczynane puszki z farbami, impregnaty i inne). W piwnicy mam "szatnię" na ogrodową odzież roboczą, gumofilce, kalosze. Dlatego moim zdaniem każdy dom koniecznie musi mieć PIWNICĘ. Oczywiście trudno na siłę przekonać do piwnicy kogoś kto zdecydował budować dom bez niej. Jeżeli macie znajomych, którzy mieszkają w nowym domu bez piwnicy, poproście ich o szczerą odpowiedź jak sobie radzą z tymi wszystkimi rzeczami, o których pisałem wyżej. Ponadto koszt wybudowania piwnicy to w zasadzie wyższe ściany fundamentowe i dodatkowy strop. Za to oszczędza się na piasku (ok. 200 ton) do wsypania między fundamenty. Szkoda przecież zasypać ziemią na amen ściany fundamentowe, które mogą być ścianami piwnicy. Ponadto w piwnicy można urządzić kotłownię (nawet pompa ciepła potrzebuje miejsca), pralnię z suszarnią, warsztat podręczny itp. Również piony CO, Wod-Kan dużo łatwiej prowadzić z piwnicy (zawsze coś można zmienić i poprawić co jest prawie niemożliwe nie mając piwnicy. Dzięki temu pomieszczenie gospodarcze na poziomie "zero" można spokojnie wykorzystać na inne (bytowe) cele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.09.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 mam kawałek piwnicy (przypadkiem około 60m2) ale w przypadku jej braku przydaje się garaż na dwa stanowiska i duża spiżarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.09.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 też się dołączam..dom z piwnicą...kocioł do CO, odkuzrac centralny, wino, druga lodówka, kosiarki, rowery i narty:) Ja tylko żałuje (ale to odemnie nie zależne, bo kupiliśmy gotowy dom), że nie jest podpiwniczona całość i dodatkowo, że jedno pomieszczenie ma tylko 1,9m....troche mało przydałoby się tak ze 2,2-2,3 przynajmniej na całości, ale i tak piwnica spełnie swoją rolę i bez niej dom byłby graciarnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.09.2008 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 po co zakładać nowy wątek jak było już wszystko napisane w tym temacie? piwnica TAK - ale tylko jak mamy niski poziom wód gruntowych zk140 - jaka będzie następna prawda objawiona? - w zimie nosimy kalesony? nie sikamy do zlewu w kuchni? czy może: po kupie i siku myjemy ręce? czekam z niecierpliwością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts