KrystianW79 20.08.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 20.08.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Może kierownik pozwolić wpisem do książki budowy po akceptacji projektanta. I mozna robić, ale ....Trzeba będzie wystąpić z pozwoleniem zamiennym i pewna jest wizyta inspektora z odpowiedniego urzędu. Kierownik jeśli weźmie tą odpowiedzialnośc to powinien całą procedurę wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadekx 21.08.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Witam, ja zdecydowałem się zrobić piwnice pod całym domem, koszty o których piszecie są dosyć duże, ale nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy. jak wykonujecie hydroizolację ? na ile szacujecie jej koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp3s 21.08.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Przyłącze się i ja do tematu. Jeszce 2 tygodnie temu miałem mieć piwnicę pod całym domem. Jak sąsiad zaczął kopac pod fundamenty to zrezygnowałem z piwnicy. Woda stała jakieś 60 cm pod gruntem. Wykonawca również szczerze odradził budowanie piwnic. Bo mówi, nie da mi gwarancji że za 5 lat nie bedzie grzyba. Można izolować, odpompowywać, ale nikt nie da mi gwarancji, ze woda się nie przedrze. Zresztą ostatnie wydarzenia powodziowe utwierdzają mnie w tym przekonaniu.Co do formalności. Mam wydane prawomocne pozwolenie na budowę, ale taką zmaianę jak brak piwnic trzeba zgłosić. Nazywa się to zmiana pozwolenia na budowę i możesz to zrobić podczas budowy, nie musisz jej wstrzymywać. Jest to normalna procedura, kierownik to załatwi, ale uwaga: musisz mieć na to projekt.Jeśli decydujesz się na piwnicę, to rób pod całym domem. Potem w razie czego łatwiej się dostać do ścian od zewnątrz. A koszt wtedy - stosunkowo- niewiele wzrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts