PADI 13.05.2004 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 bez piwnicy to jak już ktoś napisał - dom jest jak apartamencik w bud. wielorodzinnym apartamencik w budownictwie wieloradzinnym jest o jakies 100 m. mniejszy i bez 1100 metrowej dzialki. Ja , dziewczyna i moze w przyszlosci jedna lub dwie pociechy.Dom 180 m pow. uzyt. + 1100 dzialki. Po ki grom piewnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolaw 27.09.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 WitamNie wiem jaki projekt wybrać z piwnicą czy bez.Planuje domek ok.130m parterowy z użytkowym poddaszem. We wszystkich projektach co oglądałam brakuje mi odpowiedniej kotłowni i pomieszczenia gospodarczego. Dlatego teraz zastanawiam się nad projektem z piwnicą. Proszę napiszcie mi czy budowa takiej piwnicy to duże koszta? Czy jednak sobie ją odpuścić. Myąlałam o tym aby od razu mieć też pod budynkiem garaż zamiast z boku.Proszę o porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Jeśli chodzi o piwnice, to kwestia wyboru.Koszt budowy na pewno wzrośnie, ale też kusi możliwość skupienia pomieszczeń gospodarczych poza strefą mieszkalną.Weź też pod uwagę rodzaj podłoża, na którym posadowisz dom, czy teren nie jest podmokły, bo jeśli tak, to jeszcze dochodzą niemałe koszty dodatkowej izolacji przeciwwilgociowej piwnic ( a woda i tak potrafi przeniknąć, było o tym niejednokrotnie na forum).Miałam piwnice w starym domu, w nowym świadomie z nich zrezygnowałam. Jeśli chodzi o garaż pod domem, zdecydowanie odradzam, same kłopoty, zjeżdżanie i wyjeżdżanie zimą po zlodowaciałym zjeździe, zapach spalin przenikający do domu (wyjeżdżanie pod górę na zimnym silniku).Miałam przez wiele lat garaż pod domem, parę niemiłych przygód z tym związanych i po latach zapadła decyzja o zasypaniu i przerobieniu go na pomieszczenie gospodarcze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matti 27.09.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Temat byl juz omawiany ,ale i ja szukalem i zastanawialem sie tak czy inaczej moge podpowiedziec co jest wazne- stan wody gruntowej- czym wyzej tym drozej jak duza jest dzialka jakie masz mozliwosci finansowe-przy domku za 600000 tys jest to ok 130000 tys (wyliczenie Fa.Archon) co chcesz w piwnicy tylko kotlownie i skladzik? szkoda pieniedzy! Reszte znajdziesz w wyszukiwarce wpisz "z piwnica czy bez w dziale porady." Ja zdecydowalem sie bez piwnicy ale bede robil plyte Legalett i projekt ma jzu kotlownie ,pom.gospodarcze i garaz.Jezeli szukasz projektu to z garazem ,bo jak przeczytalem na forum ze za wolno stojacy garaz placisz podatek jak za dodatkowy domek to szybko zmienia sie kryteria szukania. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 27.09.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Piwnica ma sens, gdy nie możesz mieć większej powierzchni zabudowy (ograniczenie w poziomie) i wyższego budynku - limit na wysokość kolenicy (ograniczenie w pionie).Ma sens na pomieszczenie gdzie światło dzienne nie jest niezbędne, np. kotłownia, pralnia, pokój kinowy, piwniczka win.Piwnica ma sens gdy planujesz kocioł na węgiel i potrzebujesz miejsca na ten węgiel.W innych przypadkach to samo co w piwnicy można zrobić na parterze czy piętrze. Nie licz na to że m2 piwnicy będzie dużo tańszy niż m2 normalnej powierzchni. A skoro nie widać różnicy to lepiej sobie odpuścić problemy z wilgocią, dodatkowymi schodami itd.Przy piwnicy często poziom zero jest wyżej, co mi się osobiście nie podoba i jest niewygodne - więcej schodków żeby wejść do domu, wyżej jest taras itd. Ja bym robił piwnicę tylko w przypadku budowy na bardzo stromej działce, gdy z jednej strony grunt jest na poziomie parteru, a z drugiej piętro niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 27.09.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Piwnica tylko tam gdzie poziom wód gruntowych jest dostatecznie niski. Tak aby podłoga w piwnicy była posadowiona wyżej od poziomu wód gruntowych. W przeciwnym razie koszty drenażu i izolacji chyba nie jest tego warta. Jeśli na działce jest miejsce lepszym rozwiązaniem jest budynek gospodarczy albo dodatkowe pomieszczenia w domu. Ja nie mam piwnicy bo u mnie woda gruntowa jest bardzo wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 27.09.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Piwnica - ja musiałem i chciałem zrobić. Musiałem ze względu na ogrzewanie (ogrzewanie olejowe - miejsce do trzymania zbiorników i dosyć głośny kocioł jak to olejak). W sumie 70m2 piwnic o wysokości około 2,30 m kosztowało mnie jakieś 30 tys. złotych (materiał + robota), a dzięki temu mam pralnię, suszarnię, kotłownię, spiżarnię i warsztacik oraz "graciarnię" a w domku cicho, przestronnie, czysto i przyjemnie. Jestem zatem całkowicie za. Piwnicę wkopałem maksymalnie jak się dało. Nad poziom gruntu wystaje mi tylko 50 cm więc domek wizualnie prawie nic nie stracił. Warunek oczywiście to suchy teren, a ja na taki trafiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 27.09.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Prawie wszystkie ważne argumenty już tu padły. Chciałam tylko zwrócić uwagę, że podwyższenie poziomu zero może też mieć zalety. A mianowicie takie, że okna parteru są na tyle wysoko, że nie musisz się zastanawiać czy ktoś Ci się przypadkiem nie przygląda. I nie ważne czy się ma psa. Koleżance złodziej w biały dzień wskoczył przez okno (zwykłe, nie balkonowe) do domku - takiego bez piwnicy, gdzie podloga parteru na wysokości gruntu. Koleżanka leżała na kanapie, a obok na fotelu torebka. No i dziewczyna co prawda została, ale torebka wyskoczyła razem ze złodziejem, tak szybko, że duży pies zorientował się jak gościa już nie było. Nie mówię, że to od razu musi przesądzać, ale warto brać pod uwagę. Zależy w jakiej okolicy się buduje. Zwykle idzie to w parze z okolicą miejską, a więc i małymi działkami - wtedy piwnica ma podwójny sens. Na wsi i bez ograniczeń poziomych - raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREG.M 27.09.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Temat byl juz omawiany ,ale i ja szukalem i zastanawialem sie tak czy inaczej moge podpowiedziec co jest wazne- stan wody gruntowej- czym wyzej tym drozej jak duza jest dzialka jakie masz mozliwosci finansowe-przy domku za 600000 tys jest to ok 130000 tys (wyliczenie Fa.Archon) co chcesz w piwnicy tylko kotlownie i skladzik? szkoda pieniedzy! Reszte znajdziesz w wyszukiwarce wpisz "z piwnica czy bez w dziale porady." Ja zdecydowalem sie bez piwnicy ale bede robil plyte Legalett i projekt ma jzu kotlownie ,pom.gospodarcze i garaz.Jezeli szukasz projektu to z garazem ,bo jak przeczytalem na forum ze za wolno stojacy garaz placisz podatek jak za dodatkowy domek to szybko zmienia sie kryteria szukania. Pzdr. 130000 za piwnicę to oczywiście gruba przesada, kwota zawyżona dwu a nawet trzykrotnie. Wiem bo mam piwnicę 110 m.kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 27.09.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 witamprzy metrazu 130 to faktycznie TAK piwnice bedzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaco 27.09.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 cześć ja buduję z piwnicą, nie wyobrażam sobie własnego domu bez miejsca na ziemniaki na zimę garaż, jak wyżej - nie polecam w piwnicy (rodzice mają...- kłopoty zimą też.) my mamy w bryle domu nasz projekt Makary/archeton też prawie 130 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 16.10.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Jak radzicie sobie w domkach opwierzchni ok. 120 m kw. bez piwnic. Gdzie przechowujecie sprzęt sportowy, ogrodowy? gosiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 16.10.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 W tym wątku było tym http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46154&highlight=koszt+budowy+piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.10.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Będę miał wolnostojący garaż, z wydzielonym dużym pomieszczeniem gospodarczym. Koszt kilkukrotnie niższy niż piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 16.10.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Pewnie że z piwnicą. Nawet tutaj na forum jest piwnica, to chyba wyjaśnia definitywnie sprawę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.10.2005 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Pewnie że z piwnicą. Nawet tutaj na forum jest piwnica, to chyba wyjaśnia definitywnie sprawę . Twoja wypowiedź jest trochę nie na temat. W pytaniu chodziło o to, jak sobie radzą posiadacze domów bez piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 16.10.2005 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Tytuł wątka brzmi:Z piwnicą, czy bez?Odpowiadam więc: z piwnicą!Odpowiedziałem na temat. Sorki. Nie przeczytałem posta, tylko sam temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 16.10.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Jak radzicie sobie w domkach opwierzchni ok. 120 m kw. bez piwnic. Gdzie przechowujecie sprzęt sportowy, ogrodowy? gosiac Mam kanciapę, o wym 1 m x 3 m gdzie są piwniczne połki Zbędne graty wywalam rzeczy lekkie ypu namoit, ogrodwy parsol, waluzki ladują na poddaszu rowery - zimują w garzu u tescia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 18.10.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Jak radzicie sobie w domkach opwierzchni ok. 120 m kw. bez piwnic. Gdzie przechowujecie sprzęt sportowy, ogrodowy? gosiac Witam. Mamy podobny metraż domu i w planie brak piwnicy. Jednak tuż przed zalaniem fundamentu majster podpowiedział nam wykonanie małej piwniczki a raczej schowka ( 3x4x1.5). Do momentu wybudowania domu w stanie surowym sprawdzała się całkiem nieźle. W przyszłości planujemy garaż wolno stojący z pomieszczeniem gospodarczym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik Witkowski 04.05.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Witam doświadczonych budowniczych Jestem tu nowy i właśnie zastanawiam się nad wyborem projektu domu w Archon(http://www.archon.pl)-"dom w dmuchawcach". Ponieważ to jest mały domek(ca.130m2) beż spiżarni i małym pomieszczeniem gosp. i będzie usytuowany na wąskiej działce, chciałbym zrobić chociaż częściowe podpiwniczenie na: słoiki, przetwory, baniaki na winko, może rowery, stare rupiecie, może koks lub inne paliwo stałe do kotła(jeszcze nie wiem), suszarnię, prasowalnię, narzędzia i stół do ewent. pracy itp. NIestety garaż jednostanowiskowy jest mały i tam oprócz sam. nic więcej nie wejdzie. Czy waszym zdaniem takie pomieszczenie ma sens z praktycznego i finansowego punktu widzenia? Ile pieniędzy trzeba przeznaczyć na taką operację? Dzięki z góry za odpoweodź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts