anpi 04.05.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Piwnica znacznie podnosi koszty - izolacja, strop, schody, itd. Poza tym trzeba ją wykończyć i później ogrzać. Ja zrezygnowałem z piwnicy. Wyliczyłem "na oko", że musiałbym na nią wydać minimum 10 tys. zł. Wolę za te pieniądze zbudować duży garaż wolnostojący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.05.2006 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 hmm "ogrzewać "i "wykańczać" rozumiem na "wysoki połysk" piwnicy przeznaczonej na rupiecie, słoiki z kompotami i kotłownię to chyba nie trzeba tak że ta obawa poprzednika odpada a koszt to na pewno będzie dodatkowy strop, schody z 10000 złotych + wykopanie / wywiezienie ziemi ("wąska działka" pewnie nie będzie jej gdzie rozgarnąc)... Piwnica TAK jedyny argument na NIE to wysoko woda w ziemi jeżeli jest wyżej niż 1,5 - 2 metry to raczej bym sobie odpuścił... Najlepiej sprawdzić jej poziom w studni gdzieś w okolicy o ile takie występują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 05.05.2006 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 oczywiście, że TAK.Ogrzewanie??? wykańczanie - na później.Jeśli chcesz budować slamsy (budynki gospodarcze) i płacić podatek jak za zborze - to Twój wybór.Ostatnio obserwuje "modę" na nie robienie piwnic. Jak ktoś zamierza mieć kotłownię to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.05.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 hmm "ogrzewać "i "wykańczać" rozumiem na "wysoki połysk" piwnicy przeznaczonej na rupiecie, słoiki z kompotami i kotłownię to chyba nie trzeba tak że ta obawa poprzednika odpada Tak Ci się tylko wydaje. Wylewki trzeba zrobić, tynki też, można ewentualnie nie malować. Izolacja przeciwwodna, styropian musi być i to gubszy niż na zwykłym fundamencie. Do tego jeszcze instalacja elektryczna i schody. Piwnica to dodatkowa powierzchnia (kubatura) do ogrzania. Zobaczysz jak zaczniesz budować, że koszty przerastają plany A piwnica i tak staje się zwykle graciarnią pełną niepotrzebnych rzeczy i wylęgarnią pająków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro m 05.05.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Po pierwsze po co ogrzewać piwnicę tam temperatura nigdy nie pada poniżej 0, po drugie po co styropian na posadzkę w piwnicy on tylko zatrzyma ciepło z ziemi, po trzecie jeśli poziom wód jest niski to i izolacja przeciw wilgociowa jest zbędna. Mam taka piwnicę u siebie wkopana około 1,5m w ziemię wysoka na 2,2m w piwnicy ciepło pomimo braku ogrzewania i izolacji na podłodze, jest w ścianach, izolacja przeciw wilkociowa nie wykonana - bardzo niski poziom wód gruntowych. Koszt 1 metr wysokości ściany fundamentowej, strop, tynki i instalacje z tym że wodna i ściekowa może być na wierzchu. Decyzję każdy powinien podjąć sam i nie mam sensu wciskać wszystkim że to jest tak kosztowne bo wybudowanie podobnego powierzchniowo pom. gospodarczego też by kosztowało całkiem sporo do piwnicy dochodzi nam strop a do pomieszczenia na powierzchni ziemi dach którego nikt nam za darmo nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.05.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Ogrzewać piwnicę po to, żeby nie wychładzała całego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemon 05.05.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 ja osobiście nie robię piwnicy chociaż perspektywa trzymania balonów z winikiem jest kusząca.radzę bardzo dokładnie zbadać warunki wodne bo potem jest wielki płacz i ogromne koszty. sąsiad parę działek dalej jest właśnie na tym etapie - woda stała mu 3 tygodnie w wykopie, pompy, odwodnienia nerwy, pieniądze. do tego izolacje przeiciwwilgociowe, pewnie drenaż a tym że w nieogrzewanej piwnicy jest zawsze powyżej 0 C to nie jest tak do końca pokazała to niektórym moim znajomym miniona zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 05.05.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Ogrzewać piwnicę po to, żeby nie wychładzała całego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 05.05.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Tak, zrobiliśmy piwnicę, ale ze względu na duży ogród i konieczność przechowywania różnych różności ogrodniczych. I co - troszku podłamka finansowa. Bo dziura to minimum dodatkowe 3 tys, wymurowanie +/_ 10 tys, strop kolejne +/_ 10 tys. Zgodnie z tym stan zero domu zamiast kosztować 30 tys, kosztuje ok 55 tys lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 05.05.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Ja mam piwnicę (zmieniałam pod tym kątem projekt) i jestem z tego bardzo zadowolona. Natomiast jest to spory koszt!!!!!!!! A i nie wierz, że koszt piwnicy to 10kPLN więcej - tak może napisać ktoś, kto policzył tylko grube materiały i to z grubsza . Mnie koszt piwnicy (około 75m2) wyszedł dziś na poziomie 25-30kPLN więcej, niż gdybym tego nie robiła - ALE WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.05.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Ogrzewać piwnicę po to, żeby nie wychładzała całego domu. Bardzo rzeczowy komentarz - lubię takie dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.05.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Ja mam piwnicę (zmieniałam pod tym kątem projekt) i jestem z tego bardzo zadowolona. Natomiast jest to spory koszt!!!!!!!! A i nie wierz, że koszt piwnicy to 10kPLN więcej - tak może napisać ktoś, kto policzył tylko grube materiały i to z grubsza . Mnie koszt piwnicy (około 75m2) wyszedł dziś na poziomie 25-30kPLN więcej, niż gdybym tego nie robiła - ALE WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wszystko zależy od projektu. U mnie wyszło MINIMUM 10 tys. zł, bo mam suchy grunt, wysoką ścianę fundamentową. Żeby zrobić piwnicę musiałbym tylko podnieść fundament ok. pól metra i zrobić strop. Mimo to zrezygnowałem. Nie lubię pająków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 05.05.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Pająki są bardzo pożyteczne - ja wolę pajaki niż komary i muchy. . I gdyby nie poziom wód gruntowych to miałbym piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.05.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Pająki są bardzo pożyteczne - ja wolę pajaki niż komary i muchy. . I gdyby nie poziom wód gruntowych to miałbym piwnicę. To ja już wolę "latające" (oprócz szerszeni i os). Pająków nie znoszę, zresztą moja żona też. Nie ukrywam, że był to jeden z poważnych agrumentów przeciwko piwnicy u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 05.05.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 No cóż , z tego punktu widzenia to robiąc swój dom nie wychodziłem - ale na szczęście mam dach , chociaż nie lubię jak mi na nim bociany paskudzą Pozdrawiam i bez urazy Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.05.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Dominiku kto będzie prasował -- żona ? - do piwnicy chcesz ją wrzucic bez światła słonecznego ? a tak serio dobrze zrobiona piwnica jest droższa od porównywalnego metrażu kondygnacji pietra i o ile przyjemniej przebywa się na śródziemiu niz podziemiu. Moze lepiej zwiększyc nieznacznie rozmiar domu skoro wiesz na tym etapie ze moze ci brkować miejsca - albo kupic składaki zajmuja mniej miejsca jak chcesz małe pomieszczenie gosporadcze to postawisz sobie szopkę za duzo mniejsze pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.05.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 No cóż , z tego punktu widzenia to robiąc swój dom nie wychodziłem - ale na szczęście mam dach , chociaż nie lubię jak mi na nim bociany paskudzą Pozdrawiam i bez urazy Robert Każdy kieruje się czymś innym podczas budowy. Ja teraz mieszkam w starym parterowym domu (z piwnicą) i nie lubię jak mi wielki pająk łazi po łóżku rano. Dlatego chcę tego uniknąć w nowym, wymarzonym domu, w który władowuję wszystkie swoje oszczędności i jeszcze się zadłużam na 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 05.05.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 W nowych domach i to bez wyjątku z piwnicą czy bez też są pająki. Więcej nie będę i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.tor 05.05.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Jeśli nie będziesz miał ogrzewania węglowego. To piwnica jest zbędna.Koszty jej wybudowania są spore a użyteczność znikoma.Piszesz, ze Twój dom będzie niewielki gdyż działka jest wąska. Weż pod uwagę, że z tych 130 metrów powierzhni domu i tak będziesz musiał przeznaczyć kilka- kilkanaście metrów na drogę dojścia do piwnicy i samo do niej zejście. Dziura w posadce 1x1,5 metra ograniczona ponadto stromizną schodów to zbyt mało by wygodnie tam wejść a co najważniejsze przez tak niewielki otwór to nawet rower trudno tam znieść o czymś większym nawet nie wspomnę. Postaraj się zagospodarowac to miejsce bardziej dla Ciebie użytecznie. Na pewno będzie taniej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 05.05.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 A co sadzicie o domu częściowo podpiwniczonym, mniej wiecej 40 m2. Piwnica przeznaczona glownie na kotlownie i skad opalu, tudzież narzędzia ogrodnicze, ale z wejściem od ogrodu właśnie. Mialoby to usadnienie w stromizmie dzialki, tylko czy to bedzie praktyczne? Plusy to na pewno oddzielenie kotlowni na paliwa stale od czesci mieszkalnej i nie traciloby sie miejsca na schody do piwnicy, a minus to ze trzeba wyjsc na dwor by dolozyc do pieca. Czy ktos tak ma, kotlownie poza domem, i jak to sie sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts