Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA-tak czy nie?

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 523
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam mam pytanie do bardziej doswiadczonych jaki jest koszt budowy piwnicy domu którego powierzchnia zabudowy wynosi 100m/k więc tyle chyba bedzie miała też piwnica jaki może być średni koszt budowy piwnicy do deki?bardzo proszę o porade.pozdrowionka dla wszystkich niedoświadczonych błądzących po zagadnieniach budowlanych:-)

• 3 weeks później...

Przede wszystkim MUSISZ!!! zrobić przekop kontrolny. Sprawdź na jakiej głębokości stabilizuje Ci się woda gruntowa. Jestem na etapie robienia fundamentów - posadawiając studnię drenażową musiałem zejść poniżej poziomu wody gruntowej - nie wyobrażam sobie robić w takich warunkach np. ław fundamentowych.

Jeśli warunki gruntowo-wodne są o.k. to wtedy sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy Ci są one do szczęścia potrzebne.

Ja sam nie znalazłem odpowiedzi, ale zdecydowałem że wybuduję piwnice.

Co do kosztów to po własnym przeliczeniu mam nadzieję, że z materiałem zmieszczę się w 60tys.zł - robocizna to około 18tyś.zł (zakres ogólnie około 60mb: fundamenty, ściany piwniczne, izolacje, posadzka, strop, schody, dreanaż).

Pozdrawiam

heavyk

Czasem jest też tak, że tych "dwóch pięter w górę" nie da się zbudować, bo na przykład plan zagospodarowania nie puszcza. Ja piwnicy nie robię, bo to co mógłbym mieć w piwnicy będę miał w postawionym obok garażu-domku gospodarczym. Oczywiście nie buduje go teraz, tylko dopiero za kilka lat bo tak bardzo nie jest mi teraz potrzebny, ale zbuduję na pewno. I przypuszczam, że nawet za kilka lat wyjdzie taniej, niż teraz piwnica....

Przede wszystkim MUSISZ!!! zrobić przekop kontrolny. Sprawdź na jakiej głębokości stabilizuje Ci się woda gruntowa. Jestem na etapie robienia fundamentów - posadawiając studnię drenażową musiałem zejść poniżej poziomu wody gruntowej - nie wyobrażam sobie robić w takich warunkach np. ław fundamentowych.

Jeśli warunki gruntowo-wodne są o.k. to wtedy sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy Ci są one do szczęścia potrzebne.

Ja sam nie znalazłem odpowiedzi, ale zdecydowałem że wybuduję piwnice.

Co do kosztów to po własnym przeliczeniu mam nadzieję, że z materiałem zmieszczę się w 60tys.zł - robocizna to około 18tyś.zł (zakres ogólnie około 60mb: fundamenty, ściany piwniczne, izolacje, posadzka, strop, schody, dreanaż).

Pozdrawiam

heavyk

przekop kontrolny i o jakości gruntu ,poziomie wód,czy jest to woda gruntowa,czy lustro wody jest stałe? o tym wszystkim ma zdecydować inwestor? a geolog niech piecze pączki,bo cukiernik robi badania geologiczne.Zrób badania geologiczne -koszt ok. 700 zł i to da Ci może odpowiedź na Twoje pytanie i pozwoli dokonać racjonalnego wyboru bez dodatkowych pytań bez odpowiedzi

Piwnicę trudno(drogo) jest dobrze zaizolować przeciw wilgoci/wodzie.

W moim starym domu (piwnica 1.20 poniżej poziomu) była regularnie zalewana aż do czasu kiedy zrobiono i podłączono kanalizację miejską. Dopiero wtedy nadmiar wody w ziemi spływał do kanalizacji, a nie zalewał piwnicę.

Także z poziomem wód gruntowych bywa różnie, zmienia się on i trzeba mieć świadomość możliwych (dodatkowych) kłopotów.

A może zastanów się nad strychem ??

To jest dobry pomysł. Ja tak właśnie robię. Projekt był z piwnicą, jednak po ostatnich deszczach i rozmowach z sąsiadami zrezygnowaliśmy z niej. Bo nie sztuką jest teraz wydać kupę kasy na piwnicę, a potem przez całe życie żałować, pompując z niej wodę. I tak doszliśmy właśnie do strychu i że w naszym projekcie wychodzi on całkiem sporych rozmiarów. Może pieca tam nie wsadzę, ale na różne graty jak znalazł.

A ja mam pytanie w temacie ale troszkę z innej strony?

Chcę zrobić piwnicę pod częścią domu, ale nie mam jej w projekcie.

Mam już wydane pozwolenie na budowę.

Czy tego typu zmiany można dokonywać w czasie prac czy muszę to jeszcze przed rozpoczęciem budowy zgłosić, uzyskać pozwolenie i takie tam.??

Z góry dzięki za odpowiedź.

A ja mam pytanie w temacie ale troszkę z innej strony?

Chcę zrobić piwnicę pod częścią domu, ale nie mam jej w projekcie.

Mam już wydane pozwolenie na budowę.

Czy tego typu zmiany można dokonywać w czasie prac czy muszę to jeszcze przed rozpoczęciem budowy zgłosić, uzyskać pozwolenie i takie tam.??

Z góry dzięki za odpowiedź.

Taka zmiana wiąże się ze zmianą pozwolenia na budowę. Idziesz do projektanta, który robi Ci zamienny projekt z piwnicą. Z tym i z pustym dziennikiem budowy idziesz do starostwa po nowe pozwolenie. Do czasu jego uzyskania nie możesz nic robić.