Eugeniusz_ 08.04.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 :) zrobiłem - mieszkam i zrobiłbym przy nastepnej budowie :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynapitlok 25.07.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Witam mam pytanie do bardziej doswiadczonych jaki jest koszt budowy piwnicy domu którego powierzchnia zabudowy wynosi 100m/k więc tyle chyba bedzie miała też piwnica jaki może być średni koszt budowy piwnicy do deki?bardzo proszę o porade.pozdrowionka dla wszystkich niedoświadczonych błądzących po zagadnieniach budowlanych:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyk 11.08.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Przede wszystkim MUSISZ!!! zrobić przekop kontrolny. Sprawdź na jakiej głębokości stabilizuje Ci się woda gruntowa. Jestem na etapie robienia fundamentów - posadawiając studnię drenażową musiałem zejść poniżej poziomu wody gruntowej - nie wyobrażam sobie robić w takich warunkach np. ław fundamentowych. Jeśli warunki gruntowo-wodne są o.k. to wtedy sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy Ci są one do szczęścia potrzebne.Ja sam nie znalazłem odpowiedzi, ale zdecydowałem że wybuduję piwnice. Co do kosztów to po własnym przeliczeniu mam nadzieję, że z materiałem zmieszczę się w 60tys.zł - robocizna to około 18tyś.zł (zakres ogólnie około 60mb: fundamenty, ściany piwniczne, izolacje, posadzka, strop, schody, dreanaż). Pozdrawiamheavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 12.08.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Jakby nie było koszt jednego piętra w dół (zrobionego porządnie) to dwa w górę. Więc zastanów się pożądnie. Ja trzymam się zdania, że im mniej elementów możiwych do spieprzenia przez wykonawców tym lepiej. A do piwnicy musisz mieć zaj******ch fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pir 12.08.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Czasem jest też tak, że tych "dwóch pięter w górę" nie da się zbudować, bo na przykład plan zagospodarowania nie puszcza. Ja piwnicy nie robię, bo to co mógłbym mieć w piwnicy będę miał w postawionym obok garażu-domku gospodarczym. Oczywiście nie buduje go teraz, tylko dopiero za kilka lat bo tak bardzo nie jest mi teraz potrzebny, ale zbuduję na pewno. I przypuszczam, że nawet za kilka lat wyjdzie taniej, niż teraz piwnica.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 13.08.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Czy się da czy nie wg planu to inna para kaloszy. Ale koszt trzeba właśnie taki liczyć. Celowałbym w 100k - jeśli ma być zrobione porządnie. Ale to zawsze zależy od robocizny na danym terenie. Ceny materiałów jakoś szczególnie się nie różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 13.08.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 jak teren suchy to żal nie zrobić, wszystko zależy od potrzeb użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 17.08.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Przede wszystkim MUSISZ!!! zrobić przekop kontrolny. Sprawdź na jakiej głębokości stabilizuje Ci się woda gruntowa. Jestem na etapie robienia fundamentów - posadawiając studnię drenażową musiałem zejść poniżej poziomu wody gruntowej - nie wyobrażam sobie robić w takich warunkach np. ław fundamentowych. Jeśli warunki gruntowo-wodne są o.k. to wtedy sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy Ci są one do szczęścia potrzebne. Ja sam nie znalazłem odpowiedzi, ale zdecydowałem że wybuduję piwnice. Co do kosztów to po własnym przeliczeniu mam nadzieję, że z materiałem zmieszczę się w 60tys.zł - robocizna to około 18tyś.zł (zakres ogólnie około 60mb: fundamenty, ściany piwniczne, izolacje, posadzka, strop, schody, dreanaż). Pozdrawiam heavyk przekop kontrolny i o jakości gruntu ,poziomie wód,czy jest to woda gruntowa,czy lustro wody jest stałe? o tym wszystkim ma zdecydować inwestor? a geolog niech piecze pączki,bo cukiernik robi badania geologiczne.Zrób badania geologiczne -koszt ok. 700 zł i to da Ci może odpowiedź na Twoje pytanie i pozwoli dokonać racjonalnego wyboru bez dodatkowych pytań bez odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 17.08.2010 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Piwnicę trudno(drogo) jest dobrze zaizolować przeciw wilgoci/wodzie. W moim starym domu (piwnica 1.20 poniżej poziomu) była regularnie zalewana aż do czasu kiedy zrobiono i podłączono kanalizację miejską. Dopiero wtedy nadmiar wody w ziemi spływał do kanalizacji, a nie zalewał piwnicę. Także z poziomem wód gruntowych bywa różnie, zmienia się on i trzeba mieć świadomość możliwych (dodatkowych) kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek80 17.08.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Ja mam działkę na górce, do 6 metra wody nie ma. Koszt obliczyłem na około 40k (ściany żelbetowe), ale wiadomo jak jest. Plus taki, że odpada koszt posadzki na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 17.08.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Odpada? A jak zamiar masz przekryć piwnicę ? Nad nią też trzeba strop zrobić to jest dodatkowy koszt. Koszt schodów ? Ilość robót ziemnych ? I wiele innych. 40k to zwykły fundament około 150m2 moze kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 17.08.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 odpada koszt posadzki na parterze za to dochodzi koszt stropu który jest znacznie droższy. Cała hydroizolacja piwnicy też sporo wyniesie - jeśli chcesz ja zrobić porządnie (a robić byle jak nie polecam) a będziesz miał ciemne i wilgotne pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 17.08.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 A może zastanów się nad strychem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 18.08.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 A może zastanów się nad strychem ?? To jest dobry pomysł. Ja tak właśnie robię. Projekt był z piwnicą, jednak po ostatnich deszczach i rozmowach z sąsiadami zrezygnowaliśmy z niej. Bo nie sztuką jest teraz wydać kupę kasy na piwnicę, a potem przez całe życie żałować, pompując z niej wodę. I tak doszliśmy właśnie do strychu i że w naszym projekcie wychodzi on całkiem sporych rozmiarów. Może pieca tam nie wsadzę, ale na różne graty jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 18.08.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Ja zdecydowałem się na piwnice bo i tak u mnie strefa przemarzania to 1.5 metra wiec zal było ten dół zasypać a koszt zasypania tez byłby nie mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EK1719503426 18.08.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Jesli masz spad na dzialce to wtedy rob... Ja osobiscie nie zrobilem teren malo przepuszczalny i glinistay i mialoby sie to z celem. Graty bede trzymal na strychu jak kiedys sie dorobie gratow:) Przy terazniejszych anomaliach pogodowych to proszenie sie o klopoty ale tomoja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek80 18.08.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Strop wliczam w koszt piwnicy, dlatego odliczam koszt posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 19.08.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 No i tak na tym stropie trzeba podłogę zrobić. A dochodzi jeszcze podłoga (droższa bo mocno izolowana w piwnicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrystianW79 20.08.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 A ja mam pytanie w temacie ale troszkę z innej strony? Chcę zrobić piwnicę pod częścią domu, ale nie mam jej w projekcie.Mam już wydane pozwolenie na budowę.Czy tego typu zmiany można dokonywać w czasie prac czy muszę to jeszcze przed rozpoczęciem budowy zgłosić, uzyskać pozwolenie i takie tam.?? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 20.08.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 A ja mam pytanie w temacie ale troszkę z innej strony? Chcę zrobić piwnicę pod częścią domu, ale nie mam jej w projekcie. Mam już wydane pozwolenie na budowę. Czy tego typu zmiany można dokonywać w czasie prac czy muszę to jeszcze przed rozpoczęciem budowy zgłosić, uzyskać pozwolenie i takie tam.?? Z góry dzięki za odpowiedź. Taka zmiana wiąże się ze zmianą pozwolenia na budowę. Idziesz do projektanta, który robi Ci zamienny projekt z piwnicą. Z tym i z pustym dziennikiem budowy idziesz do starostwa po nowe pozwolenie. Do czasu jego uzyskania nie możesz nic robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts