Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA-tak czy nie?

Recommended Posts

NIEPRAWDA dom MUSI mieć DWIE (jedna pod drugą) piwnice :

- będzie robić za schron przeciwatomowy

- będę tam miał "święty spokój"

- wyniosę tam popiół z pieca żeby mi nie zaśmiecał piwnicy

- będzie tam stało moje łóżko antyk coby nie przeszkadzało w domu i piwnicy

itd

DRUGA PIWNICA MUSI powtarzam MUSI BYĆ

:evil:

• Odpowiedzi 523
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piwnica jest potrzebna do składowania gratów, które podczas generalnych porządków trafią na śmietnik. Jest to pomieszczenie przejściowe pomiędzy domem a śmietniskiem i jest potrzebne tym, którzy nie mogą się rozstać z przedmiotami, bo "może jeszcze się przyda".

Do przechowywania rowerów, art. ogrodniczych itp. wolę oddzielny budynek na gruncie, z którego korzystanie jest wygodne. Ziemniaki kupuję na bieżąco, więc piwnica mi niepotrzebna i dla mnie jej nie MUSI być.

powyższe zagadnienie jest bez sensu

wiele rzeczy lepiej mieć niż nie mieć:

- drugi samochód

- domek letniskowy

- włosy na głowie

Problem powinien być postawiony inaczej czy X złotych więcej lepiej wydać na piwnicę, czy na rzeczy Y,Z

albo jak najtaniej i najbardziej funkcjonalnie zapewnić sobie odpowiednią przestrzeń do składowania ziemniaczków i innych skarbów

trzecia piwnica MUSI BYC

- w przypadku gdy II piwnica zawiedzie jako schron atomowy

- jak wiecej smieci trzeba bedzie przechowywac - polamane meble ogrodowe, rdzewiejace czesci od nyski, zgnile pelargonie, 20-letnie farby (bingo, skorpio...)

- na popiol - jak juz spadnie do piwnicy i potem do II piwnicy, to powinien spasc rowniez do III piwnicy

- to tylko strop i troche scianek no i cieplo tam bedzie, bo blizej srodka ziemi

przypomina mi sie dyskusja, ze prysznic na dole MUSI BYC bo maz upierdzielony przychodzi i jak to po schodach na gore... (ze niby na dole syf moze byc). 'szatnia przejsciowa' - czytaj smietnik i syfiarnia :roll:

aha, jeszcze jedno

IV piwnica MUSI BYC, to nie podlega dyskusji. to nie jest pytanie CZY robic ale czy cie STAC

Ja się podłączam pod głos popierający piwnice, zwłaszcza w przypadku jaki napisała autorka wątku. Kiedyś stanowczo twierdziłem, że dom to tylko z piwnicą. Teraz mam zdanie może bardziej łągodne ale dalej uważam że piwnica to fajna sprawa, oczywiście nie w każdym przypadku i nie za wszelką cene. Jak ktoś ma mała działkę i nie będzie robił rozległych ogrodów z różnymi meblami i całym sprzętem towarzyszącym, nie jest typem majsterkowicza, który lubi sobie podłubać a piwnica byłaby jego warsztacikiem, i dom będzie wykorzystywał generalnie tylko do spania to pewnie piwnica jest mu zbędna. U mnie piwnicy nie będzie ale generalnie dlatego że mam wysoki poziom wód gruntowych i to automatycznie przekreśliło koncepcję piwnicy. Niemniej w piwnicy się chowa wszelkie pomieszczenia gospodarcze (graciarnie też), pralnie, suszarnie i może garaż, a cały parter służy tylko do mieszkania. Reasumując popieram piwnice.

a kalesony w zimie nosisz? ;)

bo ja staram się nosić i innych też namawiam.

kalesony to dobra sprawa bo jest w nich ciepło i człowiek tak nie marznie. Jest jeszcze kwestia kosztów ale to można przeżyć. Można też zakładać grube skarpety wtedy tak stopy nie marzną i palce u nóg. Generalnie popieram kalesony i grube skarpety w zimie. Piszę to, bo może ktoś jeszcze też tak robi, a były zapytania czy nosić w zimie to odpowiadam...

Może niektórych to nudzi ale być może są jeszcze ludzie którzy niedoceniają kaleson. Chciałem ich przekonać do spróbowania. Przyznam się, że ja w zasadzie już chodzę w kalesonach i jest mi w nich dobrze i ciepło.

a kalesony w zimie nosisz? ;)

Nosze :D :D :D

Napisełem dlatego by poprzeć argumenty autorki wątki wobec drwiących postów o podwójnych, potrójnych i poczwórnych piwnicach.

Na tym forum jest głoszonych wiele oczywistych oczywistości :wink: , więc i o piwnicach też może być, a ponado co dla jednego oczywiste dla innego może być powodem wielu dywagacji. Poza tym... bładzić jest rzeczą ludzką :D :D :D

Ja kiedyś nosiłem kalesony ale zaprzestałem. To było bardziej wymuszone przez rodziców i kiedy osiągnąłem pełnoletniość, a wraz z nią wolność wyboru, zrezygnowałem z nich. Czułem się troszkę nienaturalnie, krępowały moje ruchy i w razie nagłego parcia na pęcherz mogły być przyczyną katastrofy. Poza tym jak tu się rozebrać przed dziewczyną? Taki widok mógłby spowodować rozluźnienie nastroju i zakończenie zabawy jeszcze przed jej rozpoczęciem. Zatem kalesonom mówię NIE. Chociaż w porównaniu z rajstopkami, które nosili moi koledzy, to wygląda się w nich całkiem męsko.

Ja uwazam ze piwnica nie jest do niczego potrzebna

Smietnik mam na zewnatrz (no, bede mial), mam skladzik za garazem i tyle

Jak ktos juz wspomnial, ziemniaki -kupuje na biezaco a wieksza ilosc (np. 5kg) zmiesci mi sie w spizarni, bombki na choinke itp. mozna skladowac na stryszku-bez ryzyka grzybkow itp.. Nie wyobrazam sobie zeby rowery w domu targac z piwnicy -zgrozo, jesli ma byc ogrzewana to juz lepiej na parterze dobudowac kawalek niz piwnice robic. Budynek wyglada baaaardzo nieladnie z piwnicami -podniesiony parter to nie dla mnie a koszt piwnicy jest pewnie wyzszy niz pomieszczen napowietrznych.

Dodatkowo wspomniana woda gruntowa - to juz wogole przekreslilo piwnice u mnie, szczegolnie przy jakims wylaniu wisly to wode trzeba bedzie wypompowywac ze srdoka.

Jak widac jest wiele za i przeciez, wiele czynnikow decyduje czy piwnica ma sens czy nie -nie tylko to czy chcemy ja miec czy tez nie

Pzdr.

Poza tym jak tu się rozebrać przed dziewczyną? Taki widok mógłby spowodować rozluźnienie nastroju i zakończenie zabawy jeszcze przed jej rozpoczęciem.

Nie poruszałem tego drażliwego problemu żeby dodatkowo nie komplikować sprawy: nosić - nie nosić.

To rzeczywiście może być krępujące ale tylko we wczesnej fazie znajomości. Z drugiej strony dziewczynę należy sobie wychowywać od początku, żeby nie szokowały jej kalesony na Tobie, czy gdzieś naturalnie walające się po pokoju. Jeżeli przyzwyczaisz ją do innych standardów to może przeżyć kiedyś szok i w szoku może zrobić coś, czego będziecie oboje żałować. ;)

Mimo wszystko namawiam do noszenia. Dziewczyny też dziwne rzeczy noszą...

Dziewczyny też dziwne rzeczy noszą...

Dziewczyny noszą marynarki na gołą skórę i im to jakoś uchodzi jak np. lektorkom w telewizji.

Gdyby mężczyzna chciał prowadzić wiadomości w samej marynarze, to by go wygnali na drzewo.

(to tyle w temacie piwnicy ;))

Należę do tych co mają piwnicę pod calym budynkiem i pod garazem, co daje ok. 130 m kw. lochów.Piwnica jest, bo dom zbudowany na skarpie i uksztaltowanie terenu to wymusilo.Niestety, nie jestem fanem piwnic.Koszty jej budowy byly wyższe niz parteru i poddasza.Nie wiem, jak ludziom wychodzą groszowe naklady " trochę wyzsza scianka kolankowa i strop"....dla mnie te koszty byly horrendalne.Jesli piwnica to takze drenaż ,( póki budynek odkryty i mozna to zrobic), jesli drenaż to porzadny i niestety kosztowny (parę wywrotek żwiru, odpowiednio wytrzymale rury drenarskie , bo leża ok. 3 m pod ziemią, studzienki , robocizna).Jeśli piwnica to kosztowna izolacja przeciwwilgociowa, by potem do niej nie wracac, ja sporo wydalem na Deitermanna , ktorym nie tylko smaruje sie scianę piwnicy (zalecam jej otynkowanie wczesniej), ale takze przykleja styrodur.Piwnica to kosztowna izolacja posadzki, tu dalem papę termozgrzealną na poliestrze i sporo Deitermanna na łączenie porwanej papy z izolacji poziomej(niechlujstwo budowlancow).Jesli piwnica to takze drzwi do niej, okna, elektryka, tynki, takze hydraulika.Wiec koszta rosną ponad wspominane" podwyzszenie scianki kolankowej i strop".Należe do tych, ktorzy piwnicy nie chcieli, a mająjavascript:emoticon(':wink:')Gdybym budowal jeszcze raz, to szukalbym koniecznie plaskiej dzialki i unikal bym piwnicy jak ognia.Wychwalane zalety piwnicy , jako miejsca magazynowania i przechowywaia wielu potrzebnych rzeczy i narzedzi nie musi lączyć sie z piwnicą.Wiele osob robi kardynalny blad budujac spore czasem domostwa bez wystarczajacego pomieszczenia gospodarczego.Maja kupę salonow i brak miejsca na taczkę, szpadle itp.Moim zdaniem warto poświecic na to jakies spore pomieszczenie na parterze i nie trzeba wtedy żalowac piwnicy.Piwnica to takze czesto schody i znoszenie do niej ciężkich czesto gratow nie jest specjalną przyjemnoscią.Generalnie jestem za tym, by budowac nieduzy domek bez piwnicy, ale ze sporym pomieszczeniem gospodarczym dostepnym bez schodow z poziomu parteru.

Nie poruszałem tego drażliwego problemu żeby dodatkowo nie komplikować sprawy: nosić - nie nosić.

To rzeczywiście może być krępujące ale tylko we wczesnej fazie znajomości. Z drugiej strony dziewczynę należy sobie wychowywać od początku, żeby nie szokowały jej kalesony na Tobie, czy gdzieś naturalnie walające się po pokoju. Jeżeli przyzwyczaisz ją do innych standardów to może przeżyć kiedyś szok i w szoku może zrobić coś, czego będziecie oboje żałować. ;)

A co jeżeli to spontan? No, chyba że dziewczyna rozniesie wieść o chłopcu w kalesonach i wszystkie będą chciały to zobaczyć. 8)