Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA-tak czy nie?

Recommended Posts

bez piwnicy to jak już ktoś napisał - dom jest jak apartamencik w bud. wielorodzinnym

apartamencik w budownictwie wieloradzinnym jest o jakies 100 m. mniejszy i bez 1100 metrowej dzialki.

Ja , dziewczyna i moze w przyszlosci jedna lub dwie pociechy.

Dom 180 m pow. uzyt. + 1100 dzialki. Po ki grom piewnica.

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 523
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Nie wiem jaki projekt wybrać z piwnicą czy bez.

Planuje domek ok.130m parterowy z użytkowym poddaszem. We wszystkich projektach co oglądałam brakuje mi odpowiedniej kotłowni i pomieszczenia gospodarczego. Dlatego teraz zastanawiam się nad projektem z piwnicą. Proszę napiszcie mi czy budowa takiej piwnicy to duże koszta? Czy jednak sobie ją odpuścić. Myąlałam o tym aby od razu mieć też pod budynkiem garaż zamiast z boku.

Proszę o porady.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o piwnice, to kwestia wyboru.

Koszt budowy na pewno wzrośnie, ale też kusi możliwość skupienia pomieszczeń gospodarczych poza strefą mieszkalną.

Weź też pod uwagę rodzaj podłoża, na którym posadowisz dom,

czy teren nie jest podmokły,

bo jeśli tak, to jeszcze dochodzą niemałe koszty dodatkowej izolacji przeciwwilgociowej piwnic

( a woda i tak potrafi przeniknąć, było o tym niejednokrotnie na forum).

Miałam piwnice w starym domu, w nowym świadomie z nich zrezygnowałam.

Jeśli chodzi o garaż pod domem, zdecydowanie odradzam, same kłopoty,

zjeżdżanie i wyjeżdżanie zimą po zlodowaciałym zjeździe,

zapach spalin przenikający do domu (wyjeżdżanie pod górę na zimnym silniku).

Miałam przez wiele lat garaż pod domem, parę niemiłych przygód z tym związanych

i po latach zapadła decyzja o zasypaniu i przerobieniu go na pomieszczenie gospodarcze.

Pozdrawiam.

Temat byl juz omawiany ,ale i ja szukalem i zastanawialem sie tak czy inaczej moge podpowiedziec co jest wazne-

stan wody gruntowej- czym wyzej tym drozej

jak duza jest dzialka

jakie masz mozliwosci finansowe-przy domku za 600000 tys jest to ok 130000 tys (wyliczenie Fa.Archon)

co chcesz w piwnicy tylko kotlownie i skladzik? szkoda pieniedzy!

Reszte znajdziesz w wyszukiwarce wpisz "z piwnica czy bez w dziale porady."

Ja zdecydowalem sie bez piwnicy ale bede robil plyte Legalett i projekt ma jzu kotlownie ,pom.gospodarcze i garaz.Jezeli szukasz projektu to z garazem ,bo jak przeczytalem na forum ze za wolno stojacy garaz placisz podatek jak za dodatkowy domek :evil: to szybko zmienia sie kryteria szukania.

Pzdr.

Piwnica ma sens, gdy nie możesz mieć większej powierzchni zabudowy (ograniczenie w poziomie) i wyższego budynku - limit na wysokość kolenicy (ograniczenie w pionie).

Ma sens na pomieszczenie gdzie światło dzienne nie jest niezbędne, np. kotłownia, pralnia, pokój kinowy, piwniczka win.

Piwnica ma sens gdy planujesz kocioł na węgiel i potrzebujesz miejsca na ten węgiel.

W innych przypadkach to samo co w piwnicy można zrobić na parterze czy piętrze. Nie licz na to że m2 piwnicy będzie dużo tańszy niż m2 normalnej powierzchni. A skoro nie widać różnicy to lepiej sobie odpuścić problemy z wilgocią, dodatkowymi schodami itd.

Przy piwnicy często poziom zero jest wyżej, co mi się osobiście nie podoba i jest niewygodne - więcej schodków żeby wejść do domu, wyżej jest taras itd.

Ja bym robił piwnicę tylko w przypadku budowy na bardzo stromej działce, gdy z jednej strony grunt jest na poziomie parteru, a z drugiej piętro niżej.

Piwnica tylko tam gdzie poziom wód gruntowych jest dostatecznie niski. Tak aby podłoga w piwnicy była posadowiona wyżej od poziomu wód gruntowych. W przeciwnym razie koszty drenażu i izolacji chyba nie jest tego warta. Jeśli na działce jest miejsce lepszym rozwiązaniem jest budynek gospodarczy albo dodatkowe pomieszczenia w domu. Ja nie mam piwnicy bo u mnie woda gruntowa jest bardzo wysoko.

Piwnica - ja musiałem i chciałem zrobić. Musiałem ze względu na ogrzewanie (ogrzewanie olejowe - miejsce do trzymania zbiorników i dosyć głośny kocioł jak to olejak). W sumie 70m2 piwnic o wysokości około 2,30 m kosztowało mnie jakieś 30 tys. złotych (materiał + robota), a dzięki temu mam pralnię, suszarnię, kotłownię, spiżarnię i warsztacik oraz "graciarnię" a w domku cicho, przestronnie, czysto i przyjemnie. Jestem zatem całkowicie za.

Piwnicę wkopałem maksymalnie jak się dało. Nad poziom gruntu wystaje mi tylko 50 cm więc domek wizualnie prawie nic nie stracił. Warunek oczywiście to suchy teren, a ja na taki trafiłem :)

Prawie wszystkie ważne argumenty już tu padły. Chciałam tylko zwrócić uwagę, że podwyższenie poziomu zero może też mieć zalety. A mianowicie takie, że okna parteru są na tyle wysoko, że nie musisz się zastanawiać czy ktoś Ci się przypadkiem nie przygląda. I nie ważne czy się ma psa.

Koleżance złodziej w biały dzień wskoczył przez okno (zwykłe, nie balkonowe) do domku - takiego bez piwnicy, gdzie podloga parteru na wysokości gruntu. Koleżanka leżała na kanapie, a obok na fotelu torebka.

No i dziewczyna co prawda została, ale torebka wyskoczyła razem ze złodziejem, tak szybko, że duży pies zorientował się jak gościa już nie było.

Nie mówię, że to od razu musi przesądzać, ale warto brać pod uwagę. Zależy w jakiej okolicy się buduje.

Zwykle idzie to w parze z okolicą miejską, a więc i małymi działkami - wtedy piwnica ma podwójny sens. Na wsi i bez ograniczeń poziomych - raczej nie.

Temat byl juz omawiany ,ale i ja szukalem i zastanawialem sie tak czy inaczej moge podpowiedziec co jest wazne-

stan wody gruntowej- czym wyzej tym drozej

jak duza jest dzialka

jakie masz mozliwosci finansowe-przy domku za 600000 tys jest to ok 130000 tys (wyliczenie Fa.Archon)

co chcesz w piwnicy tylko kotlownie i skladzik? szkoda pieniedzy!

Reszte znajdziesz w wyszukiwarce wpisz "z piwnica czy bez w dziale porady."

Ja zdecydowalem sie bez piwnicy ale bede robil plyte Legalett i projekt ma jzu kotlownie ,pom.gospodarcze i garaz.Jezeli szukasz projektu to z garazem ,bo jak przeczytalem na forum ze za wolno stojacy garaz placisz podatek jak za dodatkowy domek :evil: to szybko zmienia sie kryteria szukania.

Pzdr.

130000 za piwnicę to oczywiście gruba przesada, kwota zawyżona dwu a nawet trzykrotnie. Wiem bo mam piwnicę 110 m.kw.

• 3 weeks później...
Jak radzicie sobie w domkach opwierzchni ok. 120 m kw. bez piwnic. Gdzie przechowujecie sprzęt sportowy, ogrodowy? gosiac

Mam kanciapę, o wym 1 m x 3 m gdzie są piwniczne połki

Zbędne graty wywalam

rzeczy lekkie ypu namoit, ogrodwy parsol, waluzki ladują na poddaszu

rowery - zimują w garzu u tescia

Jak radzicie sobie w domkach opwierzchni ok. 120 m kw. bez piwnic. Gdzie przechowujecie sprzęt sportowy, ogrodowy? gosiac

Witam. Mamy podobny metraż domu i w planie brak piwnicy. Jednak tuż przed zalaniem fundamentu majster podpowiedział nam wykonanie małej piwniczki a raczej schowka ( 3x4x1.5). Do momentu wybudowania domu w stanie surowym sprawdzała się całkiem nieźle. W przyszłości planujemy garaż wolno stojący z pomieszczeniem gospodarczym. Pozdrawiam

• 6 months później...

Witam doświadczonych budowniczych :wink:

Jestem tu nowy i właśnie zastanawiam się nad wyborem projektu domu w Archon(http://www.archon.pl)-"dom w dmuchawcach".

Ponieważ to jest mały domek(ca.130m2) beż spiżarni i małym pomieszczeniem gosp. i będzie usytuowany na wąskiej działce, chciałbym zrobić chociaż częściowe podpiwniczenie na: słoiki, przetwory, baniaki na winko, może rowery, stare rupiecie, może koks lub inne paliwo stałe do kotła(jeszcze nie wiem), suszarnię, prasowalnię, narzędzia i stół do ewent. pracy itp. :o

NIestety garaż jednostanowiskowy jest mały i tam oprócz sam. nic więcej nie wejdzie.

Czy waszym zdaniem takie pomieszczenie ma sens z praktycznego i finansowego punktu widzenia?

Ile pieniędzy trzeba przeznaczyć na taką operację?

Dzięki z góry za odpoweodź :lol:

pozdrawiam