Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA-tak czy nie?

Recommended Posts

Piwnica znacznie podnosi koszty - izolacja, strop, schody, itd. Poza tym trzeba ją wykończyć i później ogrzać. Ja zrezygnowałem z piwnicy. Wyliczyłem "na oko", że musiałbym na nią wydać minimum 10 tys. zł. Wolę za te pieniądze zbudować duży garaż wolnostojący.

• Odpowiedzi 523
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmm "ogrzewać "i "wykańczać" rozumiem na "wysoki połysk" piwnicy przeznaczonej na rupiecie, słoiki z kompotami i kotłownię to chyba nie trzeba tak że ta obawa poprzednika odpada :p

a koszt to na pewno będzie dodatkowy strop, schody z 10000 złotych + wykopanie / wywiezienie ziemi ("wąska działka" pewnie nie będzie jej gdzie rozgarnąc)...

Piwnica TAK jedyny argument na NIE to wysoko woda w ziemi jeżeli jest wyżej niż 1,5 - 2 metry to raczej bym sobie odpuścił... Najlepiej sprawdzić jej poziom w studni gdzieś w okolicy o ile takie występują...

hmm "ogrzewać "i "wykańczać" rozumiem na "wysoki połysk" piwnicy przeznaczonej na rupiecie, słoiki z kompotami i kotłownię to chyba nie trzeba tak że ta obawa poprzednika odpada :p

Tak Ci się tylko wydaje. Wylewki trzeba zrobić, tynki też, można ewentualnie nie malować. Izolacja przeciwwodna, styropian musi być i to gubszy niż na zwykłym fundamencie. Do tego jeszcze instalacja elektryczna i schody. Piwnica to dodatkowa powierzchnia (kubatura) do ogrzania.

Zobaczysz jak zaczniesz budować, że koszty przerastają plany :-? A piwnica i tak staje się zwykle graciarnią pełną niepotrzebnych rzeczy i wylęgarnią pająków.

Po pierwsze po co ogrzewać piwnicę tam temperatura nigdy nie pada poniżej 0, po drugie po co styropian na posadzkę w piwnicy on tylko zatrzyma ciepło z ziemi, po trzecie jeśli poziom wód jest niski to i izolacja przeciw wilgociowa jest zbędna. Mam taka piwnicę u siebie wkopana około 1,5m w ziemię wysoka na 2,2m w piwnicy ciepło pomimo braku ogrzewania i izolacji na podłodze, jest w ścianach, izolacja przeciw wilkociowa nie wykonana - bardzo niski poziom wód gruntowych. Koszt 1 metr wysokości ściany fundamentowej, strop, tynki i instalacje z tym że wodna i ściekowa może być na wierzchu. Decyzję każdy powinien podjąć sam i nie mam sensu wciskać wszystkim że to jest tak kosztowne bo wybudowanie podobnego powierzchniowo pom. gospodarczego też by kosztowało całkiem sporo do piwnicy dochodzi nam strop a do pomieszczenia na powierzchni ziemi dach którego nikt nam za darmo nie da.

ja osobiście nie robię piwnicy chociaż perspektywa trzymania balonów z winikiem jest kusząca.

radzę bardzo dokładnie zbadać warunki wodne bo potem jest wielki płacz i ogromne koszty. sąsiad parę działek dalej jest właśnie na tym etapie - woda stała mu 3 tygodnie w wykopie, pompy, odwodnienia nerwy, pieniądze. do tego izolacje przeiciwwilgociowe, pewnie drenaż

a tym że w nieogrzewanej piwnicy jest zawsze powyżej 0 C to nie jest tak do końca pokazała to niektórym moim znajomym miniona zima

Tak, zrobiliśmy piwnicę, ale ze względu na duży ogród i konieczność przechowywania różnych różności ogrodniczych. I co - troszku podłamka finansowa. Bo dziura to minimum dodatkowe 3 tys, wymurowanie +/_ 10 tys, strop kolejne +/_ 10 tys. Zgodnie z tym stan zero domu zamiast kosztować 30 tys, kosztuje ok 55 tys lub więcej.

Ja mam piwnicę (zmieniałam pod tym kątem projekt) i jestem z tego bardzo zadowolona. Natomiast jest to spory koszt!!!!!!!!

A i nie wierz, że koszt piwnicy to 10kPLN więcej - tak może napisać ktoś, kto policzył tylko grube materiały i to z grubsza :D :D :D . Mnie koszt piwnicy (około 75m2) wyszedł dziś na poziomie 25-30kPLN więcej, niż gdybym tego nie robiła - ALE WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja mam piwnicę (zmieniałam pod tym kątem projekt) i jestem z tego bardzo zadowolona. Natomiast jest to spory koszt!!!!!!!!

A i nie wierz, że koszt piwnicy to 10kPLN więcej - tak może napisać ktoś, kto policzył tylko grube materiały i to z grubsza :D :D :D . Mnie koszt piwnicy (około 75m2) wyszedł dziś na poziomie 25-30kPLN więcej, niż gdybym tego nie robiła - ALE WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wszystko zależy od projektu. U mnie wyszło MINIMUM 10 tys. zł, bo mam suchy grunt, wysoką ścianę fundamentową. Żeby zrobić piwnicę musiałbym tylko podnieść fundament ok. pól metra i zrobić strop. Mimo to zrezygnowałem. Nie lubię pająków :lol:

Pająki są bardzo pożyteczne - ja wolę pajaki niż komary i muchy. :wink: . I gdyby nie poziom wód gruntowych to miałbym piwnicę.

To ja już wolę "latające" (oprócz szerszeni i os). Pająków nie znoszę, zresztą moja żona też. Nie ukrywam, że był to jeden z poważnych agrumentów przeciwko piwnicy u nas :wink:

Dominiku

kto będzie prasował -- żona ? - do piwnicy chcesz ją wrzucic bez światła słonecznego ?

a tak serio

dobrze zrobiona piwnica jest droższa od porównywalnego metrażu kondygnacji pietra i o ile przyjemniej przebywa się na śródziemiu niz podziemiu. Moze lepiej zwiększyc nieznacznie rozmiar domu skoro wiesz na tym etapie ze moze ci brkować miejsca - albo kupic składaki :lol: :lol: zajmuja mniej miejsca

jak chcesz małe pomieszczenie gosporadcze to postawisz sobie szopkę za duzo mniejsze pieniądze

No cóż , z tego punktu widzenia to robiąc swój dom nie wychodziłem - ale na szczęście mam dach , chociaż nie lubię jak mi na nim bociany paskudzą :wink:

Pozdrawiam i bez urazy Robert

Każdy kieruje się czymś innym podczas budowy. Ja teraz mieszkam w starym parterowym domu (z piwnicą) i nie lubię jak mi wielki pająk łazi po łóżku rano. Dlatego chcę tego uniknąć w nowym, wymarzonym domu, w który władowuję wszystkie swoje oszczędności i jeszcze się zadłużam na 30 lat :lol:

Jeśli nie będziesz miał ogrzewania węglowego. To piwnica jest zbędna.

Koszty jej wybudowania są spore a użyteczność znikoma.

Piszesz, ze Twój dom będzie niewielki gdyż działka jest wąska. Weż pod uwagę, że z tych 130 metrów powierzhni domu i tak będziesz musiał przeznaczyć kilka- kilkanaście metrów na drogę dojścia do piwnicy i samo do niej zejście. Dziura w posadce 1x1,5 metra ograniczona ponadto stromizną schodów to zbyt mało by wygodnie tam wejść a co najważniejsze przez tak niewielki otwór to nawet rower trudno tam znieść o czymś większym nawet nie wspomnę.

Postaraj się zagospodarowac to miejsce bardziej dla Ciebie użytecznie. Na pewno będzie taniej.

pozdrawiam

A co sadzicie o domu częściowo podpiwniczonym, mniej wiecej 40 m2. Piwnica przeznaczona glownie na kotlownie i skad opalu, tudzież narzędzia ogrodnicze, ale z wejściem od ogrodu właśnie. Mialoby to usadnienie w stromizmie dzialki, tylko czy to bedzie praktyczne? Plusy to na pewno oddzielenie kotlowni na paliwa stale od czesci mieszkalnej i nie traciloby sie miejsca na schody do piwnicy, a minus to ze trzeba wyjsc na dwor by dolozyc do pieca. Czy ktos tak ma, kotlownie poza domem, i jak to sie sprawdza?